Raseprofil: Italiensk spinone

Italiensk spinone er en langhåret hunderase fra Italia. En voksen hund er 29 til 39 kg tung, og går derfor under kategorien store hunder. Rasen er kjent for sitt rolige temperament, og er en god jakthund. Spinonen er familievennlig, men trenger tidlig sosialisering. Den er lettstelt og tåler norske forhold godt.

Italiensk spinone kort informasjon

HunderaseItaliensk spinone
OpprinnelseItalia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde59-70 cm
Vekt29-39 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Italiensk spinone er en hunderase kjent for sin ideelle kombinasjon av intelligens og gode lynne, noe som gjør den til en ypperlig jakthund. Denne hunden fungerer som en peker i jakt, men skiller seg ut fra mange lignende raser med sitt rolige og veloppdragne vesen både i og utenfor jaktfeltet. Det er sjelden spinonen bjeffer uten grunn, og den har ikke tendens til å streife av. 

Italiensk spinone er også et fantastisk kjæledyr. Den kommer godt overens med barn og andre familiemedlemmer. Hunden er til og med vennlig innstilt til fremmede. Styrken ligger i dens kjærlighet og hengivenhet. Selv om den ikke liker å være alene, lider den normalt sett ikke av separasjonsangst. Pusher du grensene stadig vekk, vil det så klart kunne forekomme.

Når det kommer til andre kjæledyr, kan spinonen tolerere andre hunder, takket være dens jaktbakgrunn. Det er likevel viktig å sosialisere italiensk spinone tidlig for å venne den til både andre hunder og mennesker. Høy byttedrift kan skape problemer med andre kjæledyr som katter eller smådyr, særlig hvis de løper fra ham. Dette instinktet kombinert med hundens størrelse kan gjøre samspillet vanskelig.

Trening av en italiensk spinone er generelt en fornøyelse. Denne hunden er samarbeidsvillig og lærer lett. Det beste er å bruke positive forsterkningsmetoder med godbiter og ros for å håndtere hundens stahet. Italiensk spinone svarer ikke godt på streng tilsnakk, grunnet sin følsomme natur. Å være både mild og bestemt er nøkkelen når du trener denne lekne valpen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Italiensk spinone, selv om den er en jakthund, er betraktelig mindre aktiv enn mange andre jakthunder. Men den krever fortsatt regelmessig mosjon for å holde seg sunn og frisk. Daglige turer er essensielt for denne hunden, ikke bare for fysisk helse, men også fordi den er en intelligent rase som trives med mental stimulering gjennom nye omgivelser og ting å utforske. 

Dette hjelper også med å redusere risikoen for atferdsproblemer.

En stor hage er et pluss for denne rasen, hvor den kan strekke på beina og løpe rundt etter eget ønske – men det er viktig å huske at en hage ikke erstatter behovet for daglige turer. Mellom lek i hagen og turer, bør en italiensk spinone få omtrent en til to timers aktivitet daglig. Dette vil sørge for at hunden er veltrent, sunn og fornøyd.

Bruksområder for italiensk spinone

Italiensk spinone er en allsidig hunderase som skaper glede på flere områder. Den er kjent for sin tålmodighet, sin hengivenhet til familien, og sin effektivitet som jakthund. Uansett hvor du ønsker å inkorporere en italiensk spinone i livet ditt, er det viktig å forstå hundens behov og temperament.

Selskaps-og familiehund

I hjemmet viser italiensk spinone sin roligere side, noe som gjør den til en utmerket familiehund. Med sin hengivenhet og kjærlige natur blir den raskt et kjært familiemedlem. Den er selskapelig og krever mye kontakt med eieren, og trives dårlig med å være lenge alene. Samtidig er den svært kosete og har et spesielt godt forhold til barn. Den tålmodige naturen gjør den ideell for familier, men det er avgjørende at barn lærer å respektere og ikke utnytte hundens tålmodighet.

Jakt og friluftsliv

Spinonen er først og fremst kjent som en effektiv jakthund, spesielt for fuglejakt. Den har en utpreget jaktlyst, er modig i søk, og trives i ulike terreng og værforhold. Med sin tykke pels er den godt rustet til å være utendørs i varierte forhold. For de som har en aktiv livsstil, er spinonen også en glimrende treningspartner – den løper gjerne ved siden av deg i et joggetempo, noe som gjør den til en perfekt turkompis.

Stell av italiensk spinone

Pelsen til en italiensk spinone er generelt lettstelt. Her er hva du bør passe på når det kommer til stell.

