10 fineste hunderaser

Det er mange flotte hunderaser der ute, men noen har så fine trekk at vi smelter. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de fineste hunderasene i verden.

Definisjonen på fine hunderaser

Fine hunderaser har en unik kombinasjon av vakre trekk når det kommer til utseende som blant annet pels, ansikt, øyne og ører. De har også en godhet som gjør dem til fortrukne følgesvenner.

Dette er de 10 fineste hunderasene

De fineste hunderasene er west highland white terrier, cairn terrier, nova scotia duck tolling retriever, golden retriever, weimaraner og rhodesian ridgeback. Disse hundene har et vakkert utseende og er flotte hunderaser man kan ha som firbente venner.

1. West highland white terrier

West highland white terrier er en av de vakreste hunderasene i verden. Hodet er rundt med små stående ører, mørke øyne og en liten sort snute som gir westien et våkent uttrykk. 

Pelsen er i en ren hvit farge med strie hår ytterst og med en kort bløt underpels. Over manken så har den en høyde på 28 cm og den veier rundt 8 kg. 

Alt i alt er westien en vakker hund som ikke bare er vakker å se på, men som også har en fantastisk personlighet og er en trofast følgesvenn for livet med riktig opplæring og stell.

2. Cairn terrier

Cairn terrier er enda en fin liten skapning og er regnet som en av de vakreste. Hunderasen stammer fra Skottland og er en liten og robust hund med en tøff personlighet. 

Den har en værhard pels som kan være grå, sandfarget eller rød, og en karakteristisk skjeggvekst og øyenbryn som gir den et smart utseende. Mankehøyden til cairn terrier er 28 til 31 cm, og vekten ligger på rundt 7,5 kg.

Rasen har et våkent og vennlig uttrykk i øynene, med en svart nese og små stående ører. Cairn terrieren er en aktiv og nysgjerrig hund som krever en del mosjon og stimulering for å trives. 

3. Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever har vunnet mange hjerter med et fint ansikt, flott pels og en unik personlighet. Dette er den minste av retrieverrasene, men har likevel mye muskelkraft og styrke i den kompakte hundekroppen. 

Rasen har en harmonisk og muskuløs bygning, og veier vanligvis mellom 17 til 23 kilo. Tolleren har en lyserød pels med hvite områder på hodet, brystet, potene og haletippen. Nova scotia duck tolling retriever har en mankehøyde på 48 til 51 cm for hannene og 45 til 48 cm for tispene.

Tolleren er en intelligent, leken og lærevillig hund som trives med fysisk og mental aktivisering. Med sin gode nese og allsidige evner kan den brukes til jakt, agility, lydighet, redning og mer. 

Hunderasen kan være krevende for førstegangshundeeiere, men med riktig opplæring og aktivisering kan den være en fantastisk følgesvenn i mange år.

4. Golden retriever

Golden retriever er en av de fineste hunderasene med sin vakre gyllenbrune pels og sin vennlige personlighet. Med en imponerende størrelse og flott fysikk, er det en elegant hund som alltid skiller seg ut i mengden. 

Deres lange og glatte pels med god underull krever ikke mye arbeid for å holdes ren og sunn. Hannhunden blir alt fra 56 cm til 51 cm, mens tisper har en mankehøyde på 51 til 56 cm. En golden retriever kan veie alt fra 25 til 34 kg, noe som vil variere med tanke på kjønn.

Rasen har også en god helse og en forventet levealder på rundt 10 til 12 år, noe som gjør dem til en utmerket følgesvenn og en flott familiehund. Golden retrievere har en unik evne til å være både en allsidig og en lojal hund som gir mye glede og kjærlighet til sine eiere.

5. Weimaraner 

Weimaraner er virkelig en fin hund. Den har et unikt utseende og allsidige bruksegenskaper. Med en sølvgrå pelsfarge og flytende bevegelser, har weimaraneren en imponerende tilstedeværelse. Denne stående fuglehunden er også en utmerket spor- og ettersøkshund, men det har også blitt en populær jakthund. 

