Raseprofil: Toy puddel

Toy puddel er en liten puddel med opprinnelse fra Frankrike og har en levetid på 12 til 15 år. Den er kjent for sitt kjærlige lynne, intelligens og lærevillighet, noe som gjør den til en god selskapshund. Rasen trenger både fysisk og mental stimulering og bør sosialiseres tidlig. Pelsen røyter ikke, men må klippes flere ganger i året.

Toy puddel kort informasjon

HunderaseToy puddel
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde24-28 cm
Vekt2-3 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Toy puddelen er kjent for sitt elskelige lynne. Denne rasen har alltid vært en ettertraktet følgesvenn, kjennetegnet ved sin glade, lekne og sosiale natur.

Overraskende for mange er det nok at puddelen også har vist seg å være en dyktig brukshund. I land som Canada, hvor vintrene er harde og utfordrende, har noen pudler, med en nøye tilpasset pels, faktisk deltatt i store trekkhundkonkurranser. De store variantene av rasen er kjent for å bære kløv eller trekke med stor entusiasme.

Dagens puddel er mer kjent for sin rolle som assistenthund for funksjonshemmede og førerhund for blinde. Førerhundskolens begeistring for rasen er forståelig – puddelen er nemlig kjent for sitt gode temperament og lærevillighet. Dette, kombinert med en høy intelligens, gjør dem til ideelle hjelpere for de som trenger det mest.

Historisk sett har temperamentet variert – med skarpere tyske varianter og mildere engelske. Nå er de fleste pudler kjent for å være myke, lette å oppdra og svært menneskekjære. Mens noen individer viser selvsikkerhet og selvstendighet, finner flertallet sin plass i familien uten store vanskeligheter.

Toypuddelen kan være litt sensitiv,  så en hardhendt tilnærming er ikke anbefalt. Tidlig sosialisering, spesielt i valpestadiet, er nøkkelen for en harmonisk samhandling med andre hunder og mennesker.

Til tross for sin lille størrelse, kan noen toypudler være ivrige bjeffere, så dette er noe potensielle eiere bør være forberedt på. Dette kan trenes bort ved å være konsekvent.

Med riktig oppdragelse og omsorg, vil toy puddelen utvilsomt bli en kjærlig del av familien.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om toy puddelen kommer i en kompakt størrelse, har den et betydelig behov for fysisk aktivitet. Ikke la den lille størrelsen lure deg – denne rasen er energisk og trives best når den får utfolde seg fritt. Å gå turer hver dag er en nødvendighet for denne lille hunden.

Dersom en toy puddel får tilstrekkelig med mosjon og aktivitet utendørs, blir den en rolig og behagelig hund innendørs. Aktivitet og mosjon spiller en vesentlig rolle i hundens helse og velvære, og bidrar også til å redusere potensielle atferdsproblemer.

45-60 minutter hvor du kombinerer gåturer, lek, lydighetstrening og eventuelt andre aktiviteter, er stort sett nok for en toy puddel.

Bruksområder for toy puddel

Toy puddelen er kjent for sin smidighet, intelligens og utrolige tilpasningsevne. Disse hundene har funnet en plass i mange ulike områder av menneskenes verden, takket være deres gode temperament og høye læringskapasitet.

Selskaps-og familiehund

Det er ingen overraskelse at toypuddelen er en selskaps- og familiehund. Med sitt glade, lekne og sosiale vesen, har den evnen til raskt å bli et kjært familiemedlem. Denne rasen kjennetegnes av sitt myke vesen og enkel oppdragelse. Dette, kombinert med deres kjærlige natur, gjør dem til en perfekt følgesvenn for både barn og voksne. Selv om noen kan være litt mer selvstendige, har de fleste toypudler en naturlig trang til å innordne seg i familien.

Førerhunder for blinde

Puddelens gode temperament og gjør den velegnet som førerhund for blinde. Denne kritiske rollen krever tålmodighet, intelligens og et dypt bånd med eieren – noe puddelen mestrer med bravur. Det er derimot mer vanlig å bruke mellomstor og stor puddel til denne oppgaven.

