Raseprofil: Engelsk toy terrier

Engelsk toy terrier (ETT) er en livlig og energisk hunderase fra England. Dette er en liten terrier som veier 2,7 til 3,6 kg og lever normalt i 12 til 15 år. Den er sosial, selv om den kan være litt reservert i begynnelsen. Engelsk toy terrier krever en tålmodig tilnærming, men er tilpasningsdyktig til forskjellige hjemmemiljøer.

Engelsk toy terrier kort informasjon

HunderaseEngelsk toy terrier
OpprinnelseEngland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde25-30 cm
Vekt2,7-3,6 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Engelsk toy terrier fremstår først og fremst som en livlig og energisk følgesvenn. Med sitt pågående lynne, kan denne lille terrieren nesten virke ustoppelig når den er i sitt rette element. Som de fleste terriere, trives den i selskap av mennesker som har et aktivt liv, og som liker å trene – ikke minst fordi hunden selv er full av energi og elsker bevegelse.

I møte med fremmede kan denne rasen vise en typisk terrier-atferd: våken og vaktsom. Den kan være litt reservert ved første introduksjon, men gi den litt tid og den vil raskt varme opp til nye venner. Selv om den har en beskyttende side, er engelsk toy terrier langt fra aggressiv.

Videre er den nysgjerrig av natur, og ønsker gjerne å utforske omgivelsene sine.

en engelsk toy terrier soler seg i et hvitt pledd på balkongen

Når det kommer til trening, kan det pågående lynnet til engelsk toy terrier være en utfordring. Dog er det viktig å huske på at med riktig tilnærming og positiv forsterkning, kan denne lille hunden også være en drøm å trene. Dens intelligens og ønske om å behage gjør den mottakelig for lydighetstrening. Likevel – som med alle hunder – krever det tålmodighet og konsekvent trening.

Aktivitetsnivå og mosjon

Engelsk toy terrier er en tilpasningsdyktig hunderase som raskt finner sin plass i familiens dagsrytme. Med et årvåkent blikk, vil denne lille hunden følge nøye med på alt som skjer, alltid klar for å være en del av aktiviteten. Den setter pris på fart og bevegelse, men like fullt kan den nyte roligere stunder, som å ligge utstrakt og sole seg på varme dager.

Likevel er det viktig å ikke undervurdere energinivået. Hvor aktiv den blir kan avhenge av hjemmemiljøet. I barnefamilier kan den leke ivrig og holde tritt med de minste, mens i et roligere voksent hjem, kan den trives best med et behagelig fang å krype opp i.

Det anbefales å gi engelsk toy terrier minimum 45 til 60 minutter aktivitet hver dag. Dette kan inkludere en kombinasjon av lek, turer og mentale utfordringer, noe som vil holde hunden både fysisk og mentalt stimulert.

Bruksområder for engelsk toy terrier

Engelsk toy terrierens allsidighet gjør at den kan trives i mange ulike miljøer, fra en aktiv barnefamilie til en roligere pensjonisttilværelse. Selv om rasen i dag er en elsket familiehund, bærer den med seg instinkter fra fortiden som rottefanger, noe som gir den en unik kombinasjon av egenskaper.

Selskaps- og familiehund

Engelsk toy terrier er en tilpasningsdyktig hund som kan trives både i hektiske og rolige hjemmemiljøer. Dens tidligere rolle som rottefanger gir den fortsatt et jaktinstinkt, og eiere bør være oppmerksomme på hundens naturlige trang til å jage fugler og småkryp. Dette betyr også at små kjæledyr i hjemmet, som marsvin, bør holdes trygt unna en leken engelsk toy terrier. 

Hundesport

For eiere som er interessert i hundesport, kan en engelsk toy terrier være et flott valg. Rasen utmerker seg også i lydighet og rallylydighet. Med sin akrobatiske natur og smidige bevegelser er engelsk toy terrier et godt valg for de som søker en sporty og engasjert følgesvenn.

Stell av engelsk toy terrier

nærbilde av engelsk toy terrier (ett) med gress og falne blader i bakgrunnen

Å ta vare på en engelsk toy terrier krever en forståelse av hundens unike behov og egenskaper. Heldigvis er rasen relativt lettstelt, men det er fortsatt noen aspekter av stellet man bør være oppmerksom på.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen til en engelsk toy terrier er kort, tett og skinnende. Den er meget lettstelt og tilliggende. Én ukentlig børsting vil som regel være nok.
  • Ører og øyne: Sjekk ører og øyne regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, bør en engelsk toy terrier ha regelmessig tannpleie for å forhindre tannstein og dårlig ånde. Et sunt kosthold er også veldig viktig.
  • Kloklipp: Klør bør klippes regelmessig for å hindre ubehag eller skade.
  • Bad: Engelsk toy terrier bør bades ved behov. Altså når den lukter vondt eller er skitten. Imidlertid er det viktig å tørke hunden godt, spesielt i kaldt vær. Pass også på å bruke en mild hundesjampo.