Dette er en middels stor hunderase med en foretrukket mankehøyde. Hanner bør ideelt sett være mellom 62 og 67 cm, mens tisper bør være mellom 59 og 63 cm. Når det gjelder vekt, veier hannhunder mellom 30 og 37 kg, mens tisper vanligvis veier mellom 25 og 32 kg. Likevel kan enkelte individer havne utenfor dette spekteret med tanke på genetikk.

Weimaraneren er en stabil og begeistret hund med en god nese, og har blitt brukt som både politihund og trekkhund. Rasen har et stort behov for å bruke sine jaktegenskaper, men fungerer også fint i en aktiv familie så lenge dette blir tatt hensyn til.

6. Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback er en majestetisk hund som skiller seg ut fra andre raser på grunn av det karakteristiske merket på ryggen. Hunderasen oppstod i Sør-Afrika hvor den ble brukt til å jakte på løver på 1800-tallet. Derfor har den kallenavnet som afrikansk løvehund eller bare løvehund.

Hunderasen er muskuløs og kraftig bygd, men har en smidig og rask bevegelse. Fargen på pelsen kan variere fra lys til rød hvetefarget. Den kan ha hvit farge på brystet, tær, buken eller over tærne, men ifølge oppdrettere er dette uønsket. 

Rhodesian ridgeback har en mankehøyde på mellom 63 og 69 cm for hannhunder og 61 til 66 cm for tisper, og gjennomsnittsvekten er mellom 32 og 36,5 kg avhengig av kjønn. 

Denne rasen er kjent for sin intelligens, lojalitet og allsidighet og er en utmerket familiehund, men det er viktig å være oppmerksom på at eieren må sette grenser, og tidlig lydighetsopplæring er viktig for at den skal trives optimalt.

7. Samojed

Samojedhunden er en av de mest elegante og vakre hunderasene i verden med sin hvite, tykke og elastiske polarpels, men også sitt sjarmerende «samojedsmil». Rasen er middels stor og har en sterk og utholdende fysikk som gjør den godt egnet til aktiviteter som kløving og trekk foran ski/slede. 

Samojeden er en vennlig og åpen hund som trives i sosiale situasjoner og er ikke egnet som en vakthund. Med sin lange historie som jeger- og jaktkamerat for polarfolket, krever samojeden mye fysisk og mental stimulering for å trives i dagens samfunn. 

Samojeden er en sunn rase, men som alle andre hunder har den noen utfordringer. Pels har den mye av og den røyter en god del selv om den er allergivennlig. Det kreves regelmessig børsting og bading ved behov. 

Dette er en middels stor hunderase med en mankehøyde på ca. 53 til 57 cm og en vekt på rundt 16 til 30 kg avhengig av kjønn. Hannhunder er vanligvis høyere og veier mer enn tisper.

Samojedhunden er en ideell følgesvenn for aktive og friluftsglade valpekjøpere som setter pris på dens eleganse, styrke, egenverdi og selvsikkerhet.

8. Border collie

Border collie er en av de mest anerkjente og beundrede hunderasene på grunn av sitt utseende, intelligens, arbeidsvillighet og gode gjeterinstinkter. 

Rasen er en middels stor hund med ideell mankehøyde på rundt 53 cm for hannhunder og litt mindre for tisper. Border collie er tilgjengelig i forskjellige farger og pelslengder, og pelsen krever minimalt med stell, med mindre det er røyting. Vekt kan være alt fra 12 til 20 kg.

Border collie er en hardtarbeidende og arbeidsvillig gjeterhund som krever mye mosjon og mental stimulering for å trives. Hvis den får riktig med trening og utløp med tanke på all energien den bærer på, så kan den være en utmerket familiehund og følgesvenn

9. Sibirsk husky

Sibirsk husky er en av de fineste hundene hvis vi ser på utseende og egenskaper. Rasen er skapt for å jobbe i selen over lange avstander, og den er derfor svært utholdende og robust. 

Den er også kjent for å være livlig, vennlig og interessert i alt som skjer rundt den. Sibirsk husky er svært intelligent, noe som gjør den til en villig arbeidskamerat og en lojal følgesvenn. 

Med sitt vakre utseende, med opprettstående ører og buskete hale, og dens varierte fargevarianter, er sibirsk husky en av de mest attraktive hunderasene i verden.

