Raseprofil: Schillerstøver

Schillerstøver, også kjent som schillerhund, kommer fra Sverige. Det hevdes at rasen er en blanding mellom engelsk-sveitsiske og svensk-engelske støvere som ble tatt med til landet på 1800-tallet. Schillerstøveren er en av de raskeste av de svenske støverhundene og er en utmerket jatkthund på småvilt som rødrev.

Schillerstøver fakta

HunderaseSchillerstøver
HundetypeStøver, drivende hund
OpprinnelseSverige
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-12 år
Høyde49-61 cm
Vekt18-22 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Schillerstøveren er en mellomstor hund som utstråler hurtighet og styrke. Hannhunder har en mankehøyde på mellom 53-61 cm, hvor idealhøyden er 57 cm, og veier typisk mellom 21-25 kg. Tispene er litt mindre og har en mankehøyde på 49-57 cm, med en idealhøyde på 53 cm, og veier vanligvis mellom 18-22 kg.

Pels

Pelsen til en schillerstøver er grov og tett. Den er kort og glatt over hodet, ørene og benas forside, men skifter til en noe lengre pels bak lårene og under halen. Pelsfargen er hovedsakelig brun, belyst med en sort mantel som strekker seg over nakken, ryggen, toppen av skuldrene, brystsidene, lenden og halens overside.

Brunfargen pryder hodet, strupen, halsen, den nedre delen av skuldrene, for- og bakbena opp til hofteleddet, og halens underside. Et snev av hvitt på halsen og tærne er tillatt ifølge rasestandarden.

For fullvoksne hunder er det ikke akseptabelt med svarte hår i det brune området, men svarte kinnflekker er tillatt. Den sorte mantelfargen skal tydelig avgrenses.

Hale

Halen til schillerstøveren er ansatt i rett forlengelse av rygglinjen og når ned til hasen. Den er kraftig ved roten og smalner mot spissen. Halen bæres rett eller svakt sabelformet. Når hunden beveger seg, skal halen helst ikke bæres over rygglinjen.

Lynne, trening og lydighet

For å beskrive en schillerstøver trenger man først å forstå at dette er en hund med stort hjerte, en urokkelig lojalitet og en dyp forståelse for sin menneskelige familie. Schillerstøveren har et energisk lynne, noe som innebærer at den krever både mental og fysisk stimulering i hverdagen. 

Med den riktige balansen mellom trening, lek og avslapning, vil du finne en hund som er like fornøyd med å løpe i skogen som den er med å krølle seg opp ved føttene dine på sofaen.

Schillerstøveren er en hund med en sterk vilje, men den er også intelligent og mottakelig for trening. Den svarer godt på positiv forsterkning og konsekvent, tålmodig trening. Riktig trening som valp er avgjørende for å skape en sunn, balansert hund, men det er aldri for sent å starte. Husk bare at denne rasen trives best når den får arbeide sammen med sin eier, så gjør treningen til en sosial opplevelse.

Når det kommer til lydighet, er schillerstøveren kjent for sin lojalitet og ønske om å behage. Den har en naturlig vilje til å følge regler og instruksjoner.

Vær oppmerksom på at schillerstøveren også har et sterkt jaktinstinkt. Det betyr at det kan være utfordrende å få hunden til å ignorere potensielle bytter under trening eller turer i skogen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Schillerstøveren er ikke en hund for den rolige familien. Med sitt høye energinivå, trenger den daglig mosjon og mentale utfordringer for å holde seg lykkelig og sunn. Du bør forvente å bruke minst en til to timer hver dag på aktiviteter som involverer hunden, enten det er turer, trening eller lek.

Schillerstøveren trives også på lange turer i naturen, hvor den kan utforske, løpe og følge sitt naturlige jaktinstinkt. Hvis du er en person som liker å være ute, vil du finne en fantastisk følgesvenn i en schillerstøver.

Stell av schillerstøver

Pelsstell og røyting

Schillerstøverens korte, tette pels er relativt lett å vedlikeholde. Det anbefales å børste hunden minst en gang i uken for å holde pelsen i god form. Men under røyteperioder, som vanligvis skjer to ganger i året, kan det være nødvendig med hyppigere børsting for å håndtere den økte mengden løs pels. Børsting hjelper også med å fordele hudens naturlige oljer, noe som gir pelsen en sunn glans. 

Ører og øyne

Schillerstøverens ører og øyne krever regelmessig sjekk. Ørene bør inspiseres og rengjøres regelmessig for å forhindre oppbygging av voks og unngå øreinfeksjoner.

