Raseprofil: Chug

Chug er en blanding mellom mops og chihuahua, kjent for å være livlig og lojal. De kan bli spesielt knyttet til én person. Blandingsrasen er best egnet for par og familier med eldre barn, da de kan være skarpe mot de små. De er lettlærte, men kan være sta. Til tross for sin høye energi, trenger de bare omtrent 45 minutters lek eller gåtur daglig.

Chug kort informasjon

HunderaseChug
OpprinnelseUkjent
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-13 år
Høyde15-30 cm
Vekt4,5-9 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Å åpne hjemmet sitt for en blandingsrase kan by på overraskelser, siden den kan arve personlighetstrekk fra begge sine stamraser. Din chug kan få sin personlighet enten fra mops eller chihuahua. Han kan være en søt komiker – slik som mops, eller litt staselig – akkurat som chihuahuaen.

Din chug vil mest sannsynlig være full av liv, men samtidig lojal. Som med chihuahua kan en chug bli svært knyttet til ett spesielt medlem av husholdningen, og kan til og med bli territoriell overfor denne personen. Heldigvis kan riktig trening bidra til å dempe denne uønskede oppførselen.

Det har også vist seg at en chug er mindre utsatt for separasjonsangst hvis den bor i en familie.

Chugs trives godt med par og aktive familier med eldre barn. Med små barn i huset, kan det være lurt å vurdere en annen rase. Denne rasen kan, på grunn av sin chihuahua-side, noen ganger være skarp mot små barn.

Det er alltid best å sosialisere chug fra ung alder, slik at den blir vennlig innstilt til andre kjæledyr. Ta den med til parken eller gå turer for å la den bli kjent med andre hunder og mennesker. Når den er godt sosialisert, kan chugs være fantastiske følgesvenner for andre firbeinte familiemedlemmer.

Når det kommer til trening, er chug normalt grei å trene ettersom den er intelligent og ivrer etter å gjøre eieren fornøyd. Men – takket være sin chihuahua-arv, kan den også være svært sta. Du må være tålmodig og konsekvent når du trener hunden din, og alltid bruke positive forsterkningsmetoder. Straff kan skape angst og problematisk oppførsel hos chug.

Å bjeffe kan være et vanlig problem, men i stedet for straff, gi dem en velsmakende godbit eller ros når de slutter å bjeffe, eller når de forholder seg stille i situasjoner de vanligvis ville bjeffet i.

Aktivitetsnivå og mosjon

Chug har et relativt høyt aktivitetsnivå for størrelsen. Heldigvis kan den raskt brenne av denne energien og bli trett innen 45 minutter. Ideelt sett bør chug ha en 30-minutters spasertur, etterfulgt av 15 minutter med leketid hver dag.

Mosjon og aktivitet er ikke bare viktig for å holde hunden i god fysisk form, men det er også essensielt for helsen og for å redusere atferdsproblemer.

På grunn av sin korte snute bør man imidlertid være forsiktig med å anstrenge chugen for mye, da den kan få pusteproblemer. Så selv om den kanskje fristes til å følge deg på en joggetur, er det best å unngå dette. Spesielt om det er varmt og hunden din ikke er i veldig god form.

Chug elsker å leke! Så aktiviteter som hente-leker eller lek med andre hunder kan være perfekte måter for din chug å få utløp for sin energi på, og ha det gøy samtidig.

Stell av chug

Chug krever lite vedlikehold når det kommer til stell, men det er fortsatt noen viktige rutiner du bør følge.

  • Pelsstell og røyting: Selv om pelsen ikke trenger mye stell, bør du helst børste den en gang i uken for å fjerne flass og døde hår.
  • Ører og øyne: De store, fremstående øynene kan av og til ha sekresjon – rengjør dem forsiktig med en fuktig klut. Sjekk at ørene ikke har mye ørevoks, og se samtidig etter tegn på infeksjon.
  • Tannpleie: Regelmessig tannpleie er viktig for alle hunderaser for å forebygge tannproblemer. Forebygging, som et sunt kosthold, er derimot minst like viktig. Unngå mye godbiter og menneskemat.
  • Kloklipp: Som med alle hunder bør du passe på klørne, og klippe dem regelmessig for å unngå at de blir for lange eller skarpe.
  • Bad: Chug har en del rynker, så du må passe på å rengjøre disse rynkene med en fuktig klut for å unngå bakterievekst og irritasjon. Gjør det gjerne hver dag, men det kan også gjøres etter behov.

