Raseprofil: Schnauzer

Schnauzer sort er en mellomstor hunderase fra Tyskland med sine 14 til 20 kg. De er kjent for sitt beskyttende instinkt, intelligens og høye energi. Riktig trening fra ung alder er essensielt, og de trenger minst 60 minutters aktivitet daglig. De er gode familiehunder, men kan også trenes til andre bruksområder. Schnauzer kommer også i en større og mindre utgave i riesenschnauzer og dvergschnauzer.

Schnauzer kort informasjon

HunderaseSchnauzer
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-16 år
Høyde44-50 cm
Vekt14-20 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Med en schnauzer i hus vil livet sjeldent være kjedelig, da de virkelig er noen fargeklatter. Disse hundene trives i sosiale sammenhenger, spesielt med andre dyr og mennesker de tidligere har blitt kjent med og føler seg trygge rundt.

Deres beskyttelsesinstinkt er urokkelig – schnauzere vil alltid beskytte og forsvare dem de er glade i. Har du en schnauzer ved din side, kan du være trygg på at du har en venn som alltid er på vakt.

Schnauzere er intelligente med mye energi. De trenger eiere som er dedikerte til å stimulere dem, og hvis ikke, kan de bli destruktive. Uten god trening kan også deres stahet bli tydelig. 

Likevel er dette generelt et godt valg for familier. De oppfører seg som regel godt rundt barn og tåler også selskap av andre hunder.

Til tross for at schnauzere kan komme overens med andre kjæledyr, er det viktig med sosialisering fra ung alder. Ønsker du en schnauzer som trives i et hjem med flere dyr, bør du starte tidlig.

Trening av en schnauzer valp bør også begynne så tidlig som mulig. Allerede ved 8 uker er de klare for å lære god oppførsel. Vent ikke med treningen – jo eldre de blir, desto mer stae blir de i sin oppførsel. For noen kan de minne om gretne eldre menn, og noen ganger oppfører de seg slik også.

Hvis du ikke vet hvor du skal begynne, kan det være en idé å melde dem på valpekurs. For schnauzere er tidlig trening essensielt. Vanene de lærer som unge, sitter livet ut – og det samme gjelder for uvanene de lærer.

Aktivitetsnivå og mosjon

Schnauzere har et middels til høyt aktivitetsnivå. Det er viktig at de får daglige turer, og de trives også med mer intensive aktiviteter. For at de skal holde seg i god form og forebygge atferdsproblemer, bør de få omtrent 60 minutter med aktivitet hver dag.

En tur til parken eller rundt i nabolaget hvor man møter på andre hunder, kan være en fin måte å kombinere både mosjon og sosialisering på. Lek er en annen aktivitet schnauzeren din vil sette pris på.

Bruksområder for schnauzer

Schnauzere er en fascinerende hunderase, kjent for sin blanding av energisk temperament og sindig ro. Med deres godmodige karakter, lojalitet og lekne natur, har de potensial til å tilpasse seg mange ulike roller.

Selskaps- og familiehund

Schnauzeren er først og fremst kjent som en fantastisk selskaps- og familiehund. Deres barnekjære natur gjør dem til gode følgesvenner i familier, og de har evnen til å beskytte sine kjære uten å være for pågående. Deres lojalitet og gode karakter gjør dem til en fantastisk følgesvenn.

Hundesport

Selv om schnauzere tradisjonelt ikke har vært mye brukt til jakt eller bruksøvelser i Norge, ser vi utenfor landets grenser at rasen kan hevde seg utmerket i slike disipliner. De har en naturlig evne og vilje til å lære, noe som gjør dem til potensielle kandidater for øvelser som IPO.

