Raseprofil: Bedlington terrier

Bedlington terrier er en liten hunderase fra England på 7 til 10 kg. Dette er en stabil, rolig og harmonisk rase som passer godt som førstegangshund. Den knytter sterke bånd med familien, er lærevillig og responderer godt på positiv forsterkning. Bedlington terrier er ideell for enkeltpersoner, par eller familier, men trives dårlig med å være mye alene.

Bedlington terrier kort informasjon

HunderaseBedlington terrier
OpprinnelseEngland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde41 cm
Vekt7-10 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Bedlington terrier er en rolig, stabil og harmonisk hund, og mange anser den som en perfekt hund for førstegangseiere. Den setter sine spor i hjertet til eieren med sitt utmerkede lynne.

Med en energisk sjel trives denne hunden med å leke og løpe ute, selv om den viser en rolig side innendørs. Flokkorientert som den er – holder bedlington terrieren seg nært eierne sine. Dette skaper en dyp forbindelse, men betyr også at den kan synes det er vanskelig å være mye alene.

Særegent nok har denne rasen en forkjærlighet for varme steder, og man kan ofte finne den under pledd og dyner. Den søker kos og komfort, ikke fordi den fryser, men fordi den elsker å være lun og god.

Bedlington terrier knytter sterke bånd til alle familiemedlemmer, enten den bor med en enslig, et par eller en hel familie. Samspillet med barn går som regel godt, spesielt når hunden har blitt kjent med barn i sin ungdom.

Kommunikasjonen fra en bedlington terrier er moderat – den er verken konstant bjeffende eller helt stille. Den vil varsle når noen nærmer seg døren, men uten å bli overdreven. Den elsker selskap og trives best i nærheten av eierne sine, men viser også glede ved å omgås andre kjente hunder og mennesker.

Den kan være noe reservert ved første møte med fremmede, men når bedlington terrieren først aksepterer noen, er det med et varmt og lojalt hjerte. Den vokter sine vennskap dypt, og mistenksomhet forsvinner så snart tillit er etablert.

Når det kommer til trening, er bedlington terrier en drøm for en hvilken som helst hundeeier. Denne intelligente og lærevillige rasen responderer svært godt på positiv forsterkning. Ros og godbiter gjør trening til en lek, og denne hunden er vanligvis ivrig etter å lære.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om bedlington terrier ikke hunderasen som krever mest mosjon, har den et visst behov for aktivitet for å holde seg glad og sunn. En ideell dag for denne rasen inkluderer to korte turer – én om morgenen og én om kvelden, hver på omkring 15 minutter – samt en lengre tur på 30 minutter midt på dagen.

Likevel – er bedlington terrieren mer enn ivrig etter å delta på lengre turer hvis anledningen byr seg. Den kan med riktig trening også bli en fantastisk turhund, klar for flerdagsturer i fjellene, gitt at den gradvis blir vant til denne type aktivitet.

Dette er en hund som elsker å løpe fritt og kan ofte ses galoppere med glede i parker eller åpent terreng, hvor den ivrig utforsker, men alltid holder et øye med eieren. Det er sjelden at den vandrer langt av gårde, selv når den får anledning til å løpe fritt.

Men aktivitet og mosjon handler ikke bare om å holde kroppen i form; for denne intelligente rasen er mental stimulering nesten like viktig. Det er derfor essensielt at eiere sørger for mentale utfordringer for bedlington terrier, som å løse problemer eller lete etter gjemte godbiter minst fire ganger i uken.

Bruksområder for bedlington terrier

Bedlington terrier er en hund med mange talenter, og dens allsidighet gjør den til en ypperlig følgesvenn i en rekke forskjellige sammenhenger.

Selskapshund og familiehund

Bedlington terrier er kjent som en utmerket selskaps- og familiehund. Den knytter sterke bånd til sine mennesker, er hengiven og kjærlig, og har et balansert og godt lynne. Dens rolige natur gjør den til en flott følgesvenn for både individer og familier.

