Raseprofil: Puggle

Puggle er en blanding av beagle og mops, og er en sjarmerende, vennlig og nysgjerrig hund som elsker både familie og barn. Selv om de er små og trives i bymiljøer, trenger de daglige turer og lek i hverdagen. De kan være sta ved trening, men reagerer godt på positiv forsterkning. Vær forsiktig med varme, da de er varmesensitive. Blandingsrasen blir mellom 8 og 14 kg tung.

Puggle kort informasjon

HunderasePuggle
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-15 år
Høyde20-38 cm
Vekt8-14 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

I et hjem preget av varme og latter vil du finne en puggle – en av de mest fornøyde og vennlige små hundene du kan tenke deg. Med en sjarmerende kombinasjon av godt humør, uavhengighet, kjærlighet og nysgjerrighet, er disse små vennene folkets favoritter.

Puggle elsker å leke med barn og andre dyr, og de vil trives best i en familie hvor de kan være tett på sine kjære.

Forvent en symfoni av snusing, snorking, hyling og andre kreative «samtaler» fra din puggle – for disse hundene uttrykker seg i et språk langt mer variert enn enkel bjeffing. Deres omsorgsfulle vesen gjør dem til fantastiske følgesvenner for barn. Men husk, selv om de er vennlige, er det viktig å lære barna hvordan de respekterer en hund, spesielt siden pugglens lille størrelse kan gjøre dem til lett mål for uforsiktige barn.

Når det kommer til trening, er puggle en blanding av iver etter å glede og stahet. De er raske til å underholde, men de er ikke så glade i å bli kommandert rundt. Med en blanding av positiv forsterkning, tålmodighet og rikelig med godbiter, vil du oppdage at din puggle lærer best.

Husk å lære dem «kom»-kommandoen så fort som mulig. Med deres nysgjerrige natur kan de lett bli distrahert av spennende lukter når de er ute uten bånd.

Aktivitetsnivå og mosjon

For de som bor i leiligheter eller i byen, er puggle en ideell følgesvenn takket være sin kompakte størrelse og moderate energinivå. Men, selv om de ikke krever intens mosjon, bør de ha minst én lang tur hver dag – noe som også gir dem sjansen til å snuse på alt mulig, en aktivitet de virkelig setter pris på. Inneaktiviteter, samt lek med familien, vil også være til stor glede for dem. 

Denne hunden trives like godt i en bysetting som på bygda, forutsatt at den får tilstrekkelig mosjon.

Selv om de er eventyrlystne og elsker utendørsaktiviteter, er det viktig å huske at puggle – en blanding av beagle og mops – er spesielt sensitive for varme. Det er derfor lurt å unngå å ta dem ut under de varmeste delene av dagen om sommeren. Skulle de tilbringe mye tid utendørs, er det essensielt å sørge for et skyggefullt og kjølig sted hvor de kan slappe av og søke tilflukt fra solens hete.

Stell av puggle

Å ta vare på en puggle er relativt enkelt, men som med alle kjæledyr, krever det jevnlig oppmerksomhet for å sikre hundens helse og trivsel.

 • Pelsstell og røyting: Puggler røyter moderat og vil ha godt av å bli børstet et par ganger i uken. Med en enkel rutine er deres korte pels lett å vedlikeholde.
 • Ører og øyne: Ørene bør sjekkes og renses for overflødig skitt og voks. Og det er generelt alltid viktig å holde øye med eventuelle tegn på irritasjon eller infeksjon.
 • Tannpleie: Tennene bør børstes ukentlig for å forebygge tannproblemer og dårlig ånde. Et sunt kosthold er derimot det aller viktigste når det kommer til å forebygge.
 • Kloklipp: Det er viktig å klippe klørne av og til, slik at de ikke krøller seg, sprekker eller setter seg fast i tepper og klær.
 • Bad: Puggle bør bades ved behov – dog ikke for ofte, for å unngå å tørke ut huden. Sørg for å bruke en mild hundesjampo og skylle ut all såpen.

Fôr og kosthold

Når det kommer til valg av fôr til din puggle, bør kvalitet alltid prioriteres. Unngå fôr som inneholder unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse ingrediensene tilfører ikke mye næring og kan i noen tilfeller forårsake allergiske reaksjoner. Merker som VOM tilbyr kvalitetsfôr som kan være et godt valg. Rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er også gode alternativer som sikrer at hunden får i seg nødvendige næringsstoffer.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde mat for din puggle, er en nyttig regel å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Dette vil gi en omtrentlig mengde kalorier hunden trenger daglig. For eksempel, hvis hunden veier 10 kg, trenger den omtrent 370 kalorier daglig.

