6 finske hunderaser (med bilder)

En finsk hunderase er en hunderase som har sin opprinnelse i Finland. Ofte er disse hundene spesialiserte for bestemte formål, hovedsakelig relatert til jakt, men noen kan også fungere som gårdshunder. Det er likevel verdt å merke seg at utvalget av hunderaser i Finland ikke er like variert som i andre nordiske land.

Opphavet til finske hunderaser

En teori om opphavet til finske hunderaser går ut på at de er etterkommere av den såkalte torvhunden. Dette er et urdyr man har funnet spor etter mange steder i Europa, Asia og Afrika. 

Videre antas varangerhunden å være en slags stamfar for den opprinnelige lapphunden som ble brukt av samene i tidligere tider. Det antas nå at sistnevnte er forløperen til en rekke av de nordiske spisshundrasene.

Når man ser på utvalget av finske hunderaser, ser man at befolkningen i Finland, og da spesielt finnene, kvenene og samene, i tidligere tider hovedsakelig verdsatte hunden som en brukshund. Det vil si at de særlig ble brukt til jakt og gjeting av rein. Et lignende mønster finnes også i Sverige og Norge, mens Danmark har et mer kontinentalt preg i sitt utvalg av hunderaser.

Dette er de finske hunderasene

Finske hunder er raser som opprinnelig kommer fra Finland. De har ofte blitt brukt i jaktsammenheng og til gårdsarbeid som gjeting, mens de nyeste variantene er ment for å være selskapshunder. Finske hunderaser inkluderer finsk lapphund, lapsk vallhund, finsk spets, karelsk bjørnehund og finsk støver.

1. Finsk lapphund (suomenlapinkoira)

Finsk lapphund er en hardfør hunderase med røtter i de finske og samiske tradisjonene som opprinnelig ble brukt som reingjetende vokterhund. Denne mellomstore hunden varierer i størrelse hvor vekten ligger mellom 13 til 22 kg. Den har en varm pels og busket hale, formet for å motstå det harde nordiske klimaet.

Som en tidligere gjeterhund har den et rolig, men oppmerksomt sinn. Dette gjør den både lærevillig og samarbeidsvillig. Den er balansert og mild, som er gode egenskaper hos en familiehund. Når det er sagt, er det forutsatt at tilstrekkelig mosjon og mental stimulering er til stede.

Finsk lapphund krever nemlig daglig mosjon, og trives godt med oppgaver som utfordrer dem intellektuelt. Den har også vist seg å være en dyktig hund innen ulike hundesporter, som agility og lydighet.

Vær oppmerksom på at den tykke pelsen kan gjøre den utsatt for overoppheting på varme sommerdager.

2. Lapsk vallhund (lapinporokoïra)

Lapsk vallhund er en annen finsk hunderase. Den er også kjent som lapsk gjeterhund eller samisk gjeterhund. Den finske rasen oppstod som en korthåret variant av finsk lapphund, før den ble anerkjent som en egen rase i 1966.

Tidligere hadde disse hundene en viktig rolle i å gjete rein og beskytte flokken mot rovdyr som ulv, bjørn og jerv.

Størrelsesmessig er den lapske vallhunden en relativt liten, men fortsatt solid hunderase. Fullvoksne individer kan måle fra 40 til 51 centimeter i høyde og veie mellom 15 og 24 kilo. Deres karakteristiske tette, doble pels fungerer som et beskyttende panser mot vær og vind.

Med sitt gode lynne er en lapsk vallhund en hengiven, lojal og nysgjerrig hund som trives best sammen med sin familie. Til tross for sin uavhengige natur, er denne finske rasen lærevillig og mottakelig for trening.

Lapsk vallhund har et høyt aktivitetsnivå, så du må forvente å ta den med på lange turer hver dag.

Denne allsidige hunden utmerker seg ikke bare som en dyktig gjeterhund, men også som en familievennlig hund og en flink deltaker i hundesport.

3. Finsk spets (suomenpystykorva)

Finsk spets, også kjent som karelsk-finsk laika, har en rik historie som strekker seg tilbake til Karelia, en region delt mellom Finland og Russland. Rasens opprinnelse er noe uklar, men den finske rasestandarden understreker dens posisjon som Finlands nasjonalhund.

I forhold til størrelse, er finsk spets en liten til mellomstor hund, med hanner som veier mellom 12 og 13 kg, og tisper som vanligvis veier mellom 7 og 10 kg. Pelsen kan variere fra rødbrun til gyllenrød, og er kort og rett på hodet og forsiden av bena, men blir lengre langs sidene, på halen og baksiden av bena.

Når det kommer til temperament, er finsk spets kjent for sin livlige og entusiastiske natur, og trenger mye mosjon. De er også kjent for å være støyende og bjeffende, noe som kan være en utfordring for noen eiere. Her gjelder det å trene vekk uønsket bjeffing. På tross av dette er de kjærlige, ivrige etter å tilfredsstille eiere og engasjere seg i familieaktiviteter.

Tradisjonelt har finsk spets blitt brukt til jakt på pelsvilt og skogsfugl, men i dag er finsk spets en allsidig hund, brukt både i jakt, hundesport og som en kjærlig familiehund.

4. Karelsk bjørnehund (karjalankarhukoira)

Karelsk bjørnehund, eller karjalankarhukoira på finsk, har sin opprinnelse fra Karelia-regionen mellom Finland og Russland. Den er en kraftfull og robust rase med en distinkt svart og hvit pels. 

Tradisjonelt har denne finske hunden vært brukt til jakt på store dyr som elg, hjort og bjørn, noe som bekrefter rasens jaktinstinkt.

