En spisshund er en del av en gruppe hunderaser som har biologiske og anatomiske fellestrekk. Spisshunder har vanligvis en opprullet hale, en ganske bred skalle, spisse oppstående ører og et skarpt snuteparti. Spisshundene har mange trekk som kan minne om ulv.
Størrelsen på spisshundene kan variere betydelig innen gruppen og anses for å være blant de eldste hunderasene i verden. På tross av dette har moderne forskning vist at ikke alle raser nødvendigvis stammer direkte fra de eldste hundene.
Hva brukes spisshunder til?
Gjennom historien har spisshunder blitt brukt i en rekke forskjellige roller.
Trekkhunder: Spisshunder, særlig de større variantene som alaskan malamute og sibirsk husky, har lenge vært brukt som trekkhunder. De er kraftige og utholdende, noe som gjør dem ideelle for oppgaver som å trekke sleder over store avstander i kalde forhold.
Vakthunder: Noen spisshunder fungerer utmerket som vakthunder. Dette inkluderer for eksempel karelsk bjørnehund, akita inu og grønlandshund som blir relativt store hunder på opptil 35 til 54 kg. De er lojale og beskyttende overfor sin familie, samtidig som deres høye energinivå og våkenhet gjør at de er flinke til å varsle om uønsket aktivitet eller fremmede.
Jakthunder: Flere spisshundraser er utmerkede jakthunder. Norsk elghund grå og jämthund, for eksempel, har blitt brukt til å jakte elg i flere århundrer. De har sterke instinkter, er hurtige og kan være svært utholdende.
Gjeterhunder: Noen spisshunderaser, som den norske buhunden og islandsk fårehund, har tradisjonelt blitt brukt som gjeterhunder. De er kjent for sin intelligens, utholdenhet og evne til å arbeide uavhengig, egenskaper som er viktige for en effektiv gjeterhund.
Selskapshunder: På grunn av deres intelligens og lojale natur, er mange spisshunderaser også populære som selskapshunder. De er ofte sosiale, kjærlige og gode med barn, samtidig som de er kjent for å danne sterke bånd med sine eiere. Pomeranian og samojedhund er bare to eksempler på spisshunder som ofte holdes som kjæledyr her til lands.
De mest populære spisshundene
Spisshunder er en kategori av hunderaser som har fellestrekk innen biologi og anatomi. De har et spisst snuteparti, stående spisse ører og en opprullet hale. Noen av de mest populære spisshundene er samojedhund, akita, pomeranian, finsk spets, norsk elghund grå og sibirsk husky.
Merk at listen ikke er laget fra den mest populære spisshunden til den minst populære. Hundene på listen er i tilfeldig rekkefølge.
1. Akita
Akita inu er en spisshundrase med en rik historie som strekker seg tilbake til 1600-tallet. Opprinnelig ble den avlet frem i Japan som jakthund for storvilt som bjørn, men har også blitt brukt som trekkhund, kløvhund og vakthund.
Akita er en robust hund hvor hannene normalt veier mellom 34 og 54 kg, mens hunnene er litt mindre. Med en dobbel pels bestående av en tett underull og en hard, rett overpels, kan den fint takle både kalde værforhold og norske sommere.
Akitas personlighet kjennetegnes av bemerkelsesverdig lojalitet, stolthet og selvstendighet, noe som gjør dem til hengivne vakthunder, men de kan også være reserverte mot fremmede.
Som regel er akita ganske rolig innendørs, men for at den skal forbli det trenger den mye daglig mosjon.
2. Islandsk fårehund
Islandsk fårehund er en mellomstor spisshund med røtter fra vikingtiden. Historisk har islandsk fårehund blitt brukt som en gjeterhund – hovedsakelig på sau og hest. Den har et vakkert, variert utseende, med en gyllen pels, lang snute og spisse ører. Hannene veier mellom 12-15 kg, og når en skulderhøyde på 42-48 cm, mens tispene er litt mindre.
