Raseprofil: Komondor

Komondor er en “mopp-lignene” hund som kommer fra Ungarn. Rasen ble tatt med til landet av en tyrkisk folkegruppe som fikk asyl av den ungarske Kongen Béla IV på 1200-tallet. Komondor er en territoriell vokterhund som har beskyttet husdyr, eiendom og den menneskelige flokken den var en del av siden den tid.

Komondor info

HunderaseKomondor
OpprinnelseUngarn
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde64-76 cm
Vekt40-60 kg
PelsLanghåret

Litt om komondor

  • Komondor har en dominansorientert personlighet
  • Rasen er normalt ikke en kosete hund, men er lojal og hengiven overfor eier og familie
  • Komondor er en ypperlig vokterhund og vakthund
  • Hunderasen er kjent for sitt «moppelignende” utseende

Størrelse og utseende

Komondoren er en stor hund. Hannene kan bli omkring 71-76 cm høye målt i skulderhøyde, og har en typisk vekt som ligger mellom 50 og 60 kg. Tispene er litt mindre i størrelse, de kan bli omtrent 64-69 cm høye og veier typisk mellom 40 og 50 kg.

Pels

Komondoren er kjent for sin helt unike pels. Pelsen er helhvit og kan minne om en mopp, med lange lisse-lignende strimler som henger ned over kroppen. Disse strimlene er resultatet av grov behåring som er sammentvinnet.

Pelsen er spesielt lang på lendet, ryggen, skuldrene og langs sidene av brystkassen, hvor den kan være mellom 15-22 cm lang. Pelsen på hodet, halsen og nedover lemmene er noe kortere, men fortsatt betydelig med en lengde på 10-18 cm. Pelsen skal ikke børstes, men heller «ryddes/separeres» med fingrene fra hunden er omkring 8 måneder gammel.

Hale

Komondorens hale er lavt ansatt og bæres normalt hengende, med spissen buet noe oppover. Når hunden er oppmerksom kan halen løftes og bæres i forlengelsen av rygglinjen. Dette gir hunden et alert og engasjert uttrykk.

Ører

Ørene på en komondor er ansatt middels høyt på den hvelvede skallen og de bæres hengende helt fra ansatsen. Formen på ørene er enten i V eller U, noe som gir hunden et karakteristisk uttrykk. Ørene er lite bevegelige, noe som er typisk for denne rasen. De er også dekket av rikelig med pels, noe som bidrar til det unike «mopp-lignende» utseendet rasen er kjent for.

Lynne, trening og lydighet

Komondoren er en hunderase for erfarne hundeeiere, da den har en sterk og dominansorientert personlighet. Hunden er ikke typisk kosete, men viser lojalitet og hengivenhet overfor eieren og familien. Når det kommer til barn viser den forsiktighet og en viss mildhet.

Rasen er territorial, noe som reflekteres i dens egenskaper som vakthund.

Treningen må være konsekvent, men også variert og stimulerende for å holde hunden engasjert. Komondoren er en intelligent rase, men dens sterke personlighet og noen ganger sta natur kan gjøre den litt utfordrende å trene. Den trenger en tålmodig eier som forstår behovet for å etablere seg selv som en sterk og trygg leder.

Lydigheten av en komondor kan variere basert på dens individuelle temperament og tidligere erfaringer. Men, med riktig tilnærming og forståelse kan de lære å følge kommandoer og være responsive treningspartnere.

Aktivitetsnivå og mosjon

Komondoren er en hunderase som er full av energi og krever mye mosjon for å trives. Denne aktive hunden vil glede seg over daglige lange turer, løp og lek. Dette vil ikke bare holde den i form, men også bidra til å redusere potensielle atferdsproblemer forårsaket av inaktivitet.

Med sin bakgrunn som en brukshund og vokterhund, kan det være lurt å benytte seg av aktiviteter som simulerer disse oppgavene, som for eksempel agilitytrening eller sporingsøvelser.

Det er viktig å merke seg at som en stor rase, kan overaktivitet og tunge løft bli en belastning for leddene, så det er lurt å variere tempoet og typen av mosjon. Slik kan hunden holde seg engasjert og unngå eventuelle helseproblemer på lang sikt.

Komondoren trenger minst et par timer aktivitet hver dag. Dette hjelper den med å forbrenne energi og holde seg mentalt stimulert.

Gitt dens naturlige instinkter og store størrelse, vil komondoren trenge en tilstrekkelig stor plass for mosjon, enten det er en stor bakgård eller regelmessige turer til et område hvor den kan løpe fritt og trygt.

Det er også viktig å huske på at sosialisering kan være en annen god form for mental og fysisk stimulering for denne hunderasen.

