Raseprofil: Russisk støver

Russisk støver er en livlig og entusiastisk hund fra Russland, kjent for sin jaktlyst. Den trives i familier, men trenger rikelig med mosjon. En voksen russisk støver blir alt fra 22 til 30 kg tung. Rasen har korthåret pels og trenger relativt lite regelmessig stell.

Russisk støver kort informasjon

HunderaseRussisk støver
OpprinnelseRussland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-12 år
Høyde55-68 cm
Vekt22-30 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Russisk støver er mer enn bare en imponerende spor- og drivende hund – den er også en kraftpakke av livlighet og entusiasme. Med sitt stabile temperament er den ikke bare kjent for sin skarphet mot rovdyr, men også for sin musikalitet.

Man kan til og med si at denne rasen har en egen melodi i hjertet, for den gir gjerne uttrykk for seg gjennom sang. Noen ganger ser man den utføre danselignende bevegelser, og dens korte, men intense galopp, minner oss om hvor energisk den virkelig kan være.

Dersom man ønsker en hund som både er rolig og snill hjemme og som samtidig trives blant andre dyr og barn, ja, da er russisk støver et ypperlig valg. Denne hunden går godt overens med alle i familien og gir en følelse av harmoni i hjemmet. Men når den er i skogen, forvandles den til en heftig jaktmaskin, kjent for sin utrettelige jaktlyst.

Selv om denne rasen har et utpreget jaktinstinkt, krever den overraskende lite av eieren. Den tilpasser seg raskt til nye situasjoner, og dens evne til å håndtere forskjellige utfordringer er beundringsverdig. Å trene en russisk støver er en glede – dens evne til å lære og tilpasse seg gjør treningsopplevelsen givende for både hund og eier.

Aktivitetsnivå og mosjon

Russisk støver er ikke kun en glimrende drivende- og sporhund, men også et fyrverkeri av energi og lidenskap. Med en sterk jaktlyst, er det avgjørende at denne rasen får nok aktivitet for å trives optimalt. Dens livlige natur, kombinert med utholdenhet og hurtighet – spesielt i dyp snø – understreker behovet for regelmessig mosjon.

Selv om den har et stabilt temperament og kan trives i familiemiljøer, bør ikke russisk støver betraktes som en ren familiehund. Den har et brennende behov for å uttrykke sin jaktlyst. Det anbefales derfor at hunden får minst en til to timer aktivitet hver dag, fortrinnsvis i form av jakt eller jaktlignende aktiviteter.

I tillegg kan lange turer, gjerne i variert terreng om skog og fjell, og spesielt i snø, være midt i blinken for denne utholdende rasen.

Det å engasjere seg i aktiviteter som sporlek eller jaktøvelser vil ikke bare holde hunden veltrent, men også sørge for at den mentale kapasiteten blir utfordret – en viktig faktor for en så intelligent og læringsvillig rase.

Bruksområder for russisk støver

Russisk støver har vært en aktiv del av jakttradisjonen i Russland i over 500 år. Men den har også andre bruksområder.

Jakt

Russisk støver er først og fremst en jakthund. Denne rasen har en dyp forbindelse til naturen, noe som reflekteres i dens sterke jaktlyst. Med evnen til å fungere godt i dyp snø og tåle kalde temperaturer, er den et naturlig valg for jakt i tøffe forhold. I hjemlandet Russland, har den blitt brukt til å jakte på både bjørn og ulv. I Norge derimot, har bruken fokusert mer på gaupe, rev, hare, og noe villsvin.

Det spesielle med denne rasen er dens evne til å jobbe i los, samtidig som den holder seg nært jegeren – en drivende halsende jakthund, som styrker samspillet mellom hund og jeger under jakten.

Selskaps- og familiehund

Selv om russisk støver først og fremst er kjent som en jakthund, har den også en plass i hjemmet. Med sitt stabile og livlige temperament er den en trofast følgesvenn. Rasens musikalitet – manifestert gjennom dens karakteristiske sang og danselignende bevegelser – tilfører en unik dimensjon til hjemmet.

Men det er viktig å merke seg at rasen krever mye aktivitet og mentalt engasjement for å trives fullt ut. Den bør ikke holdes som en ren familiehund uten å møte dens behov for mosjon og jakt.

