10 populære polarhunder

Polarhunder er bemerkelsesverdige skapninger som kan både overleve og trives i ekstrem kulde. Historisk sett har de spilt en uunnværlig rolle i livene til mennesker i arktiske regioner, og brukes fortsatt i dag som trekkhunder, konkurransehunder og selskapshunder. 

Hva er en polarhund?

En polarhund er en spesiell type hund med unike fysiske og atferdsmessige egenskaper. Disse egenskapene har blitt utviklet for å tilpasse seg et liv i de harde forholdene i polare og arktiske regioner. Noen av disse distinkte kjennetegnene inkluderer:

  • Tett pels: Polarhunder har en eksepsjonelt tett pels som beskytter dem mot ekstrem kulde. Pelsen fungerer som et isolerende lag, og gir dem muligheten til å tåle ekstremt lave temperaturer.
  • Stående ører: De har ofte stående ører, noe som bidrar til deres karakteristiske utseende. Stående ører gir bedre hørsel under vindfulle og snørike forhold, og hjelper også til med å minimere frostskader.
  • Trekkhund: Polarhunder er historisk sett brukt som trekkhunder, noe som er avgjørende for transport og overlevelse i arktiske områder. De er sterke, utholdende og har en bemerkelsesverdig evne til å jobbe i team.

De mest populære polarhundene

Alaskan malamute, sibirsk husky, samojedhund, grønlandshund og alaska husky er de mest populære polarhundene. Likevel finnes det andre raser som tåler det iskalde klimaet. Noen av disse er jakutisk laika, akita inu, kanadisk eskimohund og russisk-europeisk laika.

1. Alaskan malamute

Alaskan malamute er en robust og bemerkelsesverdig hund av polarhund-typen, kjent for sin kraft og utholdenhet. Hunderasen stammer fra det arktiske landskapet i Alaska, hvor den ble brukt som en sledehund av eskimostammen «mahlemiuts».

Med et dypt bryst og en kraftig muskuløs kropp, fremstår rasen med et energisk og stolt utseende. Hodet er høyt hevet med et våkent og nysgjerrig blikk, og har karakteristiske tegninger i form av en hette, mens ansiktsdelen enten er helt hvit eller markert med en stripe og/eller maske.

Rasen er kjent for å være størst blant polarhundene, med hanner som i gjennomsnitt når en skulderhøyde på 64 til 71 cm og en vekt på om lag 38 til 56 kg, mens tisper er litt mindre med en gjennomsnittlig skulderhøyde på 59 til 66 cm og en vekt på om lag 34 til 46 kg.

Opprinnelig var alaskan malamute avlet for å fungere som en allsidig arbeidshund. De skulle kunne trekke tunge sleder, og var en pålitelig og uunnværlig partner i det harde klimaet i nord. I dag fortsetter de å utmerke seg som trekkhunder, men er også kjærlige familiehunder for dem som nyter tid ute i naturen.

2. Sibirsk husky

Sibirsk husky er en hunderase kjent for sin slående skjønnhet og robusthet. De har et ulveaktig utseende, med en tett, dobbel pels som kan være i en rekke farger, inkludert sort, grå, rød og hvit. De karakteristiske blå øynene gir denne rasen et distinkt uttrykk.

Med en høyde på mellom 50 og 60 cm og vekt mellom 16 og 27 kg, er de av middels størrelse, men gir fortsatt et uttrykk av styrke.

Utover det fysiske, er den sibirske huskyen et praktisk kjæledyr, og ble utviklet for arbeid under harde forhold. Rasen kommer opprinnelig fra det nordøstlige Sibir i Russland, der de ble brukt av stammefolket chukchi for sledehundkjøring, noe som forklarer deres utmerkede utholdenhet og arbeidskapasitet.

I dag er de populære både som familiehunder og for konkurranser i sledehundløp. Til tross for deres uavhengige og eventyrlystne natur, er sibirske huskyer også kjent for deres kjærlige og lekne temperament, noe som gjør dem til flotte følgesvenner for aktive familier.