Stell av komondor

Å ta godt vare på en komondor krever en del stell og vedlikehold. Her er noen viktige punkter for å sikre at hunden din er sunn og velstelt:

  • Pelsstell og røyting: Komondor har en unik mopp-lignende pels som krever mye vedlikehold. Pelsen skal separeres med fingrene og ikke børstes. Fra hunden er 8 måneder gammel må man begynne å dele pelsen for å unngå floker og sammenfiltring. Den røyter ikke mye, men pelsen krever regelmessig tilsyn.
  • Ører og øyne: Kontroller ører og øyne jevnlig for tegn på irritasjon, infeksjon eller fremmedlegemer. Komondorens ører henger ned og kan være utsatt for øreinfeksjoner. Rens ørene nøye og tørk dem godt etter bading eller svømming.
  • Tannpleie: Tannpleie er viktig for å unngå tannkjøttsykdommer. Regelmessig børsting av tennene anbefales. Et sunt kosthold og storfebein er også nyttig.
  • Kloklipp: Klipp klørne regelmessig for å unngå ubehag og smerter. Dette er spesielt viktig for store hunder som komondor siden de har en tendens til å utvikle problemer med leddene.
  • Bad: Komondoren skal ikke vaskes mer enn maksimalt to ganger i året med sjampo eller såpe. Overvasking kan skade pelsens naturlige oljer og forårsake hudproblemer. Husk å tørke hunden grundig etter badet, særlig rundt ørene og under potene for å unngå infeksjoner.

Bruksområder for komondor

Komondor er en hunderase med mange potensielle bruksområder, takket være dens naturlige instinkter og ferdigheter. Denne hunderasen er en utmerket vakt- og beskyttelseshund.

Vokterhund av husdyr

Komondor ble avlet for å være en husdyrvokter. Den er rolig og stabil når alt er normalt, men vil fryktløst forsvare sine husdyr ved tegn på fare. Denne hunden er avlet for å tenke og handle uavhengig, noe som gjør den i stand til å ta beslutninger på egen hånd.

Vakthund

Komondor er veldig beskyttende for sitt territorium og familie. Den er alltid på vakt og vil hvile om dagen, mens den konstant patruljerer territoriet om natten. Hvis noen uvelkomne gjester prøver å invadere vil komondoren vanligvis slå dem ned og holde dem nede til eieren ankommer.

Familiehund

Komondor er en kjærlig hund mot sin familie, inkludert barn og familiens venner. Selv om den kan være mistenksom overfor fremmede vil den akseptere dem når det er klart at det er ingen fare på ferde. Komondoren er veldig god med andre kjæledyr i familien, og er ofte veldig beskyttende over dem.

Det bør imidlertid nevnes at komondor kan være en krevende rase. Den passer ikke å ha i en leilighet, da den trenger plass og mosjon for å trives.

Fôr og kosthold

Det er viktig å fokusere på kvalitetsfôr for komondor. Fôret bør være uten fyllstoffer som mais, soya og korn, da disse kan ha negativ effekt på hundens fordøyelse og generelle helse. Kvalitetsfôr som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er å foretrekke.

Mengde mat

Mengden mat en Komondor trenger varierer basert på hundens vekt og aktivitetsnivå. En generell regel er å gange hundens vekt i kilo med 30 og legge til 70 for å finne ut hvor mange kalorier hunden trenger hver dag. For eksempel, hvis hunden veier 50 kg, vil den trenge omtrent 1570 kalorier per dag (50 kg * 30 + 70 = 1570 kcal).

Komondor er generelt en aktiv hund som trenge mer mat enn normalen. Pass på at du veier hunden regelmessig for å justere fôrmengden etter behov.

Vanlige helseproblemer

Komondor er generelt en sunn rase, men som alle hunderaser kan den være mer disponert for visse helseproblemer. Det er viktig med regelmessige veterinærkontroller, korrekt stell, aktivitet og et sunt kosthold for å bidra til å forebygge disse problemene. Det er også avgjørende å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer.

  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en degenerativ sykdom som påvirker hofteleddene og kan føre til smerter, halthet og mobilitetsproblemer. Det er en vanlig tilstand som finnes hos mange hunderaser.
  • Entropion: Entropion er en tilstand hvor øyelokket ruller innover, noe som kan føre til irritasjon eller skade på øyet. Det er typisk merkbart innen hunden er seks måneder gammel. Påvirkede komondorer kan gni seg på øynene og kirurgisk korreksjon er ofte nødvendig når hunden når moden alder.
  • Magedreining (oppblåsthet): Magedreining er en alvorlig tilstand forårsaket av rask opphopning av gass og luft i magen, noe som fører til dens utvidelse og vridning. Denne tilstanden er livstruende og krever øyeblikkelig veterinærhjelp for å forhindre alvorlige komplikasjoner eller død. Pass på porsjonsmengde og at hunden ikke får i seg matvarer den ikke bør ha.

