Raseprofil: Parson russell terrier

Parson russell terrier er en energisk hund fra Storbritannia med en levetid på 13 til 15 år. Til tross for sin lille størrelse, er den modig med et sterkt jaktinstinkt. Den krever mye aktivitet, tålmodig trening og tidlig sosialisering. Rasen er best egnet for hjem med eldre barn, og kan være utfordrende å holde sammen med små kjæledyr.

Parson russell terrier kort informasjon

HunderaseParson russell terrier
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde31-38 cm
Vekt5,9-7,7 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Med en ertende og glad-i-livet holdning, utstråler parson russell terrier selvsikkerhet. De er kjent for å ta kontroll, ofte med mye bjeffing, noe som kan føre til en overbeskyttende natur hvis de ikke blir sosialisert tidlig.

Når dagen er over og de er sammen med familien, er parson russell terriere rolige og hengivne. De trives i menneskelig selskap og lider ofte av separasjonsangst hvis de blir forlatt alene for lenge. Men, så lenge de får nok mosjon og kjærlighet, blir de et muntert tilskudd til hjemmet.

Selv om de er kjærlige, passer parson russell terriere best i hjem med rolige, eldre barn. Deres terrier-temperament tåler ikke røff lek, og barn bør lære å respektere dem. Når det kommer til andre dyr, går de vanligvis godt overens med større dyr, men kan være en utfordring med mindre kjæledyr som katter på grunn av deres høye byttedrift.

Å trene en parson russell terrier krever tålmodighet og konsekvent innsats. Disse hundene kan føle din frustrasjon, og gir du opp, gjør de det også. Positiv forsterkning og belønning basert på er nøkkelen her.

Men for nybegynnere anbefales det å søke hjelp fra en profesjonell trener. Uten tidlig sosialisering og riktig trening, kan bjeffing og overbeskyttende oppførsel bli problematisk, spesielt om du bor tett på naboene.

Aktivitetsnivå og mosjon

Parson russell terrier er en rase som krever mye aktivitet for å være tilfreds og sunn. Deres sterke jaktinstinkt betyr at de trenger minst en til to timers mosjon hver dag. Selv én time kan av og til vise seg å være utilstrekkelig – men en parson russell terrier vil ikke nøle med å be om mer mosjon når den føler for det.

Mental stimulering er like viktig som fysisk mosjon for disse smarte hundene. Uten tilstrekkelige utfordringer kan en parson russell finne på egne «prosjekter» som kanskje ikke er så ønskelige for eieren. Gåter og puslespill for hunder kan hjelpe med å stimulere deres jaktinstinkt, noe som gir god mental trening.

På grunn av rasens atletiske natur og skarpe intelligens, er det verdt å vurdere hundesport som agility og spor. Parson russell terriere er sjelden redde for nye utfordringer, og de kan virkelig skinne i disse sportene – så lenge de får muligheten til å lære og lykkes.

Bruksområder for parson russell terrier

Parson russell terrier er en hund full av energi, utholdenhet og nysgjerrighet. Opprinnelig fra England, deler denne rasen en felles historie med jack russell terrier, som den lenge ble klassifisert sammen med.

Selskaps-og familiehund

Til tross for sin opprinnelse som jakthund, er parson russell terrier utmerkede familiehunder for de rette familiene. Disse hundene trives i et hjem med klare regler og nok fysisk og mental aktivitet. Med sin positive og aktive natur vil en parson russell terrier raskt bli et kjært familiemedlem, særlig i aktive familier. De er gode turkamerater, klare til å være med på eventyr året rundt.

Jakt og sport

Som en jaktterrier er parson russell terrier spesialisert for hijakt på rev. Deres kvikke natur gjør dem også egnet som støtende/kortdrivende hunder for rådyr og hjort. Med sin intelligens og utholdenhet kan de også fungere godt som ettersøkshunder.

Stell av parson russell terrier

Stell av parson russell terrier er ikke bare viktig for hundens generelle helse og trivsel, men også for å opprettholde dens karakteristiske utseende og funksjonelle egenskaper. Som en aktiv og atletisk rase, krever parson russell terrier en viss rutine i stellet for å holde seg i toppform.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen på en parson russell terrier kommer i ulike varianter – fra glatthåret til strihåret, via en mellomvariant kalt broken. Alle pelstypene skal være tilliggende og vannavstøtende. Avhengig av pelstype, vil stellbehovet variere. Det er viktig å børste og gre regelmessig, spesielt for de med lengre eller stri pels, for å unngå floker og opprettholde pelsens kvalitet.
  • Ører og øyne: Ørene og øynene bør sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Eventuell overflødig voks eller skitt bør forsiktig fjernes med en fuktig klut eller spesiallagde kluter.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, er tannpleie viktig. Regelmessig børsting av tennene forhindrer tannstein og dårlig ånde. Bruk en hundetannbørste og spesialtannkrem.
  • Kloklipp: Klipp klørne regelmessig for å forhindre at de blir for lange, noe som kan forårsake ubehag eller skade for hunden. Start klippingen fra en ung alder for å gjøre hunden vant med prosessen.
  • Bad: Takket være sin vannavstøtende pels, trenger ikke parson russell terrier hyppige bad. Men når det er nødvendig – for eksempel etter en spesielt gjørmete lek ute – bør en mild hundesjampo brukes for å bevare pelsens naturlige oljer.

