Raseprofil: Dandie dinmont terrier

Dandie dinmont terrier er en mellomstor hunderase fra Storbritannia på 8,2 til 11 kg. De har en halvlang pels og er kjent for å være glade og positive, men kan være sta under trening. De trenger omtrent 30 minutters aktivitet hver dag, og pelsen krever håndnapping flere ganger i året.

Dandie dinmont terrier kort informasjon

HunderaseDandie dinmont terrier
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde20-28 cm
Vekt8,2-11 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Dandie er en glad og positiv terrier som trives best midt i begivenhetenes sentrum – men samtidig skinner dens filosofiske ro igjennom. Denne hunden viker sjelden for konflikter, og hilser på alle med en energisk og viftende hale. Mange beskriver dandie som en klovn med kongelig verdighet og som terrierrasens tenker.

Dandie setter stor pris på menneskelig kontakt og ser etter å være en integrert del av familien. Selv om den har en forkjærlighet for alle familiemedlemmene, har den ofte én favorittperson som står litt høyere i kurs enn de andre.

Som med alle hunder, krever dandie en solid oppdragelse. Den må forstå hva som er akseptabelt og hva som ikke er det, samt trenes til å være alene hjemme og til å gå fritt uten bånd. Med litt tid og refleksjon mestrer den dette utmerket.

Videre er dandie dinmont terrier både sta og intelligent. Den forstår raskt, men har en tendens til å følge sin egen agenda. Men, med en bestemt, men tålmodig tilnærming, vil dandie raskt skjønne hva som forventes.

Man må imidlertid unngå for mye repetisjon under treningen – dandie kjeder seg lett og søker da mot nye utfordringer.

Aktivitetsnivå og mosjon

En av de bemerkelsesverdige egenskapene ved dandie dinmont terrier er dens perfekte balanse mellom livlighet og ro. De blir gjerne ut på tur, men samtidig er de svært fornøyde med å tilbringe noen timer foran TV-en med en god film på Netflix og litt kos fra familien.

Det er viktig å alltid ha dandie i bånd på offentlige steder. Med sitt sterke jaktinstinkt kan de plutselig sette av gårde hvis de får øye på en ekorn eller en fugl på bakken.

I gjennomsnitt trenger en dandie dinmont omtrent 40 til 60 minutter med aktivitet hver dag i form av turer og lek.

Stell av dandie dinmont terrier

Dandie dinmont terrier er en særegen hunderase som krever dedikert stell for å holde pelsen i toppform. Selv om de ikke røyter, er regelmessig pelspleie essensielt for å opprettholde hundens sunne og velstelte utseende.

  • Pelsstell og røyting: Dandie dinmont terrier røyter ikke, noe som betyr at løs pels må fjernes manuelt. Pelsen må strippes – eller håndnappes – opptil flere ganger i året. På den måten fjernes gammel pels og den nye pelsen får mulighet til å vokse ut.
  • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ører og øyne er viktig for alle hunderaser. Eventuell skitt og voks bør fjernes forsiktig for å forhindre infeksjoner.
  • Tannpleie: God munnhygiene er viktig for hundens generelle helse. Regelmessig tannbørsting kan bidra til å forhindre tannstein og tannkjøttbetennelse.
  • Kloklipp: Klipping av klør er en del av det grunnleggende stellet for enhver hund. Pass på å klippe regelmessig for å unngå at klørne blir for lange.
  • Bad: Det er lurt å gi dandie dinmont terrier et bad når det er nødvendig – men ikke for ofte, da det kan tørke ut pelsen. Bruk en mild hundesjampo for best resultat.

Fôr og kosthold

Når det kommer til valg av fôr til dandie dinmont terrier, er kvalitet viktig. Unngå fôr med unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Dette kan gi unødvendige kalorier uten å tilføre næringsstoffene hunden trenger. Velg derfor høykvalitets hundemat som VOM, eller gi ren mat som kjøttdeig og innmat. Dette gir hunden nødvendige næringsstoffer og proteiner som trengs for optimal helse.

