Raseprofil: Kontinental toy spaniel (papillon og phalene)

Kontinental toy spaniel er en hunderase av to varianter – kontinental toy spaniel med stående ører og phalene med hengende ører. Selv om de har én ulikhet som skiller dem, deler de fortsatt den samme rasestandarden. Kontinental toy spaniel er en selskapshund. Den kommer fra Frankrike og Belgia, og har eksistert siden 1500-tallet.

Vi bruker kontinental toy spaniel som navn på rasen, istedenfor å variere mellom papillon og phalene. Variantene er så og si prikk like. Det eneste er at ørene deres er forskjellige.

Kontinental toy spaniel fakta

HunderaseKontinental toy spaniel
OpprinnelseFrankrike, Belgia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-16 år
Høyde20-28 cm
Vekt3-4,5 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Kontinental toy spaniel er kjent for å være en liten og delikat hunderase. Men ikke la deg lure, for de er ganske så robuste og hardføre i forhold til størrelsen. En voksen kontinental toy spaniel har en høyde på mellom 20 til 28 cm ved skuldrene. Vekten varierer vanligvis fra 3 til 4,5 kg avhengig av hundens kjønn og individuelle fysiologi.

Pels

Kontinental toy spaniel har en lang, rikelig og silkeaktig pels. Den kommer imidlertid uten underpels, som fører til at den ikke har mye beskyttelse mot kulde. Fargene på pelsen kan variere, men de mest vanlige er hvit med flekker av sort eller rød. Noen har også trefarget pels.

Kontinental toy spaniels er relativt lettstelte selv om de er langhåret. Pelsen trenger bare en ukentlig børsting for å holde seg fri for floker og fremme et flott og glansfullt utseende.

Ører

Ørene er uten tvil det mest karakteristiske trekket ved papillon og phalene. 

Papillon, som betyr «sommerfugl» på fransk, har store og oppreiste ører som ligner på vingene til en sommerfugl. Ørene er dekket med langt og fint hår som forsterker likheten med en sommerfugls vinger. 

Phalene, derimot, som betyr «nattsvermer» på fransk, har hengende ører. Til tross for forskjellene i ørenes posisjon, beholder begge variantene det fantastiske utseendet, hvor de distinkte ørene bidrar til rasens unike sjarm.

Phalene til venstre og papillon til høyre.

Hale

Kontinental toy spaniels hale er lang, fjæraktig og bæres elegant buet over ryggen. Utformingen av halen bidrar til rasens generelle eleganse. Håret på halen er langt og fløyelsaktig.

Lynne, trening og lydighet

Kontinental toy spaniel er kjent for å være blide og vennlige hunder med en utrolig intelligent natur. De er kjærlige og hengivne, noe som gjør dem til gode følgesvenner. Denne lille hunden bærer på en enorm mengde energi, noe som kan være overraskende gitt dens beskjedne størrelse.

Når det kommer til trening er kontinental toy spaniels raske til å lære og elsker å behage sine menneskelige venner. Deres intelligens gjør dem svært lydige og de responderer godt på positiv forsterkning. Treningen bør likevel være variert og engasjerende for å holde de oppmerksomme.

De gjør det ofte godt i lydighetskonkurranser og andre hundesporter. Med riktig trening og sosialisering vil de også trives godt sammen med barn og en rekke andre kjæledyr.

Kontinental toy spaniels har en tendens til å være reserverte mot fremmede, men de er veldig sjelden aggressive. Uansett vil sosialisering være viktig.

Aktivitetsnivå og mosjon

Kontinental toy spaniels er små hunder med mye energi. De trives best når de får rikelig med fysisk og mental stimulering hver dag. Dette hjelper dem ikke bare å holde seg i form, men også å opprettholde sin lykkelige holdning.

Til tross for deres lille størrelse, er kontinental toy spaniels utrolig aktive og de elsker å være i bevegelse. De bør minst få en halvtime til en time med moderat til intens mosjon hver dag. Dette kan omfatte alt fra lange turer, til jogging og leking.

På grunn av deres intelligens, vil mentale utfordringer også være en god form for mosjon. Dette kan omfatte lydighetstrening, agility, eller annen hundesport.

