Raseprofil: Sarplaninac

Sarplaninac kommer fra fjellstrøkene mellom Serbia og Makedonia. Det antas at rasen er etterkommer av molossere som kom til Europa fra Asia, da den tross alt har likhetstrekk fra andre molossere langs Middelhavet. Sarplaninac har lenge vært en vokterhund for gjetere og har derfor et betydelig sterkt vokterinstinkt.

Sarplaninac fakta

HunderaseSarplaninac
OpprinnelseSerbia, Makedonia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-12 år
Høyde58-72 cm
Vekt30-45 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Sarplaninac er en stor hund, kjent for sin robuste størrelse og kraftige fysikk. Hanndyr har en gjennomsnittlig høyde på 62-72 cm ved skulderen, mens tispene er litt mindre på 58-68 cm. Når det kommer til vekt, kan hannene veie mellom 35-45 kg og tispene mellom 30-40 kg. Denne kraftige hunden har en solid benstruktur og en bred brystkasse, som gir den en imponerende tilstedeværelse.

Pels

Når det kommer til pelsen, er sarplaninac en hund med en tykk, dobbel pels som effektivt beskytter den mot de barske klimaforholdene i hjemlandet. Pelsen er lang, vanligvis mellom 10-12 cm, og kan være rett eller bølget.

Fargene varierer fra svart, grå, beige, til hvit, men hunden er ofte en ensartet farge – selv om noen har mørkere markeringer. Pelsen er spesielt tett rundt halsen, noe som gir hunden et løve-lignende utseende. Den tykke underpelsen er myk og ullaktig, mens overpelsen er lengre og grovere.

Hale

Halen på en sarplaninac er kraftig og buskete, ofte bøyd over ryggen når hunden er oppmerksom. Når hunden er avslappet, faller halen naturlig ned og har en litt oppkrøllet ende. Pelsen på halen er veldig tett.

Lynne, trening og lydighet

Sarplaninac er en hunderase som er kjent for sitt sterke og uavhengige lynne. Den er en lojal, intelligent og svært beskyttende rase, opprinnelig brukt for å vokte saueflokker mot rovdyr i hjemlandet.

Sarplaninacs uavhengige natur gjør at de er i stand til å ta egne beslutninger når det er nødvendig, men det betyr også at de kan være en utfordring å trene for en førstegangseier eller en mindre erfaren hundeeier.

Å trene en sarplaninac krever tålmodighet, konsistens og forståelse for rasens iboende natur. Tidlig sosialisering er viktig for å sikre at hunden blir godt tilpasset og behagelig i en rekke situasjoner. Videre er positiv forsterkning den mest effektive metoden for å trene en sarplaninac, da rasen ikke responderer godt på hard opplæring eller opplæring basert på straff.

Når det kommer til lydighet, er en godt trent sarplaninac både respektfull og oppmerksom. Men igjen, dette krever tid og innsats fra eierens side.

På grunn av sin beskyttende natur og høye intelligens, passer sarplaninac best i et hjem med erfarne hundeeiere som forstår behovet for tidlig trening og sosialisering. En godt sosialisert og trent sarplaninac er en lojal, beskyttende og kjærlig følgesvenn, men krever engasjement og forståelse for å nå sitt fulle potensial.

Aktivitetsnivå og mosjon

Sarplaninac er en robust og energisk rase som krever betydelig fysisk aktivitet hver dag for å holde seg sunn og tilfreds. Med sin opprinnelse som en vokterhund for gjetere, er sarplaninac vant til et aktivt liv med mye mosjon.

Om lag halvannen til to timer med variert fysisk aktivitet hver dag, inkludert lange turer, løping, og lek, er viktig for rasen. En godt trent og sosialisert sarplaninac kan være en flott følgesvenn på tur i skog og mark, ettersom de har en naturlig forkjærlighet for utendørsaktiviteter.

Husk at mental stimulering også er nødvendig for denne intelligente rasen. Problemløsingsleker, sporingsøvelser og treningsøkter som engasjerer deres naturlige instinkter vil bidra til å holde en sarplaninac mentalt skjerpet.

