Raseprofil: Australian kelpie

Australian kelpie er en hardtarbeidende gjeterhund fra Australia med en levetid på 10 til 14 år. Den veier 14 til 21 kg og har korthåret pels. Kelpies er energiske og krever mye mosjon, og er samtidig intelligente og uavhengige. Riktig trening og tidlig sosialisering er viktig. Dette er en rase for aktive mennesker som liker å være mye ute.

Australian kelpie kort informasjon

HunderaseAustralian kelpie
OpprinnelseAustralia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde43-51 cm
Vekt14-21 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Australian kelpie er opprinnelig en hardtarbeidende gjeter i Australias hete sol og støvende landskap. Deres utrettelige energi gjør dem til ideelle arbeidshunder, men – et stort ansvar å ta vare på, for de krever enormt med mosjon.

Til tross av sin intelligens kan australian kelpie være utfordrende å trene på grunn av deres sterke uavhengighet. De som søker en arbeidshund, vil imidlertid finne få raser like lojale, pålitelige og dedikerte som kelpien.

Australian kelpie sin arv som gjeterhunder betyr at de trives best med en konkret oppgave – gjerne utført uten for mye innblanding. Disse hundene er vant til å jobbe selvstendig, med minimalt tilsyn. Likevel kan du stole på at de gjør jobben du har satt dem til å gjøre.

stolt australian kelpie sitter og ser mot kameraet med en brun, landlig bakgrunn

Selv om kelpies er mistenksomme overfor fremmede og territorielle – en egenskap som gjør dem til utmerkede gjeterhunder – er tidlig sosialisering viktig for å forhindre frykt for nye hunder eller erfaringer.

Treningen av en kelpie bør starte så tidlig som mulig. Tidlig sosialisering med andre kjæledyr og grunnleggende kommandoer er nøkkelen. Med deres bakgrunn som lojale, uavhengige gjetere som ofte jobbet alene, setter de pris på å bli behandlet som partnere. Belønningsbasert trening, som klikkertrening, er spesielt effektivt og bygger et sterkt forhold basert på tillit.

Hvis vi ser på det store bildet, elsker disse hundene å ha en jobb å gjøre, og de trives generelt godt med trening. Som de fleste gjeteraser, er australian kelpies utrolig smarte og samarbeidsvillige. Deres intelligens kan til og med måle seg med den berømte border collien. Kelpies er ivrige etter å lære og kan trenes i nesten enhver oppgave. Men, uten riktig trening kan rasen også bli en overdreven bjeffer, så det er viktig å lære dem å stoppe når kommandoen er gitt.

Aktivitetsnivå og mosjon

Australian kelpies er kjent for sitt høye aktivitetsnivå. Disse energiske hundene trenger intens mosjon – faktisk kan de løpe opptil 60 km daglig som arbeidshunder! Regelmessig fysisk aktivitet er essensielt ikke bare for å holde dem lykkelige og sunne, men også for å kontrollere deres naturlige jakt- og gjeterinstinkter.

Men – det handler ikke bare om fysisk mosjon; det mentale aspektet er også viktig. Leker som apportering, frisbee og gjemsel engasjerer deres gjeterinstinkt, bidrar til en mer avbalansert hund og holder sinnet aktivt.

australian kelpie valp løper på gress med tungen ut

En rolig halvtimes spasertur er langt fra nok for denne rasen. Vi anbefaler minst to timer daglig mosjon for kelpies, delt inn i to økter. Er tiden knapp, kan du vurdere å jogge eller sykle sammen med hunden din, eller til og med bruke en kløv for å hjelpe dem med å bruke opp energi.

Videre trives de godt i agility, da de elsker utfordringen med å lære nye ting. Andre aktiviteter som svømming, sporarbeid og tautrekking gir også denne rasen en god treningsøkt.

Bruksområder for australian kelpie

Australsk kelpie har i mange år vært høyt verdsatt for sin energi, utholdenhet og evne til å jobbe under krevende forhold. Denne hunderasen har et uovertruffent instinkt for å gjete og samle dyr, og dens allsidige egenskaper har ført til at den har blitt en nøkkelspiller på gårder verden over.

Selskaps-og familiehund

Selv om kelpie kan være en kjærlig og hengiven følgesvenn, bør den bare sekundært betraktes som en familiehund. Dens iboende trang til å arbeide og behovet for konstant stimulering gjør den best egnet for en svært aktiv livsstil.

For dem som har tid og ressurser til å engasjere seg i kelpies behov – kan de absolutt være en del av familien. Men den passer aller best for aktive friluftsmennesker eller de som kan gi den daglige oppgaver og utfordringer i form av gjeting.

Gjeterhund

australian kelpie jobber med å gjete geiter i landskapet

Kelpie har en nesten legendarisk status som gjeterhund – spesielt når det kommer til å håndtere sau, kveg og geiter. Rasen er kjent for sitt samarbeidsvillige natur og kjærlighet for gjeting. I det solsvidde, australske landskapet viser kelpie en utrolig utholdenhet og et brennende ønske om å arbeide – ofte i svært tøffe klimaforhold. Den har også en unik evne til å jobbe uavhengig, samtidig som den er lydhør overfor sin fører.

Hundesport

Med sin hurtighet, oppmerksomhet og intelligens, har kelpie også gode forutsetninger for hundesport. Fra agility til lydighet, kan denne rasen levere på et høyt nivå.

For friluftsmennesker

Kelpies passer perfekt for svært aktive friluftsmennesker som ønsker en ledsager på sine eventyr. Med sitt behov for fysisk aktivitet og mentale utfordringer er denne hunden ideell for de som elsker utendørsaktiviteter og ønsker en følgesvenn som kan holde tritt med dem i både fart og utholdenhet.

