Raseprofil: Norfolk terrier

Norfolk terrier er en liten terrier på omkring 5 kg fra Storbritannia. Rasen er kjent for sitt livlige humør, gode tilpasningsdyktighet og høye toleranse overfor andre hunder. Den krever konsekvent trening, men tilpasser seg varierte livsstiler. Selv om det er en historisk jakthund, er det nå en populær selskapshund.

Norfolk terrier kort informasjon

HunderaseNorfolk terrier
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde23-25 cm
Vekt5-5,4 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Norfolk terrier kan virkelig beskrives som en stor hund i et lite format – en herlig kombinasjon av humør, energi og tilpasningsdyktighet. Livlig og humoristisk av natur, er den en sosial skapning som gjerne blir midtpunktet i enhver sammenheng.

Med sin vennlige personlighet sjarmerer den mennesker uavhengig av om de er kjente eller fremmede. Dessuten – i motsetning til mange av sine terrierfrender – viser norfolk terrier en bemerkelsesverdig toleranse overfor andre hunder.

Dette lille kraftverket av en hund elsker aktivitet. Enten det er å jakte, grave eller bare utforske nye steder, så vil den være med. Med sin sporty natur blir den gjerne med på lange turer, men det betyr ikke at den alltid krever massevis av fysisk aktivitet. Norfolk terrier kan tilpasse seg livet både i byen og på landet, i bilen eller på båten.

Historisk sett ble norfolk terrieren brukt som jakthund, og selv om den i dag oftest ses som en kjærlig selskapshund, bærer den med seg robustheten fra sin fortid. Denne robustheten gjør den til en svært god følgesvenn for deg som liker å være ute i naturen.

Til tross for sin gode natur og tilpasningsdyktighet, er det viktig å huske på at norfolk terrieren krever en vennlig, men fast hånd i oppdragelsen. Konsekvent trening er nøkkelen, men heldigvis – med litt bestikkelser og mye kjærlighet – er innlæring av hverdagslydighet ofte en lekende lett oppgave.

Sist, men ikke minst, er norfolken en selvsikker liten hund, en vennlig sjel som vil være ved din side uansett hvor veien tar dere.

Aktivitetsnivå og mosjon

Norfolk terrierens aktivitetsnivå varierer fra moderat til høyt, noe som gjenspeiler dens historiske bakgrunn som jakthund. Til tross for sin beskjedne størrelse, har denne lille kraftpakken et stort behov for bevegelse og stimulans.

Lange turer eller korte joggeturer daglig er ideelt for rasen, og de tar gjerne utfordringen med en fjelltur, da de alltid er klare for ethvert terreng.

Hvis sosialisering er noe du ønsker å fokusere mer på, kan en tur til en park være en utmerket mulighet. Norfolk terrieren elsker å leke, og den trives godt i selskap med andre hunder.

For dem som ser på gåturer som den primære formen for mosjon, bør målet være minst 45 minutter aktivitet daglig. Det er ikke bare for å holde hunden i god form at mosjon er viktig; jevnlig fysisk aktivitet fremmer også god helse og kan bidra til å redusere atferdsproblemer. Med riktig mengde aktivitet vil norfolk terrieren trives, både fysisk og mentalt.

Bruksområder for norfolk terrier

Norfolk terrieren har en fascinerende historie og en rekke bruksområder som strekker seg fra jakt til selskapshund..

Selskaps- og familiehund

Historisk sett var norfolk terrier en jakthund, men med tiden har den funnet sin plass i mange hjem som en kjær selskapshund. Denne overgangen er ikke overraskende gitt rasens vennlige og sosiale natur. Den binder seg tett til sine menneskelige følgesvenner, og med sin humoristiske og livlige personlighet sjarmerer den raskt alle i familien. Den trives i familiens nærhet og er dermed et ypperlig valg for de som ønsker en liten, men engasjert følgesvenn.

Hundesport

Norfolk terrierens bakgrunn som jakthund har gitt den en rekke egenskaper som gjør den til en utmerket deltaker i hundesport. Den er rask, smidig og har en god forståelse for hva som kreves av den. Dette gjør den godt egnet til aktiviteter som lydighet, agility og spor. I slike sporter kan den virkelig vise frem sin intelligens, hurtighet og dedikasjon.

