Raseprofil: Hedehund

Hedehund, også kalt holmshund og gulhund, er en spisshund fra Sverige. Den ble til på 1920-tallet etter at Olof J. Holm krysset svensk lapphund med norsk elghund grå. Selv om det er en populær rase innenfor jaktmiljøet, er den fortsatt ikke godkjent som hunderase av Svenska Kennelklubben (SKK).

Hedehund fakta

HunderaseHedehund
OpprinnelseSverige
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-14 år
Høyde50-60 cm
Vekt19-25 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Størrelsen til hedehund varierer noe mellom kjønnene, med hannhunder som er noe større enn tispene i gjennomsnitt. En typisk hedehund vil måle rundt 50 til 60 cm i skulderhøyde og veie omkring 19 til 25 kg.

Pels

Denne rasen er kjent for sin unike pelsfarge, som i utgangspunktet er blekgul. I ansiktet har den en sort maske, med sorte kanter langs de stående ørene. Det kan også være innslag av sort i dekkhårene på brystet, ryggen og langs øvre del av flankene. I tillegg er den aller ytterste haletippen ofte helt sort. Pelsen er tett, ganske grov og noe strittende, mens underulla er tett og myk. Fargen kan variere i mørkere og lysere gulrøde nyanser.

Hale

Halen hos en hedehund er høyt ansatt, noe som bidrar til hundens distinkte utseende. Den kan bæres i en bue over rygglinjen eller ringlet over ryggen. Halespissen er gjerne helt sort, noe som gir en sterk kontrast til den ellers gule pelsen. Den tette og grove pelsen fortsetter på halen, noe som gjør at den kan være et tydelig visuelt innslag hos denne rasen.

Lynne, trening og lydighet

Med et lynne som er både lekent og lojalt, er hedehunden en naturlig følgesvenn for de som ønsker en aktiv og pålitelig hund. Dette er en rase som trives best når den har noe å gjøre, noe som gjør at trening er en viktig del av hverdagen for en hedehund.

I treningen er det viktig å ta i bruk positive forsterkningsteknikker. Hedehunden svarer godt på ros og belønning, noe som kan være alt fra leketøy til godbiter eller bare litt ekstra oppmerksomhet. Gjennom å trene med en positiv og støttende holdning, vil du se at hedehunden blir mer mottakelig for læring og raskt vil ta til seg nye kommandoer.

Hedehunden er også kjent for sin evne til å tilpasse seg forskjellige situasjoner. Dette gjør at den er en utmerket hund for både nybegynnere og erfarne hundeeiere.

Aktivitetsnivå og mosjon

Hedehunden er en energisk og livlig rase som krever mye aktivitet. En hedehund er mest sansnynlig klar for en tur, lek eller treningsøkt nesten når som helst på dagen.

For å møte dette behovet for aktivitet, trenger en hedehund minst en time til to timer fysisk mosjon hver dag. Dette kan inkludere alt fra lange turer, jogging, lek i hagen, hundesport som agility, eller jakttrening.

En lykkelig hedehund er en aktiv hedehund, så vær forberedt på å tilbringe mye tid utendørs med din firbente venn.

Stell av hedehund

Pelsstell og røyting

Hedehunden har en tett og tykk pels som krever børsting en gang i uka for å unngå floker. Generelt røyter hedehund moderat, mens den røyter mye under de to store røyteperodene. Under røyteperiodene om våren og høsten er det lurt å børste oftere for å slippe så mye løs pels inne. 

Bruksområder for hedehund

Hedehund er en allsidig hunderase som er kjent for sin smidighet, utholdenhet og arbeidsmoral. Med sin høye energi og intelligens, kan hedehund bli trent til å utføre en rekke oppgaver.

Jakthund

Hedehund er først og fremst kjent som en ypperlig jakthund, noe som er i tråd med dens historiske bakgrunn. Rasen ble opprinnelig brukt til jakt på hare og småvilt, og dens utholdenhet, hurtighet og skarpe sanser gjør den til en utmerket jaktkamerat selv den dag i dag. Hvis du er en ivrig jeger, vil du sette pris på hedehundens naturlige instinkter og entusiasme for jakt.

Kløvhund

Takket være sin sterke kropp og utholdenhet, er hedehund også velegnet som kløvhund. Med riktig trening og utstyr kan den bære moderate vekter over lengre avstander, noe som kan være god hjelp på turer i fjellet eller i skogen. Husk imidlertid at det er viktig å ikke overbelaste hunden og at du bygger opp toleransen over tid.

Aktiv familiehund

Først og fremst er hedehund en god familiehund. Med sitt kjærlige og lojale lynne, vil en hedehund passe godt inn i en aktiv familie som kan gi den den mosjonen og stimuleringen den trenger. En hedehund vil elske å delta i familieaktiviteter, enten det er lange turer, løpeturer, eller en dag på fjellet. Med riktig trening og sosialisering, vil en hedehund være en god venn for både store og små i familien.

