Raseprofil: Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel er en søt skapning som ofte bare kalles cavalier. Det er en av de mest populære rasene i Norge, selv om den er av britisk opprinnelse. Historien til cavalier strekker seg helt tilbake til 1500-tallet, men den moderne typen vi kjenner til i dag ble skapt mellom første og andre verdenskrig.

Cavalier king charles spaniel info

HunderaseCavalier king charles spaniel
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde30-33 cm
Vekt5,4-8,2 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Cavalier king charles spaniel er en sjarmerende liten hund med stor personlighet. Størrelsen er noe av det som gjør denne rasen til en perfekt selskapshund. En voksen cavalier king charles spaniel har en ideell høyde på 30-33 cm, målt fra bakken til skulderen. Vekten varierer noe, men ligger som regel mellom 5,4 kg og 8,2 kg. Størrelsen kan variere litt basert på kjønn, alder, og individuelle forskjeller, men generelt er dette en hund av liten størrelse.

Pels

Cavalieren har en lang, silkeaktig og fjæret pels som er fri for krøller. Pelsen er middels lang og har ofte lengre hår, kjent som faner på ørene, brystet, halen og bakbena.

De har fire anerkjente fargevarianter: blenheim (rødbrune flekker på hvit bakgrunn), tricolour (sort, hvit og tan), black/tan (sort med tan flekker) og ruby (ensfarget rødbrun). 

Hale

Cavalierens hale er et av dens mest karakteristiske trekk. Den er godt dekket av hår, men ikke overdrevet. Halen bæres muntert, men aldri så høyt at den krølles over ryggen.

Cavalieren har en naturlig lengde på halen. Altså er det ikke vanlig praksis å kupere halen på denne rasen (som uansett ikke er lov i Norge). Halen er i konstant bevegelse, noe som reflekterer hunderasens glade og energiske natur.

Lynne, trening og lydighet

Cavalier king charles spaniel er kjent for sitt vennlige og hengivne lynne, og elsker å være i nærheten av menneskene sine. Med sitt blide uttrykk og store, vakre øyne, er det ikke rart at de fort stjeler hjertene til alle de møter.

Cavalierene er aktive og lekne, men er også fornøyde med å kose seg på fanget ditt. Deres vennlige natur gjør dem til gode familiehunder, og de kommer vanligvis godt overens med både andre hunder og barn.

Når det kommer til trening, er cavalier king charles spaniel en intelligent hunderase som er ivrig etter å lære. De responderer best til positive treningsmetoder, og har en sterk trang til å behage sine eiere. Denne kombinasjonen gjør dem relativt enkle å trene.

Husk alltid å være konsekvent og tålmodig under treningen, så vil cavalieren raskt vise frem sine lydighetsferdigheter.

Aktivitetsnivå og mosjon

Cavalier king charles spaniel er en aktiv hunderase som elsker å være i bevegelse, men de tilpasser seg også godt til mer rolige hjem. Selv om de er små trenger cavalierene jevnlig mosjon for å holde seg sunne og glade. Daglig fysisk aktivitet, som en lang tur eller lek i hagen er viktig for å holde hunden veltrent og for å redusere mulige atferdsproblemer.

De har et moderat energinivå, og vil være fornøyde med en til to turer om dagen, i tillegg til noe leketid. Men husk, de elsker å følge deg rundt og delta i dine daglige aktiviteter. Så om det er å hjelpe deg med hagearbeid, gå en tur i parken eller bare slappe av på sofaen, vil de være lykkelige så lenge de er med deg.

Til tross for deres lille størrelse, kan cavalierene også være gode turkamerater. De har en utrolig nysgjerrighet og elsker å utforske nye steder. Bare husk å ta hensyn til hundens kondisjon. Akkurat som mennesker trenger de gradvis å bygge opp kondisjonen sin om de har vært undermosjonerte over tid.

Stell av cavalier king charles spaniel

Å ta vare på en cavalier king charles spaniel handler om mer enn bare å gi hunden kjærlighet og mat. Riktig stell er også avgjørende for hundens helse og trivsel.

Pelsstell og røyting: Cavalierens fløyelsaktige og lange pels krever regelmessig børsting for å forhindre floker og holde pelsen sunn. Børst gjerne hunden et par ganger i uken. Cavaliers røyter noe, og spesielt under sesongmessige røyteperioder, så vær forberedt på litt ekstra pels rundt i huset i disse periodene.