Stell av kontinental toy spaniel

En kontinental toy spaniel er en glede å stelle takket være deres beskjedne størrelse og behagelige personlighet. Men som alle raser krever de regelmessig vedlikehold for å sikre at de ser sitt beste ut og holder seg friske.

Pelsstell og røyting: Kontinental toy spaniels har en flott og silkemyk pels som krever regelmessig børsting for å forhindre floker og holde den skinnende. Børsting minst en gang i uken er optimalt. Selv om de ikke røyter mye gjennom året, vil de miste en god del pels i røyteperiodene. Da kan det være nyttig å børste hunden litt oftere.

Ører og øyne: De store og vakre ørene til en kontinental toy spaniel kan et sted hvor smuss og ørevoks samler seg. Regelmessig kontroll og rengjøring kan bidra til å forhindre problemer. De hengene ørene til phalene er ekstra utsatt for infeksjoner og viktig at sjekkes regelmessig. Øynene bør også inspiseres regelmessig for tegn på rødhet eller irritasjon.

Tannpleie: Tannhelse er kritisk for kontinental toy spaniels, og et sunt kosthold er en stor del av det. Naturlige bein å tygge på, spesielt ekte storfebein, kan hjelpe til med å rense tennene og gi viktige mineraler. Hvis hunden blir matet med billig hundemat med fyllstoffer, godbiter eller menneskemat bør du sørge for å pusse tennene til hunden din et par ganger i uka.

Kloklipp: Kontinental toy spaniels krever også regelmessig kloklipp. Vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn da klørne har nerver og blodårer. Hvis du er redd for å skade hunden kan du også vurdere å file klørne i stedet. Om hunden din er veldig aktiv vil også klørne slites ned naturlig.

Bad: Kontinental toy spaniels trenger ikke å bade ofte – bare når de blir spesielt skitne eller lukter vondt. Bruk en mild sjampo beregnet for hunder for å beskytte deres følsomme hud og bevare den naturlige oljen i pelsen.

Bruksområder for kontinental toy spaniel

Kontinental toy spaniel er en hunderase med mange talenter og bruksområder. Selv om de er små, har de store hjerter og er utrolig dyktige.

Selskapshund

Med sin kjærlige og tillitsfulle natur er kontinental toy spaniel en utmerket selskapshund. De trives i selskap med sine mennesker og tilpasser seg lett til ulike levemiljøer. De er både lojale og kjærlige, noe som gjør dem til perfekte kompanjonger – enten det er for en familie, en pensjonist, eller deg som bor alene.

Utstillingshund

Med deres elegante utseende og karismatiske sjarm, er kontinental toy spaniels også populære utstillingshunder. De bærer seg selv med en luft av aristokrati som gjør dem til en favoritt på hundeutstillinger. Det fine med kontinental toy spaniels er at de er like glade i utstillingsringen som de er hjemme, og de vet definitivt hvordan de skal vise seg frem når det kreves.

Ved en eventuell utstilling med papillon og phalene vil de stilles ut separat.

Agility

Takket være deres intelligens og fysikk er kontinental toy spaniels potensielt flinke i agility. De lærer raskt og har en naturlig evne til å navigere gjennom agilitybaner. Deres lille størrelse og raske bein gjør dem til smidige kandidater innen sporten, og de nyter utvilsomt den mentale og fysiske utfordringen det gir.

Fôr og kosthold

Å mate kontinental toy spaniel med kvalitetsfôr er essensielt. Kvalitetsfôr er fôr uten unødvendige fyllstoffer som mais, soya, og korn, som ikke tilfører hunden noe av verdi ernæringsmessig. Gode alternativer kan være hundemat fra merker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse inneholder de nødvendige næringsstoffene hunden trenger for å trives.

Mengde mat

Når det kommer til mengde mat er det viktig å ikke overfôre eller underfôre. En god regel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 5 kg, vil dette bety at den trenger om lag 220 kalorier per dag.

Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være behov for å øke kaloriinntaket noe. For å holde kontroll på vekten bør hunden veies regelmessig.

Antall måltider

To måltider om dagen er passende for en kontinental toy spaniel. Dette fordeler energiinntaket jevnt gjennom dagen, og holder blodsukkernivået stabilt.

