Raseprofil: Jack russell terrier

Jack russell terrier, eller JRT, er en livlig og intelligent hund fra Storbritannia med sterk personlighet. Dette er en liten hund som veier 6 til 8 kg og lever normalt i 13 til 16 år. Den trenger rutiner, mental stimulering og tidlig sosialisering for å bli en veloppdragen hund. Jack russell terrier trives som et aktivt og kjærlig familiemedlem.

Jack russell terrier kort informasjon

HunderaseJack russell terrier
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-16 år
Høyde25-30 cm
Vekt6-8 kg
PelsKort

Lynne, trening og lydighet

Jack russell terrier er en livlig og intelligent selskapshund, med en sterk personlighet pakket inn i en liten kropp. Den bærer preg av sitt modige og utholdende lynne – en stor hund i en liten innpakning, som også kan være ganske sta.

Denne terrieren trives i en rutinepreget hverdag, med faste tidspunkter for turer, mat og trening. I hjemmet er den en skikkelig sofagris og setter pris på kos, mens den utendørs blir en ivrig og nysgjerrig følgesvenn.

Trening og mental stimulering er nødvendig for å holde en jack russell terrier lykkelig og balansert. Denne rasen har et naturlig jakt- og arbeidsinstinkt, og elsker utfordringer der den kan bruke både snute og hjerne.

Denne lille graveren kan fort bli en hagearkitekt med egne visjoner! Denne gravingen er en naturlig atferd, en arv fra dens dager som jakthund, og ikke nødvendigvis et tegn på problematferd.

En jack russell terrier kan ha et sterkt temperament, og det er viktig med tidlig sosialisering og miljøtrening. Å eksponere valpen for forskjellige mennesker, dyr og situasjoner hjelper den å bli en trygg og godmodig voksen hund.

Når det kommer til lydighetstrening, svarer denne rasen godt på positive forsterkning som godbiter og ros, og mange fungerer veldig godt med klikkertrening. Imidlertid kan noen individer være sta og vil trenge en tålmodig og konsekvent trener.

Starter man tidlig, og holder treningen variert og engasjerende, er jack russell terrieren en lærevillig og lydig følgesvenn, som trives best når den får jobbe side om side med sin menneskelige familie.

Aktivitetsnivå og mosjon

Jack russell terrier er en aktiv og energisk rase som trenger rikelig med mosjon og mental stimulering for å trives. En god daglig tur på minst en time er essensielt, og den vil være lykkeligst om turen går i skog eller andre områder hvor den kan snuse og bruke nesen aktivt. 

Variasjon er nøkkelen – å utforske nye steder fra tid til annen holder denne lille eventyreren engasjert. I helgene, eller når anledningen byr seg, setter jack russell terrier stor pris på lengre turer, tross sin lille kroppsstørrelse – da energinivået er overraskende høyt.

Men mosjon handler ikke bare om fysisk aktivitet. Denne intelligente rasen krever også mental utfordring, for å unngå kjedsomhet og eventuelle atferdsproblemer. Enten det er agilityhinder i hagen, organisert lydighetstrening, eller neseprøver der den får søke etter gjemte godbiter – jack russell terrieren blir kjempeglad når den får bruke både kropp og nese.

Bruksområder for jack russell terrier

Jack russell terrier er en utrolig allsidig hund som kan tilpasse seg mange forskjellige roller i et menneskes liv. Fra å være en trofast selskapshund til å delta i diverse hundesporter, finnes det en rekke bruksområder for denne energiske og intelligente rasen.

Selskapshund

Som selskapshund vil en jack russell terrier gi mye glede og selskap til eieren sin. Men dette er en rase som krever mye tid og engasjement fra eierens side. For at hunden skal trives som selskapshund, er det viktig å aktivisere den regelmessig for å unngå at den kjeder seg inne. Gåturer, lek og mental stimulering er nødvendig for å holde den lykkelig og tilfreds som en selskapshund.

Jakthund

Jack russell terrierens opprinnelse som jakthund er fortsatt tydelig i dens atferd. Den er spesielt flink i hijakt, men kan også trenes opp til sporsøk eller lignende. Den har et sterkt jaktinstinkt og utmerket luktesans, noe som gjør den til en dyktig og pålitelig partner under jakt.