Stell av schnauzer

Schnauzeren er en flott hund, men har en pels som krever regelmessig stell. For å holde pelsen og hunden sunn, er det noen grunnleggende stellrutiner man bør følge.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen bør trimmes omtrent fire ganger i året – dette holder den i god stand. Samtidig bør man også gre pelsen ukentlig slik at man reduserer røytingen betydelig og fordeler de naturlige oljene i pelsen.
  • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ører og øyne regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rengjøring bør utføres ved behov.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, bør schnauzerens tenner børstes regelmessig for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Men, du vil spare mye av jobben ved å by på et sunt kosthold. Det samme er tilfelle om du i tillegg gir hunden din regelmessige bein å tygge på (bare pass på at du unngår fuglebein).
  • Kloklipp: Klørne på schnauzeren bør klippes regelmessig for å unngå ubehag og skade. Hvor ofte kommer an på hvor aktiv hunden din er.
  • Bad: Det er viktig å ikke bade hunden for ofte, da for hyppige bad kan tørke ut pelsen og huden. Bad bør gis etter behov, for eksempel hvis hunden har blitt spesielt skitten eller lukter vondt. Bruk en mild hundesjampo når det er tid for et bad.

Fôr og kosthold

Schnauzerens kosthold spiller en vesentlig rolle i å opprettholde helse og velvære. Riktig fôr vil bidra til en glansfull pels, god tannhelse, og en sunn kroppsvekt.

Kvalitetsfôr

Når det kommer til å velge fôr til schnauzer, bør kvaliteten være i fokus. Fôr av lav kvalitet inneholder ofte unødvendige fyllstoffer som soya, korn, og mais, som nødvendigvis gir den næringen hunden trenger.

I stedet bør man se etter kvalitetsfôr, som VOM, som er basert på rene ingredienser. Alternativt kan man også gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

For å finne ut riktig mengde kalorier for din schnauzer, kan man bruke en enkel regel: multipliser hundens vekt med 30, og legg til 70. Med en schnauzer på 15 kg som eksempel: 15×30+70=520 kalorier per dag.

Dersom hunden er spesielt aktiv, kan det være behov for å øke inntaket noe.

Antall måltider

Det er anbefalt at en schnauzer får mat 2-3 ganger daglig. Dette forhindrer overfôring og sikrer at hunden får en jevn tilførsel av energi gjennom dagen. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før intensiv trening eller en lang tur, da dette kan føre til fordøyelsesproblemer eller annet ubehag.

Vanlige helseproblemer

Schnauzeren er kjent for sin robusthet og har en imponerende arv som arbeidshund. Dette har bidratt til at rasen generelt er sunn og har få helseproblemer. Det faktum at schnauzere har eksistert i lang tid og ikke har blitt avlet frem primært for fysiske kjennetegn som kan forårsake smerte eller helseproblemer i eldre alder, gjenspeiler rasens generelle helse.

Likevel, som med alle hunderaser, er det enkelte helseutfordringer som schnauzere kan være utsatt for:

  • Katarakt: Dette er en uklarhet i øyets linse, som kan føre til nedsatt syn eller blindhet hvis den ikke behandles.
  • Portosystemisk shunt: En unormal forbindelse mellom leverens blodtilførsel og blodstrømmen til resten av kroppen. Dette kan føre til at giftstoffer ikke filtreres ut av leveren som de skal.
  • Blærestein: Små krystallinske klumper som dannes i urinblæren og vil forårsake betennelse og smerte.
  • Pankreatitt: Betennelse i bukspyttkjertelen, noe som fører til fordøyelsesproblemer og smerte.
  • Diabetes: En metabolsk sykdom der kroppen ikke produserer nok insulin eller ikke bruker insulin effektivt.

Selv om schnauzere generelt er robuste hunder, er det viktig for eiere å være oppmerksomme på disse potensielle helseutfordringene og sørge for regelmessige veterinærkontroller.

Alternativer til schnauzer

Når man vurderer å anskaffe en hund, er det mange raser å ta hensyn til. Hvis du har vurdert en schnauzer, men ønsker å se på alternativer, finnes det flere hunderaser som kan passe deg godt.

Pinscher

Pinscheren stammer fra Tyskland og har en vekt som varierer mellom 11-20 kg. Denne hunderasen er kjent for å være energisk, sosial og svært lojal mot familien sin. Til tross for at pelsen er korthåret og krever minimalt vedlikehold, trenger denne rasen mye fysisk aktivitet og mentale utfordringer for å trives.

