Raseprofil: Cairn terrier

Cairn terrier er en vennlig og munter hund med en ekte terrier-ånd. De veier 6 til 8 kg, blir mellom 12 og 15 år gamle. Cairn terrier trenger daglig mosjon på 30 minutter til en time. Hunden er selskapelig, men har en tendens til å bjeffe og jage. Pass på hagen din da de elsker å grave. Tidlig sosialisering og lydighetstrening er viktig.

Cairn terrier kort informasjon

HunderaseCairn terrier
OpprinnelseSkottland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde23-30 cm
Vekt6-8 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Cairn terrier er kjent for sitt vennlige og muntre vesen. Det er som om hver dag er en fest for denne rasen, alltid klar til å hilse på nye ansikter og leke. Men bak dette blide ytre ligger en ekte terrier-ånd: uavhengig, robust og alltid på vakt. Graving, bjeffing og jaging er blant dens favorittaktiviteter, og den vil ikke nøle med å sette etter naboens katt hvis muligheten byr seg.

Cairn terrier er hengiven, og trives best når den kan være midt i familiens hverdag. Cairn terrier blir lett knyttet til sine mennesker, fra de yngste barna til de eldste i husstanden. Men den følsomme siden betyr også at den tar til seg kritikk. Hvis du skjeller ham ut vil du fort få en skuffet venn som bare ønsker å gjøre ting riktig.

Tidlig sosialisering er nøkkelen til en velfungerende og sosial hund. Ta med hunden ut, møt nye mennesker og opplev nye miljøer. Selv om den er kvikk i toppen, har den, som alle terriere, en sta side. Derfor er regelmessig lydighetstrening essensielt. Det er viktig at du møter utfordringene med tålmodighet og konsekvens.

En «stille» kommando vil være uvurderlig for denne pratsomme rasen. La ham aldri løpe løs, for fristelsen til å jage kan bli for stor. Og pass på hagen din – for en cairn terrier ser ikke forskjell på en grønnsakshage og et nytt sted å grave.

Aktivitetsnivå og mosjon

Cairn terrier er liten i størrelse, men den har en energi som kan overraske mange. Selv om rasen ikke krever timer med intens trening, er den likevel avhengig av sin daglige dose aktivitet for å trives. Rundt 45 minutter til en time daglig mosjon er ideelt for denne rasen, enten det er i form av flere turer i nabolaget eller lek i bakgården.

Lek gir ikke bare terrieren din en fysisk treningsøkt, men også mental stimulering som er avgjørende for hundens generelle velvære. De elsker å leke med barn – løping, henting, eller til og med enkel bryting kan være kjærkomne økter for denne rasen.

Jeg nevnte at cairn terrier er glad i å grave ovenfor, men det er verdt å nevne det igjen. Hvis hunden din virkelig får taket på denne hobbyen, kan det nemlig være en god idé å investere i en sandkasse. På den måten kan den utforske sin naturlige trang til å grave, men innenfor et bestemt område. Slik blir både du og hunden din fornøyd..

Bruksområder for cairn terrier

Cairn terrier er mer enn en vanlig selskapshund. Rasens opprinnelige formål og moderne bruksområder gir et fascinerende innblikk i dens allsidighet og evne til å tilpasse seg ulike oppgaver.

Selskaps- og familiehund

Cairn terrier er ikke bare kjent for sin jaktevne, men også for sin rolle som en kjærlig familiehund. Deres energiske og lojale natur gjør dem til perfekte familiemedlemmer. De trives også ofte godt sammen med barn.

Jakt og skadedyrbekjempelse

Opprinnelig ble cairn terrier avlet for jakt i tøft terreng. Rasen har bevist sin evne til å jakte på byttedyr under bakkenivå, takket være sin tykke pels som beskytter mot rift og skader. De har blitt brukt for å jakte skadedyr som rotter, mus, og mårdyr i en årrekke.

Vakthund

Selv om de kanskje er små i størrelse, er cairn terriers våkne og oppmerksomme natur det som gjør dem til gode vakthunder. Deres evne til raskt å kunngjøre uønskede besøkende gjør dem til et verdifullt tillegg for de som ser etter en varsler. Når det er sagt, vil det også være viktig å begrense bjeffingen for mange..

Hundesport

Med en energi som ser ut til aldri å ta slutt, er cairn terrier også en glimrende deltaker i hundesport. Agility er en sport hvor rasens pågående og energiske natur virkelig får skinne. Det kombinerer både deres fysiske og mentale kapasiteter, og gir eiere en mulighet til å styrke båndet med sin firbeinte venn.

