Raseprofil: Welsh springer spaniel

Welsh springer spaniel ble først en godkjent hunderase i 1902. Likevel har den eksistert på De britiske øyer siden 1700-tallet. Welsh springer spaniel har vært brukt som en støtende jakthund, men er nå kjent som en apporterende fuglehund. Den er mindre enn engelsk springer spaniel og større enn cocker spaniel.

Welsh springer spaniel fakta

HunderaseWelsh springer spaniel
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-13 år
Høyde43-48 cm
Vekt16-22 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Welsh springer spaniel er en mellomstor hund. Den har en robust og velutviklet kropp, bundet sammen av sterke ben. Den veier vanligvis mellom 16 og 22 kg, og har en skulderhøyde på 45 til 48 cm.

En sunn og velformet welsh springer spaniel utstråler styrke uten å virke klumpete eller for muskuløs.

Pels

En av de mest bemerkelsesverdige trekkene ved en welsh springer spaniel er dens silkeaktige og værbestandige pels. Den henger lett langs bena og under magen. En unik egenskap ved rasen er at pelsen på ørene vanligvis trimmes for å gi dem et kort og glatt utseende.

Den eneste fargekombinasjonen for denne rasen er dyp rød og hvit, noe som gjør den svært gjenkjennelig. En intens og dyp rød farge er ønsket, men en lysere rødfarge er ikke nødvendigvis et stort avvik fra rasestandarden. Mønsteret og fordelingen av de røde og hvite markeringene på kroppen har ingen betydning.

Hale

Halen til en welsh springer spaniel er kraftig ved roten og blir tynnere mot spissen. Den bæres muntert når hunden er i bevegelse eller opphisset, men den krøller seg ikke over ryggen. Halelengden skal være proporsjonal til resten av kroppen for å gi hunden et balansert utseende.

Lynne, trening og lydighet

Welsh springer spaniel er kjent for sitt vennlige, utadvendte, glade, aktive og livlige lynne. Denne hunden er veldig kjærlig og vil ofte være familiens midtpunkt. De er sosiale og elsker å omgås med andre hunder.

Når det kommer til trening, er de ivrige etter å gjøre det bra og lærer raskt. Tålmodighet, konsistens og positive belønningsteknikker fungerer best. De trives med aktiviteter som utfordrer dem både fysisk og mentalt, noe som gjør dem til gode kandidater i agility.

Selv om welsh springer spaniels er sosiale og vennlige, kan noen vise tegn til stress. Dette kan utarte seg som urolig eller pipende oppførsel, og i noen tilfeller kan det utvikle seg til alvorlig separasjonsangst.

Aggressivitet er imidlertid sjelden hos denne rasen. Nøkkelen til et godt liv med en welsh springer spaniel er å sørge for at de får nok fysisk og mental stimulering for å holde stressnivåene nede.

Aktivitetsnivå og mosjon

Welsh springer spaniel er en hund med høy energi og et aktivt sinn, noe som betyr at den krever mye mosjon og mentale utfordringer for å trives. Den elsker å være ute i naturen, så en daglig langtur i skog og mark er ideelt.

Den er også godt egnet til forskjellige hundesporter som agility og sporarbeid, noe som gir ekstra fysisk aktivitet og mental stimulering.

Welsh springer spaniel er definitivt ingen slappfisk og passer best sammen med en eier som er like aktiv og glad i friluftsliv som den selv.

Selv om den er en aktiv rase, har welsh springer spaniel en utrolig evne til å tilpasse seg familiens livsstil, så lenge den får dekket sine grunnleggende behov for fysisk aktivitet og mental stimulering. Den har ingen problemer med å slappe av med familien etter en lang gåtur.

Stell av welsh springer spaniel

Pelsstell og røyting

Pelsen til en welsh springer spaniel er værbestandig og silkeaktig, og krever ukentlig børsting for å unngå floker og holde pelsen sunn og glansfull. Pelsen bør trimmes 4-6 ganger i året, og oftere hvis du har planer om å delta på utstillinger.

Welsh springer spaniel er ikke kjent for å røyte mye, men vil ha perioder med høyere røyting, særlig når årstidene skifter.

Ører og øyne

Welsh springer spaniel har relativt lange ører, noe som kan øke risikoen for infeksjoner. Sørg for å sjekke og rengjøre ørene ukentlig. Det er også viktig å sjekke øynene regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon.

Tannpleie

Et sunt kosthold er viktig for tannhelsen. Å gi hunden et ekte storfebein kan bidra til å rense tennene naturlig, samt gi rikelig med mineraler som kalsium. Unngå imidlertid fuglebein, eller andre mindre og skrape bein da disse kan skade hunden.