Øynene skal være klare og lyse, uten rødhet eller utflod. Hvis du merker noe unormalt, bør du kontakte veterinæren.

Tannpleie

Et sunt kosthold er nøkkelen til god tannpleie. Ekte storfebein er utmerkede naturlige tannbørster, da de renser hundens tenner og gir en rik kilde til mineraler. Unngå imidlertid små, tynne og skarpe bein, spesielt fuglebein, da de kan skade munnen.

Hvis schillerstøveren din blir matet med standard hundefôr eller menneskemat og godbiter vil det mest sannsynlig være nødvendig med regelmessig tannpuss.

Kloklipp

Kloklipp er en viktig del av schillerstøverens stell. Det er viktig å ikke klippe klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. Hvis hunden er mye aktiv vil klørne slites ned naturlig.

Når det er sagt, er det fortsatt viktig å holde øye med klørne og klippe dem regelmessig for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag eller skade.

Bad

Schillerstøveren trenger sjeldent et bad. Overbading vil føre til tørr hud og potensielt irritasjon. Når det er nødvendig – for eksempel når hunden din er spesielt skitten eller lukter vondt, kan du vaske den med en mild sjampo.

Bruksområder for schillerstøver

Schillerstøveren er en allsidig rase som kan utmerke seg i mange bruksområder. Fra jakthund til familiehund, gjør schillerstøverens sterke instinkter, intelligens og hengivenhet den til et ypperlig valg for en rekke oppgaver.

Jakthund

Som en tradisjonell jakthund, er schillerstøveren kjent for sin evne til å spore og jakte på en rekke byttedyr. Den har en utmerket luktesans, høy utholdenhet og et sterkt jaktinstinkt som gjør den til en dyktig jaktpartner. Uansett om du jakter på villsvin, hare eller annet vilt, kan en godt trent schillerstøver være en uvurderlig følgesvenn på jaktturen.

Sporhund

Takket være sin ekstraordinære luktesans og sitt naturlige instinkt for å følge spor, kan schillerstøveren være en fremragende sporhund. Den kan trenes til å finne alt fra tapte gjenstander til savnede personer, og dens dedikasjon til oppgaven sørger for at den aldri gir opp letingen. Med riktig opplæring kan en schillerstøver være en uvurderlig ressurs i søk- og redningsoperasjoner.

Familiehund

Til tross for sin status som en dyktig arbeidshund, kan schillerstøveren også være en kjærlig og hengiven familiehund. Med riktig sosialisering og trening er schillerstøveren kjent for å være god med barn og kan bli et verdsatt familiemedlem.

Fôr og kosthold

Schillerstøveren din vil sette pris på kvalitetsfôr. Dette innebærer å unngå fôr med fyllstoffer, mais, soya, korn og andre uønskede ingredienser. Merker som VOM produserer utmerket hundemat, eventuelt kan du mate hunden din med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Husk at maten du gir din schillerstøver vil påvirke hundens helse, energinivå og generelle velvære.

Mengde mat

Det er viktig å gi schillerstøveren din den riktige mengden mat. Hver hund er unik, og mengden mat som kreves, avhenger av hundens størrelse og aktivitetsnivå. En god regel for å beregne kaloriinntaket er å gange hundens vekt i kilo med 30 og deretter legge til 70.

For eksempel, hvis hunden din veier 20 kg, vil den daglige kaloriinntaket være (20*30) + 70 = 670 kalorier. For en svært aktiv schillerstøver, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. Veie hunden regelmessig vil hjelpe deg med å overvåke vekten og justere fôringsmengden etter behov.

Vanlige helseproblemer

Schillerstøveren er generelt en sunn og robust hunderase, men som alle raser kan den være utsatt for visse helseproblemer. Noen av de vanligste inkluderer:

  • Hofteleddsdysplasi: En felles tilstand hos mange større hunderaser. Det innebærer unormal dannelse av hofteleddene, noe som kan føre til smerte og problemer med mobiliteten.
  • Øyeproblemer: Noen schillerstøvere kan være utsatt for forskjellige øyeproblemer, inkludert katarakt og progressiv retinalatrofi (PRA).
  • Allergier: Allergiske reaksjoner kan være et problem hos noen schillerstøvere, ofte utløst av visse typer mat, miljøfaktorer eller parasitter som lopper.
  • Fedme: Som en rase som elsker mat, kan schillerstøvere være utsatt for fedme hvis de ikke får nok mosjon eller hvis dietten deres ikke er ren.

