Raseprofil: Jaktcocker

Jaktcocker er en energisk, leken og arbeidsom hunderase fra Storbritannia, med en vekt på 10 til 19 kg. Den er kjærlig og kan være klengete, krever mye fysisk og mental aktivitet (1,5-2 timer daglig utendørs aktivitet anbefales), og responderer godt på positiv forsterkning under trening. Jaktcocker passer best for engasjerte eiere som kan tilby mye jakt- og friluftsliv.

Jaktcocker kort informasjon

HunderaseJaktcocker
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde38-41 cm
Vekt10-19 kg
PelsMellomlang

Lynne, trening og lydighet

I hjertet av en jaktcocker pulserer en ivrig, leken og arbeidsom hund. Denne rasen er som en tosidig mynt – ute er den full av energi og pågangsmot, mens den innendørs blir snill, rolig og stille (gitt at den får den nødvendige aktiviteten).

Med sin kjærlige natur er jaktcocker fantastisk med barn, alltid klar for lek og moro. Denne hengivenheten går så langt at jaktcockere kan bli litt klengete, og de føler seg mest komfortable i samme rom som sin eier. Dette knytter dem tett til eierne sine, og noen ganger kan det derfor være en utfordring å ha de flere timer hjemme alene.

Når det kommer til trening, er jaktcocker lettlært. Den tar imot nye kommandoer med en glød og entusiasme som er smittsom.

Rasens arbeidsvillighet er en stor styrke – hverdagslydighet er en lek, og med tid og tålmodighet kan den mestre mer kompliserte kommandoer.

Selv om jaktcocker kan ha en stahet i seg, vil bruk av positive forsterkningsmetoder og motivasjon smelte bort enhver motstand. Med den rette tilnærmingen, er det ingen tvil om at du vil ha en lydig og dedikert venn ved din side.

Aktivitetsnivå og mosjon

Med en energi som aldri synes å ta slutt, krever jaktcocker en god porsjon daglig mosjon. En rask spasertur i nabolaget er ikke nok for denne aktive rasen. Den trives best med lange, aktive turer der den får utfordre både hode og snute – for eksempel ved sporarbeid eller annen luktbasert aktivitet. Tenk halvannen til to timer utendørs hver dag for å møte dens fysiske behov. 

Men det stopper ikke der – jaktcocker har også et sterkt behov for mental aktivisering. Uten det, kan den lett kjede seg, noe som kan resultere i uønskede atferder som gnaging eller bjeffing. 

Det å være ute i skogen stimulerer dem mentalt, men du kan gjerne spe på med lydighetstrening, jakttrening og lek i tillegg.

Bruksområder for jaktcocker

Når ordet «jaktcocker» blir nevnt, kan mange tenke at rasen utelukkende er en jakthund, men denne allsidige hunden er så mye mer enn bare det.

Selskapshund

Foruten å være en dyktig arbeidshund, er jaktcocker også en fantastisk selskapshund. Dens lojale og hengivne natur gjør den til et ypperlig familiemedlem, alltid klar for kos eller lek.

Hundesport

Jaktcockere har et stort potensiale når det kommer til hundesport. Den kan trenes opp til å delta i alt fra agility og lydighet, til rallylydighet og freestyle. Rasens smidighet, intelligens og entusiasme gjør den til en stjerne i mange av disse disiplinene.

Tjenestehund

Takket være sin utmerkede luktesans, blir jaktcocker innimellom valgt som tjenestehund for både politi og tollvesen. Den er en dyktig detektiv når det kommer til å lukte etter ulike stoffer, noe som gjør den uvurderlig i slike yrker.

Jakthund

Selvfølgelig er jaktcocker også en førsteklasses jakthund. Med evner som både støting og apportering, er den en uvurderlig partner for jakt på fugl, hare, rødrev og rådyr. Mens den ivrig vil støte opp viltet, lar den jegeren gjøre sin del før den henter byttet – med unntak av de største dyrene, som kan være for tunge for den å apportere.

Stell av jaktcocker

Å sørge for riktig stell av en jaktcocker er essensielt for å holde hunden sunn og glad. Noe stell krever regelmessig oppmerksomhet, mens andre aspekter er mer periodiske.

