Raseprofil: Yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en liten, energisk hund med stor vilje på 2 til 3 kg. Rasen stammer fra England. Til tross for størrelsen har den en tøff personlighet, men den er også varm og kjærlig. Trening krever tålmodighet og positiv forsterkning. Yorkshire terrier trives med daglig mosjon og mentale utfordringer, og tilpasser seg godt til ulike boforhold.

Yorkshire terrier kort informasjon

HunderaseYorkshire terrier
OpprinnelseEngland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-16 år
Høyde15-20 cm
Vekt2-3 kg
PelsLang

Lynne, trening og lydighet

Yorkshire terrier kombinerer en tøff personlighet med et varmt og kjærlig hjerte. Selv om denne rasen er kjent for å være noe sta, faller den innenfor hva som er akseptabelt for en hund. Likevel krever det en tålmodig eier som er villig til å jobbe sammen med den.

Dette gjør at yorkshire terrier kan være et godt valg for førstegangseiere, forutsatt at de forbereder seg godt gjennom å sette seg inn i valpeoppdragelse og starter treningen tidlig.

Yorkshire terrieren elsker å være familiens midtpunkt – den går som regel godt overens med både små og store barn, særlig hvis den blir eksponert for barn fra ung alder.

Trening av yorkshire terrier kan variere fra individ til individ; noen eiere finner det enkelt å oppnå hverdagslydighet, mens andre kan støte på en stahet som krever tålmodighet. En nøkkel til suksess er positiv forsterkning – ros, lek og godbiter er ofte effektive verktøy. Rasen trives i de fleste miljøer, og er sjelden nervøs selv når uventede ting skjer.

Som en naturlig oppmerksom rase, vil mange yorkshire terriere bjeffe for å varsle eierne sine når noen kommer på besøk – en hjertelig velkomst eller en vennlig advarsel, avhengig av perspektivet, men de mangler størrelsen til å være effektive vakthunder.

Sosialisering fra tidlig alder er essensielt, særlig med andre hunder. Ved å investere tid i regelmessige turer til parken (eller generelt steder hvor du møter andre hunder), og la den bli kjent med forskjellige hunderaser, kan eieren bidra til at hunden blir mer avslappet og trygg i selskap med andre firbeinte venner.

Aktivitetsnivå og mosjon

Yorkshire terrier er en aktiv hund. Denne rasen trives med daglig mosjon og lek, og trenger en solid tur hver eneste dag for å holde seg i toppform.

Til tross for sin lille størrelse, har yorkshire terrieren utholdenhet nok til å glede seg over lange fjellturer eller sykkelturer ved siden av eieren – om de får sjansen.

En voksen hund av denne rasen bør få aktivitet i minst en times tid hver dag, som bidrar til både fysisk helse og mental balanse.

I tillegg blomstrer yorkshire terrier i lek. Den er ofte ivrig etter å hente leker man kaster, og elsker å spurte for å nå frem til leken. Det er viktig å sette av tid til mental trening, som lydighetsøvelser eller problemløsningsoppgaver, flere dager i uken – uten denne mentale stimuleringen kan den bli destruktiv.

Til tross for sin livlige natur, tilpasser yorkshire terrieren seg godt til livet i en liten leilighet, så lenge eieren sørger for tilstrekkelig aktivitet og mosjon. Utendørs behøver de heller ikke stor plass; et område hvor det er mulig å kaste ball med dem er ofte tilstrekkelig.

Stell av yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en hund som krever nøye og regelmessig pelsstell, takket være sin lange og pels som kan nå helt ned til bakken. Å stelle yorkshire terrier kan være litt krevende, og noen eiere velger å ta kurs hos hundefrisører eller søker råd fra oppdrettere for å mestre kunsten å holde pelsen vakker.