Det er også viktig å ikke mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, da dette kan forårsake mageproblemer.

Vanlige helseproblemer

Kontinental toy spaniel er generelt en sunn hunderase, men som alle raser, kan de være predisponert for visse helseproblemer. Det er viktig å understreke at regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, nok aktivitet og et sunt kosthold er vesentlig for å holde hunden frisk.

  • Patellaluksasjon: En tilstand der hundens kneledd forskyver seg ut av posisjon. Det er viktig å merke seg at en seriøs oppdretter tester foreldredyrene mot denne tilstanden.
  • Epilepsi: Epilepsi kan også være en bekymring for noen kontinental toy spaniels, selv om forekomsten er lav.
  • Tannpleie: Som en søt og liten rase kan kontinental toy spaniel ha problemer med tannstein. Ofte som et resultat av at de får for mye mat de egentlig ikke bør ha.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): PRA er en øyesykdom som gradvis forverrer synet og kan føre til blindhet. Heldigvis har det blitt utviklet en DNA-test som identifiserer syke dyr før de brukes i avl, noe som har redusert forekomsten betydelig.

Det er viktig å kjøpe en kontinental toy spaniel-valp fra en anerkjent oppdretter som følger rasestandardens anbefalinger om å avle kun på friske foreldredyr. Dette bidrar til å redusere risikoen for disse helseproblemene og sikrer at du får en sunn hund som potensielt kan leve i 15 år eller mer.

Alternativer til kontinental toy spaniel

Hvis du er interessert i en hunderase som ligner på kontinental toy spaniel, men har litt forskjellige egenskaper, er det flere alternativer du kan vurdere. Noen av de mest liknende rasene inkluderer cavalier king charles spaniel, cocker spaniel og maltipoo. 

Disse rasene har mange av de samme trekkene som en kontinental toy spaniel, men har også noen unike egenskaper som kan gjøre dem til et godt valg for deg.

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel er en annen selskapshund av liten størrelse, med en høyde på 30-33 cm og vekt på 5,4-8,2 kg. Begge rasene har lang pels og er kjent for deres vennlige og sosiale natur. I motsetning til kontinental toy spaniel, er cavalier king charles spaniel generelt mer rolig og mindre aktiv, noe som kan gjøre dem til et godt valg for de som ønsker en mer avslappet hund.

Cocker spaniel

Cocker spaniel er en større rase, med en høyde på 36-41 cm og vekt på 12-15 kg. Opprinnelig var denne rasen en jakthund, noe som gir dem et høyere aktivitetsnivå enn kontinental toy spaniel. Cocker spaniel har også en lang pels, men krever mer grooming enn kontinental toy spaniel. Dette er en god rase å vurdere for de som ønsker en mer aktiv hund de kan ta med på treningsturer eller ut i naturen.

Maltipoo

Maltipoo er en blandingsrase mellom malteser og puddel, og er kjent for sin allergivennlige pels. Størrelsen er omtrent den samme som kontinental toy spaniel, med en høyde på 20-35 cm og vekt på 2,5-9 kg. Maltipoo er kjærlige, sosiale og lekne. Dette kan være et godt alternativ for de som har bekymringer for allergier, men ønsker en kontinental toy spaniel-lignende hund (i alle fall i personlighet).

Historien om kontinental toy spaniel

Historien om kontinental toy spaniel strekker seg langt tilbake i tid. Papillon og phalene er to varianter av samme hunderase, der førstnevnte har stående ører, mens sistnevnte har hengende ører. Begge har røtter i Frankrike og Belgia, men det er antatt at de opprinnelig stammer fra Øst-Asia og kom til Europa via Italia og Spania.

Rasen har vært kjent siden 1500-tallet og har i århundrer vært populær i det europeiske aristokratiet. Dette kan man se i gamle malerier fra den tiden, der de er avbildet av berømte kunstnere som van Dyck og Rubens. Det finnes til og med en historie om Marie Antoinette som skal ha holdt en slik hund i armene da hun ble ført til giljotinen – selv om dette sannsynligvis bare er et sagn.

Interessant nok var det først på slutten av 1800-tallet at varianten papillon med stående ører ble populær. Før den tid var det vanligere med hunder av typen phalene med hengende ører. I dag er imidlertid at papillon er den mest populære varianten av de to.