Hvis hunden din spiser billig hundemat med fyllstoffer, får menneskemat eller mye godbiter, kan det være nødvendig å pusse tennene med en spesiell tannkrem for hunder for å forhindre tannstein og dårlig ånde.

Kloklipp

Selv om klørne til en welsh springer spaniel kan slites ned naturlig hvis den er vendlig aktiv, er det viktig å holde et øye med dem og klippe dem regelmessig om det blir nødvendig. Husk å ikke klippe for langt inn, da det både er nerver og blodårer i klørne.

Bad

En welsh springer spaniel trenger ikke å bade ofte, men du vil naturlig nok vaske den når den er veldig skitten eller lukter vondt. Klarer du å vaske vekk skitten og lukten med vann er det best, men det kan hende du er nødt til å bruke en mild hundesjampo innimellom for å få bort alt.

Bruksområder for welsh springer spaniel

Welsh springer spaniel er en rase full av potensial og utmerker seg i en rekke roller. Disse hundene har røtter som fuglehunder, men trives like godt hjemme hos familien som i feltet. Dette gjør dem til allsidige hunder.

Apporterende fuglehund

Welsh springer spaniel er opprinnelig en støtende jakthund, men den har senere blitt anerkjent som en dyktig apporterende fuglehund. Rasen er kjent for sin evne til å finne, reise, og apportere fugl innenfor skyteavstand. Dette gjør den til en utmerket jaktvenn.

Sporhund

En welsh springer spaniel kan også gjøre det utmerket som sporhund. Den har en skarp luktesans og en sterk arbeidsvilje, noe som gjør den til en dyktig sporhund, enten det er til sport eller mer praktiske formål.

Hundesport

Welsh springer spaniel har vist seg å være flinke i ulike hundesporter. Med sin livlige og aktive natur kan de utmerke seg i alt fra agility til lydighet og rallylydighet. Dette gir også hunden mulighet til å bruke hodet, noe som bidrar til mental stimulering.

Aktiv familiehund

Til tross for sine røtter som arbeidshund, gjør en welsh springer spaniel seg godt som et familiemedlem. De er svært sosiale, elsker å være familiens midtpunkt og trives i aktive familier. Enten det er en tur i skogen, en dag på stranden, eller bare en lang tur i nabolaget, er disse hundene lykkeligst når de kan være med familien sin utendørs.

Fôr og kosthold

For å sikre at din welsh springer spaniel får den beste næringen, er det viktig å velge et høykvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Produkter som VOM hundemat, eller rene kjøttvarianter som kjøttdeig og innmat kan være utmerkede valg. Disse matvarene er rike på proteiner og næringsstoffer som bidrar til å holde hunden din sunn og i toppform.

Mengde mat

Hvor mye mat en welsh springer spaniel trenger avhenger av hundens vekt og aktivitetsnivå. En nyttig formel for å beregne passende kaloriinntak er å multiplisere hundens vekt i kilo med 30, og så legge til 70. For eksempel vil en welsh springer spaniel på 20 kg trenge omtrent (20*30)+70 = 670 kalorier hver dag.

Er hunden din spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket litt. Husk å veie hunden din jevnlig for å sikre at vekten er stabil.

Vanlige helseproblemer

Generelt er welsh springer spaniel en robust og sunn rase. Men som med alle hunderaser, kan det være enkelte helseproblemer de er mer disponert for. Her er noen av de vanligste:

  • Hofteleddsdysplasi (HD): Selv om det ikke er vanlig, forekommer hofteleddsdysplasi blant welsh springer spaniels. Dette kan påvirke hundens bevegelsesevne, men hemmer sjelden individenes livsutfoldelse.
  • Øyeproblemer: Sykdommer som grønn stær (glaukom), grå stær (katarakt) og progressiv retinal atrofi kan forekomme. Selv om disse problemene er sjeldne er det viktig med jevnlige øyeundersøkelser.
  • Epilepsi: Noen welsh springer spaniels kan utvikle epilepsi. Dette krever medisinsk oppfølging og behandling.
  • Øreproblemer: På grunn av deres hengeører kan welsh springer spaniels være mer utsatt for ørebetennelser. Det er derfor viktig med regelmessig ørestell.

Til tross for disse mulige helseproblemene er welsh springer spaniel stort sett en sunn og frisk rase. Regelmessige veterinærkontroller, god pleie, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold bidrar til hundens generelle helse og velvære.

Når du skal kjøpe en valp er det viktig å velge en anerkjent oppdretter. Oppdretteren bør teste foreldredyrene for disse og flere helseproblemer. Dette bidrar til å sikre at du får en sunn og lykkelig welsh springer spaniel.