Andre bruksområder

Selv om jakten utvilsomt er den primære bruken av russisk støver, må ikke dens robuste natur, intelligens og utholdenhet undervurderes. Disse egenskapene kan gjøre den egnet for andre aktiviteter, som søk og redning, sporarbeid eller andre hundesporter som utfordrer både kropp og sinn.

Stell av russisk støver

Å ta godt vare på en russisk støver er viktig for hundens helse. Med en kort og rett dekkpels er vedlikeholdet ganske enkelt, men det er viktig å være oppmerksom på noen spesifikke faste rutiner.

  • Pelsstell og røyting: Russisk støver har en kort, rett tilliggende dekkpels med en rik underull. Selv om pelsen krever lite stell, er det lurt å børste den regelmessig for å fjerne løse hår og opprettholde pelsen. Dette vil også bidra til å redusere røyting.
  • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ører og øyne regelmessig for tegn på infeksjoner eller fremmedlegemer. Rengjøring bør gjøres med milde rensemidler som er tilpasset hunder.
  • Tannpleie: Regelmessig børsting av tennene anbefales for alle hunderaser for å forhindre tannstein og dårlig ånde. Et sunt kosthold er imidlertid minst like viktig, og du kan også med fordel gi hunden din regelmessige storfebein.
  • Kloklipp: Klipp klørne regelmessig for å unngå overvekst – noe som kan være ubehagelig for hunden og kan føre til skader.
  • Bad: Selv om pelsen til en russisk støver krever lite stell, kan det være nødvendig med et bad nå og da, spesielt hvis hunden blir spesielt skitten. Bruk en mild hundesjampo når du bader hunden din og sørg for å tørke den grundig etterpå.

Fôr og kosthold

For en russisk støver er det essensielt å gi hunden kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Slike ingredienser kan noen ganger føre til matintoleranser eller allergiske reaksjoner. VOM er et eksempel på høykvalitets hundefôr som passer for rasen. Alternativt kan man gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse naturlige proteinkildene støtter muskelvekst og generell helse.

Mengde mat

Med en vekt som varierer mellom 22-30 kg, kan man regne ut mengden mat en russisk støver trenger ved å bruke formelen: vekt ganger 30 pluss 70. For eksempel, for en hund som veier 25 kg:

25 kg x 30 + 70 = 820 kalorier om dagen

Russisk støver har normalt et over gjennomsnittlig aktivitetsnivå, så det er fort mulig at du bør øke dette inntaket med 50 til 100 kalorier.

Antall måltider

For å unngå overfôring og samtidig sørge for jevn energiforsyning, er det ideelt å dele det daglige kaloriinntaket i 2-3 måltider.

Vanlige helseproblemer

Russisk støver er kjent for sin robusthet og fravær av rasespesifikke helseproblemer. Dette betyr imidlertid ikke at eiere kan overse behovet for regelmessige veterinærbesøk og sunn livsstil for hunden. Selv om det ikke er noen direkte genetiske eller arvelige forhold som er vanlige for rasen, er det andre faktorer som kan påvirke hundens helse, særlig med tanke på dens aktive natur.

Størrelse og utseende

Når det kommer til størrelse, ligger mankehøyden for hannhunder mellom 58-68 cm, mens tispene vanligvis måler mellom 55-65 cm i høyden. Med en vekt som varierer mellom 22-30 kg, fremstår rasen som godt proporsjonert med sin høyde, og gir den en stødig og robust fremtoning.

Hundens ansikt er preget av en kileformet hodeform, komplettert av en langstrakt og rett skalle. Overgangen til snutepartiet er jevn. Den brede og noe fremskutte nesen, sammen med de mørkebrune ovale øynene, gir russisk støver et bestemt og oppmerksomt blikk. Den kort halsen, omtrent like lang som hodet, leder ned til en kraftig og massiv benstamme. Rasens ovale og kompakte poter understreker dens fysiske styrke og evne til å bevege seg med kraft og eleganse.

Historien om russisk støver

I de siste årene av 1800-tallet ble det født en ny hund. Fra krysninger av robuste harrier og våre skandinaviske hunder, kom det frem en moderne variant av russisk støver. Men rasens gener strekker seg enda lenger nordover. Den har nemlig blodsbånd til både dunker og finske hunder.

Dyreplaneten
Logo