Raseprofil: Norsk elghund sort

Norsk elghund sort, også kalt svart elghund og sort elghund, er en hunderase fra Norge. Den oppsto på midten av 1900-tallet og stammer fra lignende raser som fantes i vikingtiden. Norsk elghund sort er avlet til å jakte på elg og hjort, men har stort sett vært brukt til jakt på alle typer storvilt.

Norsk elghund sort fakta

HunderaseNorsk elghund sort
OpprinnelseNorge
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde43-49 cm
Vekt13-20 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Norsk elghund sort er den minste av alle elghundrasene, men den er likevel en robust og kraftfull hund. Voksne hannhunder veier omkring 15 kg og måler omtrent 47 cm i mankehøyde. Tispene er litt mindre, med en vekt på rundt 14 kg og en mankehøyde på om lag 44 cm. Likevel kan norsk elghund grå veie alt fra 13-20 kg, avhengig av kjønn.

Pels

Rasens navn gir en pekepinn om hva du kan forvente av pelsen og er selvfølgelig sort. En ren, dyp sort er det “optimale”, selv om det tolereres noen hvite markeringer på brystet eller potene. 

Pelsen er tett og hard, laget for å tåle de nordiske værforholdene, fra regn til snø og kulde. Uansett vær vil din sorte elghund alltid være klar for en tur utendørs.

Hale

En av de mest karakteristiske trekkene ved norsk elghund sort er krøllhalen, som den bærer elegant over ryggen. Halen er dekket av tett pels som gir et ekstra beskyttelseselement mot det kalde og våte klimaet i Norge.

Lynne, trening og lydighet

Norsk elghund sort er kjent for sitt engasjerte og energiske lynne, særlig når den er ute i skogen eller på jakt. Innendørs fremstår den derimot som rolig og avbalansert, noe som gjør den til en god familiehund gitt riktig trening og aktivitetsnivå.

Denne rasen knytter sterke bånd til familien sin og er mer sosial enn mange andre jakthunder. Det betyr også at den søker mer kontakt med sine mennesker.

Trening av en sort elghund er en grei prosess, takket være dens lærevillige og kontaktsøkende natur. Opprinnelsen som bandhund bidrar til et naturlig samarbeid med eieren, og dette gjør den til en av de enkleste jakthundene å trene. Dette overføres også til generell lydighetstrening, noe som er en viktig del av det å eie en sort elghund.

Selv om norsk elghund sort er en lærevillig rase, kan den være litt sta av og til. Tålmodig og konsekvent trening hjelper til med å forme den til en lydig og veloppdragen hund. Så lenge den får nok mental stimulering og fysisk mosjon, vil norsk elghund sort være en god og rolig familiehund.

Det er viktig å merke seg at selv om en sort elghund kan lære seg å bli en god familiehund, er jaktinstinktet sterkt. Uten regelmessig jakt eller tilsvarende form for mental og fysisk aktivitet, kan den bli rastløs. Dette kan resultere i uønsket atferd, som for eksempel overdreven bjeffing.

Aktivitetsnivå og mosjon

Norsk elghund sort er en aktiv og energisk hund som krever betydelig mosjon for å trives. En glad og fornøyd sort elghund er en hund som får regelmessig mosjon. Det kan for eksempel være en blanding av kortere lufteturer om morgenen og kvelden, samt en lengre tur på minst en til halvannen time på ettermiddagen. 

Denne rasen har ikke bare et høyt energinivå, men har også et stort behov for mental stimulering. Det vil si at, i tillegg til fysisk aktivitet, bør eieren gi hunden utfordringer som aktiviserer og engasjerer hundens intellekt. 

Det kan være alt fra jakttrening til å løse oppgaver som involverer snusing og sporing. Dette vil sikre at den får brukt hodet sitt til fulle, noe som er like viktig for en sort elghund som fysisk mosjon. 

Pelsstell og røyting

Pelsen til en norsk elghund sort er stri og lang, med en tendens til å røyte. Børsting fra tid til annen vil være nyttig for å redusere mengden pels som røyter i hjemmet. Men, det er viktig å være forberedt på at denne hunden vil røyte uansett hvor flittig du børster. En god støvsuger vil være en smart investering.

Bruksområder for norsk elghund sort

Norsk elghund sort er en utrolig allsidig rase, med mange potensielle bruksområder. Denne hunden kan tilpasse seg forskjellige roller, og hver rolle vil vise forskjellige sider av hundens personlighet og ferdigheter.

