Raseprofil: Schapendoes

Schapendoes er en mellomstor hund og kan oversettes til “saue­bikkje”. Siden 1800-tallet har rasen vært en gjeterhund verdsatt for sin arbeidslyst, lærevillighet, intelligens og selvstendighet. I dag er den mer populær som en selskapshund på grunn av sitt søte utseende, samt lojaliteten og hengivenheten den har mot sin eier og familie.

Schapendoes info

HunderaseSchapendoes
OpprinnelseNederland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde40-50 cm
Vekt12-25 kg
PelsLanghåret

Litt om Schapendoes

  • Schapendoes har lenge vært en gjeterhund for saueflokker
  • Bønder verdsatte schapendoes arbeidslyst og ønske om å lære
  • Hunderasen holdte på å dø ut, men ble reddet av P.M.C Toepoel
  • Schapendoes har veldig gode til å hoppe
  • Rasen er svært lojal og hengiven

Størrelse og utseende

Schapendoes er en mellomstor til stor hunderase. Hundens lange shaggy pels kan ofte gi inntrykk av at den er større enn den egentlig er. Schapendoes måler mellom 40 og 50 cm i høyde, mens vekten kan variere fra rundt 12 til 25 kg. Hannhundene er vanligvis større enn tispene.

Pels

Schapendoes er kjent for sin lange, tykke, shaggy pels som til og med dekker øynene og ørene. Pelsen er dobbel, noe som gir ekstra varme og beskyttelse i kaldt og vått vær, et miljø der rasen tradisjonelt har trivdes godt. 

Fargene på pelsen kan variere betydelig, med de vanligste fargene er hvit med grå eller brune markeringer. Andre farger kan inkludere hvit, svart, grå, sølv, brun, rød, aprikos og tan, eller en hvilken som helst kombinasjon av disse fargene – inkludert brede striper eller flekker. Imidlertid er blågrå til svart foretrukket for utstilling.

Til tross for sin lange og shaggy pels røyter ikke schapendoes mye.

Hale

Schapendoes har en lang hale, som vanligvis bæres i en buet form. Halen er godt dekket med lang pels, noe som gir den et busket utseende. Når hunden er i aktivitet eller opphisset kan halen bæres høyere, men den faller vanligvis ned når hunden er avslappet.

Ører

Ørene til en schapendoes er middels store og henger ned på sidene av hodet. De er godt dekket med pels, noe som gir dem et mykt og fluffy utseende. Plasseringen av ørene bidrar til hundens vennlige og oppmerksomme uttrykk.

Lynne, trening og lydighet

Schapendoes er kjent for sin lekne, lojale og hengivne personlighet. Dette er en hund som elsker å tilbringe tid sammen med familien sin, noe som gjør den til en flott følgesvenn for både voksne og barn. Selv om de er uavhengige tenkere, er de lette å trene på grunn av deres intelligens og ønske om å behage.

Når det kommer til lydighet, viser schapendoes store talenter. De er raske til å lære og er kjent for sin pålitelighet i forskjellige situasjoner. Likevel fører deres bakgrunn som gjeterhunder til at de har en naturlig tendens til å «gjete» mindre barn og andre dyr i hjemmet, noe som kan være en utfordring å trene bort.

Deres høye energinivå betyr at de trenger god fysisk og mental stimulering. Daglige turer, lek og engasjement i hundesport er alle gode måter å sørge for at din schapendoes får det den trenger. Deres kjærlighet for aktiviteter ute gjør dem til gode følgesvenner for aktive familier.

Schapendoes er videre kjent for sin vaktsomhet. Dette gjør dem til gode vakthunder, selv om de ikke er kjent for å være aggressive. Med riktig trening og sosialisering, vil schapendoes utmerke seg både som en familiehund og som en treningskamerat.

Aktivitetsnivå og mosjon

Schapendoes er en høyenergisk rase som krever betydelig fysisk aktivitet for å holde seg sunn, lykkelig og balansert. De trives best i hjem der de får mye mosjon og mental stimulering. Et par halvtimes til timeslange turer om dagen er nødvendig for å møte deres energibehov.

De setter stor pris på tid utendørs og er glade for å være med på familieaktiviteter, enten det er gåturer, løping eller bare lek i hagen.

Med deres sterke gjeterinstinkter, vil schapendoes også nyte aktiviteter som engasjerer disse instinktene, som agility, gjetetrening eller andre hundesporter. Disse hundene har en naturlig atletisk evne, så det er viktig å inkludere varierte aktiviteter som gir dem en god trening og utfordrer dem mentalt. 

Hvis de ikke får tilstrekkelig mosjon, både fysisk og mentalt, kan de utvikle atferdsproblemer. Det er derfor viktig å sørge for at din schapendoes får den nødvendige aktiviteten den trenger hver dag.

Stell av schapendoes

Stell av en schapendoes er ganske rett frem, men krever litt ekstra oppmerksomhet på grunn av deres lange og tykke pels.