Fôr og kosthold

Det er essensielt å gi chug kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, og mais. Disse fyllstoffene kan være lite næringsrike og noen ganger føre til allergiske reaksjoner eller fordøyelsesproblemer.

Kvalitetsfôr, som for eksempel fra merker som VOM, er utviklet med hundens ernæringsbehov i tankene. For de som foretrekker et annet alternativ, kan rent kjøtt som kjøttdeig og innmat være et utmerket valg for chug, som for andre hunder.

Mengde mat

For å sikre at din chug ikke får for lite eller for mye mat, kan du følge en enkel regel: multipliser hundens vekt med 30 og legg til 70. Dette gir deg en pekepinn på hvor mange kalorier hunden trenger hver dag.

For en chug som veier 7 kg, vil det være (7 x 30) + 70 = 280 kalorier om dagen.

Antall måltider

2-3 måltider fordelt gjennom dagen er normalt sett passende for chug. Dette hjelper med å fordele kaloriinntaket og unngår overfôring ved ett enkelt måltid. Husk også å unngå å mate hunden din rett før du skal ut på en lang tur – dette kan belaste magen og forårsake ubehag for hunden.

Vanlige helseproblemer

Selv om blandingsraser ofte kan være sunnere enn renrasede hunder, er ikke chug unntatt fra å kunne oppleve visse helseproblemer. Det er viktig for chug-eiere å være oppmerksomme på potensielle helseutfordringer slik at de kan sørge for at deres kjæledyr forblir sunne og lykkelige.

  • BOAS: På grunn av sin korte snute er chug utsatt for BOAS, som kan føre til pustevansker.
  • Patellalukasjon: Dette er en tilstand hvor kneleddet glir ut av plass, og det kan føre til smerte og begrenset bevegelse.
  • Fedme: Chug legger på seg lett, så det er viktig med riktig kosthold og passe med mosjon.
  • Synsproblemer: Øyne-relaterte problemer er vanligere hos chug, så en regelmessig sjekk av øynene er viktig.

Utover disse rasen-spesifikke helseproblemene, er det også en mulighet for andre vanlige helseproblemer som tannsykdom, parasitter og øreinfeksjoner, som kan påvirke enhver hund. Det er derfor viktig å ha jevnlige veterinærbesøk for å sikre at hunden holder seg frisk.

Alternativer til chug

Å velge en hund som passer til livsstilen og personligheten din kan være en utfordrende oppgave. For de som vurderer chug, finnes det også andre sjarmerende små hunderaser som kan vurderes.

Mops

Mops er en elsket hunderase som har sitt opphav i Storbritannia, selv om den trolig stammer fra Kina. Den er kjent som en fantastisk selskapshund. Videre har mops et lekent og kjærlig lynne. Selv om den kan være sta under trening, responderer den godt på positiv forsterkning. Det er viktig å gi mopsen daglig mosjon, men man bør være oppmerksom på dens pustevansker, spesielt i varmt vær.

Puggle

Puggle er en blandingsrase med foreldre fra beagle og mops. Denne hunderasen er kjent for å være sjarmerende, vennlig og nysgjerrig. Puggle elsker familie og barn, men også denne rasen kan være litt sta under trening. Det er essensielt å bruke positive forsterkningsmetoder når man trener en puggle.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en chug?

En chug er en blandingshund som kommer fra mops og chihuahua.

Hvilket lynne har en chug?

Din chug kan arve personlighetstrekk fra begge sine stamraser, enten fra mops eller chihuahua (eller begge). Den kan være leken som en mops, eller litt staselig som en chihuahua. Normalt sett er de fulle av liv og lojale.

Er chugs enkle å trene?

Chugs kan være enkle å trene ettersom de er intelligente og ønsker å glede eieren, men de kan også være sta på grunn av deres chihuahua-arv. Vi vil ikke si at chugs er blant de enkleste rasene å trene. Positive forsterkningsmetoder er nøkkelen i treningen.

Hva bør en chug spise?

Chug bør gis kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som korn, mais og lignende. Rent kjøtt som kjøttdeig og innmat kan også være gode alternativer.

Dyreplaneten
Logo