Raseprofil: Havapoo

Havapoo er en intelligent, leken og kjærlig blandingsrase med foreldre fra cavalier king charles spaniel og puddel. Rasen krever konsekvent trening, mental stimulering og regelmessig mosjon for å trives optimalt, og kan lett utvikle separasjonsangst. Havapoo er en lojal og ofte glimrende familiehund.

Havapoo kort informasjon

HunderaseHavapoo
OpprinnelseCuba*
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-14 år
Høyde30-38 cm
Vekt5-20 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Havapoo, en intelligent blanding av to kvikke raser, krever konsekvent trening kombinert med mental stimulering for å trives optimalt. Uten daglig aktivitet kan den finne på små rampestreker, ikke fordi den er ulydig, men rett og slett fordi dens skarpe hode trenger utfordringer. Selv om havapoo kan vise en stahet, vil en bestemt eier som anvender positiv forsterkning raskt se framgang.

Dette er en sjarmerende, leken venn som nærmest magnetisk trekkes mot både mennesker og andre hunder. Den kaster seg gjerne i fanget ditt for litt kos – et tegn på dens store kjærlighet til eieren. Men, denne hengivenheten har en bakside da den har en tendens til klengete oppførsel og potensielt separasjonsangst.

Får du besøk, er bjeffingen dens måte å si ifra på. Etter den første varslingen, vil den gjerne ønske gjestene velkommen med logrende hale. Tankevekkende nok er denne bjeffingen kraftig for en såpass liten hund.

Med barn er havapoo ofte en glimrende lekekamerat, og dens forhold til andre kjæledyr varierer fra individ til individ. En ting er sikkert, havapoo er en skatt for mange familier.

Aktivitetsnivå og mosjon

Havapoo er en blanding av spenst og utholdenhet pakket inn i en liten hund. Selv om denne lille skapningen kan gi inntrykk av å være en sofagris, er den langt ifra lat. Med sin atletiske natur trives havapoo på lengre eventyr i skog og mark, et tydelig bevis på dens utømmelige energi. 

For å sikre en sunn og harmonisk hund er kombinasjonen av kortere lufteturer om morgenen og kvelden – for naturens behov – og en lenger ettermiddagstur på om lag én time viktig.

Men fysisk aktivitet alene er ikke nok. For å holde sitt skarpe sinn i tipp-topp form, krever havapooen også mental stimulering. Dette kan oppnås gjennom aktiviteter som lydighetstrening – noe som ikke bare styrker båndet mellom eier og hund, men også bidrar til å unngå potensielle atferdsproblemer.

Bruksområder for havapoo

Havapoo er en bemerkelsesverdig liten hund med en hjertevarm personlighet, og selv om den kanskje ikke fyller de tradisjonelle bruksrollene, har den definitivt sin egen nisje i hundeverdenen.

Selskapshund

Havapoo sin viktigste rolle er som en selskapshund. Dens lojale, kjærlige og sosiale natur gjør den til en ideell følgesvenn for de som søker et kjæledyr for trøst, selskap og glede.

Hobbyaktiviteter

Selv om havapoo ikke kan delta i offisielle agility- eller lydighetskonkurranser, kan den absolutt trives med disse aktivitetene på hobbynivå. Med sin kvikke intelligens og lyst til å glede, kan den være en flott deltaker i uformelle settinger.

Stell av havapoo

Å eie en havapoo innebærer en forpliktelse til regelmessig stell for å sikre at hunden både ser bra ut og føler seg bra. Selv om stellet ikke er overveldende, krever det likevel oppmerksomhet og tid fra eierens side.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen til en havapoo krever regelmessig børsting. For noen betyr det daglig børsting, spesielt hvis pelsen har en tendens til å tove seg. Imidlertid kan noen hundeeiere slippe unna med børsting 3-4 ganger i uken, avhengig av pelsens kvalitet.
  • Tannpleie: Akkurat som alle hunder, vil havapoo ha nytte av regelmessig tannbørsting for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Et sunt kosthold er imidlertid minst like viktig.
  • Kloklipp: Det er viktig å klippe havapooens klør regelmessig for å hindre overvekst eller potensiell skade.
  • Bad: Selv om havapoo regnes som en forholdsvis luktfri rase, anbefales det å bade hunden når du føler den trenger det. Pass på at du bruker en mild hundesjampo som er skånsom mot hundens hud.