Pelsstell og røyting: Schapendoes har en lang, tykk og krøllete pels som krever børsting en til to ganger i uken for å unngå floker. Selv om de ikke røyter mye vil regelmessig børsting hjelpe med å holde pelsen sunn og ren.

Ører og øyne: Sjekk ørene og øynene regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Rens ørene forsiktig som anbefalt av veterinæren.

Tannpleie: Tannhelsen er viktig for schapendoes, så det anbefales å børste tennene daglig. Dette bidrar til å forhindre tannkjøttsykdommer og dårlig ånde. Så sant du sørger for et sunt og rent kosthold er storfebein alternativ til tannpuss.

Kloklipp: Klørne til en schapendoes bør klippes regelmessig – vanligvis en til to ganger i måneden. Dette forhindrer ubehag eller skade som kan oppstå hvis klørne blir for lange.

Bad: Schapendoes bør ikke bades mer enn én gang i måneden. Bruk en mild hundesjampo slik at du ikke stripper alt av pelsens naturlige oljer. Det vil nemlig føre til hudirritasjon.

Bruksområder for schapendoes

Schapendoes har en rik arv og en allsidig natur som gir dem en rekke bruksområder. Med deres sterke instinkter, intelligens og pålitelighet kan de være en utmerket partner i mange forskjellige sammenhenger.

Gjeterhund for saueflokker

Som opprinnelsen tilsier, fungerer schapendoes utmerket som gjeterhunder. Deres naturlige instinkter og atletiske evner gjør dem i stand til å håndtere saueflokker på en effektiv måte. De er veldig gode på å lese dyreatferd og kan arbeide selvstendig.

Varslende vakthund

Selv om schapendoes ikke er kjent for å være aggressive, er de oppmerksomme og vil varsle eierne sine om noe uvanlig skjer. Deres lojale natur og naturlige nysgjerrighet gjør dem til gode vakthunder, spesielt når det kommer til å varsle om fremmede eller uventede hendelser.

Hundesport

På grunn av sin høye energi og atletiske natur er schapendoes utmerkede kandidater for forskjellige hundesporter som agility, lydighet og freestyle. De har en naturlig evne til å lære og utføre komplekse kommandoer, og deres entusiasme for oppgaver gjør dem til en glede å trene. Schapendoes er også kjent for å kunne hoppe høyt og langt, noe som kan være en fordel innenfor dette feltet.

Familiehund

Schapendoes er kjærlige og sosiale hunder som trives i familiemiljøer. De er vennlige med barn og andre kjæledyr, og de er kjent for sin hengivenhet til sine menneskelige følgesvenner. Så lenge de får nok mosjon og mental stimulering, vil en schapendoes være et flott tillegg til aktive familier som har mye kjærlighet å gi.

Fôr og kosthold

Høykvalitets hundefôr er avgjørende for schapendoes. Det bør være fritt for fyllstoffer og ikke inneholde mais, soya eller korn, som ofte er vanskelig for hunden å fordøye og kan føre til allergiske reaksjoner. Merker som VOM tilbyr kvalitets hundefôr som er næringsrik. Alternativt kan hunden også spise rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, som gir en naturlig og næringsrik kilde til protein.

Mengde mat

Når det kommer til mengde mat, bør en schapendoes få en passende mengde kalorier basert på vekten. En god regel er å gange vekten i kg med 30 og legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 15 kg, bør den få (15 x 30) + 70 = 520 kalorier om dagen.

Hvis hunden din er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke dette inntaket noe. Det er derfor viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den holder en sunn vekt.

Vanlige helseproblemer

Schapendoes kan være utsatt for enkelte helseproblemer. Riktig stell, regelmessig aktivitet, et næringsrikt kosthold og regelmessige veterinærkontroller er viktige elementer for å holde hunden sunn og unngå disse problemene. 

Ved kjøp av en schapendoes valp, er det også viktig å velge en ansvarlig og anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot kjente helseproblemer.

  • Katarakt: Dette er en øyesykdom som kan påvirke schapendoes. Tilstanden kan gradvis sørge for dårligere syn og i verste fall blindhet.
  • Allergi: Noen schapendoes kan være utsatt for allergier, noe som kan forårsake hudproblemer og fordøyelsesproblemer.
  • Magedreining: Er en akutt og livstruende tilstand som krever øyeblikkelig veterinærhjelp. Kan skje når hunden spiser et altfor stor måltid – ofte bestående av matvarer den egentlig ikke bør ha.
  • Infeksjoner: Som alle hunder kan schapendoes oppleve forskjellige bakterielle infeksjoner og virusinfeksjoner.
  • Betennelse: Forskjellige former for betennelse kan oppstå, ofte som et resultat av en infeksjon eller en skade. 

Norsk Schapendoesklubb har i samarbeid med Veterinærhøgskolen NMBU igangsatt et forskningsprosjekt for å kartlegge den genetiske bakgrunnen for katarakt hos rasen, med målet om å utvikle en DNA-test for sykdommen.