Dvergschnauzer

Dvergschnauzeren ble først utviklet i Tyskland på 1800-tallet. Oppdrettere ønsket å skape en mindre variant av den tradisjonelle schnauzeren, og resultatet ble denne kompakte, men robuste hunderasen. Den har historisk blitt brukt i varierte roller, fra rottefanger til vakthund.

Bouvier des flandres

Bouvier des flandres er en hunderase som opprinnelig stammer fra de flamske regionene mellom Belgia og Frankrike. Rasen har tradisjonelt blitt brukt som gjeterhund og vakthund på grunn av dens evne til å håndtere store flokker.

Størrelse og utseende

Schnauzer er en middels stor hund med et distinkt og gjenkjennelig utseende. Med sin særegne pels og kraftige bygning, er denne rasen kjent for sin allsidighet og utstråling av selvsikkerhet og styrke.

Høyde og vekt

Når det kommer til schnauzerens fysiske dimensjoner, ligger mankehøyden for både hannhunder og tisper på mellom 45-50 cm. Vektmessig befinner begge kjønn seg i intervallet 14-20 kg, noe som gir rasen en kompakt og atletisk fremtoning.

Pels

Schnauzerens pels er av spesiell interesse for mange. Den er stri, hard og tett – noe som gir den et robust utseende og en viss beskyttelse mot vær og vind. Den tette underullen kombinert med den grove dekkpelsen, gjør at hunden tåler både regn og kulde godt.

På skallen og ørene har schnauzeren kortere pels, mens ansiktet preges av et karakteristisk, men ikke for mykt, skjegg. Buskete bryn som lett skygger for øynene, gir hunden et bestemt og litt nysgjerrig blikk.

Når det kommer til fargevarianter, kan man finne schnauzeren i ensfarget sort med sort underull eller den mer kjente fargekombinasjonen av pepper og salt.

Med sin robuste konstitusjon og sitt distinkte utseende, er schnauzeren utvilsomt en hund som vekker oppmerksomhet og beundring der den går.

Historien om schnauzer

Schnauzerens opprinnelse tar oss med på en reise til de idylliske landskapene i Sør-Tyskland, spesielt rundt Bayern og grenseområdene til Østerrike. Her fungerte schnauzeren – hvis navn kommer fra det tyske ordet «schnauz», som betyr skjegg – som gårds- og stallhunder for de lokale bøndene.

Første gang rasen ble nevnt i litteraturen var så tidlig som i 1842.

Disse hundene hadde ikke bare ansvaret for å holde orden på eiendommen, men også å beskytte den mot skadedyr. Schnauzerens naturlige egenskaper gjorde den spesielt egnet til dette arbeidet. Den var vaktsom, men ikke gneldrete – en trofast følgesvenn for de som reiste. 

Med en robust og uredd natur, kombinert med et skarpt sanseapparat, vaktsomhet, energi og utholdenhet, var schnauzeren en uunnværlig del av den syd-tyske bondehverdagen.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelseslandet til schnauzer?

Schnauzer er en hunderase som kommer fra Tyskland.

Hvordan er lynnet til schnauzer?

Schnauzere er kjærlige, beskyttende og sosiale hunder, men trenger tidlig trening og sosialisering for å trives optimalt.

Hvor mye aktivitet trenger en schnauzer daglig?

En schnauzer trenger omtrent 60 minutter med aktivitet hver dag.

Hvordan bør man stelle pelsen til en schnauzer?

Pelsen bør trimmes omtrent fire ganger i året, mens greing ukentlig kan redusere røyting.

Hva er de vanlige helseproblemer hos schnauzere?

Noen potensielle helseutfordringer inkluderer katarakt, portosystemisk shunt, blærestein, pankreatitt og diabetes.

Hvilke farger finnes schnauzeren i?

Schnauzeren kan være ensfarget sort eller i fargekombinasjonen av pepper og salt.

Dyreplaneten
Logo