Regelmessige veterinærkontroller, godt stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold er viktige for å holde hunden unna disse problemene.

Det er også avgjørende å kjøpe en schillerstøver valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. På denne måten kan du være mer sikker på at du får en sunn valp og at du kan ha mange glade år sammen med din nye hund.

Alternativer til schillerstøver

Schillerstøveren er en flott hunderase som er kjent for sin utmerkede jaktferdighet og lojale natur. Men det kan hende at det er andre raser som passer bedre til dine spesifikke behov og livsstil. La oss se på noen andre svenske hunderaser som et alternativ til schillerstøveren.

Smålandsstøver

Denne svenske rasen er en allsidig jakthund, akkurat som schillerstøveren. Smålandsstøveren er kjent for å være intelligent og lett å trene, med et utmerket luktesans. Aktivitetsnivået er ganske likt schillerstøveren, og de krever mye fysisk aktivitet og mentale utfordringer for å holde seg lykkelige og sunne. I størrelse er smålandsstøveren litt mindre enn schillerstøveren, noe som kan være et pluss for de som er ute etter en litt mindre hund.

Hamiltonstøver

Hamiltonstøveren er en annen svensk støverrase. Den er oppkalt etter sin grunnlegger, grev Adolf Hamilton. Som schillerstøveren, er også hamiltonstøveren en utmerket jakthund. Når det er sagt, er den også en utmerket familiehund, kjent for sitt rolige og kjærlige temperament. Hamiltonstøveren er litt større enn schillerstøveren med sine 23-27 kg og 49-61 cm i mankehøyde. Hamiltonstøveren er kjent for sin flotte pels og elegante utseende.

Gotlandsstøver

Gotlandsstøver er en av de minste støverrasene. Det er en utmerket jakthund, samtidig som den er kjent for sin lojalitet og kjærlighet til familien. Gotlandsstøver har et litt mer moderat aktivitetsnivå enn schillerstøveren, men den krever fortsatt regelmessig mosjon for å holde seg i form.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye røyter en schillerstøver?

Schillerstøveren røyter moderat. Dette kan variere noe basert på årstid og hundens kosthold. Regelmessig børsting kan bidra til å redusere mengden hår rundt i hjemmet ditt.

Kan en schillerstøver være alene hjemme?

Schillerstøveren kan være alene hjemme i korte perioder, men som en rase som er veldig knyttet til sin menneskefamilie, trives den best når den har konstant selskap. Lange perioder alene kan føre til atferdsproblemer som destruktiv adferd eller separasjonsangst.

Er en schillerstøver et godt valg for noen med allergi?

Schillerstøveren er ikke kjent for å være en allergivennlig rase. De røyter moderat og kan derfor utløse allergiske reaksjoner hos personer som er følsomme for hundepels.

Hvor mye trening trenger en schillerstøver?

Schillerstøveren er en aktiv og energisk rase som trenger mye mosjon. En time eller mer av fysisk aktivitet om dagen, inkludert turer, løp og lek, er nødvendig for å holde hunden sunn og lykkelig.

Hvor mye bjeffer en schillerstøver?

Som jakthund kan schillerstøveren ha en tendens til å bjeffe, spesielt hvis den blir opphisset eller kjeder seg. Det er viktig å trene hunden tidlig for å kontrollere unødvendig bjeffing.

Hvor mye koster en schillerstøver?

Prisen på en schillerstøver valp kan variere avhengig av mange faktorer, inkludert oppdretterens beliggenhet, valpens stamtavle, og hvordan den er i henhold til rasestandarden. Generelt vil prisen variere fra 12 000 til 15 000 kroner.

Hva er gjennomsnittlig levetid for en schillerstøver?

Schillerstøverens gjennomsnittlige levetid er mellom 9 og 12 år. Levetiden avhenger av hundens generelle helse, kosthold, mosjon og tilgang til veterinærpleie.

Hva er de vanligste bruksområdene for en schillerstøver?

Schillerstøveren er først og fremst en jakthund, kjent for sin utmerkede sporingsevne. Når det er sagt, er de også flotte familiehunder når de får den treningen og stimulansen de trenger. De kan også brukes i hundesporter som agility og lydighet.

Hvordan er schillerstøveren med andre kjæledyr?

Schillerstøveren kan komme overens med andre kjæledyr hvis de blir skikkelig sosialisert fra en ung alder. Deres sterke jaktinstinkt kan imidlertid gjøre dem uforutsigbare rundt små dyr, så de bør alltid overvåkes nøye.

Dyreplaneten
Logo