Raseprofil: Rottweiler

Rottweiler er en stor hunderase fra Tyskland med en vekt på 35 til 60 kg. Den er kjent for sitt vennlige lynne, lojalitet og beskyttelsesinstinkt. Med riktig trening er den en flott familie- og tjenestehund. Aktivitetsbehovet til rasen er høyt, men den kan tilpasse seg noe roligere hjem.

Rottweiler kort informasjon

HunderaseRottweiler
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-10 år
Høyde56-69 cm
Vekt35-60 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Rottweileren har av FCI blitt beskrevet som en hund med «vennlig og fredelig lynne» – hengiven, barnekjær og lydig. Dette skildrer en hund med stor kapasitet for kjærlighet, men denne raseprofilen samsvarer dessverre ikke alltid med den offentlige oppfatningen. I populærkultur, slik som filmer, får rottweileren ofte rollen som det aggressive udyret, et bilde som også kan dukke opp i virkeligheten grunnet hensynsløs trening og behandling av hunden av uansvarlige eiere.

Med ansvarsfulle og erfarne hender vokser imidlertid rottweileren opp som en nervefast og arbeidsglad følgesvenn. En godt trent rottweiler vil ikke være farligere enn andre hunder av samme størrelse, og dens natur som en lojal og pålitelig følgesvenn trer frem.

Rottweiler er spesielt lojal overfor én leder, men viser også varme og lojalitet mot alle familiemedlemmer. Dens milde og åpne holdning til barn er spesielt bemerkelsesverdig.

Inne i hjemmet er rottweileren en rolig og avslappet samboer – en som gjerne kan strekke seg ut på gulvet for en ettermiddagshvil. Ute i naturen viser derimot den kraftige hunden sin energi, med en forkjærlighet for lek og aktivitet.

Selv om rottweilere kan være reservert rundt fremmede, vil en veloppdratt hund forholde seg distansert uten aggresjon. Rottweilerens beskyttelsesinstinkt kombinert med dens modige personlighet og fysiske styrke, gir den evnen til å forsvare eiendeler – men kun på eierens kommando.

Aktivitetsnivå og mosjon

Som en tidligere arbeidshund er rottweiler vant til å yte innsats gjennom lange og harde arbeidsdager. Denne bakgrunnen gir den en naturlig trang til fysiske og mentale utfordringer. Men til tross for sitt behov for regelmessig aktivitet, kan en rottweiler også tilpasse seg et roligere hjemmeliv – forutsatt at den får den nødvendige daglige treningen.

Det er viktig å tilby en miks av aktiviteter, som gåturer, løping og lengre utforskningsturer i skog og mark. Ved å variere mellom disse aktivitetene – sikrer du at hunden både får utløp for sin energi og holder seg sunn, samtidig som det bidrar til å redusere potensielle atferdsproblemer. Og selv om den setter pris på all denne mosjonen, vil en rottweiler også verdsette rolige stunder, hvor den kan slappe av ved siden av deg i sofaen.

Fysisk aktivitet for en rottweiler bør bestå av minimum én time moderat mosjon, men få helst inn noen dager i løpet av uken med halvannen til to timer også.

Bruksområder for rottweiler

Rottweileren er kjent for sin allsidighet, fra å være en beskyttende følgesvenn i hjemmet til en arbeidende hund i mange profesjonelle kapasiteter. Dens balanserte natur og sterke bånd til familien, kombinert med en instinktiv tilbakeholden kraft, gjør den til en ettertraktet rase i mange bruksområder.

Selskaps-og familiehund

Rottweileren er en trofast og tålmodig familiehund. Rasen knytter dyptgående bånd med familiemedlemmene og har en naturlig tendens til å beskytte sine kjære. Den er spesielt kjent for sin lojalitet, men det er viktig med tidlig sosialisering for å sikre harmonisk samspill med andre hunder og for å unngå dominerende atferd.

Vakt-, politi- og militærhund

Gjennom tidene har rottweileren spilt en viktig rolle som vakt-, politi- og militærhund. Dens ureddhet, stahet og modighet gjør den til en pålitelig partner i slike kapasiteter. Dens evne til å oppfatte potensielle trusler, kombinert med dens tilbakeholdne kraft, gjør den til en uvurderlig beskytter.

Redningshund

Rottweileren har også utmerket seg som en redningshund. Faktisk er den den tredje mest brukte rasen innen Norske Redningshunder. Dette vitner om rasens dyktighet, pålitelighet og ønske om å føle seg nyttig.

Stell av rottweiler

Rottweileren er en robust rase, men som alle hunder krever den regelmessig stell for å holde seg sunn og se bra ut. Det grunnleggende stellet av en rottweiler omfatter pleie av pels, ører, øyne, tenner og klør, samt bad ved behov.

  • Pelsstell og røyting: Selv om rottweilerens pels er lettstelt, kan regelmessig børsting hjelpe med å fjerne løse hår og holde pelsen sunn og skinnende. Dette vil også redusere mengden hår som hunden røyter.
  • Ører og øyne: Ørene bør sjekkes regelmessig for tegn på skitt eller infeksjon og rengjøres forsiktig ved behov. Øynene bør også inspiseres for tegn på irritasjon eller unormal sekresjon.
  • Tannpleie: Rens av tennene bør være en del av rottweilerens rutinemessige stell – dette forebygger tannstein og holder tannkjøttet sunt. Gi den også gjerne et storfebein regelmessig.
  • Kloklipp: Regelmessig kloklipp er viktig for å forhindre at klørne blir for lange, noe som kan føre til smerter eller skader.
  • Bad: Selv om rottweilerens pels er lettstelt, kan det hende at hunden trenger et bad av og til, spesielt hvis den har rullet seg i noe eller blitt spesielt skitten. Husk å tørke hunden grundig etter badet og bruk en mild hundesjampo.