Mengde mat

For å beregne riktig mengde mat til dandie dinmont terrier, kan man bruke en enkel formel: vekt ganget med 30 + 70. Dette gir en indikasjon på hvor mange kalorier hunden trenger daglig. For en hund som veier mellom 8,2-11 kg, vil det være mellom 246-400 kalorier om dagen.

Antall måltider

Det anbefales å dele opp hundens daglige fôr i 2-3 måltider for å unngå overfôring. Husk også å unngå å mate hunden rett før intensiv trening eller lange turer – vent minst en time etter at hunden har spist.

Vanlige helseproblemer

Dandie dinmont terrier, som mange andre hunderaser, kan være utsatt for bestemte helseproblemer. Selv om dette generelt er en robust rase, er det viktig for eiere å være oppmerksomme på mulige helseutfordringer for å sørge for rettidig diagnose og behandling.

  • Døvhet: Dette er en tilstand som kan ramme noen individer av rasen. Periodiske hørselstester kan hjelpe med tidlig påvisning.
  • Eksem og hudsykdommer: Hudproblemer, inkludert eksem, er ikke uvanlig. Regelmessig hudsjekk og god pelspleie kan bidra til å forebygge og identifisere eventuelle problemer tidlig.
  • Fødselsvansker: Rasen kan ha vansker med fødsel, så det er viktig å ha tett oppfølging med veterinær under drektighet.
  • Linseluksasjon: Dette er en alvorlig øyesykdom hvor øyets linse løsner, enten helt eller delvis. Tidlig diagnose og behandling er kritisk for å unngå permanent synstap.

Å kjenne til disse potensielle helseutfordringene hjelper eiere med å være proaktive i omsorgen for sin dandie dinmont terrier, og sikrer et langt, sunt og lykkelig liv for hunden.

Størrelse og utseende

Dandie dinmont terrier er en hunderase som skiller seg ut med sin unike form og flotte farger. Med sin langstrakte, smidige og s-kurvede kropp, er den både stilig og karakteristisk. Hodet er kraftig, og de store uttrykksfulle øynene gir hunden et sjarmerende og nysgjerrig blikk.

Den ideelle mankehøyden for denne rasen ligger mellom 20 og 28 cm. Når det kommer til vekt, skal en dandie dinmont terrier i god form veie mellom 8 og 10 kg. Det er viktig å merke seg at den laveste vekten innenfor dette området foretrekkes, da det er en indikator på at hunden er i god form.

Når det kommer til pelsfarge, har dandie dinmont terrier to distinkte fargevarianter – sennep og pepper. Sennepsfargen varierer fra en lys kremfarge til en dyp mahogny, alltid med et kremaktig hvitt hodehår som en flott kontrast. Pepperfargen, derimot, varierer fra lys sølvgrå til en mørk blåsvart nyanse. Denne fargevarianten er også prydet med et sølvaktig hvitt hodehår, samt gyldne ben og markeringer.

Historien om dandie dinmont terrier

Dandie dinmont terrier har dype røtter som strekker seg tilbake til grensetraktene mellom Skottland og England, spesielt i det vakre landskapet av Cheviot Hills. Her ble pepper- og sennepshunder tradisjonelt benyttet til jakt på grevling og rev.

Men det var først da denne unike terrieren fikk en prominent rolle i Walter Scotts roman «Guy Mannering» fra 1814, at rasen fikk navnet sitt etter karakteren «Dandie Dinmont». Denne litterære anerkjennelsen ga rasen en stigende popularitet utenfor sitt opprinnelige jaktområde.

Selv om den er en av de eldste terrierrasene, har dandie dinmont terrier opprettholdt sitt autentiske og særpregete utseende gjennom tidene. Den engelske rasestandarden, som nesten er uforandret siden 1876, vitner om britiske oppdretteres dedikasjon – de har ikke tillatt mote og har sørget for at rasen fremdeles kan utføre de tradisjonelle oppgavene den ble avlet for.

Dyreplaneten
Logo