Raseprofil: Prazsky krysarik (tsjekkisk rottehund)

Prazsky krysarik er en liten, korthåret hund fra Tsjekkia på 1,5 til 3,5 kg. Den er aktiv, intelligent og kjærlig mot sin familie, men reservert rundt fremmede. Prazsky krysarik, også kjent som tsjekkisk rottehund, er i dag mest brukt som selskaps- og familiehund.

Prazsky krysarik kort informasjon

HunderasePrazsky krysarik
OpprinnelseTsjekkia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde20-23 cm
Vekt1,5-3,5 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Tsjekkisk rottehund er en aktiv og livlig hund som bærer med seg et glimt i øyet, alltid klar til å utforske verden. Samtidig er den dypt hengiven til sin eier, med massevis av kjærlighet å gi. Denne lille skapningen er ikke bare et hjerte av gull, men også en intelligent følgesvenn, som er både lydig og fokusert.

For prazsky krysarik er familien alt. Mens den hopper av glede når den ser sine kjære, vil den vise en viss forsiktighet rundt fremmede. Dette skal dog ikke forveksles med aggresjon – hunden er simpelthen reservert.

I hjemmets trygge favn er den veldig sosial og trives i selskapet av de den stoler på. En annen positiv side ved prazsky krysarik er at den bjeffer sjelden, så du kan forvente en rolig atmosfære til tross for dens energiske natur.

Når det kommer til trening, er intelligensen en stor fordel. Rasen er både lærevillig og oppmerksom, og ønsker å behage. Dette gjør at den responderer godt på positive forsterkningsmetoder.

Aktivitetsnivå og mosjon

Prazsky krysarik er en liten hund med en overraskende stor appetitt for aktivitet. Selv om det kan være fristende å pakke dem inn i moteriktige vesker og bære dem rundt, er det viktig å gi denne rasen den mosjonen den trenger og fortjener.

prazsky krysarik eller tsjekkisk rottehund i en hvit veske

Daglige turer er viktig. Uansett hvor sjarmerende og liten en hund kan være, har den fortsatt et naturlig behov for fysisk aktivitet. Når hunder ikke får tilstrekkelig trim, risikerer man atferdsproblemer – dette er universelt og ikke begrenset til bare prazsky krysarik.

Denne rasen trives spesielt godt i åpne omgivelser, hvor den kan løpe fritt – et stort jorde vil for eksempel være et paradis for den. Mange blir overrasket når de ser en prazsky krysarik holde tritt med en stor boxer på en tur som varer i flere timer.

Dette underbygger viktigheten av å ikke undervurdere dens energinivå – aktivitet og mosjon er nøkkelen til en sunn, glad, og balansert prazsky krysarik.

Sørg for at du minimum får inn 45 til 60 minutter aktivitet hver dag, i form av gåturer, løping og lek.

Bruksområder for prazsky krysarik

Prazsky krysarik er en liten hund med en stor personlighet, som kombinerer sitt nysgjerrige vesen med en enorm kjærlighet for familien sin.

Selskaps- og familiehund

prazsky krysarik smiler mot kameraet på en grønn plen

Med sin vennlige og hengivne natur overfor familien, fungerer prazsky krysarik utmerket som selskaps- og familiehund. Den er glad, livlig, og trives i selskapet av de den er kjent med. Den bringer glede og energi til hjemmet, og dens kjærlige væremåte gjør den til en fantastisk følgesvenn. Selv om den kan være litt reservert overfor fremmede, varmes den raskt opp til kjente fjes.

Hundesport

Prazsky krysariks aktive natur krever stimulering både fysisk og mentalt. Den er meget rask og utholdende, noe som gjør den egnet for aktiviteter som agility, dressur, freestyle og spor. Dens intelligens gjør den til en god kandidat til forskjellige hundesporter.

Stell av prazsky krysarik

Stell av prazsky krysarik er generelt sett en enkel oppgave. Denne lille rasen krever minimalt med vedlikehold, men som med alle hunder, er det noen viktige punkter å huske på.

  • Pelsstell og røyting: Prazsky krysarik er lettstelt når det kommer til pelsen. Ukentlig børsting holder den fin og fri for floker.
  • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ører og øyne jevnlig for tegn på irritasjon eller infeksjon.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting er essensielt for å forebygge tannproblemer. Husk også at et sunt kosthold er minst like viktig (ikke for mye usunne godbiter og menneskemat).
  • Kloklipp: Klipp klørne regelmessig for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag for hunden.
  • Bad: Prazsky krysarik bør bades ved behov – det vil si når den er skitten eller har en sterk lukt. Pass på at du bruker en mild hundesjampo og får ut all såpen før du tørker hunden.