Dersom forskningsprosjektet lykkes i å utvikle en DNA-test for katarakt, kan dette forhindre at det fødes schapendoes som utvikler katarakt i fremtiden, og med det bidra til en enda bedre helse i rasen.

Alternativer til schapendoes

Hvis du er interessert i schapendoes, men ønsker å utforske noen alternativer, finnes det flere hunderaser som deler noen likhetstrekk med schapendoes, men som også har sine unike kvaliteter. Noen eksempler på dette er briard, bearded collie og pumi.

Briard

Briard er en historisk hunderase fra Frankrike som har blitt brukt som gjeter- og vokterhund siden 700-tallet. Denne hunderasen er en god del større enn schapendoes, med en vekt på mellom 30 og 40 kg, og en høyde på mellom 56 og 68 cm. 

Briard deler schapendoes bruk som gjeterhund, men har også en lang historie som vokterhund og har vært brukt til å frakte ammunisjon og spore opp sårede soldater. 

Pelsen er lang, som hos schapendoes, men briard har en mer stolt og dominerende utstråling.

Bearded collie

Bearded collie, ofte kjent som «beardis», er en britisk hunderase som har vært en viktig ressurs for sauebønder. Selv om den er lik border collie i funksjon, har den et helt annet utseende. 

Bearded collie er litt mindre enn schapendoes, med en vekt på mellom 18 og 27 kg, og en høyde på mellom 51 og 56 cm. Rasen er kjent for sin lange pels og sin herlige personlighet, noe som gjør den til et attraktivt alternativ for de som ønsker en familievennlig og aktiv gjeterhund.

Pumi

Pumi er en ungarsk hunderase som ble først omtalt i 1815, men som utviklet seg som en egen rase på 1700- til 1800-tallet. Dette er en allsidig hund, brukt som gjeterhund for ulike typer husdyr, som skadedyrbekjemper, vakthund, og til og med som jakthund på villsvin.

Pumi er mindre enn schapendoes, med en vekt på mellom 8 og 15 kg, og en høyde på mellom 38 og 47 cm. Til tross for den mindre størrelsen, deler pumi schapendoes aktive natur og behov for stimulering, noe som gjør den til et flott alternativ for de som søker en mindre, men fortsatt energisk og arbeidsvillig hund.

Historien om schapendoes

Schapendoes’ historie strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet da denne allsidige hunden hjalp sauegjeterne i Nederland. Rasen som sannsynligvis deler opphav med bearded collie, owczarek nizinny, bergamasco, puli og briard, fant også veien til de tyske distriktene Hessen, Odenwald og Niederrhein, hvor den ble kjent som «tysk gjeterpuddel». 

Schapendoes ble verdsatt for sin arbeidslyst og evne til å lære, og ble satt til å samle, hente og holde styr på saueflokken, samt fungere som vakthund.

Da sauene forsvant eller antallet ble redusert, fulgte schapendoes i deres fotspor. Rasen var i fare for å dø ut, men en redning var på vei. Under andre verdenskrig satte kynolog P.M.C. Toepoel i gang et avlsprogram for å bevare schapendoes, noe som ledet til grunnleggelsen av den første raseklubben i 1947 og en midlertidig anerkjennelse fra nederlandsk kennelklubb i 1952. Etter hvert ble rasen endelig anerkjent av FCI i 1971. 

Ofte stilte spørsmål om schapendoes

Er schapendoes en god gjeterhund?

Ja, schapendoes er kjent som en utmerket gjeterhund. Med røtter i Nederland, der den har hjulpet sauegjetere siden slutten av 1800-tallet, har schapendoes bevist sin verdi i å samle, hente og holde styr på saueflokker. Den er kjent for sin arbeidslyst og læreevne, noe som gjør den til et naturlig valg for denne typen arbeid.

Hvordan er schapendoes som selskapshund?

Som selskapshund er schapendoes både kjærlig og lojal. Den er også kjent for å være meget vennlig, både mot voksne, barn og andre dyr. Den trenger imidlertid mye fysisk og mental stimulering, så den passer best for en aktiv familie som kan tilby den nok mosjon og mentale utfordringer.

Hvordan er schapendoes med hundesport?

Schapendoes er en ypperlig hund for ulike hundesporter. Den er kjapp, smidig og har god utholdenhet, noe som gjør den egnet for sporter som agility, lydighet og rallylydighet. I tillegg til dens fysiske egenskaper, er den også ivrig etter å lære og arbeide, noe som gjør trening både morsom og givende.

Kommer schapendoes fra Nederland?

Ja, schapendoes har sin opprinnelse i Nederland der den har vært brukt av sauegjetere siden slutten av 1800-tallet.

Liker schapendoes å hoppe?

Ja, schapendoes er kjent for sin evne til å hoppe høyt og langt, noe som gjør den spesielt dyktig i hundesporter som agility. Dette stammer sannsynligvis fra dens opprinnelige bruk som gjeterhund hvor den måtte kunne navigere gjennom ulendt terreng.

Dyreplaneten
Logo