Raseprofil: Sheepadoodle

Sheepadoodle er en blanding mellom old english sheepdog og puddel. Dette har resultert i en stor og intelligent hunderase. Selv om de er kjærlige og vennlige, krever de mye aktivitet og kan være utfordrende å trene. De trenger om lag to timers mosjon daglig og kan nappe, noe som krever tidlig trening. Sheepadoodle kan bli alt fra 9 til 45 kg tung.

Sheepadoodle kort informasjon

HunderaseSheepadoodle
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde35-68 cm
Vekt9-45 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Sheepadoodle er enkel å komme overens med – den blir fort en del av familien og vil gjerne være med på alt som skjer. Men med sin (til tider) store størrelse kan den noen ganger oppfattes som vanskelig å trene. Noen kan til og med anse dem for å være ville og uredde. Men de er først og fremst kjærlige.

Manglende aktivitet kan gjøre en sheepadoodle ganske vilter, men det meste av tiden søker de bare lek. Med en mild og kosete natur, er denne rasen alltid klar for å hente en ball.

Både puddel og old english sheepdog, som sheepadoodle stammer fra, er svært intelligente. Således er også sheepadoodle blant de smartere hunderasene. Men denne intelligensen kan gå begge veier – enten til fordel eller ulempe – avhengig av hvordan de er trent.

Sheepadoodle ligger og slapper av i senga

Søker man en følgesvenn som oppfordrer til mer aktivitet, er sheepadoodle et utmerket valg. De passer godt for familier takket være sin vennlige og omsorgsfulle natur. Men det er noen ting du bør vurdere.

For eksempel, krever sheepadoodle mye oppmerksomhet og tid – fra mosjon til pelsstell. I tillegg har de, grunnet sin arv fra old english sheepdog, en tendens til å nappe. Selv om dette ikke er aggressive bitt, kan det skremme små barn. Derfor er tidlig trening avgjørende, spesielt mot napping.

Med riktig trening og tilsyn, spesielt rundt barn, vil en sheepadoodle være en berikelse for familien. Når det kommer til andre dyr, er det viktig å introdusere dem tidlig og alltid overvåke sosialiseringen, spesielt siden sheepadoodle er høyenergiske og kan misforstås som aggressive av mer forsiktige hunderaser.

Aktivitetsnivå og mosjon

Sheepadoodle har et høyt aktivitetsnivå og krever betydelig mosjon for å trives. Faktisk kan en sheepadoodle bli din ideelle treningspartner, ettersom den trenger alt fra én til to timer med fysisk aktivitet hver dag. Spennet i aktivitet handler i hovedsak om hvor stor hunden din er. Om du har en liten sheepadoodle på 10 kg, kan du fort komme unna på én time, men om du har en hund på 35 kg bør du nærme deg to timer daglig.

Denne tiden kan fordeles på ulike aktiviteter som å streife rundt i hagen, gå turer, løpe eller leke med ball. Å ikke være oppmerksom på hundens behov for mosjon kan raskt føre til atferdsproblemer. En underaktivert sheepadoodle kan bli hyperaktiv, hoppe på mennesker og ha vanskeligheter med å roe seg ned om kvelden. Selv om det er fint å la hunden få tid alene i hagen, er det viktig å sørge for at den også får tilstrekkelig med løping og lek. For dem som eier en sheepadoodle, må mosjon bli en vesentlig del av den daglige rutinen.

Rasen er kanskje ikke det beste valget for dem som bor i små leiligheter uten tilgang til skog og natur, ettersom sheepadoodle trenger plass for å utforske og bevege seg fritt. For de som er mye borte fra hjemmet i løpet av dagen, kan det også være utfordrende å tilby den tid og oppmerksomhet en sheepadoodle fortjener.