Assistenthunder for funksjonshemmede

Gitt puddelens kjærlige natur og høye intelligens, har mange blitt trent til å bli assistenthunder for de med funksjonshemninger. De er spesielt dyktige til å forstå og reagere på menneskelige behov, og tilby støtte der det trengs mest. Igjen er det mer vanlig at mellomstore til store pudler er assistenthunder enn toy-varianten.

Agility og lydighet

Noe som derimot passer utmerket godt for toy puddel er lydighet og agility. I begge grener kan toy puddel gjøre det veldig bra, og samtidig få utløp for massevis av energi. Å jobbe mot noe sammen kan også gjøre båndet mellom eier og hund sterkere.

Stell av toy puddel

Å ha en toy puddel betyr en forpliktelse til regelmessig stell. Selv om rasen ikke røyter i tradisjonell forstand, har den fortsatt sine unike behov som krever oppmerksomhet.

  • Pelsstell og røyting: Selv om puddelen ikke røyter, mister den hår. Disse hårene fester seg til ytterpelsen og kan føre til floker – regelmessig børsting er derfor viktig. Pelsen bør klippes et par ganger i året. For de som vil stille ut hunden, blir pelsstell mye mer krevende.
  • Ører og øyne: Ører og øyne bør sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rengjøring med egnet produkt kan hjelpe med å holde områdene rene.
  • Tannpleie: Som alle hunder, vil en toy puddel dra nytte av regelmessig tannbørsting. Dette bidrar til god munnhygiene og forebygger tannproblemer. Et sunt kosthold er like viktig.
  • Kloklipp: Klør som blir for lange kan være ubehagelige for hunden. Regelmessig kloklipp sikrer at klørne ikke blir ubehagelig lange.
  • Bad: En toy puddel bør bades ved behov. Her er det viktig å bruke en mild hundesjampo for å unngå hudirritasjon – spesielt om du bader hunden din ofte. Pass på at du tørker hunden din helt etter et bad.

Fôr og kosthold

Det er viktig å investere i kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Disse kan bidra til allergier, overvekt og andre helseproblemer. Et ideelt kosthold for en toy puddel vil være basert på hundemat fra merker som VOM, eller ved å tilby rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse kildene til protein gir hunden de nødvendige næringsstoffene den trenger.

Mengde mat

For å beregne den daglige kalorimengden for en toy puddel, bruker du formelen: (vekten ganger 30) + 70. For en hund som veier 2,5 kg blir det (2,5 x 30) + 70 = 145 kalorier daglig.

Husk at dette er en omtrentlig mengde, og hvis hunden din er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke inntaket noe. Det er smart å veie hunden regelmessig for å holde styr på vekten.

Antall måltider

Fordel maten over 2-3 måltider i løpet av dagen. Dette forhindrer overfôring. Husk også å unngå å mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet.

Å gi din toy puddel et sunt kosthold er en av de beste investeringene du kan gjøre for hundens helse og velvære.

Vanlige helseproblemer

Toypuddelen har dessverre en tendens til flere helseproblemer enn de andre puddelvariantene. For de som vurderer å skaffe seg en toypuddel, er det essensielt å gjøre grundige undersøkelser rundt hundens avlslinjer for å sikre et så friskt individ som mulig.

  • Tannproblemer: Det er viktig med regelmessig tannpuss for toypuddelen, da den lett kan utvikle tannstein og andre tannrelaterte plager.
  • Patellaluksasjon: Dette er en feil i kneleddet som kan forekomme hos rasen.
  • Nyre- og ryggproblemer: Nyrestein og prolaps i ryggen er kjente helseutfordringer for denne lille hunden.
  • Epilepsi: Selv om det ikke er vanlig, er epilepsi blant de helseproblemene som kan ramme toypuddel.
  • Øyeproblemer: Rasen kan ha øyeproblemer som manglende tårekanaler og progressiv retinal atrofi – en øyesykdom som angriper synscellene i netthinnene.

For potensielle og nåværende toypuddeleiere er det viktig å være oppmerksom på disse helseutfordringene og ta de nødvendige forebyggende tiltakene for å opprettholde hundens velvære.

Alternativer til toy puddel

Å eie en hund kan bringe mye glede, men det kan være vanskelig å velge en rase. For de som vurderer en toy puddel, men ikke er helt sikker, kan dette være tre forslag du kan vurdere.

