Raseprofil: Bouvier des flandres

Bouvier des flandres hadde sitt utspring i de flamske grensetraktene mellom Belgia og Frankrike. Den var hovedsakelig brukt som gjeterhund og vakthund på grunn av dens gode egenskaper til å håndtere store flokker. Den kan fortsatt brukes til dette i dag. I Norge kaller vi hunderasen ofte bare bouvier.

Bouvier des flandres info

HunderaseBouvier des flandres
OpprinnelseBelgia, Frankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde59-68 cm
Vekt27-40 kg
PelsHalvlang

Litt om bouvier des flandres

 • Bouvier des flandres er primært en gjeterhund og vakthund
 • Vanlige bruksområder er nesearbeid, hundesport og selskapshund
 • Hunderasen fikk først en rasestandard av Norsk Kennel Klubb i 2007
 • Den tidligere presidenten av USA, Ronald Reagan, hadde en bouvier kalt Lucy
 • Bouvier har flere helseproblemer det er viktig være oppmerksom på
 • I Norge blir denne hunden ofte bare kalt bouvier

Størrelse og utseende

Bouvier des flandres er en stor hund med en robust og muskuløs kropp. Hannhunder veier typisk mellom 35-40 kg, og de står rundt 62-68 cm høye ved skuldrene. Tisper er litt mindre i størrelse med en vekt på 27-35 kg. De står vanligvis mellom 59-65 cm høye ved skuldrene.

Pels

Bouvier er utstyrt med en værbestandig dobbel pels. Den ytre pelsen er grov og lang, mens underpelsen er fin og tett. Pelsen kan være i flere farger, inkludert fawn, sort, salt og pepper, og brindle. Noen ganger kan en hvit stjerne bli funnet på brystet.

Pelsen krever regelmessig vedlikehold, inkludert børsting flere ganger i uken og trimming flere ganger i året.

Hale

Bouvier har typisk en sterk og robust hale. Den er kupert (avkortet) i noen land, men dette er ikke lovlig praksis i Norge.  Om hunden har full hale bør den være frodig med pels.

Ører

Ørene til en bouvier des flandres kan være naturlige eller kupert. Naturlige ører er middels store og høyt plassert, og de henger ned tett mot hodet. Kuperte ører er ofte stående, noe som gir hunden et mer varsomt og oppmerksomt utseende. Valget om å kupere ørene er avhengig av oppdretterens preferanser og lokale lover. Igjen er dette ulovlig i Norge.

Lynne, trening og lydighet

Bouvier des flandres er en innholdsrik og lojal hund, kjent for sin beskyttende natur og vennlige personlighet. De er hengivne mot sin familie, og kan være skeptiske til fremmede. Dette er med på å gjøre dem til utmerkede vakthunder. Til tross for sin robuste størrelse, trives de godt både i byen og på landet, og verdsetter nærhet og selskap med sine eiere.

Når det kommer til trening, er bouvier vanligvis ivrig etter å tilfredsstille, noe som gjør treningen relativt enkel. Imidlertid kan de være litt sta, så eierne må være konsekvente for å overvinne deres dominerende personlighet.

Sosialisering er en viktig del av treningen, da det forhindrer hunden i å bli overdrevent sky eller overbeskyttende.

Bouvier des flandres har også en sterk gjeterdrift. Derfor er båndtrening viktig for å sikre at de kan håndtere fristelsen til å jage etter folk på sykler, biler eller andre dyr. Med riktig trening og veiledning kan en bouvier bli en veloppdragen og lydig hund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Bouvier er en hund med et moderat aktivitetsnivå. Den er tilfreds med å ligge rundt i huset og nyte selskapet av sin familie, men krever likevel regelmessig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig.

Selv om de ikke er hyperaktive trives de med daglige turer og moderat lek. Det er viktig å merke seg at aktiviteten ikke bør være for intens for valper, da de vokser raskt mellom fire og syv måneder og kan være utsatt for benforstyrrelser. Et høyt intensitetsnivå på harde overflater som asfalt bør unngås til hunden er fullvoksen og leddene er fullt dannet.

Selv om bouvier ikke er kjent for å stikke av har de en sterk gjeterdrift. Derfor kan de ikke alltid motstå fristelsen til å jage etter folk på sykler, biler, eller andre dyr, noe som gjør båndtrening essensielt.

Samlet sett bør en bouvier få omkring en time med moderat til intens aktivitet hver dag, noe som kan inkludere turer, lek i hagen, løping eller hundesport som agility.

Stell av bouvier des flandres

Stell av en bouvier kan være litt krevende, da denne rasen har en værbestandig dobbel pels som krever regelmessig pleie. Dessuten trenger de regelmessig vedlikehold av tennene, ørene og klørne.

Pelsstell og røyting: Bouvier har en lang og grov ytterpels, samt en fin og tett underpels. Selv om de ikke røyter overdrevent, bør pelsen deres børstes flere ganger i uken for å holde den ren og flokefri. Pelsen bør for øvrig også normalt trimmes hver andre eller tredje måned.

