Raseprofil: Amerikansk akita

Amerikansk akita er en sterk, selvstendig og vakker hund som opprinnelig kommer fra Japan. Den er lojal mot familien, reservert mot fremmede, og må ha tidlig sosialisering. Står sterk i mange bruksområder, fra familiehund til vakthund. Amerikansk akita er en stor hund på 32 til 59 kg som trenger en tydelig leder.

Amerikansk akita kort informasjon

HunderaseAmerikansk akita
OpprinnelseJapan
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde61-71 cm
Vekt32-59 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Amerikansk akita er en storslått rase, både i utseende og vesen. Med sitt blendende ytre som gir minner av rev, ulv og bjørn, stråler den av en styrke og skjønnhet som er sjelden å se. Mentalt er den som et fjell – sterk, selvstendig og avbalansert. Den har en utstråling av selvsikkerhet som nesten kan virke arrogant – den er klar over sitt vakre utseende og bærer det med stolthet.

Rundt familien er denne hunden som en skygge. Den følger trofast etter, hengiven og lojal, enten det er fra stue til kjøkken eller på en lang tur. Den elsker nærkontakt, og vil gjerne smyge seg inntil deg som en stor katt eller hvile tungt i fanget ditt.

Men la deg ikke lure av den rolige holdningen inne – denne hunden har en voldsom energi når den er ute og leker, akkurat som en bjørn som sparer på kreftene til noe skjer.

Selv om den er kjærlig mot kjente, er den reservert overfor fremmede. Den bryr seg lite om ukjente, både mennesker og dyr, men utfordrer du den eller tråkker den på halen, kan du forvente å møte en sterk og dominant side.

Lydighet kan være en utfordring, fordi dens selvstendige natur gjør at den raskt kan bli lei repetisjoner under trening. Korte, varierte treningsøkter er nøkkelen til suksess. Og selv om den kan virke treg på innkalling, er det mest fordi den er opptatt av å utforske andre ting.

Sosialisering fra valpestadiet er viktig, spesielt for at den skal kunne komme overens med andre hunder. Den kan også trives godt sammen med husets katt eller en hest, men uten riktig introduksjon kan den bli dominerende.

Aktivitetsnivå og mosjon

Amerikansk akita trenger rikelig med aktivitet og mosjon for å trives. Det er ikke nok med bare en rask tur rundt kvartalet – disse hundene krever mye fysisk og mental stimulering. Uten tilstrekkelig mosjon kan en amerikansk akita vise sine negative sider.

De har en dyp kjærlighet for naturen, og lange fjellturer i skog og mark er alltid noe de vil sette pris på. Det er viktig å legge til rette for daglige turer, og man bør forvente å bruke minst én time daglig på å gå en god tur i moderat tempo.

Når det er snø om vinteren vil din amerikanske akita nærmest juble av glede. De elsker snø og alt som har med det å gjøre. Så om vinteren – enten det er snøballkasting, skiturer eller bare lek i snøen – er dette en rase som trives veldig godt i vinteraktiviteter.

Bruksområder for amerikansk akita

Amerikansk akita har vist seg å være usedvanlig allsidig når det gjelder bruksområder.

Selskaps-og familiehund

Amerikansk akita er kjent for å være en utmerket familiehund som binder sterke bånd med sine eiere. Den er lojal, hengiven og elsker å være i nærkontakt med menneskene sine. Selv om den kan være litt reservert overfor fremmede, er den kjærlig mot de den kjenner. I hjemmet er den rolig og avbalansert.

Trekk- og kløvhund

Amerikansk akita har også vist seg å være en dyktig trekkhund, selv om den kanskje ikke er like utpreget i denne rollen som polarhundene. Rasens fysiske styrke og utholdenhet gjør den også godt egnet til å bære kløv over lengre avstander i ulendt terreng.

Vakt- og beskyttelseshund

Selv om amerikansk akita ikke primært er en vakthund, har den vaktinstinkter som kan forsterkes ved behov. Rasens imponerende størrelse og dominante fremtoning kan være avskrekkende for potensielle inntrengere.

Nesebruk og ledhundjakt

Kanskje en av de mest imponerende evnene hos amerikansk akita er når det kommer til nesen. Den tilhører eliten innen grener som dreier seg om søk, spor osv. Rasens evne til å fungere som en ledhund i jaktsituasjoner, spesielt med sitt stille vesen, gjør også at den fungerer i jaktsituasjoner.

Stell av amerikansk akita

Å ta vare på en amerikansk akita krever regelmessig pleie for å holde pelsen sunn og fin. Som med alle hunder, er det også viktig å fokusere på ører, øyne, tenner og klør for å sikre god helse.