Jakthund

Navnet ‘elghund’ gir det litt bort, da denne hunden er en jakthund av natur. Norsk elghund sort har en utmerket luktesans og er kjent for sin utrolige evne til å spore opp vilt. Den er tøff og utholdende, og er godt tilpasset det barske norske klimaet. Hvis du er en jeger på jakt etter en trofast følgesvenn, er norsk elghund sort definitivt en rase å vurdere. De fleste bruker norsk elghund sort til jakt på storvilt som elg og hjort, men du kan trene den til annen type jakt også.

Gårdshund

Norsk elghund sort passer også utmerket som en gårdshund. Hundens robuste natur, kombinert med dens vaktsomhet, gjør norsk elghund sort til en effektiv beskytter av eiendom og dyreflokker. De vil være mer enn glade for å hjelpe til på gården.

Familiehund

Til tross for deres arbeidende røtter, er norsk elghund sort også en fantastisk familiehund. De er lojale og kjærlige, og trives når de kan tilbringe tid med sine mennesker. De er flinke med barn og kan bli gode følgesvenner for hele familien. Så lenge de får nok mosjon og mental stimulans, vil de være en stor glede å ha i hjemmet.

Fôr og kosthold

Når det kommer til matvalg, er det aller beste du kan tilby en norsk elghund sort et kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som mais, soya, korn og lignende. Disse ingrediensene tilbyr lite ernæringsverdi for hunden og kan til og med forårsake allergiske reaksjoner.

Produkter fra fôrprodusenter som VOM er gode valg, siden de fokuserer på kjøtt og inneholder ingen skadelige fyllstoffer. Også rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er ypperlig mat for denne rasen.

Gi den også bein å tygge på regelmessig (for eksempel storfebein du får kjøpt i frysedisken på butikken). Det kan både hjelpe til å rense tennene til hunden din, samtidig som det gir den kalsium.

Mengde mat

Hvor mye mat din elghund trenger avhenger av vekt og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel for å beregne det daglige kaloribehovet er å gange vekten i kilo med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 20 kg, vil den trenge omtrent (20 * 30) + 70 = 670 kalorier per dag. Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke dette inntaket noe.

Å veie hunden på regelmessig basis vil hjelpe deg med å holde oversikt over vekten og tilpasse matmengden deretter. Husk at hvis hunden går opp i vekt, må du vurdere om det skyldes økt muskelmasse eller om hunden faktisk har lagt på seg for mye fett.

Antall måltider

Når det kommer til antall måltider, anbefales det å dele matinntaket i to porsjoner per dag. Dette bidrar til å regulere blodsukkeret, holder hunden mett og hindrer overspising. Det er viktig å merke seg at du ikke bør mate hunden rett før du går på en lang tur eller driver med intensiv trening.

Vanlige helseproblemer

Norsk elghund sort er en robust rase som er kjent for god helse, men som med alle raser, er det noen helseproblemer som kan oppstå.

  • Hofte- og albueleddsdysplasi: En arvelig tilstand som kan forårsake leddproblemer og smerte hos hunder.
  • Øyeproblemer: Noen norske elghunder kan oppleve forskjellige øyesykdommer som progressiv retinal atrofi (PRA).
  • Hjerteproblemer: Som alle raser, kan elghunder få visse hjerteproblemer.
  • Patellar luxasjon: En tilstand hvor kneskålen beveger seg ut av posisjon, noe som kan føre til ubehag og i alvorlige tilfeller lamhet.

Selv om det kan virke skremmende med denne listen over helseproblemer, er det viktig å merke seg at mange av disse tilstandene kan unngås med riktig stell, aktivitet og et sunt kosthold. Regelmessige veterinærkontroller er også nødvendig for å oppdage eventuelle helseproblemer på et tidlig stadium.

I tillegg til disse tiltakene, er det avgjørende å velge en anerkjent oppdretter når du skaffer deg en norsk elghund sort. En ansvarlig oppdretter vil teste foreldredyrene for disse og andre helseproblemer, noe som betydelig reduserer risikoen for at valpen din vil arve disse tilstandene. Husk at en sunn valp starter med sunne foreldre.

Alternativer til norsk elghund sort

Dersom du er interessert i norsk elghund sort, men av en eller annen grunn ønsker å vurdere noen alternativer, finnes det flere hunderaser som kan være av interesse. Disse rasene deler mange likhetstrekk med norsk elghund sort, men har også unike kvaliteter som gjør dem til spennende alternativer.

