Raseprofil: Pinscher

Pinscher er en korthåret hunderase på 11-20 kg fra Tyskland. Den er energisk, sosial og trofast mot familien sin. For å lykkes med trening trengs korte og varierte økter. Pinscheren er sosial med mennesker og andre dyr, og kan trives med hundesport. Selv om pelsen krever lite stell, krever rasen rikelig med fysisk aktivitet og mentale utfordringer.

Pinscher kort informasjon

HunderasePinscher
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde43-51 cm
Vekt11-20 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Pinscheren har en energisk og sosial natur, og blir raskt et kjært familiemedlem. Denne hunden er vennlig, trofast mot sin familie og ekstraordinært leken – den type hund som vekker glede i hjertet ditt med hver vift av halen.

Selv om den er ivrig etter å lære, kan dens korte oppmerksomhetsspenn føre til at den kjeder seg raskt. Hemmeligheten for en lykkelig og godt trent pinscher er korte, varierte og underholdende treningsøkter. Når man oppdrar en pinscher, må man være både vennlig og konsekvent. For eksempel, hvis man ønsker å forhindre tigging ved bordet, bør ingen gi hunden noe derfra.

Hva mer? Vel, pinscheren bærer stolthet i dens minimale behov for pelsstell og hendige størrelse. Den elsker menneskelig selskap, og dens kjærlighet strekker seg også til andre dyr. Mange har oppdaget gleden ved å ha en pinscher som selskap i sofakroken, gitt at den får lov til det.

For de som er interessert i hundesport, er pinscherens kapasitet som lydighets- og agilityhund bemerkelsesverdig.

Når kulden treffer, kan pinscheren håndtere den så lenge den er i bevegelse, men et dekken kan være nødvendig i ekstreme forhold.

Utendørs er pinscheren en virvelvind av aktivitet, mens den innendørs er den perfekte, rolige ledsageren. Den har en historie som stallvakt, så dens varsomme natur kommer naturlig. Men frykt ikke, for den er alt annet enn fiendtlig – de som har hilst på en entusiastisk pinscher vil vitne om dens hjertevarme velkomst.

Aktivitetsnivå og mosjon

Pinscheren er kjent for sitt høye energinivå, noe som ikke er overraskende gitt dens historiske roller som vokter av vogner og som rottebekjemper. Disse jobbene krevde at hunden hadde evnen til å være mentalt på vakt over lengre tid, samtidig som den kunne akselerere raskt. Selv om pinscherens rolle i dagens familie kanskje bare er å være et kjært familiemedlem, bærer den fortsatt med seg disse egenskapene som gjør den til en dyktig arbeidshund.

For pinscher-eiere betyr dette at en lang tur om morgenen kan være etterfulgt av enda en tur senere på dagen. Hvis du liker å jogge, vil pinscheren med glede følge tempoet ditt – faktisk, uansett hvilken fritidsaktivitet du holder på med, er sjansen stor for at pinscheren din er klar til å bli med.

På grunn av sin energi og mentale egenskaper har pinscheren også utmerket seg i agility og andre hundeklasser. Dette betyr at den ikke bare trenger fysisk mosjon, men også mentale utfordringer. For å holde en pinscher sunn og lykkelig, bør du sikte på minimum to aktive økter hver dag.

Bruksområder for pinscher

Pinscheren har en rik historie med varierte bruksområder som reflekterer dens allsidighet. Fra å være en aktiv gårdshund til dagens populære følgesvenn for familien, har denne rasen tilpasset seg ulike roller i samfunnet gjennom tidene.

Selskaps-og familiehund

Pinscherens karakter som en trofast og kjærlig følgesvenn gjør den til en utmerket selskaps- og familiehund. I dagens moderne samfunn har rasen blitt et populært valg for familier. Den trives i familiens nærvær, er lærevillig og kan lett tilpasse seg familielivet. Sitt tidligere liv som gårdshund har gitt den en naturlig vaktsomhet, som gjør at den passer godt på sine kjære.

Gårdshund og skadedyrbekjemper

Historisk sett ble pinscheren benyttet som gårdshund, der den tjente som vakthund og rottejeger. Den har bevart sin utrettelige jaktinstinkt, spesielt når det kommer til å jakte på rotter og andre skadedyr. Den gang fulgte den ofte sine eiere til markedet med hest og vogn, alltid på vakt og klar til å beskytte.

Hundesport

Med sin smidighet og lærevillighet, er pinscheren ideell for hundesport. Rasen viser ofte sitt potensiale på hundeutstillinger og er også godt egnet for agility. Dens energi, kombinert med dens entusiastiske natur, gjør at den kan utmerke seg i de fleste grener.

Stell av pinscher

Stell av pinscher er en relativt enkel oppgave takket være dens beskjedne behov i forhold til pelsstell.

