Raseprofil: Picard

Picard er en gjeterhund fra Frankrike med en langhåret pels, muskuløs kropp og et intelligent lynne. Den er familievennlig, men trenger godt med aktivitet og stimulering. Picard er en mellomstor hund som blir mellom 23 og 32 kg tung.

Picard kort informasjon

HunderasePicard
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-13 år
Høyde55-65 cm
Vekt23-32 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

I det vakre landskapet i Picard-regionen i Frankrike finner vi opprinnelsen til picard, en rask gjeterhund kjent for sin raggete pels og livlige uttrykk. Rasen er en perfekt blanding av muskuløsitet, intelligens og nysgjerrighet. Med sitt våkne blikk og en kropp som stråler av styrke, er picard skapt for arbeid i feltet – enten det er med sauer eller som en trofast vakthund.

Selv om picard er en hund full av energi og driv, har den et avbalansert temperament. Den er verken aggressiv, sky eller nervøs. Dette gjør den til en utmerket familiehund, spesielt sammen med barn. Forutsatt at barna behandler den med respekt, vil de finne en lekekamerat og beskytter i picard. Men som valp kan den være en liten ramp, med et lurt glimt i øyet og all verdens energi.

Takket være sin naturlige selvtillit – et trekk som er vanlig blant gjeterhunder – oppfører picard seg godt sammen med andre hunder. De er stolte, selvsikre arbeidshunder som ikke setter pris på å bli krenket, men de vil gjerne ha en lekekamerat. Bare vær forsiktig med mindre dyr, som katter. Picards sterke byttedrift kan by på utfordringer i slike situasjoner. Derfor er det også viktig med tidlig sosialisering.

Når det kommer til trening, er picards intelligens en styrke. Du kan trene den relativt lett, selv om noen valper kan vise litt stahet i begynnelsen. Men med litt tålmodighet og positiv forsterkning vil du snart oppdage at picard er en av de mest lydige og pålitelige hundene du kan finne. De har en naturlig evne til å skape orden og følge kommandoer.

Aktivitetsnivå og mosjon

En picard som får den nødvendige aktiviteten er en glad picard. Denne rasen krever omtrent to timer aktivitet hver eneste dag. I hvert fall med mindre du har planer om å bruke picard til oppgaver på en gård.

Det å la dem være alene i en stor hage er ikke nok – faktisk, dersom du er ute sammen med dem, er det stor sannsynlighet for at de holder seg tett inntil deg uansett hvor stor hagen er. Picard har ikke særlig vandrelyst, men foretrekker å være engasjert med sin familie eller i arbeid.

Daglige aktiviteter som passer godt for picard inkluderer lange turer, henteleker, løping, sykling, svømming og fjellturer. Hundesporter, som gjeting og agility, er også utmerkede måter å gi både mentale og fysiske utfordringer. Gåter og leketøy kan også bidra til mental stimulering.

Det er viktig å huske på at en picard uten tilfredsstillende aktivitetsnivå kan bli destruktiv. Pass derfor på at den får rikelig med aktivitet hver dag.

Bruksområder for picard

Picard har en lang historie som arbeidshund, kjent for sin robusthet og arbeidsvilje. Dens naturlige egenskaper gjør den til en mangfoldig brukshund, godt tilpasset ulike oppgaver og arbeidsmiljøer.

Selskaps- og familiehund

Picards naturlige vokterinstinkt betyr at den vil beskytte både familien og deres eiendeler. Men deres livlige temperament fører også til at den krever rikelig med mosjon og oppgaver for å trives som familiehund. Tidlig sosialisering og godt lederskap er avgjørende for å sikre at hunden utvikler seg til å være trygg og balansert. Med riktig oppdragelse og veiledning vil picard bli et hengivent og lojalt familiemedlem, selv om den kan være skeptisk til fremmede og vil ofte utfordre grenser under oppveksten.

Politihund

Picards skarpe sanser og dedikasjon til oppgaven gjør den til en fremragende politihund. Rasens lojalitet kombinert med et naturlig vaktinnstinkt, gjør den til en verdifull partner i politiarbeid.

Militær tjenestehund

I tillegg til politiarbeid, blir picard også brukt i militære roller, hvor dens robusthet og arbeidsvilje kommer til nytte i tjenesten. Rasens evne til å tilpasse seg og lære raskt gjør den til en pålitelig medarbeider i tøffe situasjoner.

Lavinehund

Picards skarpe sanser og robuste natur gjør den også til en effektiv lavinehund. Den er i stand til å jobbe i utfordrende klimaforhold, og dens nysgjerrige og arbeidsvillige natur gjør den godt egnet for redningsoppdrag i snødekte områder.

Selv om picard utmerker seg i mange bruksområder, er det viktig å merke seg at rasen passer best for eiere med erfaring. Den naturlige tendensen til å «teste grenser» krever en fast, men kjærlig tilnærming for å sikre en balansert og veloppdragen hund.

