Raseprofil: Yorkipoo

Yorkipoo er en liten hund med stor personlighet. Den er et resultat av intelligensen til puddelen og motet til yorkshire terrieren. Blandingsrasen kan være egenrådig i trening, men reagerer godt på godbiter. De elsker oppmerksomhet og passer med barn, men kan være dominerende ovenfor andre hunder. Yorkipoo blir mellom 2,2 og 6,8 kg tung.

Yorkipoo kort informasjon

HunderaseYorkipoo
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-15 år
Høyde18-38 cm
Vekt2,2-6,8 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Når du først møter en yorkipoo, blir du fort klar over at den lille hunden kan ha en stor personlighet. Med en kjærlig natur og intelligens arvet fra toy puddel, kombinert med mot og entusiasme fra yorkshire terrier, er yorkipoo en hunderase som gjerne tar på seg rollen som familiens leder. Tillater du at de dominerer, vil de med glede styre skuta – og de er flinke til det.

I hjemmet kan en yorkipoo utfordre deg, snakke imot og vise en bestemt side. Denne lille hunden kombinerer skarpe intellektuelle egenskaper med en energi som garantert vil holde deg i aktivitet. Mens de fleste yorkipoos har en energisk og livlig tilnærming til livet, kan du i sjeldnere tilfeller støte på en myk, søt og rolig ledsager. Det er imidlertid mer sannsynlig at din lille firbeinte venn vil være en skikkelig livlig krabat.

yorkipoo slapper av på en grønn eng

Yorkipoo elsker oppmerksomhet, bortskjemming og kjærlighet, og de tar imot alt av hengivenhet du kan tilby. Når de ikke blir dominerende, er de veldig kjærlige og passer ofte godt med barn, spesielt hvis de sosialiseres tidlig.

Men selv om yorkipoos ofte er glade i nye pelskledde venner, og til og med har en spesiell forkjærlighet for katter, kan deres sterke ønske om å være lederen noen ganger provosere negative reaksjoner fra andre hunder. Derfor er det viktig å alltid overvåke lek med andre kjæledyr.

Trening av en yorkipoo kan være utfordrende. Deres dristige natur kan føre til at de føler at de ikke trenger å lytte. Å få hunden stueren kan være en prøvelse, for selv om de vet hvor de skal gjøre fra seg, kan deres egenrådige sinn av og til velge den lette veien. Men ikke mist motet; godbiter kan være din beste venn når det kommer til å oppmuntre til god oppførsel for denne rasen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om yorkipoo har en livlig natur, trenger den ikke mye mosjon – mye takket være deres lille størrelse. Mye kan være gjort bare ved å leke med favorittleken, trekke i tau eller lignende. Etter leken vil de fort være klare for å krølle seg opp i fanget ditt.

sort yorkipoo med rødt dekken i snøen

Selv om de ikke trenger mye aktivitet, bør yorkipoo i det minste få 40 minutter med mosjon hver dag. Likevel – selv om behovet for fysisk aktivitet kanskje ikke er så stort – er regelmessig lek viktig, både for hundens helse og for å redusere eventuelle atferdsproblemer. Har du en noe egenrådig yorkipoo kan du med fordel forsøke å øke både den fysiske og mentale stimuleringen.

Stell av yorkipoo

Stell av en yorkipoo kan by på noen overraskelser. Med enten krøllete eller rette lokker – alt avhengig av genetiske trekk – vil denne hunden kreve litt oppmerksomhet for å være på sitt beste.

  • Pelsstell og røyting: Yorkipooens pels kan variere, men generelt er den ganske lettstelt. Det er viktig å børste dem noen ganger i uken for å forhindre floker eller sammenfiltring. Hvis du ønsker en spesiell frisyre for din lille venn, kan du vurdere å bestille en månedlig time hos en hundefrisør.
  • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ører og øyne er viktig for å opprettholde god helse. Pass på renslighet og se etter tegn på infeksjoner eller irritasjoner.
  • Tannpleie: Akkurat som hos alle hunder, er god munnhygiene viktig. Regelmessig tannbørsting vil bidra til å forhindre tannproblemer og dårlig ånde.
  • Kloklipp: Husk å klippe klørne regelmessig for å forhindre ubehag eller skade for din yorkipoo.
  • Bad: Selv om yorkipoo ikke nødvendigvis trenger hyppige bad, er det lurt å gi dem et bad når pelsen begynner å se skitten ut eller lukter vondt. Pass på å bruke en mild hundesjampo som ikke irriterer huden deres.