Ører og øyne: Ørene til bouvier bør sjekkes ukentlig for tegn på infeksjon som rødhet eller vond lukt. Øynene bør være klare og uten rødhet eller utflod.

Tannpleie: Børst hundens tenner minst to til tre ganger i uken for å fjerne plakk og forebygge tannkjøttsykdom. Daglig børsting er enda bedre for å opprettholde god munnhelse. Storfebein kan også hjelpe til med å holde tennene rene dersom det er vanskelig med børsting. Mens et sunt kosthold vil hjelpe til med å forebygge problemer med tennene.

Kloklipp: Klipp klørne en eller to ganger i måneden avhengig av hvor fort de vokser. Hvis du kan høre klørne klikke mot gulvet, er det på tide med en klipp.

Bad: Bouvier trenger ikke å vaskes ofte. Prøv å unngå å bade hunden noe mer enn hver sjette til åttende uke. Lukter den veldig vondt må man kanskje gjøre det likevel, men vær oppmerksom på at for hyppig bading kan føre til hudirritasjoner. Pass på at du bruker en mild hundesjampo.

Bruksområder for bouvier des flandres

Bouvier des flandres er en allsidig rase som har mange potensielle bruksområder. Fra sin opprinnelse som en gjeterhund har denne rasen vist seg å være nyttig i en rekke situasjoner og oppgaver.

Gjeterhund

Opprinnelig ble bouvier des flandres brukt som en gjeterhund i Belgia og Frankrike. Rasen har et sterkt gjeterinstinkt og er flinke til å håndtere store flokker med dyr. De kan fortsatt brukes til gjeting i dag, spesielt på steder der det er behov for en sterk og utholdende hund.

Vakthund

Bouvier des flandres er ofte brukt som vakthund på grunn av sitt beskyttelsesinstinkt. De er svært lojale overfor sin familie og vil være på vakt for å beskytte hjemmet mot fremmede. De har også en imponerende størrelse og et imponerende utseende, noe som kan avskrekke potensielle inntrengere.

Nesearbeid

Bouvier des flandres kan også brukes til nesearbeid, da de har en utmerket luktesans. De kan trenes til å spore forskjellige dufter, og kan også brukes i søk og redning, eller andre lignende oppgaver.

Hundesport

Bouvier er en intelligent og energisk rase som gjør det bra i hundesport. De kan konkurrere i agility, lydighet, rallylydighet, og gjeterhundprøver. Deres utholdenhet og intelligens gjør dem godt egnet til disse aktivitetene.

Familiehund

Bouvier des flandres er en fantastisk familiehund. De er lojale og kjærlige, og er generelt gode med barn. De er også kjent for å være tålmodige og beskyttende overfor de yngste familiemedlemmene.

Fôr og kosthold

Når det kommer til fôring av en bouvier er det viktig å velge et høykvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya eller korn. Disse ingrediensene gir lite næring og kan ofte føre til allergiske reaksjoner. Kvalitetsfôr som VOM hundemat eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat kan være gode alternativer. Disse matvarene er rike på de næringsstoffene hunden trenger for å holde seg sunn og energisk.

Mengde mat

Det er viktig å gi bouvier riktig mengde mat. For mye mat kan føre til overvekt, mens for lite kan føre til underernæring. En god tommelfingerregel for å bestemme hvor mange kalorier hunden din trenger er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 30 kg, vil den trenge omtrent (30*30) + 70 = 970 kalorier per dag.

Hvis hunden din er veldig aktiv, kan du trenge å øke dette inntaket noe. For å sikre at hunden din får riktig mengde mat, bør du veie den regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Det er viktig å være oppmerksom på enkelte sykdommer hvis du vurderer denne rasen. Ved å gi hunden regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold, kan mange av disse sykdommene forebygges. Det er også viktig å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer.

 • Hofte- og albuedysplasi: Dette er arvelige tilstander hvor henholdsvis lårbenet ikke passer godt inn i hofteleddet, og albueleddet er unormalt utviklet. Begge tilstander kan føre til leddgikt og halthet.
 • Grå stær og grønn stær: Disse øyeplagene kan føre til nedsatt syn eller blindhet. Grå stær gir en uklarhet i øyelinsen, mens glaukom er økt trykk i øyet.
 • Entropion og ektropion: Disse er øyelidelser hvor øyelokket enten ruller innover eller utover, noe som kan forårsake irritasjon og infeksjoner.
 • Kreft: Symptomer kan være unormale hevelser, sår som ikke heler, blødninger og pustevansker. Behandlingene kan variere fra kirurgi til kjemoterapi og medisiner.
 • Hypotyroidisme og cushings: Disse er lidelser i skjoldbruskkjertelen og binyrene, og kan gi symptomer som hårtap, vektøkning, sløvhet og hudproblemer.
 • Epilepsi: En nevrologisk tilstand som kan forårsake anfall. Anfallene kan være milde eller alvorlige og kan gi seg utslag i uvanlig adferd eller bevisstløshet.
 • Subvalvulær aortastenose: Dette er en hjertesykdom som gir en unormalt smal forbindelse mellom venstre hjertekammer og hovedpulsåren. Symptomet er besvimelse, og det kan til slutt føre til hjertesvikt.
 • Magedreining: Dette er en livstruende tilstand som kan påvirke store hunderaser med dyp brystkasse, som bouviers. Tilstanden oppstår når magen er oppblåst med gass og deretter vrir seg.
 • Addisons sykdom: En alvorlig tilstand forårsaket av utilstrekkelig produksjon av hormoner fra binyrene. Symptomene er vage og kan være vanskelig å diagnostisere til de når mer avanserte stadier.