Maltipoo

Maltipoo er en blandingsrase skapt ved å krysse en malteser med en puddel. Denne hunden ble avlet frem til en allergivennlig, liten, kjærlig og intelligent følgesvenn.

Maltipoo står i en høyde mellom 20-35 cm og har en vekt som varierer fra 2,5-9 kg. Med sin korte pels er den kjent for å være allergivennlig.

Yorkipoo

Yorkipoo er en liten hund med en stor personlighet. Blandingsrasen er et resultat av å krysse en puddel med en yorkshire terrier. Den kombinerer puddelens intelligens med yorkshire terrierens mot, og kan være en bestemt og egenrådig følgesvenn.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en gammel rase fra Romagna-regionen i Italia. Dette er en apporterende fuglehund kjent for sin fremragende luktesans. Med sin halvlange pels er lagotto romagnolo en aktiv og engasjert følgesvenn.

Størrelse og utseende

Toypuddelen er kjent for sin elegante og harmoniske fremtoning, noe som reflekteres i dens velbalanserte kroppsbygning. Rasen bærer seg med en stolt reisning, og dens intelligente uttrykk kombinert med en våken og aktiv holdning, gir den et særegent utseende. Mange allergikere finner også at de tåler denne spesielle rasen, noe som har økt dens popularitet.

Selv om puddelen kommer i fire forskjellige størrelsesvarianter – stor, mellom, dverg, og toy – er det viktig å merke seg at toypuddelen skal være en nøyaktig miniatyr av mellompuddelen når det gjelder proporsjoner.

Dette betyr at den ikke skal vise tegn på dvergpreg, selv om den er mindre i størrelse. En typisk toypuddel veier mellom 2-3 kg og måler mellom 28-35 cm i mankehøyde.

Puddelens pels er et kjennetegn ved rasen, og den kan stilles i en rekke forskjellige klipp. Dette inkluderer den kontinentale løveklippen, den engelske løven, valpeklippen eller valpeløven, toilette 60, og lammeklippen.

Historien om toy puddel

Puddelens historie er både mangfoldig og mystisk. Denne gamle rasen har satt sine spor på kontinentet siden tidlig middelalder. Selv om opprinnelsen fortsatt er et mysterium, antyder noen spor at dens røtter kan spores tilbake til jakthunder blandet med den antikke rasen puli – en krøllete og lettlært gjeterhund.

Videre har puddelen nære bånd med andre vannelskende raser som den portugisiske vannhunden og den irske vannspanielen.

Frankrike har blitt akseptert som puddelens offisielle fødested, selv om miniatyrversjonen allerede var en stjerne i Italia på 1500-tallet.

Det var først på 1800-tallet at oppdrettere begynte å forme de mindre pudlene, ved å velge små eksemplarer av de store.

I Norge har vi, siden 1989, delt denne bemerkelsesverdige rasen inn i fire størrelsesvarianter: stor, mellom, dverg, og toy – en inndeling litt annerledes enn den i England og USA, hvor dvergvarianten ikke er anerkjent. Men én ting er sikkert – uansett variant, er puddelens sjarm universell.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer toy puddel opprinnelig fra?

Toy puddel stammer opprinnelig fra Frankrike.

Er toy puddel godkjent som rase i Norge?

Ja, toy puddel er godkjent som rase i Norge.

Hvor lenge lever en toy puddel vanligvis?

En toy puddel har en forventet levetid på 12-15 år.

Hvordan er toy puddelens lynne?

Toy puddel har et elskelig lynne. Den er glad, leken, sosial, og er også kjent for sitt gode temperament og lærevillighet.

Hvilke stellbehov har en toy puddel?

Toy puddel krever regelmessig stell som inkluderer pelsstell med børsting og klipping, sjekk av ører og øyne, tannbørsting, kloklipp og bading med egnet hundesjampo.

Hvilke vanlige helseproblemer kan toy puddel ha?

Toypuddel kan ha helseproblemer som tannproblemer, patellaluksasjon, nyre- og ryggproblemer, epilepsi og diverse øyeproblemer.

Dyreplaneten
Logo