Norsk elghund grå

Norsk elghund grå er en svært lik rase til den sorte elghunden, både i størrelse og temperament. Som norsk elghund sort, er de kjent for sin høye energi og behov for mosjon. Bruksområdene er også like; de er fantastiske jakthunder og sporhunder, men fungerer også godt som familiehunder.

Hovedforskjellen mellom de to rasene er farge. Mens den sorte elghunden har en ensartet svart pels, har den grå elghunden en mer blandet pelsfarge, hovedsakelig grå, men også med innslag av hvitt og svart.

Svensk hvit elghund

Svensk hvit elghund er en annen alternativ rase til norsk elghund sort. Rasen er litt større og har et noe mer imponerende utseende med sin strålende hvite pels. I likhet med den sorte elghunden, er den svenske hvite elghunden en aktiv og energisk rase som trenger mye mosjon. De er også kjent for å være gode jakthunder, men kan være litt mer selvstendige og sta enn den sorte elghunden. Dette kan kreve litt mer tålmodighet og trening.

Jämthund

Jämthund er en større skandinavisk spisshund som deler mange egenskaper med norsk elghund sort. De er aktive hunder med høy energi og et sterkt jaktinstinkt. De er flinke jakthunder, men kan også være gode familiehunder. Jämthunden er litt større enn den sorte elghunden og har en tykk, grå pels som er motstandsdyktig mot det skandinaviske været. Som svensk hvit elghund, er jämthunden litt mer selvstendig og kan kreve litt mer erfaring og tålmodighet i trening.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye røyter norsk elghund sort?

Norsk elghund sort er en rase som røyter moderat til mye. Det er særlig under pelsfellingen to ganger i året – vanligvis på våren og høsten – at du vil merke at hunden røyter mye. Regelmessig børsting vil hjelpe til med å håndtere røytingen.

Er norsk elghund sort en bjeffende hund?

Ja, norsk elghund sort kan være en ganske vokal rase. De har en tendens til å bjeffe for å varsle om ting de merker i miljøet rundt seg, noe som gjør dem til gode vakt- og varslerhunder. Med riktig trening kan imidlertid overdreven bjeffing holdes under kontroll.

Kan norsk elghund sort komme overens med andre kjæledyr?

Som en generell regel, kan norsk elghund sort komme overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de er sosialisert fra en ung alder. Det er imidlertid viktig å huske at de har et sterkt jaktinstinkt, så de kan jage mindre kjæledyr hvis de ikke er godt trent.

Kan norsk elghund sort være alene hjemme?

Norsk elghund sort er en sosial rase og trives best når de kan tilbringe tid sammen med familien sin. De kan tolerere å være alene for kortere perioder, men de kan bli engstelige eller destruktive hvis de blir etterlatt alene i lange perioder. Det er viktig å gradvis venne hunden til å være alene for å unngå separasjonsangst.

Er norsk elghund sort allergivennlig?

Nei, norsk elghund sort regnes ikke som en allergivennlig rase. De røyter og produserer allergener som kan forårsake allergiske reaksjoner hos følsomme individer. Hvis du eller en i familien har allergi, er det viktig å tilbringe tid med en hund av denne rasen før du kjøper en valp for å sikre at personen ikke får en allergisk reaksjon.

Hvordan trener man en norsk elghund sort?

Norsk elghund sort er en intelligent rase, men de kan også være sta. De reagerer best på positiv forsterkning og belønningsbasert trening. Det er viktig å begynne med sosialisering og grunnleggende lydighetstrening fra ung alder. Konsekvent, tålmodig og kjærlig trening er nøkkelen.

Hva koster en norsk elghund sort valp?

Prisen på en norsk elghund sort valp kan variere avhengig av flere faktorer som oppdretterens omdømme og valpens stamtavle. I gjennomsnitt må du forvente å betale mellom 15 000 og 20 000 kroner for en valp. Husk at prisen på valpen bare en del av den totale kostnaden for å ha hund, som inkluderer kostnader for mat, veterinærkontroll, utstyr, og mer.

Hvor lenge lever en norsk elghund sort?

Norsk elghund sort har en gjennomsnittlig levetid på mellom 12 og 15 år. Med riktig omsorg, inkludert et sunt kosthold, regelmessig mosjon og regelmessige veterinærkontroller, kan mange leve til de er godt inn i tenårene.

Er norsk elghund sort en god jakthund?

Ja, norsk elghund sort er kjent for å være en fremragende jakthund. De har et sterk jaktinstinkt og er spesielt dyktige til å jakte elg. Deres høye energinivå, intelligens og utholdenhet gjør dem til gode jakthunder.

Dyreplaneten
Logo