Fôr og kosthold

Når det kommer til fôring av en engelsk toy terrier, bør man vektlegge kvalitet. Kvalitetsfôr, fri for fyllstoffer som soya, korn, og mais, vil gi hunden den nødvendige næringen uten unødige tilsetningsstoffer. Produkter som VOM er et godt valg for denne rasen. Dette vil tilby den optimale mengden protein og essensielle næringsstoffer, uten unødige fyllstoff.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde kalorier for en engelsk toy terrier, kan du bruke følgende formel: vekt i kg ganget med 30, pluss 70. La oss ta et eksempel: Hvis hunden veier 3 kg, blir utregningen (3 x 30) + 70 = 160 kalorier daglig.

Antall måltider

For å unngå overfôring anbefales det at en engelsk toy terrier mates med 2-3 mindre måltider i løpet av dagen. Det er også viktig å huske på ikke å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening.

Vanlige helseproblemer

Engelsk toy terrier er en sjarmerende liten rase kjent for sitt lekne vesen og kjærlige natur. Men, som med alle hunderaser, er det visse helseproblemer som potensielt kan ramme dem, spesielt gitt deres lille størrelse. Kunnskap om disse problemene er nøkkelen til å gi hunden et sunt og langt liv.

  • Tannproblemer: På grunn av sin lille størrelse av kjeven har mange engelsk toy terriere en tendens til å mangle tenner. Regelmessig tannpuss er avgjørende for denne rasen, da de lett kan utvikle tannstein.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand hvor hundens kneskåler kan bli løse. Ansvarlige oppdrettere tester rutinemessig foreldredyr for patellaluksasjon før de inngår i avlsprogrammer for å sikre at avkommet ikke arver tilstanden.
  • Øyesykdommer: Arvelig katarakt og andre øyesykdommer kan også forekomme i rasen. Derfor er det viktig med regelmessige øyeundersøkelser for å oppdage eventuelle sykdommer i tide og unngå videre avl på individer med slike problemer.
  • VWD: Noen linjer, spesielt blant engelsk toy terrier importert fra USA, kan ha en tendens til VWD, en blødersykdom. Heldigvis kan denne tilstanden spores med en enkel blodprøve, noe som hjelper oppdrettere å unngå å tilføre rasen denne sykdomsproblematikken.

Størrelse og utseende

Engelsk toy terrier, med sitt elegante miniatyrbilde, fremviser et sjarmerende terrier-temperament og karakteristikk. Den er en blanding av kompakt styrke og nådig eleganse, noe som gjør den gjenkjennelig blant de små hunderasene.

stolt engelsk toy terrier står sidelengs på en gressplen

Engelsk toy terrier står stolt med en mankehøyde som varierer mellom 25-30 cm. Når det kommer til vekt, er den ikke mer enn 2,7-3,6 kg tung, noe som gjør den til en ideell ledsager for de som ønsker en mindre, men likevel livlig hund.

Det som virkelig får denne rasen til å skille seg ut, er dens glansfulle pels. Den er hovedsakelig sort som ibenholt, men kombineres vakkert med en tanfarge som kan sammenlignes med fargen på en ny kastanje – dyp, varm, og innbydende. Det spesielle med denne pelsfargen er hvordan de to fargene møtes. De blandes ikke sammen, men danner i stedet skarpt atskilte grenser, som er klare og godt definerte.

Historien om engelsk toy terrier

Engelsk toy terrier har hatt en fargerik historie i Norge. Selv om det muligens har bodd noen av denne rasen i Norge tidligere, er det først i år 2000 at vi kan dokumentere deres tilstedeværelse, da Lars Petter Darmo og hans kone Rita importerte en fra Finland.

Først ble rasen plassert i Miniatyrhund-gruppen av NKK, men det endret seg senere til Norsk Terrier Klub. Rasens popularitet tok skikkelig fart fra 2004, da antallet hoppet opp til ni individer. 

Takket være engasjerte oppdrettere har antallet fortsatt å vokse. Ikke bare har Norge importert disse små terrierene fra hjemlandet England, men også fra fjerne strøk som Australia og USA. De amerikanske variantene, kjent som toy manchester terrier, tilbyr nytt blod for genpoolen og er et viktig steg i avlsarbeidet.

Engelsk toy terrier har tidligere stått på Englands liste over numerisk sårbare raser, men i Norge har rasen opplevd en renessanse de siste tiårene. Med omtrent 280 individer i landet nå, er det et bevis på det imponerende avlsarbeidet som er utført her. Samtidig er våre naboer i Finland også engasjerte i rasen, kartlegger sykdommer, og utarbeider gentester for fremtidig avl.

Dyreplaneten
Logo