Antall måltider

Å fordele maten i 2-3 måltider i løpet av dagen er en god praksis. Dette forhindrer overfôring og sikrer at hunden får jevn energi gjennom dagen. Men husk – unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intens trening. Dette kan forhindre potensielle fordøyelsesproblemer eller ubehag for hunden under aktiviteten.

Vanlige helseproblemer

Puggle er en sjarmerende rase, men som alle hunderaser kan de ha potensielle helseutfordringer. Selv om ikke alle puggles vil oppleve disse problemene, er det viktig for potensielle eiere å være oppmerksomme på dem for å gi hunden den beste mulige omsorgen.

 • Stenotic nares: Denne medfødte lidelsen påvirker hunder med korte snuter og kan gjøre det vanskelig for dem å puste. Symptomer inkluderer støyende pust og intoleranse mot trening. Munnhulen kan i alvorlige tilfeller bli blå på grunn av oksygenmangel. Milde tilfeller kan håndteres ved å forhindre fedme og begrense trening i varmt eller fuktig vær, mens alvorlige tilfeller kan trenge kirurgisk inngrep.
 • Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand hvor lårbenet ikke passer skikkelig inn i hofteleddet. Symptomer kan være smerter og halting, men noen hunder viser ingen tegn. Tilstanden kan forverres med miljøfaktorer som rask vekst fra et høykalori-diett eller skader fra fall.
 • Hypotyreose: Skyldes mangel på skjoldbruskhormon og kan føre til symptomer som infertilitet, fedme og mangel på energi. Denne tilstanden kan behandles godt med daglig medisinering.
 • Patellaluksasjon: Er en vanlig lidelse hos små hunder. Den kan føre til halthet eller unormal gange. Alvorlige tilfeller kan kreve kirurgisk inngrep.
 • Epilepsi: En lidelse som forårsaker anfall, men som kan håndteres med medisinering. En hund kan leve et fullt og sunt liv med riktig behandling.
 • Cherry eye: Dette skjer når kjertelen i hundens tredje øyelokk buler ut, noe som gir en rød masse i øyets indre hjørne. Tilstanden kan behandles kirurgisk.

Alternativer til puggle

Hvis du er på jakt etter en selskapelig og livlig hund, men vil utforske alternativer til puggle, kan det være lurt å vurdere hunderaser som mops, chug eller boston terrier. Disse rasene deler visse likheter med puggle, men hver rase har sitt unike utseende og egenskaper.

Mops

Mops, kanskje best kjent som «pug» på engelsk, har sin opprinnelse i Storbritannia, selv om den trolig kommer fra Kina. Denne hunderasen er en fantastisk selskapshund som er kjent for sitt kjærlige og muntre vesen. Med en korthåret pels er den forholdsvis lett å stelle.

Chug

Chug er en blanding mellom mops og chihuahua. Denne hunden er kjent for å være livlig, lojal og noen ganger litt sta. Med en høyde som varierer fra 15 til 30 cm og en vekt på 4,5-9 kg, er chug en relativt liten hund.

Boston terrier

Boston terrier er en hund med røtter i USA, og nærmere bestemt Boston. Denne rasen ble tidligere brukt i okse- og hundekamper, men er nå elsket som en selskapshund som trives med å slappe av innendørs. Boston terrier har en høyde på 38-43 cm og en vekt som varierer mellom 4,5 og 11,35 kg. Disse hundene er kjent for sitt vennlige vesen og trenbarhet.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer puggle fra?

Puggle kommer fra USA.

Er puggle lovlig i Norge?

Ja, puggle er lovlig i Norge.

Hvor lenge kan en puggle forventes å leve?

En puggle kan forventes å leve mellom 10-15 år.

Hvilken type lynne har puggle?

Puggle har et lynne preget av godt humør, uavhengighet, kjærlighet og nysgjerrighet, og er kjent for å være fornøyde og vennlige små hunder.

Hvor ofte bør en puggle mosjoneres?

Selv om de ikke krever intens mosjon, bør en puggle ha minst én lang tur hver dag.

Hvordan bør en puggle stelles?

Puggler røyter moderat og bør børstes et par ganger i uken. Ører bør sjekkes og renses for overflødig skitt og voks, og tennene bør børstes ukentlig.

Dyreplaneten
Logo