Som den flittige arbeidshunden den er, har den høy intelligens, er lydig og lett å trene. Vær oppmerksom på at islandsk fårehund har et sterkt flokkinstinkt, så du må ikke la den være alene for lenge.
Selv om den kan være litt reservert mot fremmede, er den lojal, vennlig og kjærlig med sin familie. Denne energiske rasen trenger variert trening, og trives i aktiviteter som lange turer, løping, lek og hundesport som agility og lydighet. Den vil også sette pris på arbeidsoppgaver på gård – som for eksempel å gjete sauer.
3. Finsk spets
Finsk spets stammer fra Karelia-regionen mellom Finland og Russland, og er anerkjent som Finlands nasjonalhund. Denne hunden er primært kjent for sin bruk i jakt på småvilt, selv om den kan trenes til bruk på større dyr som elg og rådyr.
Finsk spets er kjent for sin livlige og entusiastiske natur, men krever tålmodighet i trening på grunn av en selvstendig side. Med et høyt aktivitetsnivå krever denne spisshunden mye mosjon. Dette er en allsidig hund, ideell for både jakt og hundesport – og selvfølgelig som en kjærlig familiehund.
Finsk spets varierer i størrelse mellom kjønnene, med hanner på 44-50 cm og 12-13 kg, mens tispene er litt mindre. Pelsen, kort på hodet og beina, blir lengre på sidene og halen, som bæres ringlet over ryggen. Fargen varierer fra rødbrun til gyllenrød, med lyse og mørke nyanser, og muligens små hvite markeringer.
4. Karelsk bjørnehund
Karelsk bjørnehund er en robust hunderase med opphav fra Karelia-regionen i Finland, nært knyttet til russisk-europeisk laika og potensielt jämthund. Med en svart og hvit, tett dobbel pels og stående ører, gir den et modig og energisk inntrykk. Hannene når en høyde på 57 til 63 cm og veier mellom 25 til 35 kg, mens tispene er litt mindre.
Historisk sett har rasen blitt brukt i jakt på både elg og bjørn. Da blir du sikkert ikke overrasket over at denne spisshunden er kjent for sin modige og selvsikre natur.
Karelske bjørnehunder er aktive og nysgjerrige, noe som krever fysisk og mental stimulering. De kan være sta, men med tidlig og konsekvent lydighetstrening og sosialisering vil de bli veloppdragne. En sterk lojalitet mot sin familie gjør dem til gode vakt- og gårdshunder.
Bare vær oppmerksom på at deres beskyttende instinkt kan gjøre dem mistenksomme mot fremmede. Igjen vil tidlig sosialisering være viktig.
5. Norsk elghund grå
Norsk elghund grå er Norges stolte nasjonalhund. Det er en mellomstor spisshund som opprinnelig ble avlet for jakt på storvilt som elg. Dens modige og vennlige vesen, kombinert med en kompakt og muskuløs kroppsbygning, gjør den til en pålitelig og lojal følgesvenn i utfordrende norske skoger. Vekten varierer mellom 18-27 kg avhengig av kjønn, hvor tisper normalt er noe mindre.
Den distinktive grå pelsen er tykk og dobbel, med en tett, myk underpels og en rett, hard overpels. Denne hunden er intelligent og aktiv, krever både fysisk og mental stimulering for å unngå kjedsomhet.
Selv om norsk elghund grå er moderne, minner dens utseende og bruksegenskaper om de gamle nordiske spisshundrasene. Uavhengig av de mange mytene om dens opprinnelse, er norsk elghund grå en uunnværlig del av norsk hundehistorie.
6. Sibirsk husky
Sibirsk husky har sin opprinnelse i Sibir, hvor den ble avlet frem av tsjuktsjere for bruk som trekkhund i et iskaldt klima. Det er en mellomstor, vakkert proporsjonert hund med en atletisk kropp og en tykk, dobbel pels som tåler ekstreme kuldegrader. Hannhundene veier mellom 20-27 kg og er 53-60 cm høye, mens hunnene er litt mindre.