3. Samojedhund

Samojeden er en polarhund som ser helt fantastisk ut – kjent for sin tykke, kremfargede eller hvite pels og sitt smilende uttrykk. Denne hunden har en imponerende dobbelt pels som ikke bare gir dem et vakkert utseende, men også beskytter dem mot harde klimaforhold. Pelsen kan være ren hvit, krem, eller hvit med sølvglans.

Høyden til samojedhunden er på mellom 50-56 cm for tisper og 54-60 centimeter for hannhunder. Vekten varierer mellom 16 og 30 kg, hvor hannhunder er i det øvre sjiktet og tisper i det nedre.

Opprinnelig ble samojedene brukt av samojedfolket i Sibir for en rekke oppgaver, inkludert i reindrift, jakt, og som sledehunder. De er utrolig hardføre og kan overleve i ekstrem kulde, noe som gjør dem spesielt egnet for lange vintre.

Selv om de er kjærlige og lojale familiemedlemmer, er de også kjent for deres uavhengige og sta natur. Deres store energinivå og behov for mental stimulering betyr at de trenger mye mosjon og lek. Samojeder er intelligente og lærer fort, men de trenger konsekvent trening og sosialisering fra tidlig alder.

4. Grønlandshund

Grønlandshunden er en spennende polarhund, opprinnelig fra Grønland. Rasen er kraftig og utholdende, som skapt for å tåle arbeid som trekkhund i arktiske forhold. Hannhunder er typisk 60 cm eller mer i skulderhøyde og veier rundt 30-35 kg. Tispene er noe mindre, med en minimum skulderhøyde på 55 cm og vekt omkring 25-30 kg.

Rasen er kjennetegnet av sin tette, stive pels bestående av bløt, tett underull og en overpels av tette, rette, grove hår. Pelsen er kort på hodet og beina, men lenger på kroppen og særlig tykk og lang på undersiden av halen.

Til tross for sin robusthet og styrke, er grønlandshunden kjent for sitt energiske, mentalt sterke og uredde vesen. I dag blir denne rasen primært brukt innen friluftsliv og hundekjøring. Grønlandshunden er et utpreget flokkdyr og viser en stoisk ro selv i situasjoner andre raser kan være engstelige for. De har også vist seg som gode jakthunder på sel og bjørn, takket være deres sterke jaktinstinkt.

Med en klar og tydelig leder, vil denne hunden trives godt i en familie, men gjerne en bestående av flere grønlandshunder.

5. Alaska husky

Alaska husky er en imponerende polarhund, kjent for sin utrettelige arbeidsmoral og høye fart. Utseendemessig er de varierte, ofte blandinger av forskjellige raser, men generelt kan de beskrives som middels til store hunder, og vanligvis veie mellom 18 og 28 kg. Med en høyde som varierer fra 51 til 66 cm, er disse kraftige hundene utrustet med en tett, dobbel pels som beskytter dem mot det harde, kalde klimaet i Alaska.

Bruksområdet for Alaska husky er like variert som deres utseende. Tradisjonelt er de mest kjent for sin rolle i hundekjøring, hvor deres utrolige utholdenhet og fart har gjort dem til stjerner i løp som Iditarod og Yukon Quest.

De er også fantastiske familiehunder, med et vennlig og lojalt temperament. Disse hundene er aktive og trenger massevis av regelmessig mosjon, noe som gjør dem til et ideelt valg for friluftsentusiaster. 

6. Mackenzie river husky

Mackenzie river husky er en blandingsrase som opprinnelig ble avlet frem for å støtte pelsjegere og senere arbeiderne under Klondike-gullrushet. Stammen er hovedsakelig fra Nord-Canada og Alaska, med opprinnelse fra både innfødte sledehunder og europeiske trekkhunder. Rasen er anerkjent for sin utmerkede evne til å trekke tunge laster over lange avstander i snøen, med minimalt stell. I dag finnes det dessverre svært få individer av denne unike rasen.

