Raseprofil: Dvergpinscher

Dvergpinscher er en liten, energisk hund fra Tyskland med en vekt på 3,5 til 5 kg. Rasen har en sterk personlighet, men er likevel lojale og lettlærte. Vaktinstinkt er fremtredende, så riktig trening er viktig. Dvergpinscher lever normalt i mellom 12 og 16 år.

Dvergpinscher kort informasjon

HunderaseDvergpinscher
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-16 år
Høyde25-30 cm
Vekt3,5-5 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Dvergpinscher er en liten hund med en stor personlighet. Med sitt livlige og humørfylte vesen kan de lyse opp ethvert hjem. Denne rasen er kreativ og lettlært – og har du en matglad dvergpinscher ved din side, er det mulig å lære den nesten hva som helst.

Dog er det verdt å huske på at deres vaktinstinkt er fremtredende, og en oppfordring til eierne er å ikke forsterke dette. Med rottejeger-genet godt bevart, kan det være lurt å holde et ekstra øye med dem rundt andre smådyr i hjemmet.

Selv om de er reserverte mot fremmede, er dvergpinschere langt fra sky eller nervøse. De elsker aktiviteter som lydighet, agility og spor. Deres slanke kropp og tynne pels gjør dem til stjerner i utstillingsringen, men kan samtidig bety at kalde og regnfulle dager ikke er noe de setter stor pris på.

Med mindre alle i hjemmet bidrar i aktiviteter og oppdragelsen til en dvergpinscher, kan den knytte seg spesielt til én person i familien.

Med sin lekne og våkne natur, kan en dvergpinscher minne om et viltert barn som løper rundt og skaper glede. Men, som med alle barn, er det viktig med klare regler. Vær konsekvent i treningen, ellers kan denne lille luringen få overtaket.

Hver dvergpinscher er unik, og selv om noen kan være skeptiske til fremmede, vil andre være mer åpne. Men én ting er sikkert: de er lojale og intelligente følgesvenner.

For denne rasen er konsekvent trening absolutt nødvendig. Begynn med grunnleggende lydighetstrening når valpen er omtrent 8 uker gammel. Uten denne treningen kan dvergpinschere bli sta og ustyrlige. Men med riktig veiledning og tålmodighet, vil du ha en underholdende og hengiven venn ved din side.

Aktivitetsnivå og mosjon

Dvergpinschere er kjent for sitt høye aktivitetsnivå og et brennende behov for både fysisk og mental stimulering.

Selv om dvergpinschere er små og ofte kjærlige, foretrekker de som regel aktivitet fremfor kos i fanget. Forvent å sette av rundt 45 minutter til en time hver dag for lek, turer og annen aktivitet. Mental stimulering er også viktig, da denne rasen lett kan kjede seg om den ikke blir utfordret nok – og det er slik atferdsproblemer ofte oppstår.

Mange dvergpinscher-eiere koser seg med å engasjere hundene sine i aktiviteter som agility, lydighetstrening og spor. Å utforske ulike aktiviteter med din dvergpinscher kan være en glede for både eier og hund. Med en smule kreativitet kan man finne en rekke aktiviteter som hunden setter pris på.

Bruksområder for dvergpinscher

Dvergpinscheren er en hund med en rik historie og en rekke imponerende egenskaper. Opprinnelig ble den avlet for å jakte på rotter og andre skadedyr, og har utviklet seg til å være svært allsidig.

Selskaps- og familiehund

Dvergpinschere er både kjærlige og lojale, noe som gjør dem til ypperlige selskaps- og familiehunder. De knytter sterke bånd til sine eiere, og vil raskt bli en integrert del av familien. Deres intelligens betyr også at de kan tilpasse seg godt til forskjellige hjemmemiljøer og er i stand til å forstå og følge familiens rutiner.

Skadedyrsjeger

Historisk sett ble dvergpinschere brukt til å jakte på mus, øgler, små fugler, kaniner og andre skadedyr. Med sine skarpe sanser var de dyktige jegere. Selv i dagens moderne samfunn kan dvergpinschere vise seg å være nyttige i landlige områder eller steder hvor skadedyr er et problem.

Hundesport

Dvergpinschere kan fint brukes i forskjellige hundesporter og aktiviteter. Deres evne til å lære raskt, kombinert med et ønske om å behage og sitt opprinnelige jaktinstinkt, kan gjøre dem til stjerner innenfor disipliner som agility og lydighet.

