Bergamasco er en italiensk hund med lang pels og en levetid på 13 til 15 år. Den er selvstendig, lojal og beskyttende, men krever tålmodig trening med positiv forsterkning som hjelpemiddel. Pelsstellet er unikt der tre hårtyper danner karakteristiske flokker. Bergamasco veier mellom 26 og 38 kg og passer best for erfarne eiere.
Bergamasco kort informasjon
Hunderase | Bergamasco |
Opprinnelse | Italia |
Lovlig i Norge | Ja |
Rasestatus | Godkjent |
Levetid | 13-15 år |
Høyde | 54-62 cm |
Vekt | 26-38 kg |
Pels | Langhåret |
Lynne, trening og lydighet
Bergamasco viser et særegent lynne, preget av uavhengighet kombinert med en dyp lojalitet. Disse hundene bærer med seg en sterk trang til å beskytte sin flokk – enten det er familien eller husdyrene de passer på. Samtidig har de en fantastisk tålmodighet og ro.
Bergamasco kan til tider virke intuitiv og har høy intelligens. De er vennlige, oppmerksomme og sosiale hunder som trives best i nærheten av familien. Til tross for deres uavhengige lynne, bør de ikke overlates lenge alene hjemme.
Når det kommer til trening av en bergamasco, vil det bli en utfordring, hovedsakelig på grunn av dens selvstendige natur. Bergamasco ønsker å gjøre eieren sin fornøyd, men vil også se på seg selv som en likeverdig partner, snarere enn en underordnet.
Trening av en slik sta hund krever tålmodighet og belønning – her vil positiv forsterkning gi best resultat. Det spesielle med bergamasco er at de trenger å forstå hva som forventes av dem og hvorfor. Når de forstår dette – og verdien bak det – vil de kanskje akseptere oppgaven.
Aktivitetsnivå og mosjon
Bergamasco krever et middels nivå av mosjon. Selv om et hus med en hage der hunden kan løpe rundt i er ideelt, kan også en leilighet fungere – forutsatt at hunden får tilstrekkelig med mosjon og leketid. Det anbefales at all mosjon for en bergamasco bør gjøres sammen med eieren, i stedet for å la hunden være alene i hagen.
Bergamasco bør få minst én time aktivitet hver dag, enten gjennom turer, jogging, fjellturer, leketid, eller mer. De kan også kose seg med hundesport som agility og gjeting. Dette er flotte aktiviteter som engasjerer både kropp og sinn.
Svømming er derimot ikke en ideell aktivitet for rasen – vannet gjør nemlig pelsen tung, og hindrer bevegelse.
Bruksområder for bergamasco
Bergamascos rike historie som brukshund i de italienske alpene har gitt rasen et spekter av unike egenskaper.
Selskaps-og familiehund
Selv om bergamasco ikke primært er kjent som en familiehund, besitter den likevel slike kvaliteter for de rette menneskene. Den kraftige pelsen gjør den til en typisk utehund som krever betydelig mosjon og pelsstell – selv om voksne hunder har et mindre krevende pelsstell enn unghunder. Den er kjent for å være svært selvstendig, selvsikker og lojal. Med sitt behov for tydelig lederskap, passer den best for erfarne hundeeiere.
Gjeter- og gårdshund
Bergamascos arv som en gjeter skinner godt gjennom, spesielt når den jobber med beitedyr. Den har vist seg å være en pålitelig og effektiv hjelper i fjellene og er også en stødig gårdshund.
Trekk- og kløvhund
Denne energiske rasen er også glad for å påta seg rollen som trekkhund eller kløvhund. Den trives med oppgaver og har en sterk arbeidsevne.
Agility og lydighet
Selv om bergamasco primært har sin bakgrunn som brukshund, viser flere individer stor interesse for moderne hundesporter. Med riktig trening og motivasjon kan den delta i agility- og lydighetskonkurranser.
Stell av bergamasco
Stell av en bergamasco er unikt, gitt rasens spesielle pelsstruktur.
- Pelsstell og røyting: Bergamascos pels består av tre forskjellige hårtyper: hundehår (ganske mykt), geitehår (grovere) og ull (lodden). De to sistnevnte begynner først å vise seg når hunden modnes. Når hunden fyller ett år, må pelsen «rives» for å danne de karakteristiske flokkene eller mattene. Dette kan ta noen timer, men er en engangsprosess i hundens liv. Etter dette vil flokkene vokse og bli tettere – de krever ikke børsting og røyter minimalt.
- Ører og øyne: Ørene til bergamasco bør rengjøres omtrent én gang i måneden for å forhindre infeksjoner. Øynene kan tørkes forsiktig med en myk klut ved behov for å fjerne smuss eller utflod.
- Tannpleie: Det er ideelt å børste hundens tenner daglig, men minst 2 til 3 ganger i uken for å forebygge tannproblemer og dårlig ånde. Et sunt kosthold er den viktigste forebyggeren, mens et storfebein kan hjelpe med å rense tennene naturlig.
- Kloklipp: Hundens klør bør sjekkes omtrent hver måned for å se om de trenger klipping. Det er anbefalt å trimme dem hver 3. til 4. uke for å unngå at de blir for lange, men dette kommer an på hvor aktiv hunden din er.
- Bad: Bad er kun nødvendig noen få ganger i året. Etter bading må flokkene tørkes grundig med vifter for å unngå lukt og fuktighet. Det er også viktig å bruke en hundesjampo som er skånsom mot hundens spesielle pels.
Fôr og kosthold
For en sunn og velfungerende hund er det viktig å investere i kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og andre potensielt problematiske ingredienser. Premium fôr fra anerkjente merker som VOM er ofte et godt valg. Noen entusiastiske hundeeiere sverger også til rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, da dette gir hunden den næringen den naturlig trenger.
