Raseprofil: Auggie

Auggie er en energisk, intelligent og hengiven hund med røtter i USA og Storbritannia. De har en glødende, leken natur, men kan være sta. Med sitt høye aktivitetsnivå trenger de rikelig mosjon. Rasen er best egnet for hjem med hage på grunn av gjeterinstinktet. Auggie er en blanding mellom australian shepherd og welsh corgi pembroke, og blir mellom 11 og 15 kg tung.

Auggie kort informasjon

HunderaseAuggie
OpprinnelseUSA, Storbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde25-33 cm
Vekt11-15 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Auggies er kjent for sin glade og energiske personlighet, alltid entusiastiske og så glade for å se deg. De er sprelske og lekne, og trives i selskap med både mennesker og andre dyr.

Med sin høye intelligens kan auggies også vise seg å være litt sta og egenrådige – de vet hva de vil. Likevel er de svært trenbare. Tidlig trening og sosialisering er viktig for at auggies skal forstå og tilpasse seg familiens rutiner og ønsker. De vil helst være rundt familien sin hele tiden, nysgjerrige som de er.

Med sin gjeterbakgrunn kan de til tider ønske å «hjelpe» til ved å styre og stelle, noe som kan medføre litt forskjellige søte veiledningsmetoder. Bjeffing kan også være en del av deres hjelpende natur, men dette kan heldigvis dempes med tidlig trening.

De er både hengivne og lojale. Men, de kan likevel være litt sjenerte rundt fremmede i starten.

Auggies beskyttende natur stammer fra deres gjeterbakgrunn, og de er fantastiske med barn. Dog er det viktig å lære barn å behandle hunden med respekt. Samtidig går de godt overens med andre dyr, så lenge disse dyrene tåler auggies naturlige gjeterinstinkt.

Med tidlig sosialisering og trening vil auggies blomstre fullt ut i sin sosiale natur. Med deres intelligens og trenbarhet burde dette gå lett.

Aktivitetsnivå og mosjon

Auggies er kjent for sitt høye aktivitetsnivå og trenger rikelig med lek og mosjon. For å holde dem rolige og fornøyde, bør de få minst 60 minutter med moderat til intens trening hver dag. Aktiviteter som apportering, løping og agilitybaner er ideelt.

Disse hundene er intelligente og gir mye glede under trening. Det anbefales å starte med grunnleggende lydighetstrening mens din auggie fortsatt er valp. Manglende trening kan føre til ukontrollerbare impulser, som stammer fra rasens gjeterinstinkt. Riktig sosialisering fra valpestadiet sikrer at man får en trygg og godt tilpasset auggie.

Et aktivitetsnivå betyr at auggies kanskje ikke er det beste valget for leilighetsliv. Men for de som har en hage hvor hunden kan leke og utforske når den vil, vil man være den perfekte eieren for en nysgjerrig, våken og entusiastisk auggie-valp.

Når det er sagt, er ikke det å bo i leilighet nødvendigvis en avgjørende faktor. Men det vil kreve at du sørger for at den får nok aktivitet.

Stell av auggie

Å ta vare på en auggie krever oppmerksomhet og kjærlighet, men det gir også eieren en gylden mulighet til å knytte bånd med sin firbeinte venn.

 • Pelsstell og røyting: Auggies har en tett, lang og silkeaktig pels som ofte er trefarget, men kan også ha færre farger. De røyter moderat gjennom det meste av året, men skifter pels betydelig når sesongene endrer seg. Daglig børsting forhindrer floker og reduserer mengden løs pels i hjemmet under disse periodene. Resten av året kan du børste auggie etter behov, mest sannsynlig en til to ganger i uken.
 • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ørene og øynene regelmessig for å opprettholde hundens beste helse.
 • Tannpleie: Auggies tenner bør børstes to til tre ganger i uken for å sikre god munnhelse.
 • Kloklipp: Klørne på en auggie bør klippes én til to ganger per måned for å forhindre overvekst og ubehag.
 • Bad: Selv om auggies har en pels som endrer seg med sesongene, trenger de kun bad én gang hver få måneder.

Fôr og kosthold

Det er viktig å velge kvalitetsfôr for din auggie, uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn eller mais. Dette fordi slike fyllstoffer ofte ikke gir hunden den næringen den faktisk trenger. Mange eksperter anbefaler hundemat fra merker som VOM.

Mengde mat

Det er viktig at auggie verken får for mye eller for lite mat. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Dette gir en god indikasjon på hvor mange kalorier hunden bør innta daglig. For en auggie som veier mellom 11-15 kg, vil det bety at de trenger mellom 400 og 520 kalorier daglig. Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke inntaket noe.

Antall måltider

2-3 måltider om dagen anbefales for en auggie for å unngå overfôring. Det er også viktig å huske at man ikke bør mate hunden rett før en lang tur eller intens trening.

Vanlige helseproblemer

Auggie er en generelt sunn hunderase som arver gode helseegenskaper fra både australian shepherd og welsh corgi pembroke. Likevel er det noen spesifikke helseutfordringer som auggies kan være utsatt for. Dette understreker viktigheten av årlige veterinærkontroller for å opprettholde optimal helse og tidlig oppdage potensielle problemer.

Her er noen av de vanligste helseproblemene auggies kan oppleve:

 • Overvekt: En tilstand som kan forverre andre helseproblemer og føre til større risiko for ryggproblemer på grunn av corgiens lange ryggrad og kraftige kropp.
 • Epilepsi: En nevrologisk lidelse som kan forårsake anfall.
 • Døvhet og blindhet: Noen auggies kan være født med eller utvikle disse forholdene.
 • Urinsteiner: Små, harde innskudd som kan dannes i nyrene eller blæren.
 • Leddysplasi: En leddlidelse som kan føre til smerter og i ekstreme tilfeller lamhet.
 • Medikamentfølsomhet: Noen auggies kan reagere negativt på visse medikamenter.
 • Øyeproblemer: Dette kan inkludere tilstander som progressiv retinal atrofi (PRA).

Historien om auggie

Auggie har røtter som kan spores tilbake til 1800-tallet, selv om dens eksakte opprinnelse forblir noe uklar. Mens australian shepherd, en av auggiens foreldre, oppsto i midten av det 19. århundre i Amerika – et resultat av kryssing mellom australske gjeterhunder og andre flittige gårdshunder – kan corgi, den andre halvdelen av auggie-miksen, skryte av en langt mer antikk fortid. Denne lave, hurtige hunden fra Wales, som allerede eksisterte på 1100-tallet, var en mester i å nippe til hælene på kveg – en ekte gjeterhund som kunne unngå spark fra store dyr.

Kombinasjonen av den sterke gjeterinstinktet fra begge raser har ført til at auggie kombinerer ferdigheter og fysikk på en naturlig måte. 

Dyreplaneten
Logo