Fôr og kosthold

Hedehund har godt av et kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Slike ingredienser kan bidra til overvekt og har liten ernæringsmessig verdi. Kvalitetsmerker som VOM tilbyr et godt utvalg av hundefôr med høyt proteininnhold, og minimalt med unødvendige fyllstoffer. Rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, kan også være gode alternativer som en del av hundens kosthold.

Vanlige helseproblemer

Hedehunden er generelt kjent for å være en sunn og hardfør rase, men som alle hunderaser kan den være utsatt for visse helseproblemer.

  • En lidelse der hoftene ikke utvikler seg riktig. Kan føre til smerter, halthet og i alvorlige tilfeller kan det kreve kirurgi.
  • Øyesykdommer som progressiv retinal atrofi (PRA), er en genetisk sykdom som kan forårsake blindhet.
  • Noen hedehunder kan være utsatt for allergier, som kan resultere i hudirritasjon og betennelse.
  • Overvekt kan bli et problem hvis hunden ikke får nok trening eller får for mye eller feil type mat.

Husk at regelmessige veterinærkontroller, godt stell, riktig mengde fysisk aktivitet og et sunt kosthold er avgjørende for å holde hedehunden frisk og unngå disse helseproblemene.

En anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer, er også en viktig faktor når du skal kjøpe en hedehund valp. Gjør grundig research og sørg for at du tar de riktige valgene for din fremtidige firbeinte venn.

Alternativer til hedehund

For deg som vurderer en hedehund, men som fortsatt utforsker hvilke andre raser som kan være et godt alternativ, finnes det flere spennende raser å velge mellom.

Svensk hvit elghund

Svensk hvit elghund er en kraftig og utholdende rase på 20 til 25 kg. Akkurat som hedehunden, elsker den å være aktiv og å ha noe å gjøre, samtidig som den er naturlig nysgjerrig. Svensk hvit elghund kan være en flott familie- og jakthund for deg som er aktiv og glad i å være ute.

Hälleforshund

Hälleforshund er en annen alternativ rase. Denne hunderasen er omtrent like stor som hedehund med sine 20 til 30 kg. Den deler også et lignende aktivitetsnivå og er glad i å jobbe.

Begge disse hundene kan være flotte valg for aktive familier som har tid og engasjement til å trene en hund med høy energi. 

Norsk buhund

Norsk buhund er også en rase å vurdere som et alternativ til hedehunden. Buhunden er litt lettere enn en hedehund, men har det samme høye aktivitetsnivået. Begge disse hundene trenger mye mosjon og mental stimulering, og trives best med aktive eier. Både hedehund og buhund er robuste og hardføre hunderaser, noe som gjør dem godt egnet for både arbeid og lek i et bredt spekter av klima og miljøer. Norsk buhund har historisk sett blitt brukt til både jakt og gårdsarbeid.

Historien om hedehund

Hedehundens historie strekker seg tilbake til oldtiden, hvor den først oppsto i de vakre, åpne gresslandene, kjent som heder. Rasen ble avlet frem av tidlige bønder og jegere som verdsatte dens allsidighet, utholdenhet og sterke instinkter. 

Hedehunden fungerte som en allsidig arbeidshund, som kunne jakte og vokte buskap. Denne hunden ble ansett som en uvurderlig samarbeidspartner og familievenn, og den ble raskt en fast del av livet på landet. 

Over tid har hedehunden bevart sin opprinnelige robusthet og energi, og selv om den har tilpasset seg moderne liv, bærer den fortsatt preg av sin historiske arv. 

Ofte stilte spørsmål

Er hedehunden en godkjent rase?

Hedehund er ikke en godkjent rase av Svenska Kennelklubben (SKK) og det er derfor ingen rasestandard.

Hvor lenge lever en hedehund?

Gjennomsnittlig levealder for en hedehund er omkring 12-14 år, men dette kan variere basert på individuelle helse- og livsstilsfaktorer. Regelmessige veterinærkontroller, et sunt kosthold og god fysisk aktivitet kan bidra til å forlenge livet til din hedehund.

Er hedehunder allergivennlige?

Hedehund er ikke kjent for å være spesielt allergivennlig.

Bjeffer hedehunder mye?

Hedehunder kan være ganske vokale, men dette kan varierer fra individ til individ. Noen hedehunder kan være mer stille, mens andre kan være mer høylytte. God trening kan hjelpe med å kontrollere overdreven bjeffing.

Hvordan er hedehunder med andre kjæledyr?

Som regel går hedehund godt sammen med andre kjæledyr, spesielt hvis de blir introdusert tidlig på en god måte. Som med alle raser, er tidlig sosialisering viktig for å sikre at hunden er komfortabel rundt andre dyr.

Kan en hedehund være alene hjemme?

Hedehunder er sosiale dyr og trives best når de er en del av familien. De kan håndtere å være alene i kortere perioder, men bør ikke være alene hjemme lenge. Det er også viktig med rikelig aktivitet og mental stimulering for at den skal holde seg mer i ro når den er hjemme alene.

Dyreplaneten
Logo