Raseprofil: Norwich terrier

Norwich terrier er en liten hund fra Storbritannia på rundt 5 kg. Den er kjærlig, nysgjerrig og har et sterkt jaktinstinkt. Norwich terrier krever konsekvent trening og daglig mosjon. Den kan passe fint som familiehund og på gård. Historisk sett ble norwich terrier brukt til å holde gården fri for rotter og mus.

Norwich terrier kort informasjon

HunderaseNorwich terrier
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde24-26 cm
Vekt5-5,4 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Norwich terrier fremstår som en robust liten skapning – kort, kompakt og med et herlig lynne som oser av kjærlighet. Til tross for sin lille størrelse, har denne hunden en sjel og personlighet som en stor hund. Den elsker å utforske naturen – fra turer i skog og mark til enkle byvandringer, følger den nysgjerrig med på alt som skjer rundt den.

Historisk sett har norwichen vært en lojal arbeider på bondegården, stått vakt mot smågnagere og holdt gården rottefri. Denne rottejakt-arven betyr et sterkt jaktinstinkt. Derfor, fra dag én, blir god trening essensiell.

Båndtrening er spesielt viktig for norwich terrier. Uten bånd kan denne lille jegeren lett sette etter smådyr – potensielt rett ut i trafikken.

Norwichen har en blanding av intelligens og lekenhet. Disse hundene trives med, og kan lære imponerende triks. De er ofte motivert av godbiter, så belønningsbaserte metoder med snacks vil enkelt få dem til å følge kommandoer. Husk å gjøre treningsøktene korte og underholdende. På den måten holder man oppmerksomheten deres fanget og forebygger kjedsomhet.

Selv om norwich terriere er kjærlige og lærer fort, kan det å få den stueren være en liten utfordring. De kan trenge litt mer tid enn andre raser for å lære å gjøre sitt nødvendige utendørs. Men med tålmodighet, konsekvens og en kjærlig tilnærming vil din norwich terrier lære det også.

Aktivitetsnivå og mosjon

Norwich terrier krever daglig mosjon i form av 40-60 minutter med moderat til intens aktivitet. Selv om de er små med korte ben, kan en rask spasertur eller hentelek raskt gi dem den fysiske utfoldelsen de trenger.

Det anbefales å dele opp mosjonen i to til tre økter daglig – en kombinasjon av rask gange eller jogging, som både stimulerer og mosjonerer disse nysgjerrige hundene. Etterfulgt av en lekestund, vil dette bidra til å møte deres fysiske og mentale behov.

Mosjon er også nøkkelen for å forhindre uønsket atferd som bjeffing eller graving. Slike atferdsproblemer kan nemlig norwich terriere til tider utvikle. Ved å sikre riktig aktivitetsnivå, vil hunden ikke bare være sunn og veltrent, men også mer balansert og fornøyd i dagliglivet.

Bruksområder for norwich terrier

Norwich terrier har en lang historie med ulike bruksområder, men det er noen som virkelig står frem som ideelle for denne rasen. Med sin kompakte kropp og nysgjerrige natur, har norwich terrier funnet sin plass i mange hjem og på gårder over hele verden.

Selskaps- og familiehund

Norwich-terrierens kjærlige gemytt og milde natur gjør den til en ideell følgesvenn for familier. Den er lettstelt, hengiven og kjent for å være veldig god med barn. Selv om det er en aktiv rase, er den også fornøyd med kortere turer og er mer enn glad for å tilbringe tid hjemme med familien.

Jakt- og brukshund på gården

Historisk sett var norwich terrieren en hund brukt på bondegårder for å holde området fritt for skadedyr som rotter og mus. Denne lille terrieren er lynrask, fryktløs og har et sterkt jaktinstinkt. Denne bakgrunnen gjør den til en utmerket brukshund, spesielt i områder hvor skadedyrbekjempelse er nødvendig.