Stell av picard

Stell av picard kan virke mer krevende enn det faktisk er på grunn av deres lange og skjeggaktige pels. Men med riktig informasjon og regelmessig vedlikehold er det overraskende enkelt å holde denne hunderasen i toppform.

  • Pelsstell og røyting: Til tross for den raggete pelsen, trenger picard bare en rask tørking og en månedlig kamming – med mindre den har rullet seg i noe illeluktende. Rasen røyter også svært lite, noe som kan være en fordel for mange.
  • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ører og øyne er viktig for å sikre at det ikke er tegn på infeksjon eller fremmedlegemer. Rengjøring kan gjøres med egnede produkter når det er nødvendig.
  • Tannpleie: Som med alle hunder bidrar regelmessig tannbørsting til god munnhygiene og forebygger tannsykdommer.
  • Kloklipp: Klørne bør klippes regelmessig for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag eller skade på hunden.
  • Bad: Selv om picard ikke trenger hyppige bad, bør man gi dem et bad når de blir spesielt skitne eller lukter vondt. Sørg for å tørke hunden godt etterpå og unngå hyppige bad for å bevare hudens naturlige oljer.

Fôr og kosthold

Det er viktig å gi picard høykvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Kvalitetsfôr som VOM eller rene kjøttprodukter, som kjøttdeig og innmat, er utmerkede valg. Disse matvarene gir hunden nødvendige næringsstoffer uten å inkludere potensielle allergener eller tomme kalorier.

Mengde mat

For å sikre at hunden din får tilstrekkelig næring uten å bli overvektig, er det en god tommelfingerregel å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 for å bestemme riktig antall kalorier per dag. For en picard som veier 25 kg, vil det bety 750 + 70 = 820 kalorier daglig. Picard er litt over gjennomsnittet aktiv, så det kan hende at du bør øke dette inntaket med 50 eller 100 kalorier, spesielt på dager den har vært i mye aktivitet.

Antall måltider

For å unngå overfôring og opprettholde et jevnt blodsukkernivå, er det anbefalt å dele opp maten i 2-3 måltider. Dette hjelper også med å regulere appetitten og fordøyelsen.

Vanlige helseproblemer

Å introdusere en ny hund til hjemmet innebærer også å forstå de potensielle helseutfordringene rasen kan møte. Picard er heldigvis en av de mest robuste hunderasene.

Det finnes imidlertid noen helsebekymringer potensielle picard-eiere bør være oppmerksomme på. På grunn av deres lange, slanke benstruktur kan de være utsatt for leddproblemer som artrose. Dette er ikke uvanlig for hunder med denne kroppsbygningen.

En annen bekymring er en sykdom kalt progressiv retinal atrofi – en lidelse som påvirker hundens øyne og kan føre til blindhet over tid.

  • Artrose
  • Hofteleddsdysplasi
  • Progressiv retinal atrofi (PRA)

Størrelse og utseende

Hanner av denne rasen har en skulderhøyde som typisk varierer mellom 60–65 cm, mens tisper ligger i størrelsesorden 55–60 cm. Det er imidlertid unntak – noen hanner kan nå opp til 67 cm og tisper opptil 62 cm, men kun hvis de ellers er av eksepsjonell kvalitet. Når det kommer til vekt, ligger picard typisk mellom 23-32 kg, noe som gir dem et solid og atletisk utseende.

Historien om picard

Picards historie er både fascinerende og gåtefull. Selv om noen hevder at hunder som ligner picard ble brakt til Picardie av frankere allerede på 800-tallet, mangler disse påstandene solid bevisgrunnlag. Men én ting er sikkert: picard er en gammel hunderase.

Tidligere trodde man at rasen var nært beslektet med de franske hyrdehundene briard og beauceron. Men overraskende nok viser moderne forskning at picard har en sterkere slektskap med gamle italienske gjeterhunder og noen andre uventede raser som schæferhund og meksikansk nakenhund.

Historisk sett var picard en kjent og verdsatt gjeterhund for sau og geit i Frankrike. Faktisk ble picard første gang presentert på en hundeutstilling i Frankrike så tidlig som i 1863, side om side med briard og beauceron. Men tross sin tidlige popularitet, led rasen kraftig under begge verdenskrigene og var nær ved å forsvinne helt. Heldigvis tok engasjerte hundeelskere affære og reddet rasen fra utryddelse.

Selv om picard først ble anerkjent som en selvstendig rase i 1898, var det ikke før i 1925 at denne anerkjennelsen ble offisiell. I kjølvannet av verdenskrigene og rasens nærmest utryddelse, ble den franske raseklubben for picard etablert i 1955.

Men til tross for anerkjennelsen og økt interesse, har picard aldri blitt en tallrik rase. I dag finnes det et par tusen hunder av denne rasen rundt omkring i verden, hvorav noen hundre også finnes i Norge og Sverige.

Dyreplaneten
Logo