På grunn av huskyens uavhengige natur kan trening være utfordrende, men med konsistens og tålmodighet kan de lære mange kommandoer. Disse spisshundene er aktive og sosiale av natur – som krever mye av deg som eier. Sibirsk husky bør få to timer aktivitet hver dag, og de bør ikke være alene over tid.
7. Norsk buhund
Norsk buhund er en spisshund som har dype røtter i norsk historie. Funnet av buhund-liknende skjeletter under utgravingen av Gokstadskipet, vitner om at denne hunden hadde en sentral rolle i vikingtiden (800-1050 e.Kr.).
Rasen er en mellomstor spisshund og veier normalt mellom 10 og 18 kg. Buhundens pels er en kombinasjon av bløt underull og en stri overpels, og kan variere i farger fra lys til rødlig gul, med sorte og hvite elementer.
Buhunden har et levende og engasjert lynne, samt en evne til å knytte sterke bånd til mennesker. Den trenger rikelig med fysisk og mental stimulering, noe som gjør den velegnet til ulike former for hundesport og en aktiv deltaker i familiens hverdag. Som familiehund er den kjærlig, leken og god med barn.
8. Vestsibirsk laika
Vestsibirsk laika er en middels stor spisshund med opprinnelse i de tette skogene vest i Sibir. Her ble den ble avlet fram som en hund for både jakt og vakthold. Med en vekt på mellom 18 og 25 kg, har denne hunden en kraftig kropp, bløt underull, grov overpels og en hale formet som en ring.
Vestsibirsk laika er en modig og utholdende spisshund, med et høyt energinivå. Rasen, som ankom Norden på 1970-tallet for bruk i bjørnejakt, er kjent for sin intelligens og tilpasningsdyktighet. Når det er sagt, er dette også en uavhengig rase som er vant til å ta egne avgjørelser på jakt. Derfor kan den også være noe utfordrende å trene.
9. Svensk hvit elghund
Svensk hvit elghund er en stolt hunderase fra Sverige og bærer et kraftfullt uttrykk i sin velproporsjonerte og muskuløse kropp. Hannene veier mellom 23-25 kg, mens tispene er litt mindre og veier 20-23 kg. Denne robuste hunden er kjent for sin glitrende hvite, funksjonelle og vakkert isolerende pels.
Hunderasens opprinnelse er omdiskutert, noen mener Ottsjø Jim, en hund fra 1941-1953, er stamfar, mens andre peker mot tidligere hvite elghunder.
Den svenske hvite elghunden viser mot og besluttsomhet, og fungerer godt som både jakthund og familiehund.
10. Grønlandshund
Grønlandshunden er regnet som verdens eldste hunderase. Den ble tatt med til Grønland av inuittene for mer enn tusen år siden hvor den ble brukt som slede-, jakt- og vakthund.
Grønlandshunden er en stor hund med en muskuløs og robust kroppsbygning. Hannene veier mellom 30 og 35 kg og når en skulderhøyde på minst 60 cm.
Grønlandshunden er en aktiv, livlig og sosial rase. Rasen er lojal mot både flokk og familie, krever mye mosjon og trives best utendørs. Denne hunden krever en konsekvent og tydelig leder.
11. Norrbottenspets
Norrbottenspets, også kjent som nordisk spets, er en svensk spisshunderase som stammer fra tidlig 1900-tallet, der den ble nøye dokumentert og foreslått som en rasestandard av løytnant Kantzow.
Denne middels store hunden er velproporsjonert og robust, noe som gjenspeiler dens arv som jakthund. Norrbottenspets har normalt en vekt på mellom 11 og 15 kg.
Denne rasen er kjent for sitt livlige, energiske lynne, intelligens og nysgjerrighet, noe som gjør den til en utmerket jakthund og et engasjerende kjæledyr. Den er også kjærlig mot sin familie, og særlig god med barn. Det er en aktiv rase, som krever mye mosjon og aktivitet, og kan utmerke seg i ulike bruksområder, som jakt, hundesport og som familiehund.