Uten tilstrekkelig mosjon og mental stimulering vil en sarplaninac bli rastløs og potensielt destruktiv, så det er viktig for eiere å sørge for at hundene deres får den mosjonen de trenger.

Stell av sarplaninac

Pelsstell og røyting

Med en tykk og rik dobbel pels, trenger en sarplaninac regelmessig børsting for å holde pelsen ren og uten floker. Å børste hunden minst én gang i uken vil være lurt.

Under røytesesongen – som vanligvis er om våren og høsten – vil daglig børsting være nødvendig for å håndtere den økte røytingen. I hvert fall vil det hjelpe med at det ikke ligger like mye pels over alt. 

Sarplaninac er ikke en kjent allergivennlig hund, så nye hundeeiere bør teste hvordan de reagerer på hunden før de eventuelt kjøper en valp.

Ører og øyne

Sarplaninacs store, flappe ører bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter, og rengjøres med en fuktig klut eller et ørerensmiddel beregnet for hunder.

Øynene bør også sjekkes jevnlig for rødhet eller unormal utflod. Hvis hunden klør seg mye rundt øynene, eller hvis det er hevelse, rødhet, unormal lukt, eller endringer i øyefargen, bør du kontakte veterinæren.

Tannpleie

God tannpleie er viktig for en sarplaninac, akkurat som for alle andre hunderaser. I tillegg til å gi hunden din et sunt kosthold, kan du gi hunden din et ekte storfebein for å bidra til å rense tennene naturlig og gi rikelig med mineraler.

Små, tynne og skarpe bein, spesielt fra fugler, bør unngås da de kan skade hundens munn eller til og med innvoller hvis de svelges.

Hvis hunden din er på standard fôr, vil det være nødvendig med regelmessig tannpuss med en tannkrem som er beregnet for hunder.

Kloklipp

Kloklipping er en annen viktig del av stellet. Pass på at du ikke klipper klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. Hvis hunden er mye aktiv, spesielt på hardt underlag, kan klørne slites ned naturlig, noe som kan reduserer behovet for regelmessig kloklipping.

Bad

Selv om sarplaninac ikke er kjent for å være en spesielt «skitten» hund, vil et bad fra tid til annen bidra til å holde pelsen ren og luktfri. Bruk alltid en sjampo som er laget spesielt for hunder, og sørg for at hunden er grundig skyllet og tørket etterpå. Overdreven bading bør unngås da det vil tørke ut hundens hud og pels.

Bruksområder for sarplaninac

Sarplaninac er en hund som stammer fra fjellene i Makedonia og Serbia, hvor de lenge har vært brukt som vokterhunder.

Vokterhund

Historisk sett har sarplaninac vært brukt som en vokterhund. Dette er en oppgave de gjør svært bra, takket være sin beskyttende natur og evne til å være vaktsom. De har et sterkt instinkt for å beskytte sin familie, buskap og deres eiendom, noe som gjør dem til ideelle vokterhunder. De er kjent for å være svært lojale og modige, og vil ikke nøle med å sette seg selv i fare for å beskytte dem de anser som sin familie.

Kløvhund

Takket være deres styrke og utholdenhet, er sarplaninac godt egnet som kløvhunder. De har historisk sett blitt brukt til å transportere varer over de robuste fjellene i hjemlandet sitt, så denne rollen ligger naturlig for dem.

Trekkhund

I tillegg til å være en utmerket kløvhund, kan sarplaninac også fungere godt som trekkhund. De er kraftfulle og hardføre dyr, og med riktig trening, kan de lære å trekke vogner, sleder eller andre laster. Selv om de kanskje ikke er like kjente som trekkhunder sammenlignet med raser som sibirsk husky, har sarplaninac all den styrken og utholdenheten som trengs for å være effektive i denne rollen.

