Raseprofil: Schnoodle

Schnoodle er en blanding av schnauzer og puddel med opprinnelse fra Tyskland. Den er intelligent, aktiv, lojal og kan være sta. Tidlig sosialisering og variert trening med positiv forsterkning er viktig. De trenger minst én time daglig mosjon og mental stimulering for å trives og forhindre uønsket atferd. Blandingsrasen vokser til å bli mellom 3,2 og 7,3 kg tung.

Schnoodle kort informasjon

HunderaseSchnoodle
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-18 år
Høyde38-66 cm
Vekt3,2-7,3 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

For å forstå schnoodlens personlighet fullt ut, er det viktig å kjenne til lynnet og intelligensen til de to foreldrerasene. Valpen din kan nemlig arve hvilken som helst kombinasjon av puddelens eller schnauzerens personlighetstrekk.

Schnoodler bugner over av personlighet – de elsker både å underholde og bli underholdt. Videre er de lojale, kvikke, intelligente og kan av og til være energiske og beskyttende. Schnauzer, kjent for sitt aktive vesen, elsker å leke. Selv om de er svært hengivne hunder, er det alltid best å sosialisere schnauzer-valper fra de er svært unge. Dette er spesielt viktig for riesenschnauzere, da de ofte ikke er bevisst sin enorme størrelse.

Puddelen er svært intelligente hunder med et ønske om å glede og utføre oppgaver, selv om den ikke er like utadvendt som schnauzeren. De kan noen ganger være reserverte mot fremmede, beskyttende og sjenerte, og sosialisering fra valpestadiet er derfor viktig.

Din schnoodle vil være en kombinasjon av disse egenskapene, men vil uansett mest sannsynlig være svært intelligent, aktiv og livsglad.

sort schnoodle ser mot kameraet på en grønn gressplen

Når det kommer til trening, trenger schnoodle alltid en oppgave. De setter ikke pris på kjedsomhet, og kan utvikle uønsket atferd eller vaner hvis de blir overlatt til seg selv for lenge. 

Selv om schnoodle er født for å glede, kan den av og til være sta. Med fast, konsekvent trening og positive forsterkningsmetoder vil hun være på sitt beste. Men, vær oppmerksom på at schnoodle kan lett bli lei av de samme grunnleggende treningsteknikkene. Prøv å variere treningen med nye triks, og kanskje til og med en agilitybane i bakgården.

Aktivitetsnivå og mosjon

Din schnoodle kan enten være en nærmere en sofagris eller en smidig og atletisk hund, alt etter hvilke egenskaper hun arver fra sine foreldreraser.

Uansett vil schnoodle trenge minst en time med mosjon og lek hver dag. Dette kan være en rask tur i nabolaget eller noen runder med apport i hagen.

Det er viktig å huske på at schnoodle også trenger tilstrekkelig mental stimulering gjennom dagen, i tillegg til fysisk aktivitet, på grunn av dens høye intelligens. Lek i kombinasjon med lydighet og gåter er viktig for å unngå kjedsomhet.

schnoodle løper på en gressplen

Aktivitet og mosjon er ikke bare viktig for en veltrent hund, men også for helse og reduksjon av atferdsproblemer. En kombinasjon av fysisk og mental stimulering vil sørge for at din schnoodle trives.

Stell av schnoodle

Stell av schnoodle er essensielt for å bevare hundens helse og velvære. Som med alle hunderaser, krever schnoodle spesifikke rutiner for å ivareta deres unike behov.

 • Pelsstell og røyting: Mange schnoodler er allergivennlige hunder, noe som gjør dem til flotte kjæledyr for allergikere. Pelsen kan variere fra schnauzerens harde, trådaktige dobbeltlagde pels, til puddelens lange, tykke og krøllete pels – eller et sted midt i mellom. Uavhengig av pelsens type er ukentlig børsting nødvendig. Men, er schnoodles pels mer i retning av puddelens, kan det hende du må børste pelsen hver dag.
 • Ører og øyne: Sørg for regelmessig renhold av schnoodles ører for å forebygge infeksjoner og opphopning av smuss. Øynene bør også sjekkes for infeksjoner.
 • Tannpleie: God tannhygiene er viktig for alle hunder. Regelmessig tannbørsting vil bidra til å forebygge tannproblemer og dårlig ånde. Pass også på at du gir hunden din et sunt og rent kosthold.
 • Kloklipp: Klipp schnoodlens klør ved behov – lange klør kan være ubehagelig for hunden og kan forårsake skader.
 • Bad: Selv om bading ikke nødvendigvis må være en hyppig rutine, er det viktig å bade schnoodle ved behov, spesielt hvis den blir spesielt skitten eller lukter vondt. Pass på å bruke en mild sjampo egnet for hunder.

Fôr og kosthold

Å mate schnoodle med høykvalitetsfôr er viktig. Kvalitetsfôr inneholder nødvendige næringsstoffer uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende som kan være skadelige eller unødvendige for hundens helse. Det anbefales å gi hunden mat fra anerkjente merker som VOM. Slikt for har en høy andel kjøtt og er rikt på proteiner og næringsstoffer som hjelper hunden å holde seg i toppform.

Mengde mat

Å finne riktig mengde mat til schnoodle er også viktig. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30 og legge til 70 for å finne riktig antall kalorier hunden trenger hver dag. For en schnoodle som veier mellom 3,2-7,3 kg, vil kaloriinntaket ligge et sted mellom 166 og 291 kalorier daglig. Dog, hvis hunden er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe.

Antall måltider

Å dele hundens daglige fôrinntak i 2-3 måltider er ideelt for å unngå overfôring. Det gir også hunden en jevn energitilførsel gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

sort og grå schnoodle ligger på en gressplen med trær i bakgrunnen

Schnoodler er generelt sunne hunder, men som alle raser kan de være disponert for visse helseproblemer. Selv om ikke alle schnoodler vil oppleve disse sykdommene, er det viktig for potensielle eiere å være informert.

Når man kjøper en valp, er det viktig å finne en ansvarlig oppdretter som kan vise helseattester for begge valpens foreldre. Disse attestene viser at hunden har blitt testet for og klarert fra ulike helseproblemer.

 • Progressiv retinal atrofi (PRA): En øyesykdom som fører til gradvis forringelse av netthinnen. Tidlig i sykdommen blir hunder nattblinde, og som sykdommen utvikler seg, mister de også synet på dagtid.
 • Katarakt: Gir opasitet på øyets linse som fører til dårlig syn. Katarakter kan ofte fjernes kirurgisk for å forbedre synet.
 • Calve-Legg-Perthes sykdom: Dette påvirker hofteleddet, og kan korrigeres kirurgisk, noe som vanligvis resulterer i en smertefri valp.
 • Patellaluksasjon: Når kneleddet glir inn og ut av ledd, noe som kan være smertefullt.
 • Epilepsi: Kan forårsake milde til alvorlige anfall. Anfall er skremmende å se på, men prognosen er generelt veldig god med riktig behandling.
 • Diabetes: En lidelse der kroppen ikke kan regulere blodsukkernivået. Dette kan kontrolleres med diett og administrasjon av insulin.
 • Addisons sykdom: Forårsaket av utilstrekkelig produksjon av binyrehormoner. Tegn kan være vage og kan feildiagnostiseres til den når mer avanserte stadier.

Å kjenne til disse helseproblemene er avgjørende for å gi din schnoodle best mulig livskvalitet. Det anbefales å regelmessig ha veterinærkontroller og holde et øye med potensielle symptomer.

Dyreplaneten
Logo