12. Norsk elghund sort
Norsk elghund sort er en robust og kraftig spisshund fra Norge. Rasen stammer fra vikingtiden og ble populær på midten av 1900-tallet. Den veier mellom 13 og 20 kg, avhengig av kjønn, og har en mankehøyde på omtrent 47 cm for hanner og 44 cm for tisper.
Elghunden har en tett, hard og selvsagt sort pels, som er skapt for å motstå de utfordrende nordiske værforholdene. Den kjennetegnes også av sin krøllhale, som den bærer elegant over ryggen.
Denne rasen er engasjert og energisk, særlig under jakt, men kan være rolig og avbalansert innendørs med riktig trening og aktivitetsnivå. Som en allsidig rase, er norsk elghund sort brukt i forskjellige roller, fra jakthund til familiehund.
13. Svensk lapphund
Svensk lapphund, en spisshund med røtter i Ladoga, Russland, ble et verktøy for samene under deres innvandring til Nordkalotten. Med en kraftig, værbestandig pels i nyanser fra svart til lys brun, har den ypperlig tilpasning til det nordnorske klimaet.
Hannene veier mellom 15 og 20 kg og når en høyde på 45-51 cm ved skulderen, mens tispene er noe mindre. Den karakteristiske buskete halen, krummet over ryggen, gir hunden et unikt utseende og symboliserer konstant beredskap.
Svensk lapphund er en intelligent, leken og lojal rase med et høyt aktivitetsnivå, som krever minst to timers fysisk aktivitet hver dag. Tradisjonelt ble den brukt som gjeterhund, men i dag er den en utmerket følgesvenn for aktive eiere.
14. Lapsk vallhund
Lapsk vallhund, også kjent som lapsk gjeterhund og samisk gjeterhund, har røtter i Finland hvor den tradisjonelt har gjetet rein og voktet flokker mot rovdyr. Med en høyde mellom 40 og 51 cm og vekt på 15 til 24 kilo, er den robust samtidig som den er relativt liten.
Utseendet preges av nydelig dobbel pels som beskytter mot elementer i naturen, og en karakteristisk lang og buskete hale.
Denne hunden er kjent for sitt vennlige og nysgjerrige lynne, samt høye aktivitetsnivå. Den trives med å være en del av familien, og krever både fysisk trening og mentale utfordringer. Selv om den kan være litt sta, er den lærevillig og egner seg godt for varierte bruksområder, fra gjeting og hundesport, til familiehund.
15. Østsibirsk laika
Østsibirsk laika er en stolt representant for Russlands jakttradisjon. Rasen er en allsidig brukshund som lenge har vært menneskets følgesvenn i den sibirske villmarken. Med opprinnelse fra området mellom Jenisejelven og Stillehavet, ble rasen anerkjent på 1900-tallet i Russland og i 2012 i Norge.
Østsibirsk laika veier mellom 18 og 23 kg for hanner og 16 til 21 kg for tisper. Pelsen er tykk og rett med et bredt fargespekter som inkluderer svart, grå og hvit.
Østsibirsk laika er en robust spisshund. Den er energisk, nysgjerrig, og har et stort behov for fysisk aktivitet. En godt trent østsibirsk laika er lojal, intelligent og relativt lydig.
16. Shiba
Shiba, også kjent som shiba inu eller shiba-ken, er en urhund med opprinnelse fra Japan. Denne lille til middels store spisshunden på 7 og 12 kilo, anses som den mest autentiske av de japanske spisshundene.
Shiba er lett gjenkjennelig med sin robuste kropp, utpreget muskulatur og rikelig pels. En typisk shiba har også en høy og kraftig hale, som oftest bæres ringlet eller i en sigdformet bue over ryggen.
Shiba er kjent for sitt uavhengige og energiske lynne. Rasen krever både aktivitet og erfaring fra eierne. Opprinnelig ble shiba brukt til jakt på småvilt og fugl, men i dag er den en populær familie- og brukshund.