Stell av dvergpinscher

Stell av dvergpinscher er generelt enkelt og greit, takket være dens korte pels og robuste natur. Riktig stell bidrar likevel til hundens velvære og kan forhindre en rekke helseproblemer.

  • Pelsstell og røyting: Dvergpinscheren har en glatt, skinnende og meget kort pels som ikke krever komplisert pleie. Den røyter heller ikke mye. Det er likevel en god idé å børste pelsen ukentlig for å bevare glansen.
  • Ører og øyne: Rens ørene regelmessig for å forhindre oppbygging av voks eller skitt. Øynene skal også holdes rene, og eventuelt rusk bør fjernes forsiktig.
  • Tannpleie: Tannbørsting bør være en del av dvergpinscherens rutinemessige stell. Regelmessig tannpleie bidrar til god munnhygiene og forebygger tannproblemer. Når det er sagt, er et sunt kosthold minst like viktig, og kombinert med å gi lamme- eller storfebein vil tennene renses naturlig.
  • Kloklipp: Klørne på dvergpinscheren vokser som hos alle andre hunder, så regelmessig kloklipp er nødvendig. Dette bidrar til å forhindre ubehag for hunden og skade på gulv eller møbler.
  • Bad: Takket være sin korte, lettstelte pels, trenger dvergpinscheren bare å bades ved behov. Dette betyr at dersom hunden blir spesielt skitten eller har en lukt, kan et bad være på sin plass – men ellers er det ikke nødvendig med hyppige bad. Husk å bruke en mild hundesjampo når du vasker dvergpinscheren din.

Fôr og kosthold

For en dvergpinscher er kvalitetsfôr alfa og omega. Fôret bør være fritt for fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer. Kvalitetsprodusenter som VOM leverer hundemat som er nærmere hundens naturlige kosthold og kan være et godt valg. Rent kjøtt som kjøttdeig og innmat kan også inngå i dietten, gitt at det er av god kvalitet.

Mengde mat

Det er essensielt å sikre at dvergpinscheren ikke får for lite eller for mye mat. En god tommelfingerregel for kaloriinntaket er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70.

For en hund på 5 kg vil det utgjøre cirka (5 x 30) + 70 = 220 kalorier om dagen.

Dersom dvergpinscheren er svært aktiv, kan inntaket potensielt måtte økes. For å sikre riktig mengde mat, er det lurt å veie hunden med jevne mellomrom.

Antall måltider

2-3 måltider daglig er passende for dvergpinschere. Dette forhindrer overfôring og sikrer jevn energifordeling gjennom dagen. Husk – ikke mat hunden rett før en lang tur eller høyintensiv trening. Dette kan forårsake fordøyelsesproblemer eller andre helseproblemer.

Vanlige helseproblemer

Dvergpinscheren har vokst i popularitet, men er heldigvis en ganske så frisk rase. Mange av disse hundene lever et langt liv, noen til og med opp til 14-15 år. Likevel er det viktig for potensielle valpekjøpere å være informert om mulige helseproblemer.

Nedenfor er noen helseproblemer for dvergpinscheren:

  • Øyesykdommer – PHTVL/PHPV og katarakt (grå stær) kan forekomme. Selv om PHTVL/PHPV grad 1 er vanlig og ikke påvirker synet, er det viktig å vite at hunder med bestemte katarakt-varianter ikke bør avles på, selv om de sjelden blir blinde.
  • Patellaluksasjon – Selv om det ikke er en utbredt sykdom for rasen, kan enkelte individer få denne diagnosen.
  • Hudproblemer – Demodikose kan forekomme, men det er ikke utbredt.

Raseklubben oppfordrer sterkt til helsesjekker av alle dvergpinschere, uavhengig av om de er selskapshunder eller konkurransedyr.

Alternativer til dvergpinscher

Å velge den rette hunderasen for deg og din livsstil kan være en utfordrende oppgave. Om du er usikker på om dvergpincsher er den rette hunden for deg, kan dette være noen alternativer du kan vurdere.