  • Pelsstell og røyting: Amerikansk akita røyter to ganger i året, og i disse periodene mister den all underull raskt. For å ta vare på pelsen bør en metallkam brukes for å fange opp dekkhårene, mens en gummibørste hjelper med å fjerne død pels og stimulere blodsirkulasjonen. Ved røyting kan det hjelpe å bade hunden ukentlig, etterfulgt av en god runde med børste- eller kam.
  • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ører og øyne for tegn på irritasjon, rødhet eller unormal utflod er viktig. Rengjør forsiktig med en myk klut eller spesielle øre- eller øyepads.
  • Tannpleie: For å forhindre tannstein og dårlig ånde, bør tennene børstes regelmessig. Bruk en tannbørste og tannkrem designet for hunder. Storfebein og et sunt kosthold er også viktig.
  • Kloklipp: Akitaens klør vokser kontinuerlig og bør klippes jevnlig for å forhindre at de blir for lange, noe som kan føre til smerter og ubehag.
  • Bad: Selv om regelmessige bad hjelper under røyteperioden, trenger ikke akitaen hyppige bad utover dette. Bad hunden når pelsen virker skitten eller lukter, og bruk alltid en hundesjampo som er skånsom mot huden.

Fôr og kosthold

Amerikansk akita er en robust rase med høye ernæringsbehov. En riktig sammensatt diett er essensiell for å sikre at hunden er sunn, aktiv og i toppform.

Kvalitetsfôr

Kvalitetsfôr er nøkkelen til en sunn akita. Det anbefales sterkt å unngå fôr som inneholder fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer. Slike ingredienser kan føre til allergiske reaksjoner, fordøyelsesproblemer og generell helseforverring over tid. Mange akita-eiere sverger til høykvalitets fôr som VOM eller alternativer som rent kjøtt, slik som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Mengden mat en akita trenger varierer basert på dens vekt. En nyttig metode for å beregne riktig mengde kalorier er følgende formel: (vekten i kg × 30) + 70 = daglig kaloriinntak.

For eksempel for en akita som veier 40 kg:

(40 × 30) + 70 = 1270 kalorier per dag.

Det er imidlertid viktig å merke seg at hvis akitaen er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å sikre at hunden ikke får for lite eller for mye mat, anbefales det å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

2-3 måltider om dagen er optimalt for en akita. Dette forhindrer overfôring og sikrer jevn energifordeling gjennom dagen. Det er også viktig å huske på at man ikke bør mate hunden rett før en lang tur eller trening med høy intensitet. Dette kan føre til fordøyelsesproblemer eller andre helseproblemer som magedreining.

Vanlige helseproblemer

Amerikansk akita er kjent for sitt robuste utseende og sterke karakter, men som mange andre hunderaser, er den også utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig for akita-eiere å være oppmerksomme på disse helsebekymringene for å sikre tidlig diagnose og behandling.

  • Hofteleddsdysplasi: En felles lidelse blant mange større hunderaser. Dette er en unormal dannelse av hofteleddet, som kan føre til smerter og begrenset bevegelighet over tid.
  • Epilepsi: Selv om årsaken ofte er ukjent, er dette en nevrologisk tilstand som kan resultere i tilbakevendende anfall.
  • PRA (progressiv retinal atrofi): Denne øyesykdommen angriper synscellene i netthinnene, og kan i verste fall føre til blindhet.
  • Autoimmune forstyrrelser: Som navnet antyder, dreier det seg om tilstander hvor hundens immunsystem angriper egen kropp. Dette kan manifesteres på ulike måter, avhengig av hva som angripes.
  • Magedreining: En akutt og livstruende tilstand hvor magen roterer og fyller seg med gass. Hurtig inngripen av veterinær er viktig for å redde hundens liv.

Alternativer til amerikansk akita

Amerikansk akita kan være en fantastisk følgesvenn for mange, men om du ikke er helt sikker, kan disse tre hunderasene være potensielle alternativer.

Akita inu

Akita inu har mange likhetstrekk med amerikansk akita. Amerikansk akita har et bjørnelignende hode, mens akita inu sitt hode ligner mer på en rev. Den største forskjellen er derimot når det kommer til størrelse, en amerikansk akita kan nemlig bli hele 59 kg.

Eurasier

Eurasier er en annet alternativ rase for de som søker en hund med lojalitet og rolig temperament. Denne rasen stammer fra Tyskland og er kjent for sin lojale natur, spesielt overfor familien. De er kjent for å være reservert mot fremmede, men danner dypt bånd med sine nærmeste. 

Samojed

Samojedhund kan være et godt alternativ til amerikansk akita. De ser fantastisk ut, og er litt enklere å trene. Denne hunden er en god del mindre med sine 16 til 30 kg.

Historien om amerikansk akita

Amerikansk akita har en stolt historie som strekker seg flere århundrer tilbake. Fra de barske fjellområdene ble denne kraftige rasen tidligere brukt til den farlige oppgaven med bjørnejakt. I tillegg til jakt, tjente akitahundene også som lojale vakthunder for kongefamilien.

Den dag i dag er akita ansett som et symbol på god helse og velstand i Japan. Landet elsker sin nasjonale hund såpass at akita Inu ble utropt som et nasjonalt symbol allerede i 1931.

Men det er kanskje historien om Hachiko – verdens mest kjente akita – som virkelig har rørt hjerter verden over. Hans dedikerte og urokkelige lojalitet til sin eier, professor Eisaburo Uenos, selv etter eierens død, er en påminnelse om den dype forbindelsen mellom hund og menneske. Denne rørende fortellingen lever videre med Hachikos statue som står ved togstasjonen, som et evig minnesmerke.

Dyreplaneten
Logo