Fôr og kosthold

For å sikre at din yorkipoo får i seg alle nødvendige næringsstoffer, er det viktig å fokusere på kvalitetsfôr. Unngå fôr med unødvendige fyllstoffer som soya, korn, og mais, da disse ikke gir optimal ernæring. Vurder å gi hunden mat fra merker som VOM eller lignende.

Mengde mat

Å sørge for riktig mengde mat er essensielt for å unngå over- eller underernæring. En god tommelfingerregel for å finne riktig mengde kalorier for yorkipoo er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 3 kg: 3 x 30 + 70 = 160 kalorier per dag.

Antall måltider

Fordeling av hundens daglige kaloriinntak over 2-3 måltider i løpet av dagen kan hjelpe med å forhindre overfôring. Det er også viktig å unngå å mate yorkipoo rett før en lang tur eller intens trening – det er best å la maten fordøye litt før fysisk aktivitet.

Vanlige helseproblemer

Som med alle hunderaser er yorkipoo utsatt for visse helseproblemer. Selv om ikke alle individene vil bli påvirket, er det viktig med bevissthet rundt disse potensielle problemene hvis man vurderer å skaffe seg denne rasen.

yorkipoo med eier hos veterinæren

Når du vurderer å kjøpe en valp, bør du søke etter en seriøs oppdretter som kan tilby helseattester for begge foreldrene. For å sikre en sunn og glad yorkipoo, er det også viktig med regelmessige veterinærbesøk for riktig veiledning rundt helse med forebyggende tiltak.

  • Epilepsi: En nevrologisk lidelse som kan forårsake krampeanfall, der hunden kan vise uvanlig adferd, vakle eller falle om. Selv om anfall kan være opprørende å observere, har hunder med idiopatisk epilepsi generelt et positivt langtidsperspektiv med riktig diagnose og behandling.
  • Patellaluksasjon: Kjennetegnet ved at kneskålen går ut av ledd, noe som er vanlig hos små hunder. Til tross for smerter kan mange hunder leve normale liv med denne tilstanden.
  • Portosystemic Shunt (PSS): Forårsaker unormal blodstrøm mellom leveren og kroppen og kan føre til symptomer som nevrologiske avvik og urinveisproblemer. Kirurgi og spesialdiett kan bidra til håndtering på lang sikt.
  • Calvé-Legg-Perthes sykdom: En hoftelidelse som fører til redusert blodtilførsel til lårbenshodet. Kirurgi kan gi smertelindring.
  • Hypothyroidisme: En skjoldbruskkjertelsykdom som kan manifestere seg gjennom håravfall, fedme og hudproblemer. Behandling inkluderer medisinering og diettjustering.
  • Addisons sykdom: En alvorlig lidelse forårsaket av utilstrekkelig produksjon av hormoner, noe som fører til oppkast, nedsatt matlyst og slapphet.
  • Atopisk dermatitt: En arvet hudlidelse som gir allergiske reaksjoner, og resulterer i kløe, rødhet og håravfall. Behandlinger inkluderer allergen-unngåelse og spesielle sjampoer.

Historien om yorkipoo

Yorkipoo stammer fra den bevisste krysningen av to distinkte og elskede renrasede foreldre: yorkshire terrieren og enten toy eller dvergpuddel. Selv om yorkipoo kan virke som et moderne innslag, strekker dens historie seg tilbake noen tiår.

Interessen for denne «designerhunden» oppstod fra ønsket om å kombinere de beste egenskapene fra begge foreldreraser. Målet var å skape en mindre hund med allergivennlig pels – et svar på allergikeres behov, samtidig som man håpet å redusere de genetiske helseproblemene som har rammet yorkshire terriere og puddler grunnet dårlige avlspraksiser. Ved å blande puddelens intelligens og eleganse med yorkshire terrierens dristige trekk, ønsket oppdrettere å forme en allsidig følgesvenn.

Selv om yorkipoo har opplevd en økning i popularitet de siste årene, var det først rundt begynnelsen av 2000-tallet at rasen begynte å få oppmerksomhet og en dedikert tilhengerskare. I starten var de fleste yorkipoo-kull resultatet av førstegenerasjons avl – et forsøk på å dra nytte av styrkene til begge foreldreraser. Men ettersom rasen utviklet seg, vendte noen oppdrettere blikket mot flergenerasjons avl for å ytterligere finjustere rasens egenskaper.

Selv om yorkipoo ikke offisielt er anerkjent av større kennelklubber, jobber entusiaster og oppdrettere sammen for å forme en klar retning for rasens utvikling.

Dyreplaneten
Logo