Stell av sheepadoodle

ung sheepadoodle hode i hagen med grønn gressplen i bakgrunn

Stell kan for mange være avgjørende når det kommer til valg av hund. Den kjærlighet, hengivenhet og kameratskap man får fra en sheepadoodle er for mange verdt innsatsen man legger i stellet.

  • Pelsstell og røyting: Sheepadoodle trenger grooming hver 4-6 uke. Om man holder pelsen kortere, kan du potensielt klare deg med 5-6 ganger i året. Uavhengig av dette, bør man børste hunden daglig. Dette er ikke en rask prosess; med sheepadoodleens unike pels som for øvrig ikke røyter, må man sannsynligvis bruke minst 10-30 minutter daglig på børsting.
  • Ører og øyne: Ørene til en sheepadoodle krever spesiell oppmerksomhet. De bør rengjøres regelmessig, og i noen tilfeller vil håret også trenge en trim. På grunn av puddelens tilbøyelighet til øreinfeksjoner, kan også sheepadoodles være utsatt for dette. Ved å være oppmerksom under stell kan man forebygge større problemer.
  • Tannpleie: Regelmessig tannpleie er viktig for alle hunderaser for å forebygge tannproblemer og dårlig ånde. Sørg også for at hunden din får et sunt kosthold.
  • Kloklipp: For å unngå ubehag og potensielle skader, bør klørne klippes regelmessig. Hvor ofte kommer an på hvor aktiv hunden er.
  • Bad: Regelmessig bading kan hjelpe med å holde sheepadoodleens pels ren og fri for floker, spesielt ettersom den ikke røyter noe særlig. Når det er sagt, er det viktig at du sørger for å bruke en mild hundesjampo.

Fôr og kosthold

Det er helt avgjørende å gi denne hunden kvalitetsfôr. Velg fôr uten fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige ingredienser. Mange sheepadoodle-eiere har sett fordelene ved å mate hundene sine med hundemat fra merker som VOM. Disse tilbyr næringsrik mat som er skreddersydd for hundens behov. Samtidig unngår du ingredienser som kan være skadelige eller unødvendige for hunden.

Mengde mat

Sheepadoodle biter på en bein i hagen

Når det kommer til hvor mye du skal mate hunden, er det en enkel formel som kan hjelpe: multipliser hundens vekt med 30 og legg til 70. Dette gir deg antall kalorier hunden trenger hver dag. For en veldig aktiv sheepadoodle kan det imidlertid være nødvendig å øke dette inntaket litt.

Antall måltider

Det er anbefalt å dele det daglige matinntaket i 2-3 måltider. Dette bidrar til å unngå overfôring og sikrer jevn energifordeling gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Selv om sheepadoodle er en blandingsrase, har den fortsatt en tendens til å arve noen av de samme helseproblemene som både puddel og old english sheepdog kan stå overfor. De fleste sheepadoodles er generelt sunne, men det er ikke uvanlig at noen av dem arver tilstander som begge foreldreraser har. Derfor er det svært viktig å sikre god omsorg for hunden og sørge for regelmessige veterinærundersøkelser.

Noen av de vanligste helseproblemene sheepadoodles kan lide av er:

  • Magedreining
  • Hofteleddsdysplasi
  • Addisons sykdom
  • Problemer med leddene
  • Sebaceous og andre hudlidelser

Å være klar over disse potensielle helseproblemene kan hjelpe eiere med å være proaktive i å ta vare på hundens helse.

Historien om sheepadoodle

Sheepadoodle kan ha eksistert naturlig gjennom årene, men det er antatt at denne blandingsrasen virkelig fikk oppmerksomhet på 1980-tallet fordi den ofte ble godt tolerert av allergikere. Oppdrettere ønsket å kombinere de to foreldrerasene for å skape en stor, lavtrøytende hund.

Det er mest vanlig å blande old english sheepdog med mellompuddel, men det kan også være de som blander inn dvergpuddel. Tross alt kan en sheepadoodle veie alt fra 9 til 45 kg.

Dyreplaneten
Logo