  • Pelsstell og røyting: Selv med kortklippet pels, er det nødvendig å børste og stelle yorkshire terrierens pels daglig. Dette bidrar til å minske røyting, da den løse pelsen må fjernes med børsten. For de som velger å beholde full pels, kan det forventes omfattende pelsstell hver dag. Mange eiere legger deler av pelsen i sløyfer for å hindre at den blir sølete eller møkkete.
  • Ører og øyne: Det er viktig å jevnlig sjekke ører og øyne for tegn på irritasjon eller infeksjon, og å holde dem rene. Ørehårene bør trimmes for å forebygge opphopning av voks.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting er essensielt for yorkshire terrier, da denne rasen kan være utsatt for tannproblemer. Bruk en tannbørste og tannkrem for hunder. Og husk, et sunt kosthold er minst like viktig som dette.
  • Kloklipp: Klørne vokser som hos alle hunder, og regelmessig kloklipp er derfor nødvendig. Det er viktig å klippe forsiktig for å unngå å skade kloens blodkar.
  • Bad: Yorkshire terrier kan bades regelmessig. Det er imidlertid viktig å bruke en mild sjampo og sørge for å skylle grundig for å unngå hudirritasjon.

Bruksområder for yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en hunderase som først og fremst har funnet sin plass som en sjarmerende og lojal selskapshund, men den har også noen andre bruksområder.

Selskaps- og familiehund

Yorkshire terrier er en utmerket selskapshund. Den trives som familiens midtpunkt og er også en fantastisk følgesvenn for enslige. Dens lojale og kjærlige natur gjør den til en perfekt venn som gir mye glede og selskap.

Utstilling

Selv om den først og fremst er en kjærlig familiehund, har yorkshire terrier også en plass i utstillingsringen. Mange eiere finner glede i å trene og stelle sin hund til perfeksjon for å delta i hundeutstillinger, hvor den kan vise frem sitt vakre utseende og elegante bevegelser.

Agility og lydighet

Selv om yorkshire terrieren ikke nødvendigvis er kjent som en utpreget agility- eller lydighetshund, har noen individer av rasen vist seg å gjøre det overraskende bra i slike konkurranser. Deres kvikke og lærevillige natur kan gjøre dem til entusiastiske og morsomme deltakere i disse hundesportene.

Historisk jegerhund

Historisk sett ble yorkshire terrier avlet for å jakte på smådyr som rotter, spesielt i fabrikker og gruver i England. Selv om denne opprinnelige bruken har lite relevans i dagens samfunn, viser det den opprinnelige, modige og kvikke naturen som fortsatt er en del av rasens karakter.

Fôr og kosthold

For en yorkshire terrier er kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn og mais viktig. Disse ingrediensene kan forårsake matintoleranser og tilbyr ikke den ernæringsmessige styrken som denne rasen trenger.

Vi anbefaler å gi hunden mat fra kjente produsenter som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette sikrer at yorkshire terrieren får i seg alle nødvendige næringsstoffer, inkludert proteiner, fett, vitaminer og mineraler, uten unødvendige fyllstoffer.

Mengde mat

Det er viktig at en yorkshire terrier ikke får for lite eller for mye mat. En god regel for å finne ut hvor mange kalorier hunden trenger per dag, er å gange hundens vekt i kilo med 30 og legge til 70.

For eksempel, en hund som veier 3 kg trenger (3 * 30 + 70) = 160 kalorier per dag.

Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å holde kontroll på dette, er det lurt å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

For å unngå overfôring, er det best å dele opp hundens daglige fôringsmengde i 2-3 måltider. Dette hjelper også med å holde hundens energinivå stabilt gjennom dagen.

Det er viktig å ikke mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet – dette kan føre til fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Yorkshire terrier regnes som en svært frisk rase, og har normalt sett en lang levetid. Som med alle hunderase kan det imidlertid forekomme helseproblemer. Selv om alvorlige helseproblemer er sjeldne i denne rasen, er det noen potensielle bekymringer eiere bør være klar over.