Alternativer til bouvier

Om du er interessert i bouvier, men ikke har bestemt deg enda, er det flere lignende alternativer du kan velge mellom.

Mudi

Mudi er en mellomstor hunderase fra Ungarn som har blitt elsket av bønder og gjetere gjennom generasjoner. Den har blitt brukt til gjeting og vakthold av buskap, men har også vist seg å være en dyktig jakthund.

Med en høyde på 35-51 cm og vekt mellom 8-13 kg, er mudi en god del mindre enn en bouvier. Med en forventet levealder på 12-14 år, halvlang pels, og sin dyktighet innen hundesport, kan mudi være et utmerket valg for en aktiv familie.

Briard

Briard er en stor og langhåret hunderase fra Frankrike kjent for sin stolte historie som gjeter- og vakthund. Med en høyde på 56-68 cm og en vekt mellom 30-40 kg, er briard en sterk og robust hund. Den har vært til uvurderlig hjelp i begge verdenskrigene, og har fortsatt en viktig rolle innen Røde Kors. Briard lever normalt mellom 9-11 år.

Schapendoes

Schapendoes er en mellomstor og langhåret hunderase fra Nederland kjent for sin intelligens, lærevillighet og selvstendighet. Med en høyde på 40-50 cm og en vekt mellom 12-25 kg, har schapendoes vært en verdsatt gjeterhund siden 1800-tallet. I dag er schapendoes mer populær som selskapshund takket være sin lojalitet, hengivenhet og et søtt utseende. Denne hunderasen har en forventet levetid på 12-15 år.

Historien om bouvier des flandres

Bouvier des flandres, en hund med sitt utspring i de flamske grensetraktene mellom Belgia og Frankrike, har en mystisk og noe uklar opprinnelse. Tidlig ble den kalt Bouvier des roeseloare, noe som kan indikere en opprinnelse sør i Belgia. Ulike teorier peker på flere lokale raser som mulig kryssavl for å skape den robuste hunden, men ingen kan bekreftes med sikkerhet.

Første omtale i skriftlige kilder kom i 1895 i en belgisk bok om hunderaser av professor Reul, men navnet bouvier ble ikke brukt i beskrivelsen. Rasen er antatt å ha oppstått på slutten av 1800-tallet, muligens i 1890-årene.

Rasen ble nesten utryddet under første verdenskrig der den utførte viktige oppgaver ved fronten. Den ble reddet av flamske soldater som tok med seg overlevende hunder hjem. I mellomkrigsårene ble disse hundene grunnlaget for videre oppdrett.

Den første registreringen av rasen skjedde i 1913 i den belgiske stamboken, men under et annet navn. Først i 1935 kom navnet bouvier des flandres i bruk og rasestandarden ble etablert av FCI i 1965. I Norge fikk hunderasen rasestandard av NKK i 2007.

Ofte stilte spørsmål om bouvier des flandres

Hvor kommer bouvier fra?

Bouvier har sin opprinnelse i de flamske grensetraktene mellom Belgia og Frankrike. Rasen er antatt å ha blitt utviklet på slutten av 1800-tallet og har siden blitt verdsatt for sin styrke, lojalitet og vakthundferdigheter.

Hvor stor blir en bouvier?

En fullvoksen Bouvier des Flandres veier vanligvis mellom 27 og 40 kg, mens skulderhøyden varierer fra 59 til 68 centimeter. Hannene er generelt større og tyngre enn hunnene.

Hvor lenge lever en bouvier?

Gjennomsnittlig levetid for en bouvier er mellom 10 og 12 år, men det er ikke uvanlig for enkelte individer å leve opp til 14 år med riktig pleie og ernæring.

Hvor mye aktivitet trenger en bouvier?

Som en arbeidshund trenger bouvier des flandres mye fysisk og mental stimulering. Daglige lange turer, lek i en inngjerdet hage, eller aktiviteter som sporarbeid, agility og lydighetstrening vil holde dem sunne og engasjerte.

Hvordan er bouvier med barn og andre kjæledyr?

Bouvier er vanligvis vennlig og tålmodig med barn, spesielt hvis den vokser opp med dem. Dem kan også komme godt overens med andre kjæledyr i husholdningen, men tidlig sosialisering anbefales.

Hvordan er pelsen til en bouvier?

Bouvier har en grov og tett dobbel pels. Den krever regelmessig børsting for å unngå floker og matter. Rasen røyter moderat, men børsting en eller to ganger i uken kan bidra til å holde røytingen under kontroll.

Dyreplaneten
Logo