  • Pelsstell og røyting: Pinscherens pels er kort og ligger et sted mellom glatt og trådaktig. Den vil røyte, men ikke mye. En børsting en eller to ganger i uken hindrer skadet pels i å bli flokete.
  • Ører og øyne: Det anbefales å sjekke hundens ører regelmessig. Rens dem med en fuktig klut for å forhindre øreinfeksjoner. Selv om øreinfeksjoner er vanligere hos hunder med hengende ører, kan det fortsatt være et problem for andre raser. Sjekk også at øynene ikke er irriterte.
  • Tannpleie: Børst tennene hans to eller tre ganger i uken. Start fra en ung alder. Dersom en vanlig tannbørste er utfordrende, kan en fingerbørste være et alternativ. Tidlig start reduserer sjansene for at hunden blir urolig under børstingen. Alternativt må man være veldig nøye med kosthold og gi regelmessige lamme- eller storfebein.
  • Kloklipp: Klørne bør holdes korte. Et godt råd er at når du hører klørne klikke mot harde overflater, som tre eller laminat, er det tid for kloklipp. Dette kan skje omtrent hver annen måned, selv om det kan være oftere hvis du regelmessig går tur på harde overflater.
  • Bad: Bad bør gis kun når det er absolutt nødvendig – for hyppige bad kan fjerne de naturlige oljene fra pelsen, noe som etterlater pinscheren sårbar mot regn og vind.

Fôr og kosthold

Det er avgjørende å velge høykvalitets fôr uten fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse ingrediensene kan ofte føre til fordøyelsesproblemer og allergiske reaksjoner. Velg heller et fôrmerke som VOM, som er kjent for sitt næringsrike innhold, eller gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

For å bestemme hvor mye mat en pinscher skal få, kan du benytte en enkel formel. Gange hundens vekt med 30 og legg til 70. La oss si at din pinscher veier 15 kg: (15 * 30) + 70 = 520 kalorier om dagen. For å sikre at du gir riktig mengde, bør du veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Å dele hundens daglige matinntak i 2-3 måltider kan forhindre overfôring. Det hjelper også med å opprettholde en stabil energiforsyning gjennom dagen. Unngå imidlertid å mate pinscheren rett før en lang tur eller en treningsøkt med høy intensitet, da det kan forårsake fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Pinscher er kjent for å være en robust og hardfør rase, og er generelt sett friske hunder. Likevel, som med alle raser, er det visse helseproblemer som kan forekomme hos pinscher.

Noen kjente helseproblemer hos pinscher inkluderer:

  • Øyesykdommer: Katarakt er en av øyesykdommene som kan ramme pinscher. Dette er en tilstand hvor linsen i øyet blir uklar, noe som kan redusere synet.
  • Von Willebrands sykdom: En arvelig blødningsforstyrrelse som påvirker hundens evne til å koagulere blod. Det er viktig å være oppmerksom på tegn som overdreven blødning fra små sår eller hyppige neseblødninger.
  • Hofteleddsdysplasi: En forholdsvis vanlig tilstand, spesielt i middels til store raser. Det er en unormal utvikling av hofteleddet som kan føre til slitasjegikt og smerter i leddene. Det er essensielt å sikre at avlshunder er skjermet for denne tilstanden for å redusere risikoen for at valper blir født med den.

Alternativer til pinscher

Pinscher-rasen er kjent og elsket av mange, men det finnes flere alternativer til de som er interessert i denne type hund.

Dobermann

Dobermann er kjent for sin vaktsomhet og tidligere aggressive holdning, men gjennom bevisst avl siden 1990-tallet har dobermann blitt en populær og elsket familiehund. Likevel er denne rasen best egnet for aktive familier, da den krever mye mosjon og stimulering.

Dvergpinscher

Dvergpinscher, også kjent som den lille versjonen av pinscher, er en energisk og livlig hunderase. Til tross for sin mindre størrelse, er dvergpinscher kjent for å ha en stor personlighet. Den er lojal, lettlært og har et fremtredende vaktinstinkt.

Historien om pinscher

Pinscheren er en hund som har en rik historie og som kan føres flere århundrer tilbake i tid. Opprinnelig ble den kjent den faktisk kjent som mellompinscher. Pinscher stammer fra de tyske torvhundene.

Gamle tegninger og kobberstikk fra 1400-1500 tallet vitner om dens lange eksistens, men det var ikke før i 1897 at den ble anerkjent som sin egen unike rase.

Interessant nok eksisterte det to varianter av pels hos denne hunden – en glatt og en strihåret variant. Men den strihårete varianten etter hvert ble kjent som schnauzer mot slutten av 1800-tallet, fortsatte den glatthårete å bære navnet pinscher. Og hvis vi tar en nærmere titt på gamle bilder, ser vi at pinscherens utseende har vært forbløffende konsekvent gjennom tidene.

Deres opprinnelige rolle var som gårds- og vakthunder, hvor de lojalt fulgte sine eiere og viste en imponerende dyktighet i å eliminere skadedyr som mus og rotter.

I moderne tid har pinscheren gjort et skifte fra gårdsliv til familiehjem, men den har bevart sitt vaktsomme instinkt uten å være aggressiv.

Dyreplaneten
Logo