Mackenzie river husky er en stor og kraftig hund med en høyde på mellom 66-74 cm og en vekt på mellom 29-47 kg. De har en mellomlang pels og et bredt spekter av farger som svart og hvit, forskjellige gråtoner, brun, blond, og rød.

Til tross for sin størrelse og styrke, er Mackenzie river husky kjent for å være en pålitelig og vennlig hund, som sjelden viser aggresjon mot mennesker. Deres sterke arbeidsmoral og utholdenhet gjør dem imidlertid best egnet for aktive eiere eller familier som kan gi dem rikelig med trening og mentale utfordringer – hvis du i det hele tatt kan finne en.

7. Jakutisk laika

Jakutisk laika er en mellomstor spisshund med opprinnelse fra Sibir i Russland. Hannene av rasen kan måle 53-58 cm i skulderhøyde, mens tispene er marginalt mindre med en høyde på 51-56 cm. Generelt sett har hunderasen en vekt på 23-20 kg. Jakutisk laika er mer eller mindre en polarhund som er ideell for utfordrende arbeidsoppgaver i et kaldt klima. 

Utseendet er preget av en pels i to lag bestående av snø- og vannavstøtende dekkhår, samt en tett, isolerende underull. Pelsens fargevariasjon er stor og kan inneholde en rekke fargekombinasjoner, men helhvit er eneste unntak for ensfarget pels. 

Bruksområdene for jakutisk laika er mangfoldige, og inkluderer blant annet trekkhund, jakthund, kløvhund og familiehund. Disse hundene er kjent for å være svært hardføre og kan tåle temperaturer ned mot minus 50 grader celsius om de tilvennes gradvis. Deres utholdenhet og energi gjør dem ideelle som sledehunder, mens deres flokkorienterte natur også gjør dem til utmerkede familiehunder for aktive mennesker som tilbringer mye tid utendørs.

8. Akita inu

Akita inu er en stor spisshund som opprinnelig ble brukt som jakthund på bjørn og annet storvilt. Det brede og kraftige hodet er kileformet med rett neserygg og et middels langt snuteparti som er robust. Ørene er små, mens halen er tykk og bæres ringlet over ryggen. De veier som regel alt fra 34-54 kg og har en høyde på 61-71 cm.

Med en pels som er kort, rett og tett, kan akita inu minne om en polarhund. Pelsen kommer i farger som rød, sesamfarget, brindle og hvit. Den er nærmest selvrensende, men krever systematisk stell i røyteperiodene. Hundens evne til å takle kaldt klima, sammen med dens sterke bygning og robuste natur, gjør den godt egnet som trekkhund i det kalde nord. 

I tillegg til jakt og trekk, har rasen flere bruksområder som blant annet som spor-, fører-, service- og ettersøkshund. Akita inu er også utmerket i familier da den er lojal, modig og stolt. Det skal dog nevnes at den passer best for erfarne hundeeiere, da den kan være dominant overfor andre hunder og krever en tydelig leder samt tidlig og konsekvent dressur.

9. Kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund er en polarhund kjent for å være utrolig krevende. Disse hundene, som er ekstremt sjeldne både i Norge og på verdensbasis, krever eiere med omfattende erfaring med polarhunder.

Kanadisk eskimohund har en robust fysikk med tykt bryst, en tett pels og en stor buskhale som kan bæres over ryggen. Med mankehøyde opptil 70 cm for hannene og 60 cm for tispene, og en vekt mellom 18-30 kg avhengig av kjønn, er de blant de større polarhundene. Selv om de varierer i utseende, har noen av dem et ulvelignende uttrykk.

Kanadisk eskimohund er utmerkede trekkhunder, i stand til å trekke to ganger sin egen vekt. Dette er en egenskap som har gjort dem til et godt valg for lange ekspedisjoner i kalde strøk. De er også allsidige i sitt naturlige habitat, og har blitt brukt som beskyttelse- og vakthund mot isbjørn- og moskusangrep, samt til jakt på begge disse dyrene.

Til tross for at kanadisk eskimohund er en intelligent rase som lærer raskt, er den ikke ideell som familiehund og vil trives best når det får være mye ute, samtidig som den har arbeidsoppgaver den kan utføre.