Fôr og kosthold

Det er avgjørende å gi havapoo kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Slike fyllstoffer kan være mindre næringsrike og kan også forårsake fordøyelsesproblemer eller allergiske reaksjoner hos noen hunder. Produkter fra kjente kvalitetsmerker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er ideelle valg for å sikre at hunden får en naturlig og proteinrik kost.

Mengde mat

Å finne den riktige mengden mat er nøkkelen til en sunn hund. En god tommelfingerregel er å multiplisere hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 for å finne det daglige kaloriinntaket. For svært aktive havapooer, kan kaloriinntaket potensielt økes noe. Det er derfor viktig å veie hunden regelmessig for å justere inntaket etter deretter.

Antall måltider

2-3 måltider i løpet av dagen er passende for havapoo, slik at man unngår overfôring. Å gi mindre, men hyppigere måltider kan også hjelpe med fordøyelsen og energinivået. Men husk – unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening for å forhindre potensielle mageproblemer.

Vanlige helseproblemer

Havapoo kan være utsatt for ulike helseproblemer som de har arvet fra sine stamraser. Når man vurderer å skaffe seg en havapoo, eller eier en, er det viktig å være informert om de potensielle helseutfordringene denne sjarmerende lille hunden kan støte på. Det kan bidra til tidlig identifikasjon og dermed bedre prognose for eventuelle lidelser.

  • Hofteleddsdysplasi (HD): Dette er en lidelse som kan påvirke hundens hofter, og fører ofte til smerter og redusert mobilitet.
  • Patellaluksasjon: En tilstand der kneleddet (patella) kan glide ut av sin normale posisjon, som kan forårsake ubehag eller smerte.
  • Øyeproblemer: Katarakt eller grå stær er en skyggelegging av linsen i øyet som kan føre til redusert syn. Det finnes også andre øyeproblemer rasen kan arve.
  • Døvhet: Selv om det ikke er veldig vanlig, er det kjent at en del individer kan bli døve.

Det anbefales også å lese mer om helseproblemer assosiert med puddel og bichon havanais for å få et mer helhetlig bilde av hva en havapoo potensielt kan arve av helseutfordringer.

Størrelse og utseende

Havapoo er en sjarmerende blanding av puddel og bichon havanais, og som et resultat av dette kan deres fysiske trekk variere betydelig fra individ til individ. Dette avhenger av flere faktorer som foreldrenes spesifikke trekk, hvilken av foreldrene som var puddel, og rene tilfeldigheter ved arv.

Siden havapoo kan ha et bredt spekter av fysiske trekk, kan vekten variere betydelig. Som oftest vil en havapoo veie et sted mellom 5 og 20 kg.

Pelsen på en havapoo kan være alt fra kort til mellomlang. Den mest karakteristiske egenskapen er at pelsen ofte er krøllet, mye som pelsen til puddelen.

Havapoo har typisk hengeører, som gir dem et vennlig og innbydende uttrykk., mens øynene på en havapoo som oftest er mørke, noe som gir dem et dypt og oppmerksomt blikk.

Historien om havapoo

Havapooens historie er relativt kort. Denne sjarmerende blandingen av puddel og bichon havanais kom for alvor på scenen i løpet av de siste 30-40 årene. Selv om noen individer kanskje ble avlet før denne perioden, var det først på 2010-tallet at rasen virkelig slo gjennom – spesielt i USA.

En bølge av interesse for det man kalte designerhunder skyldte over hundeentusiaster. Dette innebar å krysse en puddel med en annen liten, attraktiv hunderase, og havapoo var blant stjernene i denne trenden.

Resultatet?

En nydelig, sjarmerende hund med et mix av det beste fra begge verdener – med en stigende popularitet som har fortsatt å vokse siden da.

Dyreplaneten
Logo