Ører og øyne: Cavaliers har store og hengende ører som kan være utsatt for infeksjoner. Hold ørene rene og tørre, og sjekk dem jevnlig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Øynene bør også kontrolleres regelmessig for tegn på rødhet, kløe eller utflod.

Tannpleie: Sunn mat er viktig for tannhelsen. Hvis du gir hunden et sunt kosthold vil du ta godt vare på tennene om du kombinerer det med å gi de et bein å tygge på. Bare pass på å holde deg unna porøse fuglebein som kan skape komplikasjoner. Hvis du fôrer hunden med billig hundemat, godbiter eller menneskemat, bør du børste tennene regelmessig for å forhindre tannproblemer.

Kloklipp: Cavalierens klør kan slites ned naturlig hvis hunden er aktiv, men noen ganger kan det være nødvendig å klippe dem. Vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn på kloen, da det er både nerver og blodårer der.

Bad: Cavaliers trenger bare å bades når de er skitne eller begynner å lukte hund. Bruk en mild hundesjampo som er skånsom mot huden og pelsen deres. Husk å tørke hunden godt etter bad, spesielt rundt ørene, da fuktighet kan føre til infeksjoner.

Bruksområder for cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel er en sjarmerende, hengiven og fleksibel rase, noe som gjør den til en god kandidat for mange ulike bruksområder.

Godhjertet selskapshund

Cavalier king charles spaniel er først og fremst kjent som en godhjertet selskapshund. Denne rasen elsker å være rundt mennesker og har en naturlig kjærlighet for barn. Med deres hengivenhet og sosiale natur, er de et perfekt tillegg til enhver familie.

Tjenestehund (besøk og terapi)

Takket være deres milde og kjærlige natur, er cavalier king charles spaniel også en fantastisk tjenestehund. De har ofte blitt brukt som besøkshunder i Røde Kors, hvor de bidrar til å bringe trøst og glede til de som kan være syke eller ensomme. 

I tillegg har deres empatiske egenskaper vist seg å være svært effektive i terapiarbeid, hvor de har bidratt til å gi ro og trøst til mennesker i alle aldre.

Hundesport

Cavalier king charles spaniel har vist seg å være en konkurransedyktig sportshund. De er ofte sett i utstillingsringen, hvor deres elegante utseende og smidige bevegelser har imponert dommere. I tillegg har de vist en imponerende evne i lydighetskonkurranser, rallylydighet og freestyle.

Med riktig trening kan disse hundene vise frem sine intelligente og imponerende evner i en rekke forskjellige sportsgrener.

Fôr og kosthold

Det første steget mot et sunt kosthold for hunden din er å velge et kvalitetsfôr. Dette betyr å unngå fôr som inneholder fyllstoffer som mais, soya og korn, da disse kan være vanskelige for hunden å fordøye og tilbyr lite ernæringsmessig verdi. I stedet bør du se etter merker som VOM, eller matvarer som rent kjøtt, kjøttdeig og innmat. Dette er spesielt viktig for cavalier da de er predisponert for flere sykdommer.

Mengde mat

Hvor mye mat hunden din trenger avhenger av dens størrelse og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel for å bestemme riktig mengde kalorier for hunden din er å gange hundens vekt i kilo med 30 og legge til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 10 kilo, ville du multiplisere 10 med 30 og legge til 70, noe som gir en daglig kaloriinntak på 370 kalorier.

Sørg for at du kontrollerer at inntaket passer ved å studere hunden din regelmessig. Du kan også veie den for å lettere se om den har gått opp eller ned i vekt.

Vanlige helseproblemer

Cavalier king charles spaniels er predisponert for helseproblemer. Regelmessige veterinærkontroller, godt stell, rent kosthold og nok aktivitet er svært viktige faktorer for å minimere risikoen og alvorligheten av disse problemene. 