Hundesport

Denne rasen har en naturlig smidighet og intelligens som gjør den til en stjerne i forskjellige hundesporter. Lydighetskonkurranser, agility, viltspor og kantarellsøk – jack russell terrieren klarer seg godt i alt dette. Den har ikke bare fysikken som trengs for disse aktivitetene, men også den mentale skarpheten som kreves for å forstå og fullføre kompliserte oppgaver.

Stell av jack russell terrier

Som med alle hunder er stell av JRT viktig. Det nødvendige pelsstellet varierer imidlertid betydelig, avhengig av hundens pelstype.

  • Pelsstell og røyting: En glatthåret jack russell terrier røyter litt og krever minimal pelspleie. Enkel børsting med en gummikarde er som regel nok for å fjerne død og gammel pels. Derimot krever broket og strihåret jack russell terrier mer regelmessig pelsstell, der man bør børste ut søle og skitt fra pelsen etter behov. Strihårede varianter må også trimmes 3 til 4 ganger i året for å bevare pelsens kvalitet.
  • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ører og øyne er viktig. Ørene bør rengjøres forsiktig med en myk klut eller ørerens for å forebygge infeksjoner. Øynene bør også inspiseres jevnlig og rengjøres om nødvendig med en fuktig klut.
  • Tannpleie: Oral helse er viktig for jack russell terrier. Regelmessig børsting med en hundetannbørste og hundetannkrem bidrar til å forebygge tannstein og dårlig ånde.
  • Kloklipp: Klørne til en jack russell terrier bør klippes regelmessig for å forhindre at de blir for lange og skaper ubehag – dette kan gjøres med en kloklipper spesielt designet for hunder.
  • Bad: Til tross for deres eventyrlyst, bør ikke jack russell terrier bades for ofte. Overdreven bading kan fjerne den vannavstøtende egenskapen til pelsen, spesielt for de strihårede variantene. Bruk en mild hundesjampo som er mild mot pels og hud.

Fôr og kosthold

For å sikre at en jack russell terrier får i seg alle de nødvendige næringsstoffene den trenger, er det viktig å velge et høykvalitetsfôr. Dette bør være fritt for fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige ingredienser.

Mange eiere velger å gi hundene sine spesialisert hundemat, som for eksempel fra merket VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette sikrer at hunden får et balansert og næringsrikt kosthold.

Mengde mat

Det er essensielt at en jack russell terrier ikke får for lite eller for mye mat. En god regel for å finne ut hvor mange kalorier hunden trenger hver dag, er å gange hundens vekt (i kilo) med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 10 kg, trenger den rundt (10 * 30 + 70) = 370 kalorier per dag.

Antall måltider

For å unngå overfôring og for å holde hundens energinivå stabilt gjennom dagen, er det anbefalt å dele opp hundens daglige matinntak i 2-3 måltider.  Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før man skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, da dette kan føre til fordøyelsesproblemer og ubehag for hunden.

Å gi en jack russell terrier riktig kosthold er ikke bare viktig for hundens fysiske helse, men det bidrar også til en lykkeligere og mer harmonisk hund, som er klar for de mange eventyrene livet byr på.

Vanlige helseproblemer

Jack russell terrier er generelt en robust og frisk rase, og det er ikke uvanlig at disse hundene lever et langt og sunt liv, ofte i 13–18 år. Når det er sagt, er det likevel viktig for eiere å være oppmerksomme på noen få potensielle helseproblemer.

Den største faren for en jack russell terrier er fysiske skader, ofte som resultat av dens modige og fryktløse natur. Denne rasen er eventyrlysten og tenker seg ikke nødvendigvis om to ganger før den utforsker et nytt område, noe som kan sette den i farlige situasjoner.

  • Fysiske skader: På grunn av sin ureddhet og eventyrlyst, kan jack russell terriere lett havne i situasjoner der de risikerer fysiske skader, som for eksempel ved utforsking av ukjent terreng i skogen.
  • Øyeproblemer: Selv om risikoen ikke er spesielt høy, bør eiere av jack russell terriere være oppmerksomme på potensielle øyeproblemer som linseluksasjon, progressiv retinal atrofi (PRA), og grå stær. Det er viktig med regelmessige veterinærkontroller for å oppdage og håndtere disse problemene tidlig, om de skulle oppstå.

Alternativer til jack russell terrier

For deg som er sjarmert av jack russell terrier, men ikke er sikker på om det er riktig valg for deg, finnes det flere andre hunderaser som kan vurderes som alternativer. Disse rasene kan ha lignende trekk som jack russell terrieren – for eksempel størrelse, personlighet eller aktivitetsnivå – men også ha sine egne unike egenskaper som kan passe ulike livsstiler.

Yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en liten hund med stor vilje, som kombinerer en tøff personlighet med et varmt og kjærlig hjerte. Rasen er kjent for å være noe sta, men den er samtidig en familieorientert hund som elsker å være i sentrum av oppmerksomheten. Den går som regel godt overens med både små og store barn, særlig hvis den blir eksponert for barn fra ung alder.

Boston terrier

Boston terrier er en sjarmerende og kjærlig hund med opprinnelse i Boston, USA. Historisk sett ble denne rasen brukt i okse- og hundekamper, men den er nå en populær og kjærlig selskapshund som trives best innendørs.

Shiba inu

Shiba inu er en gammel japansk rase, som er kjent for å være en av de eldste hundene i verden. Dette er en stolt og uavhengig hund, men også lojal mot sin familie. Den har fått økt popularitet i vesten, delvis på grunn av den berømte doge-memen.

Størrelse og utseende

Ideell mankehøyde for en jack russell terrier ligger mellom 25 og 30 cm. Vekten bør være proporsjonal med høyden – cirka 1 kg for hver 5 cm i høyde. Det vil si at en 25 cm høy hund skal veie omtrent 5 kg, mens en 30 cm høy hund skal veie rundt 6 kg.

Pels

Pelsen på en jack russell terrier kan være glatthåret, ruhåret eller «broken». Uansett type er pelsen vannavstøtende. Den skal ikke trimmes for å se glatt ut. Fargen på pelsen skal være dominert av hvitt, med sorte og/eller tan-tegninger. Tan-tegningene kan variere fra helt lyst til mørkt, som for eksempel kastanje.

Historien om jack russell terrier

Jack russell terrier stammer fra jaktterriere som var spesialisert i revejakt i England på 1800-tallet. Det var pastoren John Russel som stod bak utviklingen av denne kvikke og energiske rasen. Hans visjon var å avle frem gode revejegere – små nok til å kunne trenge inn i revehi og jage ut rev og andre rovdyr, men samtidig hurtige nok til å kunne holde følge med foxhounds. Dette resulterte i en hund som var mindre enn sine terrier-slektninger, men minst like modig og utholdende.

På stallene viste jack russell terrieren også sin nytte ved å holde rotter og mus i sjakk. I tidens løp har jack russell terrierens fine temperament blitt verdsatt utover dens jaktferdigheter – i dag er den først og fremst en selskapshund, og oppdrettere fokuserer på å avle frem sosiale og trygge individer.

Interessant nok utviklet det seg to varianter av denne terrieren – den høyere og mer kvadratiske varianten ble kjent som parson russell terrier, mens den lavere og litt lengre varianten beholdt navnet jack russell terrier.

Ofte stilte spørsmål

Er jack russell terrier en aktiv rase?

Ja, jack russell terrier er en svært aktiv og energisk hund som krever rikelig med mosjon og mental stimulering for å trives.

Hvilken type trening trives jack russell terrier med?

De trives med variert trening som inkluderer fysisk aktivitet og mentale utfordringer, som for eksempel agility, lydighetstrening, og neseprøver der de får søke etter gjemte godbiter. De liker også lengre gåturer i skog og mark.

Hvordan er lynnet til jack russell terrier?

De er kjent for sitt livlige, intelligente og noen ganger sta lynne. De er modige og utholdende hunder, med en sterk personlighet.

Krever en jack russell terrier mye stell?

Stell avhenger av pelstypen. Glatthårede trenger minimal pelspleie, mens broken og strihårede trenger mer regelmessig pelsstell, inkludert børsting og trimming.

Hvilken type kosthold er best for en jack russell terrier?

Det anbefales et høykvalitetsfôr som er fritt for unødvendige fyllstoffer. Noen eiere velger spesialisert hundemat som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Kan en jack russell terrier være en god familiehund?

Ja, de kan være fantastiske familiehunder. De er ofte veldig lojale mot sin familie og kan gå godt overens med barn, men det krever engasjement fra hele familien i trening og aktivisering av hunden.

Hvilke vanlige helseproblemer bør man være oppmerksom på hos en jack russell terrier?

Selv om de generelt er en robust og frisk rase, bør eiere være oppmerksomme på potensielle øyeproblemer og risikoen for fysiske skader på grunn av deres modige og eventyrlystne natur.

Dyreplaneten
Logo