Agility og lydighet

Bedlington terrieren har vist seg å være en konkurransedyktig deltaker i agility, lydighet og rallylydighet. Med sin intelligens, smidighet og vilje til å samarbeide med eieren, kan den oppnå gode resultater i disse hundesportene.

Terapihund

På grunn av sin rolige og vennlige natur, har bedlington terrieren potensial til å bli en utmerket terapihund. Den kan bringe komfort og selskap til personer i helseinstitusjoner, eldreomsorg eller skoler, og dens rolige tilstedeværelse kan ha en beroligende effekt på mennesker i nød.

Spor og ettersøk

Noen bedlington terriere har vist seg å være dyktige i spor- og ettersøksarbeid. Deres naturlige instinkter og intelligens gjør dem i stand til effektivt å følge et spor, noe som kan være en nyttig egenskap i redningsarbeid eller som en del av en fritidsaktivitet.

Småviltjakt

Selv om det er sjeldent i Norge, blir noen bedlington terriere fremdeles brukt til småviltjakt. Med sine jaktinstinkter kan de være effektive i å spore og fange smådyr som mus, kaniner og rotter.

Stell av bedlington terrier

Bedlington terrier er kjent for sin spesielle pels, og den krever både oppmerksomhet og regelmessig stell. 

  • Pelsstell og røyting: Bedlington terrierens pels røyter ikke, noe som er en fordel for allergikere – men det betyr også at pelsen må klippes regelmessig for å holdes i god stand. Som utgangspunkt bør pelsen klippes omtrent hver andre eller tredje måned. Dette kan enten gjøres hos en profesjonell hundefrisør, eller så man kan lære seg å gjøre det selv hjemme. Det er også viktig å børste hundens pels med en karde én eller to ganger ukentlig for å forhindre floker.
  • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av bedlington terrierens ører og øyne er viktig for å opprettholde god helse. Ørene bør rengjøres forsiktig og holdes frie for voks og smuss, mens øynene bør være klare og frie for sekret.
  • Tannpleie: For å forebygge tannstein og dårlig ånde er regelmessig tannpleie viktig. Tannbørsting flere ganger i uken med en hundetannbørste og hundetannkrem anbefales, særlig om du ikke er veldig streng med kostholdet.
  • Kloklipp: Klørne bør klippes regelmessig, slik at de ikke blir for lange og forårsaker ubehag eller skade. Dette kan gjøres med en klotang, men det er viktig å være forsiktig så man ikke klipper for langt ned og treffer blodåren i klørne.
  • Bad: Det kan være nødvendig å bade hunden før klipping, så det er lurt å venne bedlington terrier til bading fra den er ung. Bruk en mild hundesjampo og sørg for å skylle godt. Etter badet bør hunden fønes forsiktig for å beholde pelsens fine struktur.

Hvis du planlegger å stille ut din bedlington terrier, må du regne med å sette av ekstra tid til pelsstell, da pelsen må formes på en spesiell måte for at hunden skal kunne gjøre det godt på utstillinger.

Fôr og kosthold

For bedlington terrier er det spesielt viktig med et kvalitetsfôr som er rikt på nødvendige næringsstoffer og uten fyllstoffer som soya, korn og mais. Et godt fôr fra anerkjente produsenter, som for eksempel VOM, eller et kosthold basert på rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, kan være et utmerket valg. Det er viktig å sikre at fôret inneholder en god balanse av protein, fett, vitaminer og mineraler for å støtte hundens helse og energinivå.

Mengde mat

Det er også viktig at bedlington terrieren ikke får for lite eller for mye mat. En god regel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 10 kg, vil den trenge (10 * 30 + 70) = 370 kalorier om dagen.

Antall måltider

For å unngå overfôring og for å hjelpe fordøyelsen, er det fordelaktig å fordele maten over 2-3 måltider i løpet av dagen. Dette gir jevnere energinivå og bidrar til å holde hunden mett uten å føle seg for full.