Alternativer til welsh springer spaniel

Dersom du vurderer å skaffe deg en welsh springer spaniel, er det også flere andre raser som kan være verdt å ta en titt på. Det finnes flere som har likheter med welsh springer spaniel, men som samtidig bringer sin unike personlighet og egenskaper på bordet.

Engelsk springer spaniel

Et alternativ kan være en engelsk springer spaniel. Begge rasene er energiske, men den engelske varianten er generelt litt mer intens. De er begge dyktige fuglehunder, ofte brukt til jakt. Selv om de ligner hverandre i størrelse og utseende, er engelsk springer spaniel litt kraftigere bygget.

Amerikansk vannspaniel

En amerikansk vannspaniel kan også være et godt valg. Denne rasen er kjent for sin allsidige dyktighet som apporterende fuglehund og arbeidshund, med et aktivitetsnivå på linje med welsh springer spaniel. De er noe mindre i størrelse, noe som kan passe for de som ønsker en litt mindre hund.

Chesapeake bay retriever

Ønsker du en litt større hund kan en chesapeake bay retriever være en potensiell løsning. Den er kraftigere bygget enn welsh springer spaniel og har en tendens til å være mer uavhengig. Chesapeake bay retriever er utmerkede svømmere og apporterende hunder, kjent for å tåle tøffe værforhold. Dette er også aktive hunder som trenger mye mosjon.

Historien om welsh springer spaniel

Welsh springer spaniel, eller «den walisiske springende spanielen», har en historie som strekker seg flere hundre år tilbake. Rasen kommer fra Wales og har tjent mennesker som en dyktig jakthund i århundrer.

Gjennom århundrene har welsh springer spaniel tjent menneskene som en dyktig jakthund. Den spesialiserte seg som en støtende jakthund, et arbeid som innebar å springe gjennom kratt og buskas for å få fuglene til å ta til vingene slik at jegeren kunne skyte.

Rasens iboende talent for apportering ble også verdsatt, og dette er egenskaper som den dag i dag er sterkt til stede hos welsh springer spaniel. 

Ofte stilte spørsmål om welsh springer spaniel

Hvordan er welsh springer spaniel med andre kjæledyr?

Welsh springer spaniel er generelt vennlig mot andre kjæledyr, spesielt hvis de er sosialisert og introdusert tidlig. Det er viktig å huske på at individuelle forskjeller kan forekomme, og en riktig introduksjon og overvåking er nødvendig for å sikre et harmonisk samspill mellom welsh springer spaniel og andre dyr i hjemmet.

Røyter welsh springer spaniel mye?

Welsh springer spaniel røyter moderat gjennom året. Ukentlig børsting av pelsen bidrar til å fjerne løs pels og redusere mengden hår i hjemmet. Under røyteperioder kan hyppigere børsting være nødvendig for å kontrollere røytingen.

Kan welsh springer spaniel være hjemme alene?

Welsh springer spaniel er en svært sosial rase og trives ikke godt med å være mye alene. De har en tendens til å bli engstelige eller destruktive hvis de blir etterlatt alene over lengre perioder. Det anbefales å tilrettelegge for selskap eller tilsyn når hunden må være alene over tid.

Er welsh springer spaniel allergivennlig?

Welsh springer spaniel er ikke kjent for å være spesielt allergivennlig.

Hvordan er welsh springer spaniel i lydighetstrening?

Welsh springer spaniel er kjent for å være lærevillige og lydhøre hunder. De responderer godt på positiv forsterkning og belønningsbasert trening. Med riktig veiledning, tålmodighet og konsekvent trening kan welsh springer spaniel bli svært lydige og veloppdragne hunder.

Bjeffer welsh springer spaniel mye?

Welsh springer spaniel kan bjeffe når de er oppstemte eller ønsker oppmerksomhet. Imidlertid er det viktig å huske at dette kan variere fra hund til hund, og at tidlig sosialisering og trening kan hjelpe med å regulere og begrense bjeffing.

Hvor lenge lever en welsh springer spaniel?

En welsh springer spaniel har en forventet levetid på rundt 12 til 13 år. God pleie, riktig kosthold, regelmessig mosjon og veterinærkontroller kan hjelpe hunden din til å leve et langt og sunt liv.

Hvilke bruksområder passer welsh springer spaniel for?

Welsh springer spaniel er en allsidig hunderase som kan brukes til mange formål. De har tradisjonelt blitt brukt som jakt- og apporteringshunder, men gjør det også bra i hundesport, lydighet, sporarbeid, og som aktive familiehunder.

Dyreplaneten
Logo