Her er noen sykdommer og defekter som kan forekomme:

  • Hjertefeil (MVD): Denne degenerative sykdommen viser i begynnelsen ingen spesielle symptomer, men en veterinær kan høre en «blåselyd» ved hjelp av et stetoskop. Senere kan hunden vise unormal tretthet ved anstrengelser, pusteproblemer og hoste på grunn av væskeansamlinger i lungene.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der kneskålen ikke ligger stabilt på plass og kan glippe ut av stilling. Tilstanden kan registreres i ung alder og forekommer på begge bakbein samtidig i ca. 25 prosent av tilfellene.
  • Øyesykdommer: Øyelysing brukes for å diagnostisere potensielle arvelig betingede øyesykdommer.
  • Syringomyeli (SM): Dette er en sykdom i ryggmargen som kan føre til smerte rundt hodet, nakken, eller skuldrene, ofte kombinert med regelmessig kløing i området rundt øret, nakke og skulder.

Husk at det er viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. Dette kan du få hjelp til av Norsk Cavalierklubb.

Alternativer til cavalier king charles spaniel

Dersom du vurderer å skaffe deg en cavalier king charles spaniel, men ønsker å utforske noen alternativer, er det flere andre spanielraser som kan være verdt å se nærmere på.

Cocker spaniel

Den engelske cocker spanielen er litt større enn cavalieren, med en høyde på mellom 36 og 41 cm og en vekt på mellom 12 og 15 kg. Cocker spanielen har en langhåret pels og en levetid på 10-14 år. Denne rasen har sin opprinnelse i Storbritannia og er kjent for å være en energisk og livlig hund som trenger en god del aktivitet.

Cocker spanielen ble opprinnelig brukt som en støtende jakthund, men er nå en kortjagende apporterende fuglehund. Dette gjør den til et godt alternativ for deg som ønsker en hund med høyt aktivitetsnivå og apporterende egenskaper, men som er litt større enn en cavalier.

Kooikerhund

Kooikerhund er en annen mellomstor hunderase med en høyde på mellom 35 og 40 cm og en vekt på mellom 10 og 15 kg. Denne rasen har sin opprinnelse i Nederland og har en middels lang pels.

Kooikerhunden er kjent for sin vennlige og lekne personlighet med et aktivitetsnivå som kan sammenlignes med cavalieren. Den har ferdigheter som apporterende og støtende hund, samt en god luktesans. Kooikerhunden kan være et flott alternativ for deg som er interessert i en hund med et høyere aktivitetsnivå, og som også er litt større enn cavalieren.

Welsh springer spaniel

Welsh springer spaniel er den største av disse tre rasene, med en høyde på mellom 43 og 48 cm og en vekt på mellom 16 og 22 kg. Denne rasen har en langhåret pels og en levetid på 12-13 år. Welsh springer spanielen er kjent som en apporterende fuglehund, men har også vært brukt som en støtende jakthund.

Den er mindre enn den engelske springer spanielen, men større enn cocker spanielen. Dette kan være et godt alternativ for deg som ønsker en hund som er større enn cavalieren, men som fortsatt har mange av de samme egenskapene.

Historien om cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel er en rase med en spennende og rik historie. Denne sjarmerende hunden har en arv som strekker seg tilbake til 1500-tallet. Rasen slik vi kjenner den i dag ble imidlertid rekonstruert i Storbritannia mellom verdenskrigene.

Opprinnelig var cavalieren en jakthund som utnyttet både syn og lukt for å spore byttet sitt, men dens popularitet innen adelen og kongelige kretser førte etter hvert til at den i større grad ble sett på som en selskapshund.

Navnet cavalier king charles spaniel stammer fra kong Charles II av Englands tilhengere – såkalte cavaliers. Kong Charles II var selv en stor fan av denne hunderasen. Han var faktisk så glad i cavalierene sine at han fikk vedtatt en lov som fastslo at cavalieren ikke skulle regnes som en hund, slik at han kunne ta dem med seg inn i parlamentet der hunder ellers ikke hadde adgang.

Det sies at da cavalieren Alansmere Aquarius i 1973 vant den prestisjefylte prisen «Best in Show» på Crufts, skjøt rasens popularitet i været.

Cavalier king charles spaniel fant veien til Norden gjennom en svensk kvinne. Birgitta Ôstergren importerte flere hunder på 60-tallet og la grunnlaget for at svenske cavaliers skulle bli kjent over hele verden. Etter hvert kom hunderasen også til Norge, og den svenske kennelen Sperringgården har hatt stor betydning for utviklingen av cavaliers i Norden.