Turvenn

Til tross for sin lille størrelse, er norfolk terrieren en robust hund som elsker eventyr. Den er alltid klar for en tur, enten det er en kort spasertur i nabolaget eller en lengre fjelltur. Med sin sporty natur og urokkelige nysgjerrighet, er den en perfekt følgesvenn for de som elsker å utforske det nye steder.

Stell av norfolk terrier

Stell av norfolk terrier er viktig for å bevare hundens naturlige skjønnhet og helse. Å kjenne til de spesifikke behovene for denne rasen vil sikre at hunden holder seg frisk, glad og i form.

  • Pelsstell og røyting: Norfolk terrieren er en rase som krever regelmessig napping av død pels for å fremme vekst av ny pels. Det er viktig å huske at klipping av pelsen faktisk kan skade den, så napping er den anbefalte metoden. For en mer detaljert veiledning kan man besøke rasens hjemmeside eller søke råd fra en erfaren oppdretter.
  • Ører og øyne: Ører og øyne bør sjekkes jevnlig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rens dem forsiktig ved behov.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, bør regelmessig tannbørsting være en del av stellrutinen for å forhindre tannstein og tannkjøttsykdommer.
  • Kloklipp: Klørne bør sjekkes og klippes regelmessig for å unngå overvekst, noe som kan forårsake smerte eller skade.
  • Bad: Norfolk terrier trenger ikke hyppige bad, men når det er nødvendig bør du bruke en mild hundesjampo for å bevare pelsens naturlige oljer. Pass også på å tørke hunden grundig etterpå.

Fôr og kosthold

Å gi din norfolk terrier kvalitetsfôr er viktig. Det anbefales å unngå fôr som inneholder fyllstoffer som soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer. Velg i stedet kvalitetsprodukter fra anerkjente merker som VOM, eller vurder å gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Rene, naturlige ingredienser sikrer at hunden får alle de nødvendige næringsstoffene uten unødvendige tillegg.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde kalorier for din norfolk terrier, kan du bruke en enkel formel: gange hundens vekt med 30 og legge til 70. For en hund som veier 5 kg, vil det være:

(5 x 30) + 70 = 220 kalorier per dag.

Men husk – hvis hunden din er spesielt aktiv, kan det hende du må øke kaloriinntaket noe, og det samme gjelder om det motsatte er tilfellet. Det er lurt å veie hunden regelmessig for å sikre at den holder en sunn vekt.

Antall måltider

Det anbefales å dele hundens daglige fôrinntak i 2-3 måltider. Dette bidrar til å opprettholde et stabil blodsukkernivå og unngår overfôring.

Vanlige helseproblemer

Selv om norfolk terrier generelt har god helse, er det viktig for eiere å være oppmerksomme på potensielle helseutfordringer for å kunne gi hunden best mulig omsorg.

  • Fødselsvansker: Noen norfolk terriere kan oppleve komplikasjoner under fødsel. Det er derfor viktig å ha regelmessig oppfølging med en veterinær, spesielt under drektighet.
  • Mitralinsuffisiens: Dette er en type hjertefeil som påvirker hjerteklaffene. Tidlig diagnose og riktig behandling kan bidra til å forlenge hundens liv og sikre god livskvalitet.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der kneleddet går ut av posisjon, noe som kan forårsake smerte og redusert mobilitet. Tidlig påvisning og riktig behandling er avgjørende for å unngå varige skader.

Å kjenne til disse potensielle helseproblemene kan hjelpe eiere med å ta forebyggende tiltak og sikre at hunden deres får den beste omsorgen mulig.

Historien om norfolk terrier

Historien til norfolk terrier går tilbake til begynnelsen av 1900-tallet i sørøst England, hvor den opprinnelig kom fra små rødlige og black and tan terriere. Gjennom tiden ble denne opprinnelige terrieren krysset med mange andre terrieraser, inkludert dandie dinmont terrier, fox terrier glatthåret og yorkshire terrier, for å nevne noen. Disse krysningene ledet til fødselen av to nærstående raser: norfolk terrier og norwich terrier.

The Kennel Club anerkjente opprinnelig denne hunden som norwich terrier i 1932. Imidlertid – etter en beslutning om å skille mellom hunder med hengende og stående ører i 1957 – ble norfolk terrier, med sine karakteristiske hengende ører, offisielt anerkjent som sin egen rase.

Til tross for sin spesifikke og komplekse opprinnelse, har norfolk terrieren funnet veien til mange hjem og hjerter. Tilbake i 2007 ble 15 nye norfolk terriere registrert i NKKs stambokregister.

Dyreplaneten
Logo