Fôr og kosthold

nærbilde av en prazsky krysarik eller tsjekkisk rottehund som smiler mot kameraet med rosa halsbånd

Det er viktig at prazsky krysarik får kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse ingrediensene kan være belastende for fordøyelsen og gir ikke den næringen en liten, aktiv hund som prazsky krysarik trenger. Anbefalte fôrtyper inkluderer merker som VOM. Husk at selv om kvalitetsfôr er dyrere, kan det potensielt spare deg for mange turer til veterinæren.

Mengde mat

Å finne riktig mengde mat er viktig for å sikre at hunden ikke blir under- eller overfôret. En god regel er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70 for å finne det daglige kaloribehovet. For eksempel, hvis din prazsky krysarik veier 2 kg:

2 kg x 30 + 70 = 130 kalorier per dag.

Antall måltider

For å unngå overfôring anbefales det å dele hundens daglige matinntak i 2-3 måltider.

Samlet sett er riktig kosthold avgjørende for helsen og velværet til din prazsky krysarik. Vær alltid oppmerksom på kvalitet, mengde og måltidsfrekvens for å sikre din lille venn et langt, sunt og lykkelig liv.

Vanlige helseproblemer

Prazsky krysarik er en sjarmerende liten hund med en del spesifikke helsemessige behov på grunn av sin lille størrelse og fysiologiske egenskaper. Mens de er robuste og livlige, er det noen vanlige helseutfordringer som eiere bør være spesielt oppmerksomme på for å sikre deres trivsel og helse:

  • Benbrudd: På grunn av deres tynne ben, kan de lett brekke. Det er viktig å beskytte valpen mot å løpe for mye i trapper og hoppe fra høye avsatser til den er fullt utvokst. Selv i voksen alder, bør man ta mer hensyn enn man ville med mange andre hunderaser i Norge.
  • Kuldefølsomhet: Med svært lite fettlag, er denne rasen spesielt følsom for kulde. De kan begynne å skjelve på kjølige dager – og en norsk vinter kan være ekstra utfordrende. En varm genser kan være til stor hjelp.
  • Tannproblemer: Som med mange små hunderaser, kan prazsky krysarik oppleve utfordringer med melketennene som kan trenge hjelp for å falle ut. Dessuten er tannproblemer grunnet plakk vanlig hos eldre hunder, så regelmessig tannbørsting anbefales.
  • Patellaluksasjon: Utover den generelle risikoen for benbrudd, er patellaluksasjon – en tilstand der kneskålen forskyves fra sin normale posisjon – også vanlig for denne rasen. For noen kan dette problemet rette seg opp med alderen, men for mange vil det være et vedvarende problem.

Størrelse og utseende

Prazsky krysarik er en liten hund med et bemerkelsesverdig utseende, som mange anser som en av verdens minste hunderaser. Selv om den ofte blir overskygget av den mer kjente chihuahua, har prazsky krysarik sitt unike preg som gjør den lett gjenkjennelig.

prazsky krysarik står i hagen med rosa blomster i bakgrunnen

Den ideelle høyden for en prazsky krysarik ligger mellom 20 og 23 cm. Hunder under 17 cm og over 23 cm anerkjennes ikke som standard størrelse. Når det kommer til vekt, kan en voksen hund variere mellom 1,5 og 3 kg, men den optimale vekten anses å være 2,5 kg.

Denne rasen kan ha både kort og lang pels, og er kjent for å røyte lite. I fargevarianter kan man finne prazsky krysarik i nyanser som gul, blå tan, rød og red & tan. Likevel er black & tan den mest vanlige fargen.

Med store, mørke øyne som utfyller deres flaggermuslignende ører, har prazsky krysarik et tiltalende ansikt som fanger mange hundeelskeres oppmerksomhet. Halen ble tidligere kupert, men slik praksis er nå ulovlig i Norge og mange andre land.

Videre har tsjekkisk rottehund, har en slank og elegant kroppsbygning med et bredt bryst og en relativt lang, slank nakke. Denne kombinasjonen av liten størrelse og en fremragende luktesans gjorde rasen ideell for rottejakt – noe som forklarer dens særegne navn.

Historien om prazsky krysarik

Prazsky krysarik har røtter som går tilbake til de gamle dagene i det tidligere Tsjekkoslovakia. Legender svever rundt denne rasens historie – noen hevder at den eksisterte allerede under kong Boleslav II sin tid, mellom 1058 og 1080. Han skal ha hatt to eksemplarer av rasen som selskap. De bøhmiske prinsene var stolte av denne lille hunden, og introduserte den til andre europeiske kongehus, hvor den raskt ble en favoritt blant adelen.

På 1800-tallet, ble den skjønne prazsky krysarik overskygget av dvergpinscher sin voksende popularitet. Men, som en føniks reiste rasen seg igjen på 1980-tallet. Antall oppdrettere skjøt i været, og hunderasen fant nytt liv.

Til tross for sin sjeldenhet utenfor Tsjekkia og Slovakia, har den i nyere tid funnet veien til hjertene til oppdrettere i land som Polen, Danmark, Sverige – og til og med Norge.

Dyreplaneten
Logo