  • Pelsstell og røyting: Jaktcockerens pels kan samle skitt og floke seg, så det er viktig å børste den jevnlig – i det minste én gang i uken. Bruk en god børste og gå over pelsen for å forhindre floker, samtidig som du holder den ren.
  • Ører og øyne: Det er lurt å sjekke hundens ører og øyne jevnlig for tegn på infeksjon eller skitt. Rengjøring kan være nødvendig hvis du legger merke til overdreven voks eller utflod.
  • Tannpleie: Tannpleie er viktig for alle hunder. Børsting av tennene kan være nødvendig, men du kommer langt med et sunt og rent kosthold, kombinert med regelmessig storfebein.
  • Kloklipp: Klør som blir for lange kan være ubehagelige for hunden og forårsaker problemer når den går. Det er viktig å klippe klørne regelmessig, men vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn.
  • Bad: Du trenger kun å bade jaktcocker når den blir skitten eller lukter vondt. Bruk en mild hundesjampo og tørk den godt etterpå.

Fôr og kosthold

En jaktcocker bør få fôr av høy kvalitet uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Disse fyllstoffene kan redusere næringsverdien av maten og potensielt forårsake allergiske reaksjoner eller andre helseproblemer.

VOM er et eksempel på et høykvalitetsmerke som mange eiere sverger til. Alternativt kan ren mat, som kjøttdeig og innmat, også være gode næringskilder for hunden. Lever er spesielt næringsrikt.

Mengde mat

En god regel for å beregne riktig kalorimengde er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Dette gir en grei oversikt over det daglige kaloriinntaket hunden trenger. For en jaktcocker på 15 kg betyr det omtrent 520 kalorier hver dag.

For svært aktive hunder kan det være nødvendig å justere opp denne mengden litt.

Antall måltider

For å unngå overfôring og støtte hundens fordøyelsessystem anbefales det å dele maten opp i 2-3 måltider om dagen. Dette gir også jevn energifordeling gjennom dagen. Det er viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensiv trening, da dette kan belaste fordøyelsessystemet og forårsake ubehag for hunden.

Vanlige helseproblemer

Jaktcocker er generelt sett en sunn og robust rase, men som mange andre hunderaser kan den også være disponert for visse arvelige helseproblemer. Selv om mange av disse tilstandene er sjeldne, er det viktig for eiere å være informerte og proaktive i omsorgen for hunden sin. På den måten kan man oppdage og behandle eventuelle helseutfordringer tidlig.

  • Hofteleddsdysplasi (HD): En tilstand som kan påvirke hundens hofteledd, og kan føre til smerter eller bevegelsesproblemer.
  • Glaukom (grønn stær): En akutt øyelidelse hvor hunden raskt mister synet. Umiddelbar veterinærbehandling er nødvendig for å forhindre ytterligere komplikasjoner og smerter.
  • Katarakt / grå stær: Øyelinsen blir grumsete og vil påvirke synet.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): En sykdom som gradvis forverrer netthinnens funksjon og kan føre til blindhet.
  • Epilepsi: En nevrologisk lidelse som forårsaker gjentatte anfall.

Alternativer til jaktcocker

Jaktcocker er en populær hund som jakt og som familiehund, men det finnes mange andre spanielraser som også egner seg utmerket for disse formålene. Om du ikke har bestemt deg for en hund enda, kan dette være potensielle alternativer.

Boykin spaniel

Boykin spaniel er en livlig og kjærlig hund, som stammer fra Sør-Carolina, USA, hvor den ble utviklet som en allsidig jakthund. Hunderasen er kjent for sitt blide og vennlige vesen, og den elsker å være i selskap med sine mennesker, inkludert barn. De er intelligente og lærevillige, noe som gjør dem til gode arbeidshunder samt fantastiske familiehunder.

Clumber spaniel

Clumber spaniel er en engelsk hunderase som er kjent for sin rolige og tålmodige natur. Denne rasen har en historie som går tilbake til slutten av 1700-tallet, og den har tradisjonelt vært en favoritt blant den britiske overklassen som en dyktig fuglehund. Clumber spaniels er lojale, kjærlige og gode familiehunder, som tar treningen i sitt eget tempo, men de reagerer godt på positiv forsterkning.

Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en rase fra Irland, kjent for sin dyktighet i vann og imponerende nesearbeid. Denne rasen er aktiv og leken, men kan også vise en sta og egenrådig side. Dette kan gjøre treningen til en utfordring, spesielt for uerfarne eiere. Riktig opplæring fra en tidlig alder er essensiell for denne rasen.

Størrelse og utseende

Jaktcocker er en flott hund med et karakteristisk utseende, men det er noen distinkte forskjeller fra den vanlige cocker spaniel. Disse forskjellene reflekterer hundens fokus på funksjon fremfor form, ettersom oppdrettere primært prioriterer rasens arbeidsegenskaper.

Høyde og vekt

En typisk jaktcocker har en mankehøyde som ofte ligger rett under 40 cm. Vektmessig varierer hunden betydelig, hvor den kan veie alt mellom 10 og 19 kg. Dette varierende vektspekteret kan delvis skyldes oppdretternes fokus på egenskaper som ikke nødvendigvis korrelerer med hundens størrelse.

Pels

Når det kommer til pelsen, har jaktcocker vanligvis mindre av den sammenlignet med sin cocker spaniel-slektning. Dette gjenspeiler rasens opprinnelse og formål som arbeidshund. Pelsen er silkebløt og kommer i et mangfold av fargevarianter. Det flate og litt bredere hodet gir rasen et unikt uttrykk, noe som skiller den fra den vanlige cockeren.

Historien om jaktcocker

Jaktcockerens røtter strekker seg tilbake til Englands middelalder. I Storbritannias frodige landskap på 1400-tallet kan man sporre opphavet til denne spesielle spanieltypen, selv om cocker spaniel i sin kjente form dukket opp på 1700-tallet.

Spennende nok – på denne tiden var cocker spaniel og engelsk springer spaniel nærmest søsken, født av samme foreldre, men skilt av vekt og størrelse. Tenk deg å lese i en gammel «Encyclopedia of Rural Sports» fra 1840 at cockeren veide mellom 5,4 kg og 9 kg.

Vendepunktet for disse spanielene kom på slutten av 1800-tallet. Takket være The Kennel Club, som anerkjente dem som to distinkte raser i 1893, begynte hver av dem å få sin egen identitet. England feiret cocker spaniel med etableringen av The Cocker Spaniel Club i 1902, mens USA anerkjente forskjellene mellom den amerikanske og engelske cocker spanielen i 1946.

I Norge har cocker spaniel lenge vært en elsket følgesvenn. Til tross for sin tidlige ankomst til Norge og opprettelsen av Norsk Spaniel Klub i 1935, har cavalier king charles spaniel nylig stjålet noe av rampelyset. Men globalt sett står cocker spaniel stolt som den mest populære spaniel-rasen, selv om oppdrett over tid har ført til noen utfordringer i rasen.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer jaktcocker fra?

Jaktcocker har sine røtter fra Englands middelalder, og dens opphav kan spores tilbake til 1400-tallet i Storbritannias frodige landskap.

Hvordan er jaktcockers lynne?

I hjertet av en jaktcocker pulserer en ivrig, leken og arbeidssom natur. Ute er den full av energi, mens den innendørs er rolig og stille, gitt den får nødvendig aktivitet.

Hva kreves for å holde en jaktcocker aktiv?

Jaktcocker krever daglig mosjon, helst halvannen til to timer utendørs hver dag. Den trives med aktive turer og mentale utfordringer som sporarbeid og luktbaserte aktiviteter.

Hva kan en jaktcocker brukes til?

Jaktcocker kan brukes i ulike roller som selskapshund og selvfølgelig som jakthund. Den er allsidig og tilpasser seg en rekke oppgaver.

Hva slags fôr bør en jaktcocker få?

Det anbefales å gi en jaktcocker fôr av høy kvalitet uten unødvendige fyllstoffer. VOM er et eksempel på et høykvalitetsmerke som mange eiere foretrekker.

Er jaktcocker en generelt sunn hunderase?

Jaktcocker er generelt en sunn og robust rase, men som med mange andre hunderaser kan den være disponert for visse arvelige helseproblemer som hofteleddsdysplasi, glaukom og epilepsi.

Dyreplaneten
Logo