Stell av norwich terrier

Norwich terrier er en herlig følgesvenn, men som med alle hunderaser krever den en viss grad av stell for å holde seg sunn og velpleiet.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen til norwich terrier trenger regelmessig stell. Børst og gre pelsen én gang i uken. Videre er det viktig å fjerne underull og plukke ut de lengste hårene fra hele kroppen én gang i måneden. For de som ønsker å stille hunden på utstilling, kreves ytterligere trimming.
  • Ører og øyne: Ta spesielt hensyn til hår som vokser inn mot øynene, da dette bør fjernes. Dette forhindrer irritasjon og sørger for at hunden ser klart. Pass også på å sjekke ørene regelmessig
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, er det viktig med regelmessig tannpleie for å forhindre tannstein og tannkjøttbetennelse.
  • Kloklipp: Klørne til norwich terrier vokser raskt, så det anbefales å klippe dem minst én gang i måneden for å forhindre overvekst. Om hunden din ikke er spesielt aktiv kan det hende du er nødt til å klippe klørne enda oftere.
  • Bad: Når du bader en norwich terrier, er det beste å bruke en sjampo som er spesielt formulert for ruhårede raser. Dette vil bidra til å bevare pelsens kvalitet og tekstur. Når det er sagt, er det viktigste at sjampoen er mild. Da du på den måten ikke vil irritere huden til terrieren din. Norwich terrier trenger for øvrig bare å vaskes ved behov, for eksempel når den lukter vondt eller har fått mye skitt i pelsen.

Fôr og kosthold

Kvalitetsfôr, fri for unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais, er viktig for å holde din norwich terrier sunn i det lange løp. Disse fyllstoffene tilfører ikke hunden nødvendig næring og kan ofte være årsaken til allergier eller andre helseproblemer på sikt. Fôr fra produsenter som VOM anbefales, da de er uten slike fyllstoffer. Dette gir hunden essensielle næringsstoffer den trenger for å opprettholde en sunn vekt og god helse.

Mengde mat

Mengden mat en norwich terrier trenger avhenger av vekten. For en hund som veier mellom 5-5,4 kg, kan du følge denne enkle regelen for å finne den riktige mengden kalorier: vekt ganger 30 pluss 70. Så for en hund som veier 5 kg, blir det: (5 x 30) + 70 = 220 kalorier per dag. Dersom hunden er spesielt aktiv, kan det være behov for å oppjustere kaloriinntaket noe.

Antall måltider

Det er anbefalt å dele den daglige rasjonen av mat i 2-3 måltider. Dette forhindrer overfôring og sørger for jevn energi gjennom dagen. Men husk – mat hunden ikke rett før en lang tur eller intens trening. Dette kan føre til fordøyelsesproblemer og oppblåsthet.

For å sikre at hunden holder en sunn vekt, er det en god idé å veie den regelmessig. Juster fôrmengden etter behov og basert på hundens aktivitetsnivå.

Vanlige helseproblemer

Norwich terrier er kjent som en generelt sunn og robust hund, men som alle hunderaser kan den være disponert for visse helseproblemer. Til tross for at de ikke har mange hyppig forekommende sykdommer, er det viktig for eiere å være bevisste og oppmerksomme på tegn og symptomer for å gi hunden best mulig livskvalitet. Her er noen vanlige helseutfordringer å være oppmerksom på:

  • Katarakt: Dette er en ganske vanlig øyeplage hos rasen, som kan arves fra foreldrene.
  • Epilepsi: Selv om det ikke er veldig vanlig, er det noe man bør være oppmerksom på hos norwich terrier.
  • Kollapsende luftrør: Dette helseproblemet er mer vanlig hos mindre hunderaser, inkludert norwich terrier.
  • Patellaluksasjon og hofteleddsdysplasi: Disse er mer sjeldne, men de kan fortsatt forekomme og påvirke hundens bevegelse og komfort.
  • Tannproblemer, fedme og hudallergier: Dette er relativt vanlige helseproblemer, men de kan enkelt forebygges med et sunt kosthold og regelmessig stell.

Historien om norwich terrier

Norwich terrier ble først godkjent som egen rase i 1932 av den Engelske Kennel Klubben. Det samme året fikk rasen raskt sin debut på utstillingsscenen i Richmond den sommeren. Den aller første norwich terrieren som stjal showet og ble kåret til beste norwich terrier, var en black and tan hund med oppstående ører ved navn Smudge – et produkt av Mrs. Phyllis Fagans avl. Interessant nok var ikke denne fargen akseptert først; kun rød og rød hvete. Men bare fire år senere ble black and tan også godkjent som en offisiell farge.

En stor forandring kom i 1964 da rasen ble delt i to. De med oppstående ører beholdt det stolte navnet norwich terrier, mens deres hengende øret motparter ble omdøpt til norfolk terrier.

Når vi ser mot Norge, ble norwich terrier introdusert for norske hundeentusiaster på en utstilling i 1965. Dette var takket være en engelsk import, GB. S. Ch. Whinlatter Herald. Den norske kjærligheten for rasen vokste gjennom 1970- og 1980-tallet, med økende import fra nabolandene og England, og førte til at rasen ble svært populær mot midten av 1980-tallet.

Dyreplaneten
Logo