Vekten varierer mellom 20 til 28 kg for tisper, mens hanner ligger mellom 25 til 35 kg.

Karelsk bjørnehund er kjent for å være en utfordring når det kommer til lydighet grunnet sin uavhengighet og stahet. Når det er sagt, er de også svært lojale og har potensiale til å være gode vakt- og gårdshunder.

De er energiske, nysgjerrige og trenger mye fysisk og mental stimulering for å holde seg lykkelige og sunne. Deres høye energinivå og styrke har gjort dem velegnet for ulike bruksområder, inkludert jakt og vakt, i tillegg til å være kjærlige familiehunder.

5. Finsk støver (suomenajokoira)

Foto: Annch (Wikimedia Commons)

Finsk støver, også kjent som finskestøver, har sin opprinnelse i Finland fra 1800-tallet, født ut av en voksende interesse for jakthunder av støvertypen i landet. Med en vekt som varierer mellom 20 og 28 kg, er dette en hund av middels størrelse med en imponerende fysisk styrke.

Rasens lynne er kjent for å være rolig, lekent og kjærlig, noe som gjør den til en god familiehund, samtidig som det ligger en dedikert jeger under overflaten. De trenger mye mental og fysisk stimulering, så aktivitet og trening er avgjørende for å holde dem fornøyd.

Med riktig trening blir de utmerkede jakthunder. På jakt er de kjent for utholdenhet og sin evne til å jobbe selvstendig. Denne finske hunderasen brukes ofte til jakt på småvilt som rev og hare, men deres sterke luktesans gjør dem også effektive som ettersøkshunder og sporhunder.

6. Tamaskan (ikke godkjent)

Tamaskan er en moderne spisshund, skapt i Finland for å etterligne ulvens utseende, men med familievennlige egenskaper.

Rasens røtter er fem amerikanske hunder av ukjent opprinnelse, sannsynligvis av huskytypen, som ble importert til Storbritannia og krysset med alaskan malamute, sibirsk husky og schæferhund. Målet var å fremavle en hund med ulveaktig utseende og et godt gemytt.

Tamaskan har også blitt prøvd i norske hundespann, men den klarer ikke å konkurrere med sibirsk husky i utholdenhet på grunn av schäferhund-innslaget. Tamaskans vekt varierer mellom 23 og 45 kg, avhengig av kjønn. De er aktive og i stand til å fungere som blant annet sledehunder. Rasen er intelligent og lærer raskt, men kan være noe egenrådig.

Oppsummering av finske hunderaser

Det finnes totalt seks finske hunderaser, med finsk spets som Finlands nasjonalhund. De fleste rasene har en historie sterkt knyttet til bruksområder som jakt og gårdsarbeid, mens de nyere har blitt til krysset for å bli gode selskapshunder. 

En teori foreslår at disse rasene er etterkommere av en urhund kjent som torvhunden. På den annen side antas det at varangerhunden er forløperen til lapphunden, og at lapphunden er en slags stamfar for mange av de nordiske spisshundene

Ofte stilte spørsmål om finske hunderaser

Hvilke hunderaser er fra Finland?

Det er seks hunderaser som har sin opprinnelse i Finland og disse er finsk lapphund, lapsk vallhund, finsk spets, karelsk bjørnehund, finsk støver og tamaskan.

Hva er opprinnelsen til finske hunderaser?

En teori om opprinnelsen til finske hunderaser er at de er etterkommere av den såkalte torvhunden, et urdyr man har funnet spor etter i mange deler av Europa, Asia og Afrika. En spesifikk type hund, kalt varangerhunden, anses å være stamfaren til den opprinnelige lapphunden, som er en forløper til en rekke av de nordiske spisshundrasene.

Hvordan er temperamentet til finske hunderaser?

Temperamentet kan variere mellom de forskjellige finske hunderasene, men generelt har de tendens til å være energiske, lærevillige og samarbeidsvillige. Mange av dem har historisk blitt brukt til jakt, gjeting og vokting, noe som gjenspeiles i deres aktive og oppmerksomme natur.

Hva er de forskjellige bruksområdene for finske hunderaser?

Finske hunderaser brukes i en rekke forskjellige settinger. Mange har tradisjonelt blitt brukt til jakt, enten for storvilt som elg, bjørn og hjort eller for småvilt som hare og rev. Flere av rasene har også blitt brukt som gjeterhunder for rein. I tillegg, takket være deres intelligens og lærevillighet, er mange finske hunderaser også dyktige i ulike hundesporter som agility og lydighet. Noen av de nyere variantene er avlet for å være selskapshunder.

Hvilke finske hunderaser er best for familier?

Finsk lapphund, lapsk vallhund og finsk spets er alle kjent for å være gode familiehunder. De er balanserte, milde og har et glatt temperament. Disse hundene er også kjent for å være gode med barn og trives med familieaktiviteter.

Hvilke finske hunderaser er best egnet for jakt?

Finsk spets, karelsk bjørnehund og finsk støver er alle raser som er spesielt egnet for jakt. Disse hundene har sterke instinkter, utmerket utholdenhet og evne til å jobbe selvstendig, noe som gjør dem ideelle for jakt på både småvilt og storvilt.

Hvilke finske hunderaser er best som gjeterhunder?

Finsk lapphund og lapsk vallhund er tradisjonelt sett de beste finske hunderasene for gjeting. Begge disse rasene har historisk blitt brukt til å gjetet rein, og deres intelligens, oppmerksomhet og dedikasjon gjør dem ideelle for denne typen arbeid.

Dyreplaneten
Logo