10. Russisk-europeisk laika

Russisk-europeisk laika er en middels stor hund, som tåler kalde klimaer utmerket godt. Hannhunder måler 52-58 cm i skulderhøyde, mens tispene er litt mindre med en høyde som ligger omkring 50-56 cm. Vekten varierer med tanke på kjønn og kan være alt fra 18-30 kg.

Russisk-europeisk laika har en kraftig og muskuløs kropp med spisse ører og hode. Pelsen beskytter godt mot det røffe nordlige klimaet. Den består av to lag – et underlag av tykk og myk pels og et ytre lag som er grovere og vannavstøtende. 

Denne robuste hunden er ikke bare kjent for sin fysiske styrke og utholdenhet, men også for sin bruk i ulike oppgaver. Russisk-europeisk laika er en flerbrukshund. Den er en dyktig jakthund, men kan også brukes som en trekkhund og kløvhund. Disse egenskapene gjør den til en ypperlig hund for aktive friluftsfolk og jegere. Men det er viktig å merke seg at dette er en hund som trives best utendørs og i fysisk aktivitet, og derfor passer dårlig som en ren «innehund».

Konklusjon

Polarhunder deler en felles tilpasning til ekstremt kalde klimaforhold, og er både sterke og utholdende raser. Deres distinkte kjennetegn er en tett pels (ofte dobbel pels), stående ører og evnen til å trekke gjenstander eller mennesker i lange perioder uten behov for hvile. 

Å forstå polarhundenes unike egenskaper og historiske rolle er nøkkelen til å verdsette disse skapningene, da deres betydning for livene til mennesker i kalde områder har vært enorm gjennom historien. 

Enten det er for arbeid, konkurranser eller som kjæledyr, fortsetter polarhundene å være en uunnværlig del av både samfunn og familier rundt omkring i verden, også i Norge.

Ofte stilte spørsmål

Hva er det som definerer en polarhund?

Polarhunder har tilpasset seg ekstremt kalde klimaforhold med en tett pels. Ørene er ofte oppreist for å minimere frostskader og for å høre bedre i deres omgivelser. Polarhunder er også sterke og utholdende, og er gode til å trekke både mennesker og tung last over lange avstander. De er vanligvis svært intelligente, lojale og selvstendige. De har også en sterk arbeidsdrift og mye energi.

Hvilke er de mest populære polarhundene?

De mest kjente polarhundene er alaskan malamute, sibirsk husky, samojedhund og grønlandshund.

Hvordan er polarhunder tilpasningsdyktige i ekstrem kulde?

Polarhunder har utviklet en rekke fysiske egenskaper for å tilpasse seg det kalde klimaet. Den tykke pelsen gir god isolasjon mot kulde, og den tykke underpelsen røyter vanligvis om sommeren for å hjelpe hunden å tilpasse seg varmere vær. De har også utviklet atferdsegenskaper som å grave hull i snøen for å lage ly mot været.

Hvilke oppgaver har polarhunder historisk blitt brukt til?

Historisk sett har polarhunder blitt brukt til en rekke oppgaver i polare klimaer som trekk av sleder, jakt og som vakthunder. I dag er mange polarhunder familiehunder, men de brukes også i hundekjøring, både for transport og hundesport.

Finnes det raser som har like egenskaper som polarhunder?

Ja, det finnes raser som har noen egenskaper som kan klassifiseres som polarhunder, men som ikke nødvendigvis kommer fra polare regioner. For eksempel har keeshond og shiba inu en tett dobbel pels som kan beskytte mot kulde, men de er ikke klassifisert som polarhunder.

Kan polarhunder være ute hele året?

Ja, de fleste polarhunder vil kunne være ute hele året i Norge. Det er viktig å huske på at polarhunder er flokkdyr og trenger selskap. Skal du ha dem ute hele året bør du helst ha tre til fire hunder (eller flere). Husk også at de må ha tilgang på ly og skygge.

Dyreplaneten
Logo