Stell av cairn terrier

Å ta vare på en cairn terrier krever en god forståelse av rasens spesielle behov, spesielt når det kommer til pelspleie. Med riktig stell vil den robuste pelsen til denne hunden gi beskyttelse mot vær og vind, samtidig som den ser pen ut.

 • Pelsstell og røyting: Pelsen til en cairn terrier røyter minimalt, men for å beholde dens naturlige beskyttelsesegenskaper er det viktig å unngå klipping. Klipping kan føre til at pelsen blir myk og mister sin farge. Den beste metoden for å vedlikeholde pelsen er å nappe ut den overpelsen som har blitt for lang. Videre bør du børste pelsen minst én gang i uken.
 • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ørene og øynene for tegn på infeksjon eller skitt, og rense dem forsiktig ved behov.
 • Tannpleie: Som med alle hunderaser, er regelmessig tannbørsting viktig for å forebygge tannstein og tannkjøttsykdom. Men, et sunt kosthold er minst like viktig, og du kan bruke storfe- eller lammebein som hjelp til å rense tennene naturlig.
 • Kloklipp: Cairn terriers klør bør klippes regelmessig for å forhindre overvekst og ubehag.
 • Bad: På grunn av cairn terriers pels som tiltrekker minimalt med smuss og skitt, er det ikke nødvendig med hyppige bad. Likevel kan et bad være aktuelt nå og da for å fjerne eventuell oppsamlet skitt eller lukt.

Fôr og kosthold

Det er viktig å unngå hundefôr som inneholder unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Disse ingrediensene kan ofte være årsaken til allergier og fordøyelsesproblemer, samtidig som det stjeler mineraler.

Et kvalitetsfôr som VOM er å foretrekke da det er basert på rene ingredienser og inneholder rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Et godt kosthold sørger for at din cairn terrier får alle de nødvendige næringsstoffene den trenger for å opprettholde god helse.

Mengde mat

Å gi riktig mengde mat er essensielt for å unngå overvekt eller undervekt. En enkel metode for å beregne kaloriinntaket er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For en cairn terrier som veier mellom 6-8 kg betyr det et sted mellom 250 og 310 kalorier daglig. 

Husk at hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke inntaket noe. For å holde kontroll på vekten er det lurt å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Det er best å dele det daglige kaloriinntaket i 2-3 måltider for å forhindre overfôring. Å fordele maten hjelper også med å opprettholde et jevnt energinivå gjennom dagen. Unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intens trening, da dette kan påvirke fordøyelsen og skape ubehag for hunden.

Vanlige helseproblemer

Cairn terrier er en forholdsvis sunn hunderase, men som med alle raser kan det forekomme helseutfordringer. Når man vurderer å skaffe seg en cairn terrier, er det essensielt å velge en oppdretter som er dedikert til rasens helse og velvære, samt sette seg godt inn i de mulige helseutfordringene rasen kan møte.

 • Atopi: Dette er en hudtilstand der hunden blir hypersensitiv overfor visse miljøstoffer.
 • Øyesykdommer: En ECVO-undersøkelse kan avdekke slike sykdommer. Selv om det ikke er påkrevd, velger mange oppdrettere å få hundene sine undersøkt.
 • Levershunt: Denne arvelige tilstanden er karakterisert ved feil i forbindelsen mellom blodkar og lever. Hunden klarer da ikke å kvitte seg med avfallsstoffer på riktig måte. Symptomer inkluderer oppkast, diaré og tap av appetitt.
 • Calvé-Legg-Perthes sykdom: Denne hoftesykdommen oppstår i ung alder, mellom 4 og 12 måneder. Dette krever kirurgisk inngrep for behandling.
 • Diabetes: Cairn terriere kan være predisponert for denne sykdommen.
 • Patellaluksasjon: En kneskål som går lett ut av ledd, noe som kan være smertefullt for hunden.

For å sikre cairn terrierens helse og livskvalitet, er det viktig å være informert og ta proaktive skritt mot forebygging og behandling.

Alternativer til cairn terrier

Når man ser etter en liten terrier som kan være et livlig tilskudd til hjemmet, finnes det mange alternativer til cairn terrier. Her er noen forslag for deg som ikke har bestemt deg helt enda.