På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet skjedde det en betydelig import av nye avlshunder fra England til Norge og Sverige, som hadde stor innflytelse på rasen i begge landene. Mønsteret for import av cavaliers har endret seg over tid, og i dag kommer importerte cavaliers til Norge fra mange forskjellige land i Europa.

I hjemlandet England er rasen svært populær, og det eksporteres hunder til hele verden. Cavalieren er også svært populær i land som Nederland, Frankrike, Australia, New Zealand og Canada, og i Norden har cavalieren vært blant de mest populære rasene i flere år. Denne sjarmerende lille hunden med den rike historien har virkelig funnet sin plass i hjerter verden over.

Norsk Cavalierklubb

Norsk Cavalierklubb er den dedikerte raseklubben for cavalier king charles spaniel i Norge. Klubben ble stiftet for å fremme rasens interesser, og bidrar med viktig raseinformasjon, ulike aktiviteter, veiledning i avl og oppdrett, samt et innbydende miljø for medlemskap.

Raseinformasjon: Du kan få kunnskap om den sjarmerende cavalier king charles spaniel. Klubben gir deg tilgang på utfyllende og oppdatert raseinformasjon, som historie, helsekrav og helsestatistikk.

Aktiviteter: Norsk Cavalierklubb tilbyr et mangfold av aktiviteter der du kan delta med din firbente venn. Du kan utforske alt fra utstillinger til agility og freestyle, og ikke minst få se vinnere fra ulike konkurranser.

Avl og oppdrett: Klubben gir deg viktig informasjon om avlskrav og retningslinjer. Du får også tilgang til en oppdretterliste og avlsråd som er uvurderlige for de som planlegger å oppdrette.

Medlem: Som medlem i Norsk Cavalierklubb blir du del av en dedikert gruppe mennesker som deler din interesse for rasen. Du får blant annet tilsendt rasebladet «Cavalieren» fire ganger i året, halv pris på påmeldingsavgifter til utstillinger og prøver, og tilgang til klubbens ekspertise innen ulike fagfelt.

Har du en cavalier, eller er du bare forelsket i rasen? Bli med i klubben for å bli en del av et støttende og entusiastisk fellesskap for cavalier king charles spaniel i Norge.

Ofte stilte spørsmål om cavalier king charles spaniel

Hva er opprinnelsen til cavalier king charles spaniel?

Cavalier king charles spaniel har sine røtter i Storbritannia, hvor de var populære hos kongelige og adelen på 1600-tallet. Rasen vi kjenner i dag ble imidlertid først utviklet på 1920-tallet, da amerikaneren Roswell Eldridge tilbød en pengepremie for å finne «gamle type» king charles spaniel, med lengre snute og uten doming i skallen.

Er cavalier king charles spaniel en god tjenestehund?

Cavalier king charles spaniel er kjent for sin vennlige og omgjengelige natur. De er ofte gode terapihunder, og deres følsomhet og evne til å forstå menneskelige følelser gjør dem til gode ledsagere for personer som trenger emosjonell støtte.

Hva gjør Norsk Cavalierklubb?

Norsk Cavalierklubb er en raseklubb som arbeider for å fremme interessen for og kunnskapen om cavalier king charles spaniel. De tilbyr raseinformasjon, arrangerer ulike aktiviteter, gir veiledning om avl og oppdrett, og tilbyr et engasjert fellesskap for medlemmer.

Hva sier Dyrebeskyttelsen om oppdrett av cavalier king charles spaniel?

Dyrebeskyttelsen oppfordrer til ansvarlig oppdrett og anskaffelse av alle hunderaser, inkludert cavalier king charles spaniel. Det anbefales å sjekke oppdretterens omdømme, spørre om helsesjekk og skanning, samt besøke oppdretteren for å se på forholdene der hundene lever.

Hvordan er typisk atferd hos cavalier king charles spaniel?

Cavalier king charles spaniel er kjent for å være kjærlige, vennlige og omgjengelige hunder. De er ofte gode med barn og andre dyr, og trives best i selskap. De er også kjent for å være aktive og lekne, og trenger daglig mosjon for å holde seg sunne og lykkelige.

Dyreplaneten
Logo