  • Pelsstell og røyting: Spinonens pels har ikke underull, noe som reduserer mengden røyting. Pelsen bør likevel gres gjennom omtrent en gang i uken for å holde den fri for floker.
  • Tannpleie: Et sunt kosthold er selve hjørnesteinen i god tannpleie. Har du det på plass trenger du ikke å gjøre altfor mye annet enn å gi regelmessige storfebein. Om du ikke er veldig god på kosthold anbefales det derimot å pusse tennene til hunden regelmessig.
  • Kloklipp: Klørne bør sjekkes og klippes jevnlig for å unngå at de blir for lange. Hvor ofte kommer an på hvor mye de slites ned naturlig.
  • Bad: Spinonen skal bades kun når det er nødvendig – takket være sin tette pels som er fri for underull, kan den holde seg ren lenge. Hyppige bad kan imidlertid forstyrre pelsens naturlige oljer, så det anbefales å bade den sparsomt.

Fôr og kosthold

Når det kommer til valg av fôr, er det avgjørende å unngå produkter som inneholder fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse ingrediensene kan ofte være billige erstattere for ekte kjøtt, men tilbyr ikke den næringen en aktiv spinone trenger.

VOM er et eksempel på et kvalitetsmerke som tilbyr ren og høyverdig hundenæring. Alternativt kan rent kjøtt som kjøttdeig og innmat være gode valg. Dette gir hunden de nødvendige proteinene og næringsstoffene uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

For en italiensk spinone som veier, la oss si 35 kg, er det en enkel formel for å beregne den anbefalte daglige kalorimengden: 35 (vekten) x 30 + 70 = 1120 kalorier per dag. Det er verdt å merke seg at hvis hunden er svært aktiv, kan det være behov for å øke kaloriinntaket noe. Derfor er det viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den får riktig mengde fôr.

Antall måltider

For å unngå overfôring og sørge for jevn energifordeling, er det ideelt å dele hundens daglige fôrinntak i 2-3 måltider. Like viktig som antall måltider, er tidspunktet de blir servert på. Husk å aldri mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening – en full mage og anstrengelse er en dårlig kombinasjon.

Vanlige helseproblemer

Italiensk spinone er generelt en sunn rase med en imponerende gjennomsnittlig levealder på 12-14 år. Selv om den har mange sunne leveår foran seg, er det noen helsebekymringer potensielle eiere bør være oppmerksomme på.

  • Ører: Rasens lange ører kan være utsatte for soppinfeksjoner. Regelmessig rengjøring og sjekk kan bidra til å forhindre slike problemer.
  • CCA: Det har vært rapportert forekomster av CCA hos noen individer av rasen, så det er viktig å være oppmerksom på eventuelle symptomer.
  • Skjelettproblemer: Som med mange større hunderaser, kan spinonen være utsatt for hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi. Regelmessige undersøkelser og tidlig påvisning kan hjelpe med å forvalte og eventuelt redusere komplikasjonene relatert til disse tilstandene.

Å kjenne til disse helseproblemene og ta proaktive skritt for å forhindre dem, kan sikre at din italienske spinone lever et sunt og aktivt liv.

Størrelse og utseende

Italiensk spinone er kjent for sitt særegne utseende som gjenspeiler dens robuste natur som en jakthund. Den besitter en nesten kvadratisk kroppsform, hvor både manken og krysset er høyere enn rygglinjen, noe som gir den et kraftfullt uttrykk.

Høyde og vekt

Når det kommer til høyde, varierer den mellom kjønnene. Hannhunder ligger innenfor et spekter fra 60-70 centimeter ved manken, mens tispene har en høyde på 58-65 centimeter. Vektmessig befinner hannhundene seg mellom 32-37 kg, og tispene mellom 28-30 kg.

Pels

Det som kanskje er mest karakteristisk for denne rasen, bortsett fra dens robuste kropp, er det spesielle hodet. Det langstrakte, smale hodet har en hvelvet skalle med en tydelig nakkeknøl. Den unike formen der skallen og neseryggen har divergerende plan, er veldig typisk for rasen. 

Den brede snuten, de dype leppene som smelter sammen med halshuden, de store runde øynene – alt dette harmonerer med pelsens farge. Pelsen i seg selv kommer i en fargevariant av hvit, som kan være komplementert med enten oransje eller leverbrune flekker og prikker, kjent som «skimmel».

De lavt ansatte, tynne ørene er et annet karakteristisk trekk. Halen, som er lavt ansatt, bæres horisontalt og svinger elegant med hundens løse og ledige bevegelser.

Historien om italiensk spinone

Italiensk spinone har røtter som strekker seg tilbake til antikkens raggete jakthunder. I hjertet av Italia, i det vakre Piemonte-distriktet, var spinonen en gang stoltheten for jaktentusiaster. Den deler sitt slektstre med bracco italiano og de franske griffonene.

Selv om spinonen var i ferd med å forsvinne etter de dystre dagene av 2. verdenskrig, klarte den å ri av stormen.

Takk være dedikert avlsarbeid ble rasen gjenopplivet og er nå en foretrukket rase for fuglejakt i Italias fuktige elvedeltaer, ved sjøen og i sumper. I Norden – selv om rasen fremdeles er i mindretall – vinner spinonen stadig flere hjerter og finner veien til flere hjem.

Dyreplaneten
Logo