Norwich terrier

Norwich terrier er en liten og kjærlig hund med en vekt på rundt 5 kg. Den er kjent for sitt nysgjerrige sinn og sterke jaktinstinkt. Historisk sett ble den brukt på gårder for å holde unna skadedyr som rotter og mus. Høyden ligger mellom 24-26 cm og de veier mellom 5-5,4 kg.

West highland white terrier

West highland white terrier kommer fra Skottland og er en blanding av tøffhet og kjærlighet. Selv om den kun veier mellom 7-10 kg, er den full av energi. Med en høyde mellom 23-30 cm og en langhåret pels, er west highland white terrier en robust liten hund som krever daglig stell.

Irsk terrier

Irsk terrier er en rase fra Irland. Den er kjent for sitt livlige temperament og veier omkring 12 kg. Til tross for sin uavhengige natur, er den veldig kjærlig, men trenger en leder som kan gi klare instruksjoner. De kommer med en korthåret pels som er enkel å stelle.

Størrelse og utseende

Cairn terrier er en hund av middels størrelse, helt fri for anatomiske overdrivelser. Den gir et solid inntrykk av en brukshund-type, skapt for effektiv bevegelse i krevende terreng.

En typisk cairn terrier har en skulderhøyde på ca. 28–31 cm. Likevel er det verdt å merke seg at standarden til American Kennel Club foreskriver en noe mindre hund med en skulderhøyde på 24–25 cm. Hunden bør veie mellom 6 og 7,5 kg, hvor vekten er proporsjonal med høyden.

Cairn terrieren har en dyptliggende brystkasse og står godt forover på frampotene, noe som gir den en kraftig bakpart. Ryggen er rett og middels lang, mens de dype ribbene komplementerer den godt hvelvede brystkassen.

Hunden har skråstilte skuldre og muskuløse lår. Hasene sitter lavt, og tredeputene er robuste. Den korte halen følger kroppens harmoni og bæres høyt, men uten å krølle over ryggen.

Cairn terrierens pels er en av dens mest karakteristiske trekk – en dobbelt pels som er både værbestandig og tøff. Den ytre dekkpelsen er grov og rikelig, mens underullen er tett, kort og myk.

Fargevariasjonen kan strekke seg fra krem til hvetefarge, rød, grå, eller til og med en mørkere nyanse som nærmer seg sort. Brindle-varianter er akseptable i alle farger. Derimot er helt sorte, helt hvite eller sorte og tan cairn terriere ikke ønskelige. Det er også vanlig at ører og snuteparti har mørkere fargetoner sammenlignet med resten av pelsen.

Historien om cairn terrier

Cairn terrierens historie er dypt forankret i det skotske landskapet, spesielt øygruppen Hebridene, inkludert øyene Skye, Mull og Harris. Her, i de nordvestlige delene av Skottland, har små terrierlignende hunder bodd i århundrer. Allerede på 1500-tallet finnes spor av hunder som minner om dagens terrierraser.

På 1800-tallet var det et lappeteppe av lokale terriervarianter, hvorav noen fungerte som jegerhunder, spesialisert i skadedyrjakt. Disse hundene ble gruppert sammen under betegnelsen «skotske terriere» fram til 1873, da de ble delt i flere grupper.

Tidlig på 1900-tallet, etter mange års debatt og ønske fra oppdrettere som Mrs. Alastair Campbell og Mary Hawke, fikk den korthårede varianten endelig anerkjennelse som en egen rase av The Kennel Club, nå kjent som cairn terrier.

Rasens reise i Norge begynte da de første hundene ble importert fra Danmark i 1929. Etter en treg start og sporadisk avl, opplevde rasen en vekst på 1970-tallet og igjen på 1990-tallet, med et imponerende antall av nesten 400 registreringer i 2007.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer cairn terrier fra?

Cairn terrier stammer fra Skottland.

Hvor lenge lever en cairn terrier?

Cairn terrier har en levetid på 12-15 år avhengig av gener, stell, aktivitet og kosthold.

Hvordan er lynnet til en cairn terrier?

Cairn terrier er kjent for sitt vennlige og muntre vesen, men har også en uavhengig og robust terrier-ånd.

Hvilke aktiviteter passer for en cairn terrier?

Cairn terrier trenger rundt 30 minutter til en time daglig mosjon, og elsker å boltre seg med barn. Rasen elsker også å grave og kan ha glede av en sandkasse.

Hvordan skal en cairn terrier stelles?

Pelsen til cairn terrier bør nappes og ikke klippes. Det er også viktig å sjekke ørene, øynene, og tennene, samt klippe klørne regelmessig.

Dyreplaneten
Logo