  • Øyeproblemer: Noen yorkshire terriere kan utvikle øyelidelser, selv om dette ikke er vanlig for rasen.
  • Patellaluksasjon: Enkelte individer kan oppleve problemer med knær som faller ut av ledd, en tilstand som er kjent som patellaluksasjon.
  • Leversykdommer: Yorkshire terriere er generelt friske, men i sjeldne tilfeller kan de utvikle leversykdommer.
  • Lårbenssykdommer: Dette er også en sjelden tilstand, men det forekommer at noen yorkshire terriere kan utvikle problemer med lårbenet.
  • Følsomhet for kulde: Rasen har lett for å fryse på grunn av manglende underull. Derfor er det viktig å beskytte dem mot kulde med passende klær, spesielt når det regner kaldt eller snør ute.

Alternativer til yorkshire terrier

Selv om Yorkshire terrieren er en kjærlig hunderase, er det flere alternativer som også kan fylle hjemmet med glede. For de som er ute etter en liten, men energisk og lojal følgesvenn, finnes det flere andre terrierraser som kanskje kan passe like bra eller bedre.

Skotsk terrier

Skotsk terrier er en robust og uavhengig hunderase som kommer fra Skottland. Den er kjent for sin karakteristiske utseende, med et hardt, korthåret ytre pelslag og et mykt underlag. Mange beskriver denne hunden som en stor hund i en liten kropp – rolig og reservert innendørs, men full av liv og entusiasme utendørs.

Dvergschnauzer

Dvergschnauzer er en tysk hunderase, som opprinnelig ble brukt som en allsidig gårdshund. I dag er den en populær familiehund kjent for sin energiske og modige natur. Den har en sterk og lojal tilknytning til familien sin og er kjent for å være en utmerket vakthund på grunn av sin vokale natur.

Cairn terrier

Cairn terrier er en av de eldste terrierrasene, og kommer opprinnelig fra Skottland hvor den ble brukt til jakt. I dag er den en populær familiehund, kjent for sin sjarmerende karakter, utholdenhet og sterke, men kjærlige personlighet.

Historien om yorkshire terrier

Yorkshire terrier har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til 1800-tallet, med røtter i det industrielle Yorkshire-området i England. Opprinnelig var rasen et resultat av krysninger mellom mange ulike terriere, alle med målet om å redusere hundens størrelse. Disse små og modige hundene fant sin første rolle som dyktige rottejegere i gruver og møller. Med tiden – og når behovet for rottejegere minket – begynte yorkshire terrieren å legge merke til seg som en ypperlig selskapshund.

Rasen stammer fra samme område som airedale terrier og dukket først opp på hundescenen rundt 1850. Den gamle sorte og tan-tegnede terrieren, sammen med raser som malteser og skye terrier, anses som noen av yorkshire terrierens forfedre.

Rasenavnet ble offisielt godkjent i 1870, og til tross for sin overgang fra jaktarbeider til selskapshund, har yorkshire terrieren bevart sitt livlige og våkne terrier-instinkt – klart til å jakte på leker innendørs eller gnagere i hagen.

Ofte stilte spørsmål

Er yorkshire terrier en god rase for førstegangseiere?

Ja, yorkshire terrier er et godt valg for førstegangseiere, forutsatt at du forbereder deg godt gjennom å sette deg inn i valpeoppdragelse og starter treningen tidlig.

Hvordan er yorkshire terrier i forhold til barn?

Yorkshire terrieren går som regel godt overens med både små og store barn, særlig hvis den blir eksponert for barn fra ung alder.

Hva er noen vanlige helseproblemer hos yorkshire terrier?

Selv om yorkshire terrier generelt er en frisk rase, kan noen individer oppleve øyeproblemer, patellaluksasjon, leversykdommer og lårbenssykdommer. De er også følsomme for kulde på grunn av manglende underull.

Hvordan kan jeg beskytte min yorkshire terrier i kaldt vær?

På grunn av manglende underull har yorkshire terrieren lett for å fryse. Det er derfor viktig å beskytte dem mot kulde med passende klær, som dekken.

Dyreplaneten
Logo