17. Pomeranian
Pomeranian er den minste av de tyske spitz-rasene, opprinnelig fra Pommern-regionen i Tyskland. Den har utviklet seg fra å være en større hund på 9-13 kg til dagens lille størrelse mellom 1,3 og 3 kg.
Den fluffige pelsen er dobbeltlaget og kommer i en rekke farger. Pomeranian er kjent for sitt modige og energiske vesen, samtidig som den kan bjeffe en god del. Dette krever konsekvent lederskap fra eieren for å unngå uønsket oppførsel.
18. Jämthund
Jämthunden er Sveriges nasjonalhund og har en historie som strekker seg tusenvis av år tilbake. Til tross for sin lange historie ble ikke rasen offisielt godkjent før i 1946.
Dette er den største av de nordiske jakthundene, med hanner som veier mellom 30-35 kg og måler 57-65 cm i skulderhøyde. Utseendet er kraftig og muskuløst, med en lys, kort og myk underull, noe som gjør den unik blant andre hunderaser.
Den er ikke bare en populær jaktspisshund, men også en ypperlig familiehund, takket være sitt stabile og rolige vesen. Jämthunden er en aktiv rase som krever mye fysisk aktivitet. For lite fysisk og mental stimulering vil potensielt føre til uønsket atferd. Den egner seg også for forskjellige bruksområder, inkludert jakt, snørekjøring og konkurranser.
19. Samojedhund
Samojedhunden ble opprinnelig benyttet av samojedene – et nomadisk urfolk – til å trekke sleder, jakt og reindrift. Denne arbeidshunden er robust og tilpasningsdyktig, med et solid, muskuløst utseende og en kraftig bygning.
Med sitt tette, hvite pelslag, som både er selvrensende og beskytter mot varme og kulde, er samojedhunden kjent for sin skjønnhet. Høyden og vekten varierer, der sistnevnte kan være alt fra 16 til 30 kg.
Denne spisshunden har et vennlig, energisk og sosialt lynne, og er regnet for å være en av de snilleste hunderasene. Til tross for en viss selvstendighet, elsker samojedhunden å være aktiv og engasjert, noe som krever mye trening.
20. Finsk lapphund
Finsk lapphund, en skandinavisk gjeterhund fra Finland, har lange røtter i samiske tradisjoner. Den utmerket seg som en reingjetende vokterhund hvor den beskyttet flokken mot rovdyr. Opprinnelig var det to varianter av finsk lapphund før lapsk vallhund ble en egen rase i 1966.
Denne mellomstore spisshunden veier mellom 13 til 22 kg og hannhunder kan måle mellom 46 til 52 cm i skulderhøyde. Pelsen er tett, dobbelt og varmeisolerende, med en fargepalett som kan variere stort.
Finsk lapphund er kjent for sitt rolige og vennlige lynne, og dens naturlige gjeterinstinkter gjør den til en aktiv, lærevillig og samarbeidsvillig hund som trives med arbeidsoppgaver og trening.
21. Alaskan malamute
Alaskan malamute er en sterk og utholden spisshund fra nordvestlige Alaska og var en viktig faktor for overlevelse i det barske, arktiske klimaet. Dette er en av de større spisshundene, hvor hannhundene kan bli hele 56 kg tunge.
Malamuten står bredt og stødig, med en robust kropp, kraftige muskler og en pels laget for å tåle ekstrem kulde. Den er sosial og intelligent, men også sta og uavhengig, med en leken og vokal natur.
Treningen av en alaskan malamute kan være krevende da den trenger tidlig sosialisering og konsekvent, tålmodig opplæring. Malamutens opprinnelige roller som trekk- og kløvhund gjenspeiles et høyt aktivitetsnivå, men det er også en kjærlig og lojal familiehund.