Familiehund (for konsekvente og aktive eiere)

Til tross for sin fortid som arbeidshund, kan sarplaninac også fungere veldig godt som familiehunder for de riktige eierne. De er kjærlige og lojale dyr som kan danne sterke bånd med sine mennesker.

Men det er viktig å merke seg at de trenger konsekvent trening og sosialisering fra en tidlig alder, og de også krever mye fysisk aktivitet for å holde seg lykkelige og sunne. For aktive familier som kan oppfylle disse behovene og er klar over hundens sterke vokterinstinkt, kan en sarplaninac være et fantastisk tillegg til familien.

Fôr og kosthold

En sarplaninac skal helst ha kvalitetsfôr. Dette betyr mat som er fri for fyllstoffer som mais, soya og korn. Dårlige fyllstoffer kan forårsake mageproblemer og føre til underernæring. Hundemat fra produsenter som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er å foretrekke.

Mengde mat

Hvor mye mat en sarplaninac trenger avhenger av deres alder, vekt og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30 og legge til 70. Dette vil gi deg en omtrentlig mengde kalorier hunden trenger hver dag. For eksempel, en sarplaninac som veier 40 kg vil trenge omtrent (40 * 30) + 70 = 1270 kalorier hver dag.

Hvis hunden din er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke dette inntaket noe. Husk å veie hunden din regelmessig for å sikre at de holder seg innenfor en sunn vekt. Hvis hunden din har gått opp i vekt, sjekk først om den faktisk begynner å bli tykkere, eller om den bare har fått mer muskelmasse. Du kan gjøre dette ved å kjenne på ribbeina og se på midjen. Hvis du lett kan kjenne ribbeina og se en synlig midje, er hunden sannsynligvis i god form.

Antall måltider

Sarplaninac kan med fordel spise to måltider om dagen. Dette fordeler kaloriinntaket jevnt gjennom dagen, og hjelper til med å holde hunden fornøyd og energisk. Husk imidlertid at du ikke bør mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller drive med intens trening. Dette kan føre til mageproblemer, inkludert den potensielt dødelige tilstanden magedreining. Venter du en time eller to etter at hunden har spist før du legger ut på tur, vil du bidra til hundens velvære og hindre helseproblemer.

Vanlige helseproblemer

Sarplaninac er en rase kjent for sin robusthet, men som alle hunderaser kan de være utsatt for visse helseproblemer. Her er noen av de mest vanlige:

  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en tilstand hvor hofteleddet ikke utvikles korrekt. Det kan føre til smerte, halthet og leddgikt.
  • Albueleddsdysplasi: Likt hofteleddsdysplasi, men påvirker albuene. Dette kan også føre til smerte og begrenset bevegelse.
  • Øyeproblemer: Sarplaninac kan være utsatt for ulike øyeproblemer, inkludert katarakt og progressiv retinal atrofi (PRA).
  • Hypotyreose: En tilstand hvor skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok av hormonet tyroksin. Symptomer kan inkludere vektøkning, sløvhet og endringer i pelsen.

Til tross for disse potensielle problemene, er det viktig å huske at mange sarplaninac lever lange og sunne liv. Regelmessige veterinærkontroller, godt stell, rikelig med aktivitet og et sunt kosthold kan alle bidra til å holde hunden din sunn og forebygge disse problemene.

I tillegg er det viktig å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og flere helseproblemer. Dette kan bidra til å redusere risikoen for at valpen din utvikler disse tilstandene i fremtiden.

Alternativer til sarplaninac

Hvis du vurderer sarplaninac på grunn av dens lojalitet, styrke og uavhengighet, men ikke er helt sikker på om det er riktig rase for deg, finnes det noen alternativer du kan vurdere.

Kaukasisk ovtcharka

Kaukasisk ovtcharka, kanskje bedre kjent som russisk bjørnehund, deler mye av den samme arbeidshistorien som sarplaninac. Historisk har den blitt brukt som vakt- og gjeterhund.

Som sarplaninac er de også sterke og tøffe hunder. Kaukasisk ovtcharka er generelt større og kraftigere enn sarplaninac, da de kan bli opptil hele 70 kg tunge.