Mengde mat
Å sørge for riktig mengde mat er nøkkelen til å opprettholde hundens ideelle vekt og generelle helse. En enkel regel for å finne ut av dette er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. Dette gir deg det omtrentlige antallet kalorier hunden din bør konsumere hver dag. For en bergamasco som veier mellom 26-38 kg, kan dette tallet variere, og hvis hunden er spesielt aktiv, kan kaloriinntaket potensielt behøve å økes noe. For å holde styr på dette er det lurt å veie hunden regelmessig.
Antall måltider
For å unngå overfôring er det best å dele opp hundens daglige fôrinntak i 2-3 måltider. Dette sikrer jevn energifordeling gjennom dagen og hindrer overspising. Ikke mat hunden rett før en lang tur eller en høyintensitetstrening. Dette kan skape ubehag for hunden – og i verste fall føre til helseproblemer.
Vanlige helseproblemer
Bergamasco er en svært sunn hunderase uten mange helseproblemer. Men, som vanlig er det enkelte sykdommer å se opp for.
- Albueleddsdysplasi: Dette er en tilstand som kan påvirke bergamascoens albueledd.
- Hofteleddsdysplasi: En annen tilstand som kan påvirke hundens hofter.
Det er viktig å forsikre seg om at hunden man skaffer fra en oppdretter er fra sunne foreldredyr.
Alternativer til bergamasco
Bergamasco er en fascinerende hunderase, men det finnes andre raser som kan vurderes som alternativ. Hvis du er på jakt etter en rase med lignende egenskaper, kan du vurdere følgende.
Komondor
Komondor er en hunderase fra Ungarn. Hovedoppgaven til komondor har tradisjonelt vært som en vokterhund for husdyr og eiendom. Den er kjent for sin dominansorienterte personlighet og er ikke typisk kosete. Når det er sagt, er den fortsatt lojal og hengiven overfor sin familie.
Puli
Puli er en annen unik hunderase fra Ungarn. Denne rasen er over 2000 år gammel og har tradisjonelt blitt brukt som gjeterhund på ungarske gårder. Selv om dens primære rolle som gjeterhund har blitt redusert, har den fortsatt sterke gjeterinstinkter.
Spansk vannhund
Spansk vannhund er en allsidig hunderase fra Spania. Den fungerer som en apporterende fuglehund, gjeterhund og kan også være en flott familiehund.
Størrelse og utseende
Bergamasco-hanner kan stolt vise til en ideell høyde på 60 cm, mens tisper ligger litt lavere med en høyde på rundt 56 cm. Det er dog en viss toleranse for denne standarden, hvor det aksepteres en variasjon på +/- 2 cm. Når det kommer til vekt, vil en hann typisk veie mellom 32–38 kg, mens en tispe ligger i vektklassen 26–32 kg.
Pels
Når man tenker på en bergamasco, er det den unike pelsen som ofte trekker oppmerksomheten. Ifølge Norsk Kennel Klub er denne hundens pels rikelig og meget lang, selv om den kan variere litt avhengig av region. Pelsen kan minne om den man finner hos raser som puli og komondor.
Et særegent trekk ved bergamasco-pelsen er tendensen til å danne snorer eller filtaktige bånd, spesielt fra midten av brystkassen og bakover, samt på alle bena. Disse snorene begynner fra ryggens midtlinje og faller nedover kroppssidene.
Hodet er prydet med en litt mindre hard pels som henger over øynene. Underullen er kort, men så tett at det nesten er umulig å se huden gjennom den. Denne pelsen kjennes oljeaktig ut, og fargevariasjonene kan være mange.
Ensfarget grå, forskjellige nyanser av gråflekket – fra blekt grå til mørkere toner og sort – isabellafarget og lys fawn er alle godkjente farger. Selv om ensfarget sort er akseptert, må pelsen være helt sort.
Historien om bergamasco
Bergamasco sine røtter har lenge vært innhyllet i mysterier og teorier. Hva vi vet, er at den tradisjonelt ble brukt som gjeterhund i de italienske alpene – spesielt i Bergamo-regionen.
Dens oppgave?
Å hjelpe bønder med å flytte sauer og krøtter mellom sommer- og vinterbeiter. På den sveitsiske siden av grensen ble hunden kjent som bergamasker hirtehunde.
Interessant nok har vitenskapelige undersøkelser fra 2018 antydet at bergamascoens form kan dateres til tiden før 1859 – men dette betyr ikke at rasen ikke kan være mye eldre. Etter andre verdenskrig var rasens fremtid usikker, men entusiastiske bergamasco-elskere samlet de mest rasetypiske individene og etablerte raseklubben Società Amatori del Cane da Pastore Bergamasco i 1949. Takket være deres innsats, anerkjente FCI rasen i 1956.
Mens de første bergamascoene ble registrert allerede i 1891, måtte Norge vente til år 2000 før «Frosta Fabio», en svensk import, markerte rasens ankomst til landet.
Ofte stilte spørsmål
Hvor kommer bergamasco fra?
Bergamasco stammer fra Italia.
Er bergamasco godkjent som en rase i Norge?
Ja, bergamasco er en godkjent rasestatus i Norge.
Hvordan er lynnet til en bergamasco?
Bergamascos har et særegent lynne preget av uavhengighet og en dyp lojalitet. De er tålmodige, intelligente, vennlige, oppmerksomme og sosiale.
Er det utfordrende å trene en bergamasco?
Ja, trening av en bergamasco kan være en utfordring grunnet hundens selvstendige natur. Positiv forsterkning og tålmodighet er viktig.