Alternativer til komondor

Hvis du vurderer en komondor, men ønsker å se på noen lignende raser, kan det være verdt å se nærmere på puli, old english sheepdog og bearded collie. Disse hunderasene har enkelte likheter med komondoren, men også noen betydelige forskjeller.

Puli

Puli er nok en hunderase fra Ungarn. Den har lang pels, men er betydelig mindre i størrelse med en høyde på 37-44 cm og vekt på 10-15 kg. Dette gjør den enklere å håndtere for noen familier. Pulien er også kjent for sin høye intelligens og kan være lettere å trene enn en komondor. Selv om pulien har en lang pels, trenger den ikke masse pelsstell.

Old english sheepdog

Old english sheepdog er en annen alternativ rase å vurdere. Denne rasen er noe mindre enn komondor, med en høyde på 51-61 cm og vekt på 27-45 kg. Old english sheepdog har også en lang pels, og trenger også en del pelsstell. Den er kjent for sitt rolige og gode lynne, og er kjærlig og tålmodig med barn.

Bearded collie

Bearded collie er også et godt alternativ til komondor. Den har en høyde på 51-56 cm og vekt på 18-27 kg, noe som gjør den mindre enn både komondor og old english sheepdog. Den har en lang pels, men trenger ikke like intensivt pelsstell som komondor. Bearded collie er kjent for sitt vennlige og lekne lynne, og er en utmerket familiehund.

Historien om komondor

Komondor-rasens historie er fylt med reiser, migrasjon og kulturelle utvekslinger som strekker seg flere århundrer tilbake. Mange hevder at komondor-rasen kom til Ungarn med Magyarene i 895, men nyere forskning peker i en annen retning.

Det virker nå å være enighet om at rasen ankom Ungarn med cumanene, en tyrkisk folkegruppe som først ble observert i Ungarn på steppene i 1239. Komondor, eller «Quman-dur», kan oversettes til «cumanenes hund» eller «tilhørende cumanene». Bevis for denne teorien kommer fra hundeskjeletter funnet i cuman-graver, som bærer stor likhet med dagens komondor.

Cumanene ble presset vestover av de ekspanderende mongolene på 900-tallet. Cumanene opprettet etterhvert et større territorium i Russland, der det er mulig at komondoren kom i kontakt med den sør-russiske ovcharkaen. På 1200-tallet ble cumanene presset videre østover og i 1239 søkte de og fikk asyl av den ungarske kong Béla IV.

Teorien om komondorens opprinnelse bidrar også til å forklare tilstedeværelsen av to store gjeterhunder i Ungarn, komondor og kuvasz. Kuvaszen var magyarenes hund, mens komondoren var cumanenes hund. Disse to folkeslagene levde side om side, men i separate områder. Dette forhindret mye blandinger og dermed ble rasene bevart.

Dette reiser også spørsmål om den andre ungarske rasen med snorpels, puli, kom til Ungarn med magyarene eller cumanene.

De to første komondorene kom til Norge fra Ungarn i 1985. Etter det ble det importert flere hunder fra Sverige og England.

Ofte stilte spørsmål om komondor

Hvordan er komondors personlighet?

Komondor er kjent for sitt modige, lojale og beskyttende lynne. De er intelligente hunder som tar sine oppgaver på alvor. Selv om de kan være reserverte mot fremmede, er de kjærlige og hengivne mot sine familier. De har en tendens til å være uavhengige og bestemte, så tidlig og konsekvent trening er viktig.

Hva er komondor-rasens opprinnelse?

Komondor stammer fra Ungarn og antas å ha kommet dit med cumanene i 1239. Navnet «komondor» betyr «cumanenes hund» eller «tilhørende cumanene». Denne gamle rasen har vært en verdsatt gjeterhund i Ungarn i mange århundrer.

Hvordan bør jeg ta vare på pelsen til komondor?

Komondors har en unik pels som utvikler seg til ledning-lignende «snorer» som de blir eldre. Pelsen trenger regelmessig vedlikehold for å forhindre matter og floker. Det kan ta litt tid og krefter å vedlikeholde, men det bidrar til å gi rasen sin særegne utseende.

Kan komondor fungere som en vokterhund?

Ja, komondors er kjent for å være utmerkede vokterhunder. De har blitt brukt i århundrer for å beskytte husdyr mot rovdyr, og dette instinktet er fremdeles sterkt i rasen. Deres beskyttende natur og deres vilje til å forsvare sitt territorium gjør dem til naturlige vokterhunder.

Er komondor en god vakthund?

Ja, takket være deres beskyttende natur og deres mistenksomhet mot fremmede gjør komondor til en utmerket vakthund. De er svært oppmerksomme og vil raskt varsle sin familie om de merker noe uvanlig. Det er for så vidt viktig å trene dem ordentlig for å sikre at de ikke blir for beskyttende eller aggressive.

Dyreplaneten
Logo