Det er også viktig å huske på ikke å mate hunden rett før man skal gå på en lang tur eller ha en treningsøkt med høy intensitet.

Sørger man for et kosthold bestående av kvalitet, legger man grunnlaget for en sunn, energisk og lykkelig hund.

Vanlige helseproblemer

Bedlington terrier er generelt en sunn rase, og det er ikke uvanlig at de lever til de blir omkring 14 år gamle. Selv om det er sjeldent at hundene dør før de fyller ti år, finnes det likevel noen arvelige sykdommer som man bør være oppmerksom på som eier av en slik hund. Disse sykdommene kan påvirke hundens livskvalitet, så det er viktig å følge nøye med på hundens helse og velvære.

  • Hyperkeratose: En arvelig sykdom hvor det blir forvokste kanter og sprekker på tredeputene under poten til hunden. Dette vil normalt sett føre til store smerter og krever oppfølging fra veterinær.
  • Kobbertoksikose: En alvorlig arvelig tilstand hvor kobber hoper seg opp i leveren til hunden. Over tid vil dette føre til kobberforgiftning.

Ellers kan bedlington terrier også være utsatt for mindre alvorlige helseproblemer som eksem, øreinfeksjoner – hvor det er viktig å sørge for å rense ørene til hunden ofte og godt nok – og allergier, som kan kreve tilpasset kosthold og behandling.

Som eier er det viktig å ha et tett samarbeid med veterinær for å sikre at hunden får den oppfølgingen den trenger, og for å fange opp eventuelle helseproblemer på et tidlig stadium.

Størrelse og utseende

Bedlington terrier er en liten og sjarmerende hund, kjent for sitt unike og distinkte utseende. Med en mankehøyde på omtrent 41 cm i voksen alder, fremstår denne hunderasen som kompakt og lett. I forhold til sin høyde har den en forholdsvis lett kroppsvekt, som ligger mellom 7 og 10 kg. Dette gjør bedlington terrier til en håndterbar og fleksibel følgesvenn, som lett kan trives i forskjellige boforhold – fra leiligheter til hus med hage.

En av de mest karakteristiske trekkene ved bedlington terrieren er utvilsomt pelsen. Den er tett og linaktig, og gir hunden et spesielt utseende. Selv om pelsen ved første øyekast kan se stri ut, er den faktisk myk å berøre. Pelsen på snute og hodet er ofte tydeligere og mer fremtredende enn på resten av kroppen, noe som gir hunden et særpreget og nesten lammelignende uttrykk. 

Når det kommer til farge, er godkjente varianter for rasen blå , lever og sandfarget, og disse kan forekomme med og uten tan-merker.

Historien om bedlington terrier

Bedlington terrier er en liten terrier som bærer navnet fra gruvebyen Bedlington i Northumberland, nordøst i England. Rasen har røtter som strekker seg tilbake til det 19. århundret, hvor den opprinnelig var kjent som rose belling terrier.

Denne energiske hunden ble avlet fram som en dyktig jakthund, spesielt for hetsjakt på oter og kanin, og som en effektiv skadedyrbekjemper i gruvene hvor rotter og mus florerte. Her fikk bedlington terrier sitt tilnavn «sigøynerhund», da den tidlig ble en populær følgesvenn for sigøynere.

Rasen oppsto fra en blanding av ulike terriertyper som gruvearbeidere tok med seg til Bedlington, og disse ble krysset med mynder og lurcher – myndeblandinger. Dette resulterte i en hund med en unik personlighet og utseende, og bedlington terrieren ble etter hvert anerkjent som en egen rase.

På 1800- og 1900-tallet var den en viktig del av arbeiderklassens liv, både som skadedyrsjeger, som jakthund i terrenget, og som veddeløpshund før whippet tok over. I dag er bedlington terrier primært en elsket selskapshund, som nyter popularitet i store deler av Europa.

Dyreplaneten
Logo