Engelsk toy terrier

Engelsk toy terrier er en liten, livlig og energisk hunderase fra England. Den er kjent for å være sosial, men kan være litt reservert i begynnelsen. Engelsk toy terrier krever tålmodighet men er tilpasningsdyktig til ulike hjemmemiljøer. Den veier mellom 2,7 og 3,6 kg, har en høyde på 25-30 cm, og en forventet levetid på 12 til 15 år. Engelsk toy terrier har kort pels som er lett å vedlikeholde.

Affenpinscher

Affenpinscher er en lojal og kjærlig hunderase som har røtter i både Tyskland og Frankrike. Selv om den kan være litt reservert overfor fremmede, er den kjent for å være modig og munter. Affenpinscher veier mellom 4 og 6 kg, har en høyde på 25-30 cm, og lever vanligvis mellom 12 og 14 år. Den har en stri og tett pels, som krever jevnlig stell for å holde den i god form.

Russisk toy

Russisk toy er en liten hunderase med opprinnelse fra Russland, kjent for sitt aktive og sosiale vesen. Selv om den er ekstremt lojal, krever den tidlig sosialisering og regelmessig mosjon for å trives. Hunden veier mellom 1 og 3 kg, med en høyde på 20-28 cm, og en forventet levetid på 12 til 14 år. Avhengig av variant, kan pelsen være enten kort eller lang. Uansett type pels, er regelmessig stell viktig for å holde den sunn og fin.

Størrelse og utseende

Dvergpinscheren kan beskrives som en kompakt og kvadratisk hund, hvor idealhøyden ved skuldrene ligger mellom 25-30 cm. Med en vekt på mellom 4-6 kg, er den både smidig og robust for sin lille størrelse. Det spennende med denne rasen er at den ser ut som en forminsket utgave av den større pinscheren, et resultat av avlsarbeid for å oppnå nettopp dette uttrykket.

Når det kommer til ørene, gir dvergpinscheren et karakteristisk inntrykk – enten står de rett opp eller så henger de ned. Likevel, er det mest vanlig at ørene står stolt og oppreist. Dette bidrar til rasens særegne og livlige uttrykk.

Historien om dvergpinscher

I hjertet av Europa, nærmere bestemt i Tyskland, har dvergpinscheren sine røtter. Denne lille, men bestemte hunden, ble skapt ved å minske størrelsen på den tradisjonelle tyske pinscheren. 

Selv om rasen bærer på en stolt tysk arv, fikk Norge sitt første glimt av dvergpinscheren da Dronning Maud i 1905 presenterte sitt kjæledyr – en dvergpinscher fra England.

Etter hvert som årene gikk, vokste interessen for rasen på kontinentet, særlig etter stiftelsen av Den Tyske Pinscherklubben i 1895, som signaliserte begynnelsen på et organisert avlsarbeid. 

Ikke lenge etter, i 1911, ble Norge vitne til de to første utstilte eksemplarene av denne kvikke hunden. Populariteten steg jevnt frem til 70- og 80-tallet.

Norsk Dvergpinscherklubb ble opprettet i 1946, og etter en tid med ulike sammenslåinger og endringer, endte dvergpinscherne opp i Norsk Pinscherklubb i 2000 – en klubb som i 2001 stolt kunne kalle seg en medlemsklubb i Norsk Kennelklubb.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer dvergpinscher fra?

Dvergpinscher kommer fra Tyskland.

Hvor lenge lever en dvergpinscher i gjennomsnitt?

Dvergpinschere har en levetid på 12-16 år.

Hva kjennetegner dvergpinscherens lynne?

Dvergpinschere er små hunder med stor personlighet, de er livlige, humørfylte, kreative og lettlærte. De har også et fremtredende vaktinstinkt og kan være reserverte mot fremmede.

Hvor høyt aktivitetsnivå har dvergpinschere?

Dvergpinschere har et høyt aktivitetsnivå for størrelsen og trenger både fysisk og mental stimulering. De trives med rundt 45 minutter til én time aktivitet hver dag.

Hvordan er stell av dvergpinscher?

Stell av dvergpinscher er enkelt takket være dens korte pels. De trenger regelmessig børsting, ørerensing, tannpleie, kloklipp og bad ved behov.

Hvilke helseproblemer kan dvergpinschere være utsatt for?

Dvergpinschere er utsatt for øyesykdommer som PHTVL/PHPV og katarakt, patellaluksasjon og hudproblemer som demodikose.

Dyreplaneten
Logo