Stell av australian kelpie

profil av australian kelpie sort med tan tegninger stående sidelengs

Stell av australian kelpie er generelt sett enkelt, takket være dens praktiske pels og robuste natur. Likevel er det viktig å være oppmerksom på enkelte aspekter av hundens pleie.

  • Pelsstell og røyting: Australian kelpies pels er vannavstøtende med korte dekkhår og underull. Selv om pelsen ikke krever mye vedlikehold, bør den børstes lett en eller to ganger i uken. Dette fjerner død pels og minimerer røyting. Bad gis ved behov, spesielt hvis hunden blir spesielt skitten.
  • Ører og øyne: Det er viktig med regelmessige sjekk av ørene for tegn på infeksjoner eller parasitter. Sørg for at de er rene for skitt og rusk. Øynene bør også inspiseres regelmessig for å sikre at de er klare og fri for irritasjon.
  • Tannpleie: For å forhindre dårlig ånde og tannproblemer, bør kelpiens tenner børstes regelmessig. Dette hjelper med å holde tannhelsen i topp tilstand og forhindre oppbygging av tannstein. Et sunt kosthold er imidlertid minst like viktig.
  • Kloklipp: Selv om disse aktive hundene ofte sliter ned klørne sine naturlig, er det viktig å sjekke klørne med jevne mellomrom. Lange klør kan forårsake smerte og ubehag for hunden. Basert på hvor aktiv du er kan det være nødvendig med en sporadisk kloklipp.
  • Bad: Selv om bading ikke trenger å skje ofte for kelpien, bør den få et skånsomt bad ved behov – spesielt hvis den har rullet seg i gjørme eller blitt spesielt skitten. Sørg for å tørke hunden godt etter bading.

Fôr og kosthold

Kosthold er viktig for enhver hund. Vi anbefaler at du fokuserer på kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Disse fyllstoffene kan påvirke hundens helse og energinivå negativt. I stedet bør man satse på mer naturlige alternativer som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse ingrediensene gir all nødvendig næring og holder hunden i toppform.

Mengde mat

Å finne riktig mengde mat er kritisk for å forhindre over- eller underfôring. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 for å bestemme riktig kalorimengde. For en australian kelpie som veier mellom 14-21 kg, vil dette utgjøre et sted mellom 490 til 700 kalorier daglig.

Men denne standardformelen er basert på den gjennomsnittlige hunden. For en aktiv australian kelpie kan du fort være nødt til å øke inntaket med alt fra 100 til 400 kalorier.

Antall måltider

Det anbefales å dele opp maten i 2-3 måltider gjennom dagen for å sikre jevn energifordeling og unngå overfôring. En annen viktig påminnelse er å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intens trening.

Vanlige helseproblemer

australian kelpie ser mot kameraet med et tre og hus i bakgrunnen

Australian kelpie er generelt en sunn og robust hunderase. Likevel, som med alle raser, er det identifisert visse genetiske helseproblemer som kan påvirke denne rasen.

  • Cerebellar Abiotrophy: Dette er en utviklingsforstyrrelse i hjernen.
  • Collie Eye Anomaly: En lidelse som kan forårsake diverse øyeproblemer, inkludert synstap.
  • Progressiv retinal atrofi: Dette begrepet beskriver en gruppe av beslektede degenerative øyesykdommer som kan føre til blindhet.

Selv om disse helseproblemene ikke er vanlige for hver australian kelpie, er det viktig for eiere å være oppmerksomme på dem og ha regelmessige helsekontroller for å sikre hundens velvære.

Størrelse og utseende

Australian kelpies har en distinkt rektangulær kroppsform, som er kjennetegnet av godt hvelvede ribben og en brystkasse som er mer dyp enn bred.

Når det kommer til størrelsen, varierer skulderhøyden hos hannhunder mellom 46–51 centimeter, mens tisper vanligvis har en skulderhøyde på 43–48 centimeter. Vekten for denne rasen ligger generelt sett mellom 14-21 kg, noe som gir dem en kompakt, men likevel smidig fysikk.

Pelsen til australian kelpies er unik i sin struktur. Den består av et dobbelt hårlag hvor dekkhårene ligger tett. Disse er rette, harde og tilliggende hårstrå som gir en effektiv, regnavvisende barriere. Underpelsen består av tett og kort underull, som gir ytterligere beskyttelse mot vær og vind.

I fargepaletten finner man variasjoner som svart, sort og tan, rød, rød og tan, fawn (gulbrun), sjokoladebrun og røykblå – noe som gir rasen et bredt spekter av vakre fargekombinasjoner.

Historien om australian kelpie

I løpet av den siste halvdelen av 1800-tallet begynte en spennende utvikling å ta form i Australia. Den australske kelpien ble født som et resultat av nøye avl og en dyp forståelse for hva gjeterarbeid virkelig krevde. Interessant nok ble rasen først introdusert for verden ved Melbourne Royal Show i 1908, en stor begivenhet med seks stolte hanner og tre elegante tisper.

Men rasens historie dykker dypere. Selv om rykter lenge har hevdet at kelpien kan ha vært en krysning mellom australske fårehunder og dingo, har moderne DNA-forskning satt en stopper for slike påstander. Istedenfor er kelpien et produkt av nøye utvalgte skotske gjeterhunder av collie-type.

Rasens navn, «kelpie», stammer fra gaelisk og betyr «vannånd». Navnet var populært for gjeterhundtisper på den tiden og hyllet hundenes smidige og tilpasningsdyktige natur.

Dyreplaneten
Logo