Norsk Miniatyrhund Klubb

Norsk Miniatyrhund Klubb (NMHK) er en hundeklubb med en stolt historie som strekker seg tilbake til 1973. NMHK har som mål å fremme og beskytte hundens interesser i Norge. 

De arbeider for å fremme positive hundeaktiviteter og sikre utviklingen av ulike hunderaser, inkludert papillon og phalene. 

NMHK er tilknyttet Norsk Kennel Klubb og er en spesialklubb for hele 18 raser.

  • Raseinformasjon: NMHK er en uvurderlig kilde til informasjon om ulike hunderaser. Her kan du finne alt du trenger å vite om papillon, fra helseinformasjon til bilder og historie.
  • Aktiviteter: Klubben arrangerer en rekke aktiviteter som medlemmene kan delta i. Disse inkluderer utstillinger, medlemstreff og andre sosiale aktiviteter hvor du kan møte andre hundeentusiaster.
  • Medlem: Som medlem av NMHK, kan du delta i klubbens mange aktiviteter, motta klubbens medlemsblad mininytt, og selvfølgelig bli en del av et entusiastisk og engasjert hundemiljø.

Gjennom NMHK kan du virkelig fordype deg i alt som handler om papillon og andre små hunderaser, og være en del av et miljø der kjærligheten for disse herlige små skapningene er den sterke fellesnevneren.

Ofte stilte spørsmål om kontinental toy spaniel

Hva er forskjellen mellom en papillon og en phalene?

Forskjellen mellom en papillon og en phalene er ørenes holdning. En kontinental toy spaniel har stående ører som danner en slags sommerfuglform, derav navnet som betyr «sommerfugl» på fransk. En phalene har hengende ører. Begge varianter deler ellers samme rasestandard.

Hvor lenge lever en kontinental toy spaniel?

Kontinental toy spaniel er en rase som er kjent for sin lange levetid. De lever i gjennomsnitt mellom 12 og 16 år, men mange kan leve lenger med riktig stell, kosthold og generell helsepleie.

Hvor kommer kontinental toy spaniel fra?

Kontinental toy spaniel har røtter i Frankrike og Belgia, men det antas at de opprinnelig kommer fra Øst-Asia. Rasen kom til Europa via Italia og Spania, og ble populær i Frankrike og Belgia på 1500-tallet.

Er kontinental toy spaniel en god selskapshund?

Ja, absolutt! Kontinental toy spaniel er kjent for sin kjærlige og vennlige personlighet. De er utmerkede selskapshunder og trives best når de er rundt menneskene sine. De er også gode med barn og andre kjæledyr, forutsatt at de er riktig sosialisert.

Er kontinental toy spaniel gode i agility?

Kontinental toy spaniel er ypperlige agility-hunder. De er ekstremt smidige og intelligente, noe som gjør dem godt egnet til agilitytrening. Rasen er også kjent for sin utholdenhet, noe som gir dem en fordel i hundesport.

Hvor mye veier en voksen kontinental toy spaniel?

En voksen kontinental toy spaniel veier normalt mellom 3,6 og 4,5 kg. Dette kan variere litt avhengig av hundens kjønn, genetikk og individuelle helse.

Hvor høy blir en kontinental toy spaniel?

Kontinental toy spaniel er en liten hunderase. En voksen hund vil typisk måle mellom 20 og 28 cm i skulderhøyde.

Hvordan er lynnet til en kontinental toy spaniel?

Kontinental toy spaniel er kjent for sin vennlige, omgjengelige og lekne personlighet. De er svært lojale mot sine eiere og elsker å være i sentrum for oppmerksomheten. Rasen er også kjent for sin intelligens, noe som gjør dem relativt lette å trene.

Hvor mye aktivitet trenger en kontinental toy spaniel?

En kontinental toy spaniel er en aktiv liten hund som trenger daglig mosjon for å være lykkelig og sunn. Dette kan inkludere turer, lek i hagen eller agilitytrening. På grunn av sin størrelse og energinivå er de også godt egnet til liv i leilighet – så lenge de får tilstrekkelig fysisk og mental stimulering.

Dyreplaneten
Logo