Fôr og kosthold

Å gi parson russell terrieren kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, og mais er avgjørende. Disse fyllstoffene kan redusere næringsverdien av maten og kan i noen tilfeller forårsake allergiske reaksjoner.

Fôr som VOM eller andre merker som fokuserer på rene ingredienser som rent kjøtt, kjøttdeig, og innmat er å anbefale. Dette sikrer at hunden får alle nødvendige næringsstoffer den trenger for å trives.

Mengde mat

Når det kommer til hvor mye en parson russell terrier bør spise, er en god regel å gange hundens vekt med 30 og legge til 70 for å beregne riktig kalorimengde. For en hund som veier 6 kg, vil utregningen bli: 6×30+70=250 kalorier per dag.

Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. Det er lurt å veie hunden regelmessig for å sikre at den hverken blir overvektig eller undervektig.

Antall måltider

For å unngå overfôring og opprettholde en jevn energiforsyning gjennom dagen, bør parson russell terrieren mates 2-3 ganger daglig. Det er også viktig å merke seg at man bør unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensiv trening.

Vanlige helseproblemer

Parson russell terrier er kjent for å være en relativt sunn rase i Norge, med få registrerte sykdommer. Selv om rasen generelt er robust, finnes det likevel enkelte helseutfordringer som potensielt kan påvirke noen individer. Oppdrettere tar disse helseproblemene på alvor og har strenge restriksjoner for avl for å sikre rasens fortsatte helse og velvære.

  • Spinocerebellar ataksi: En nevrologisk lidelse som påvirker hundens koordinasjon og balanse.
  • Primare Lence Luxation: En øyesykdom hvor linsen kan bli forflyttet, noe som kan føre til blindhet hvis det ikke behandles.
  • Juvenile Brain disorder: En sjelden hjernesykdom som kan påvirke hundens kognitive evner.

Størrelse og utseende

Når det kommer til størrelsen, ligger idealhøyden for rasen på mellom 33 til 36 cm. Dette gir hunden et balansert utseende, der beinlengden harmonerer fint med kroppens proporsjoner. Når vi vurderer vekt, plasserer en sunn parson russell terrier seg typisk mellom 5,9 og 7,7 kg. Dette reflekterer dens kompakte natur, samtidig som den opprettholder en letthet som er nødvendig for dens jaktinstinkter.

Når det gjelder pels, viser parson russell terrier en interessant variasjon. Pelsen kan være glatthåret, broken eller strihåret. Uavhengig av type, er en viktig fellesnevner at pelsen skal ligge tett inntil kroppen, og den skal også være vannavstøtende. Dette er praktiske egenskaper som tjener den godt under jakt i forskjellige værforhold.

Selv om hver pelstype gir rasen et unikt utseende, krever de også ulik grad av stell. Fargepaletten for parson russell terrierens pels er hovedsakelig hvit, men den blir ofte komplementert med flekker i tan – en rødlig nyanse – eller svart. Dette gir rasen et karakteristisk og gjenkjennelig utseende.

Historien om parson russell terrier

Parson russell terrier har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til det 19. århundre. Det er sognepresten John (Jack) Russell fra Devon i England som står bak denne unike terrierrasen.

Fra 1820 til sin død i 1883, arbeidet han dedikert for å utvikle en ideell hihund for revejakt, basert på fox terrier fra den tiden, supplert med andre terrierraser.

Til tross for å ha vært en av pionerene bak dagens fox terrier og til og med dømt i The Kennel Club, var Russell mindre opptatt av hundens utseende og utstillinger. Hans visjon var en hund med en atletisk bygning på omtrent 35,5 cm høyde – en hund som var balansert i kropp og bein, uten dvergpreg.

Selv om mange dedikerte oppdrettere forsøkte å bevare Russells idealer, ble parson russell terrier offisielt anerkjent av The Kennel Club først i 1989. Dette skyldtes variasjoner i utseende og bekymringer om at rasens jaktferdigheter kunne svekkes. Enkelte fryktet at rasens autentisitet kunne gå tapt til fordel for en ren utstillingshund.

Den mer kjente lavbente «jack russell terrier», populær blant hestefolk, ble anerkjent i Australia og Europa tidlig på 2000-tallet, men denne varianten stemmer ikke overens med Russells opprinnelige visjon for rasen.

Dyreplaneten
Logo