Hunderasen har en middels stor hund med en ideell høyde på 51 til 56 cm for tisper og 53 til 60 cm for hannhunder. Vekten kan variere mellom 16 og 27 kg, avhengig av kjønn og størrelse. 

Rasen er bygget for fart og utholdenhet, og dens slanke og atletiske kroppsbygning gir den mulighet til å bevege seg raskt og effektivt over store avstander, selv i sterk kulde.

10. Schäferhund

Schäferhunden er en av de mest anerkjente hunderasene og er populær som både tjenestehunder og familiehunder. Det er også en av de fineste hunderasene i verden.

Schäferen er en stor hund med en kraftig beinbygning og et markant hode med mandelformede øyne. Den har en mankehøyde på 60 til 65 cm for hannhunder og 55 til 60 cm for tisper, og en vekt på mellom 22 til 32 kg for tisper og 30 til 40 kg for hannhunder.

Med sin intelligens, utholdenhet og arbeidskapasitet har hunderasen blitt brukt til et bredt spekter av oppgaver. Schäferhunden er en god vakthund og familiehund, spesielt for aktive mennesker som ønsker å gi hunden nok mosjon og mentalt stimulerende aktiviteter.

Konklusjon

De fineste hunderasene i verden er west highland white terrier, cairn terrier, nova scotia duck tolling retriever, golden retriever, weimaraner, rhodesian ridgeback, samojed, border collie, sibirsk husky og schäferhund. Disse hunderasene utmerker seg med deres vakre trekk, unike egenskaper og gode personligheter. 

De er alle utmerkede følgesvenner og passer godt inn i forskjellige familier og livsstiler, så lenge de får riktig opplæring, stell og aktivisering. 

Hver hunderase har sine egne fordeler og krav, så det er viktig å nøye vurdere hvilken rase som passer best for den enkelte før man velger en ny firbeint venn.

Ofte stilte spørsmål

Er det noen allergivennlige hunderaser blant de fineste hunderasene?

Samojed er en allergivennlig hunderase, selv om den har en tykk pels og røyter en del. Rasen er kjent for å ha en mindre mengde allergifremkallende proteiner enn mange andre raser.

Hvordan kjøper jeg en av de fineste hunderasene?

Ta kontakt med en oppdretter. Besøk en hunden, still spørsmål om hundenes helse, atferd og oppvekstvilkår, og be om å se helseattester og stamtavle for valpene og foreldrene.

Hvor mye mosjon og mental stimulering trenger disse hunderasene?

Mengden mosjon og mental stimulering varierer mellom de ulike hunderasene. Generelt krever aktive og intelligente raser som border collie og sibirsk husky mer mosjon og mental stimulering enn mindre aktive raser som west highland white terrier og cairn terrier. Det er viktig å tilpasse mengden aktivitet og stimulering til den enkelte hundens behov og personlighet.

Hvor mye koster det å eie en av de fineste hunderasene?

Kostnadene for å eie en av de fineste hunderasene kan variere avhengig av rasen, oppdretterens priser, og hvor man befinner seg. I tillegg til innkjøpsprisen, bør du også ta hensyn til løpende kostnader som mat, veterinærutgifter, forsikring, hundetrening, og utstyr. Det er også viktig å vurdere potensielle helseproblemer og arvelige sykdommer.

Hvordan kan jeg trene og sosialisere min hund fra en av de fineste hunderasene?

Tidlig sosialisering og positiv forsterkningstrening er avgjørende for å sikre at hunden din blir et velfungerende og lykkelig medlem av familien. Begynn med å eksponere valpen for forskjellige mennesker, dyr, og situasjoner i en kontrollert og trygg setting. Dette vil bidra til å bygge valpens selvtillit og redusere frykt og angst i nye situasjoner.

Er det noen spesielle utfordringer ved å eie en av de fineste hunderasene?

Utfordringene med å eie en av disse hunderasen vil variere avhengig av rasens særegenheter og behov. Noen raser kan være mer utfordrende å trene, kreve mer mosjon, være mer utsatt for visse helseproblemer, eller ha spesielle behov for stell. Det er viktig å forske nøye på rasen du er interessert i og vurdere om du er villig og i stand til å håndtere potensielle utfordringer.

Dyreplaneten
Logo