Det finnes utrolig mange spisshunder
Spisshunder har vært svært viktig for mennesker opp igjennom årene. Selv om listen over består av 21 populære spisshunder, finnes det utrolig mange andre hunderaser av denne typene. Her er noen flere:
- Eurasier
- Hälleforshund
- Västgøtaspets
- Chow chow
- Shikoku
- Volpino italiano
- Keeshond
- Kanadisk eskimohund
- Norsk lundehund
- Jakutisk laika
Konklusjon av spisshunder
Spisshunder er en gruppe hunderaser som stammer fra de eldste hundelinjene. De kan enkelt kjennes igjen med anatomiske likheter som bred skalle, spisse ører, opprullet hale og skarpt snuteparti. Størrelsen varierer betydelig blant spisshundene, fra små raser på rundt 1,3-3,5 kg til store varianter på 35-50 kg.
Disse hundene har historisk hatt et bredt spekter av oppgaver å utføre sammen med mennesker. Fra trekking av sleder over store avstander i arktiske forhold, til vakthold, jakt, gjeting, og i moderne tid, som selskapshunder. Selv om de forskjellige spisshundene har mange likheter, har de spesifikke rasene unike egenskaper.
Ofte stilte spørsmål om spisshunder
Hvilke er den mest populære spisshunden i Norge?
I Norge er det norsk elghund grå som er den mest populære spisshunden.
Hvor gamle blir spisshunder?
Levealderen til spisshunder varierer avhengig av rase, men mange kan leve opp til 12-15 år med riktig omsorg og ernæring.
Hvor store er spisshunder?
Størrelsen på spisshunder varierer veldig. De kan være svært små på rundt 1,3 til 3,5 kg, mens store raser som kan veie alt fra 35-50 kg. Mankehøyden kan være ca. 20 til 60 cm.
Hva er karakteristiske trekk ved en spisshund?
Karakteristiske trekk ved spisshunder inkluderer et kileformet hode, stående spisse ører, et spisst snuteparti, og ofte en opprullet hale.
Hvor stammer spisshundene fra?
Spisshundene regnes for å være blant de aller eldste hunderasene, og det er antatt at de stammer fra primitive hunderaser som ulv og pariahhunder.
Hvilke raser faller under kategorien spisshunder?
Det er mange raser som faller under kategorien spisshunder som norsk buhund, norsk elghund, svensk hvit elghund og akita.
Hvor gamle er spisshundrasene?
Spisshundrasene anses som svært gamle, med noen anslag som går tusenvis av år tilbake i tid.
Hvordan varierer størrelsen på spisshunder?
Størrelsen på spisshunder kan variere mye, fra veldig små til store hunder, avhengig av den spesifikke rasen.
Hva er forskjellen mellom en spisshund og andre hundegrupper?
Forskjellen ligger i deres morfologiske og anatomiske trekk, som inkluderer deres kileformede hode og stående spisse ører, i tillegg til deres historiske og genetiske bakgrunn.
Er spisshunder gode familiehunder?
Spisshunder kan være gode familiehunder, men det avhenger av den spesifikke rasen og dens temperament, samt hvordan hunden er sosialisert og trent.
Hva slags omsorg og trening trenger en spisshund?
Spisshunder trenger generell hundepleie inkludert regelmessig mosjon, et balansert kosthold, og regelmessige veterinærkontroller. Trening bør være konsekvent og positiv, og det kan være nyttig å innlemme mental stimulering også. Det er likevel viktig å være bestemt, men ikke sint.
Hvordan trener jeg en spisshund?
Spisshunder, som alle hunder, reagerer best på positiv forsterkning. Begynn med grunnleggende lydighetstrening og jobb deg opp til mer komplekse kommandoer og oppgaver.
Hvor mye aktivitet trenger spisshunder?
Som en generell regel trenger spisshunder mye aktivitet. Mange spisshundraser var opprinnelig arbeidshunder, så de har ofte høy energi og trenger regelmessig mosjon. Det kan bety alt fra én til to timer fysisk trening hver dag.
Kan jeg jakte med spisshunder?
Ja, flere spisshundraser er svært gode jakthunder og kan trenes til å jakte forskjellige typer vilt.