De har et litt høyere aktivitetsnivå og krever rikelig med mosjon og mental stimulering. Sosialisering og konsekvent trening fra ung alder er også svært viktig for begge raser.

Sentralasiatisk ovtcharka

Sentralasiatisk ovtcharka er en annen gammel gjeterhundrase som har mange likheter med sarplaninac. De er begge selvstendige, sterke og modige hunder, som kan være flotte som vakt- og vokterhunder.

Selv om både sarplaninac og sentralasiatisk ovtcharka krever en erfaren eier, er sistnevnte kjent for å være mer utfordrende å trene og håndtere. Sentralasiatisk ovtcharka er også større enn sarplaninac, da de kan bli opptil 70 kg tunge.

Sydrussisk ovtcharka

Sydrussisk ovtcharka, med sin tykke, hvite pels, kan virke mer imponerende og skremmende enn sarplaninac. Begge rasene har sterke vaktinstinkter og er kjent for å være standhaftige og modige. I likhet med sarplaninac, er sydrussisk ovtcharka en utmerket vakthund. De er også veldig sterke, men generelt mer energiske og trenger mer mosjon enn sarplaninac.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan er sarplaninac med andre kjæledyr?

Sarplaninac er en rase som er kjent for å være territoriell og har sterke vaktinstinkter. Selv om de kan komme overens med andre kjæledyr de vokser opp med, kan de være skeptiske til ukjente dyr. Det er viktig å introdusere nye kjæledyr forsiktig og overvåke alle interaksjoner nøye.

Er sarplaninac en god rase for allergikere?

Sarplaninac røyter moderat, men har to røyteperioder per år der de røyter mer enn vanlig. Dette kan potensielt forverre allergisymptomer hos noen mennesker. Hvis noen i husholdningen har allergi, anbefales det å tilbringe tid med rasen før du bestemmer deg for å ta en sarplaninac inn i familien.

Hva krever sarplaninac når det kommer til pelsstell?

Sarplaninac har en tykk dobbel pels som krever regelmessig børsting for å unngå floker. I perioder med mye røyting, kan det være nødvendig å børste pelsen daglig.

Hvor mye bjeffer en sarplaninac?

Sarplaninac er generelt en rolig rase og bjeffer ikke unødvendig. De vil imidlertid gi lyd fra seg for å varsle om uvanlige aktiviteter eller fremmede. Tidlig trening kan bidra til å kontrollere overdreven bjeffing, samt bedre vurdere fremmede og venner som kommer på besøk.

Kan en sarplaninac være alene hjemme?

Som en rase som er sterkt knyttet til sine mennesker, foretrekker sarplaninac å være i nærheten av familien sin. De kan tolerere å være alene for kortere perioder, men lengre perioder alene kan føre til atferdsproblemer som angst og destruktiv adferd.

Hva er levetiden til en sarplaninac?

Sarplaninac er en generelt sunn rase, og med riktig omsorg og ernæring, kan de forventes å leve mellom 11 og 13 år. Imidlertid har individuelle hunder levd både lengre og kortere, avhengig av en rekke faktorer, inkludert genetikk og kosthold og omsorg.

Hvordan trener jeg min sarplaninac?

Sarplaninac er en intelligent og uavhengig rase, noe som kan gjøre trening gøy og en utfordring. Det er viktig å begynne treningen tidlig, være konsekvent og bruke positive forsterkningsteknikker. Sarplaninac responderer best på en rolig og fast hånd.

Hvor sterkt er vokterinstinktet til en sarplaninac?

Sarplaninac er kjent for sitt sterke vokterinstinkt. De er svært beskyttende overfor sin familie og eiendom, og kan være mistenksomme overfor fremmede. Dette gjør dem til utmerkede vakt- og vokterhunder, men det betyr også at de trenger tidlig og kontinuerlig sosialisering for å sikre at de blir balanserte voksne hunder.

Dyreplaneten
Logo