Fôr og kosthold

For å støtte opp under hundens helse bør man investere i kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer, soya, korn eller mais. Dette fordi slike ingredienser ikke tilfører de nødvendige næringsstoffene hunden behøver. I stedet kan rottweilere dra nytte av hundemat fra merker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Når det kommer til hvor mye en rottweiler bør spise, kan en tommelfingerregel være å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Dette gir et omtrentlig antall kalorier hunden bør innta daglig. For eksempel, hvis hunden veier 40 kg: 40 x 30 + 70 = 1270 kalorier per dag. Dog, hvis rottweileren din er spesielt aktiv, kan inntaket behøve noe justering, og da anbefales det å veie hunden regelmessig for å sørge for at den verken går for mye ned eller opp i vekt.

Antall måltider

Fordelingen av mat over 2-3 måltider daglig kan hjelpe med å unngå overfôring og sikre at hunden får jevnt påfyll av energi gjennom dagen. Men husk – aldri fôr hunden umiddelbart før en intens treningsøkt eller en lang tur. Mageproblemer og potensielle komplikasjoner kan oppstå dersom en hund med full mage utsettes for høy fysisk aktivitet.

Vanlige helseproblemer

Rottweilere, som mange andre hunderaser, har visse helseutfordringer de er genetisk disponert for. Selv om mange individer lever sunne og aktive liv, er det viktig for eiere å være oppmerksomme på potensielle helseproblemer. Dette sikrer at hunden får riktig omsorg og behandling, om nødvendig. Her er noen av de vanligste helseproblemene hos rottweilere:

  • Hofteleddsdysplasi (HD): En genetisk deformitet hvor hodet på lårbenet ikke sitter korrekt i hofteleddet. Dette er et problem mange rottweilere dessverre sliter med, men det jobbes aktivt med avlsarbeid for å redusere forekomsten.
  • Albueleddsartrose: En arvelig misdannelse i albueleddet som kan føre til smerte og begrenset mobilitet.
  • Øyesykdommer: Enkelte rottweilere kan utvikle bakre polkatarakt og utviklingskatarakt.
  • Kreft: Rottweilere ser ut til å være spesielt utsatt for visse kreftformer. En studie fra 2012 indikerte at nesten halvparten av dødsfallene hos rasen var kreftrelaterte.
  • Degenerativ myelopati (DM): En arvelig nevrologisk lidelse som kan påvirke hundens evne til å bevege seg.

Til tross for disse helseutfordringene, kan riktig omsorg, kosthold og regelmessige veterinærbesøk bidra til å holde en rottweiler sunn og lykkelig gjennom livet.

Alternativer til rottweiler

Når man tenker på hunderaser med beskyttende egenskaper og en sterk fysikk, er rottweiler ofte en av de første som kommer til tankene. Men det er mange andre raser som også tilbyr en kombinasjon av styrke, lojalitet og vakthundsevner. Her skal vi ta en nærmere titt på noen av disse alternativene.

Dobermann

Dobermann er opprinnelig fra Tyskland og er kjent for sitt vaktsomme instinkt. Etter bevisst avl siden 1990-tallet, har den også blitt en god familiehund. Med sin vekt på mellom 32 og 45 kg og en høyde på 63-71 cm, er dette en stor og kraftfull hund. Selv om dobermann er lettlært, krever den erfaring fra eieren og rikelig med mosjon.

Hovawart

Hovawart er også en tysk hunderase. Den veier mellom 25 og 40 kg, med en høyde som varierer fra 58 til 70 cm. Hovawart er allsidig og kan fungere som redningshund, førerhund, turkamerat og selskapshund. Dens allsidige natur og sikre vesen gjør den til et godt valg for erfarne hundeeiere, men den er kanskje ikke det beste valget for nybegynnere eller travle familier.

Bullmastiff

Bullmastiff er en sterk og imponerende hunderase. Den veier mellom 41 og 59 kg, og høyden ligger på 61-68 cm. Med korthåret pels er den relativt enkel å vedlikeholde, og rasen har en forventet levetid på 8-10 år. Opprinnelig ble rasen avlet frem som vokterhund, men bullmastiffen er likevel en intelligent og hengiven følgesvenn. Den er kjent for sin styrke og beskyttende instinkt, men er også kjærlig og lojal mot sin familie.

Størrelse og utseende

Rottweileren er en hund med et imponerende og kraftfullt utseende, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor rasen ofte blir beskrevet som både kraftig og smidig. Dens fysikk vitner om en kombinasjon av styrke, smidighet og utholdenhet.

Høyde og vekt

Rottweiler tilhører kategorien store hunder. Hannhundene har en skulderhøyde på mellom 61 og 68 cm og en vekt på omtrent 50 kg. Tisper, derimot, er litt mindre med en mankehøyde på mellom 63 og 65 cm, og veier typisk rundt 42 kg.

Pels

Når det kommer til pelsen, har rottweilere en glatt overflate med stive dekkhår og noe underull. Denne kombinasjonen gir dem et polert og velpleid utseende. Den mest karakteristiske fargen for rasen er sort med brune tegninger, spesielt rundt snutepartiet, halsen, bringa, beina og potene. Dette gir dem et distinkt utseende som er lett gjenkjennelig.

Hodet er bredt, med mellomstore, mandelformede øyne som kan variere i farge fra lys til mørk. Ørene er høyt ansatt, mellomstore, triangelformede og henger naturlig ned langs sidene av hodet.

Historien om rottweiler

Rottweilerens historie er rik. Noen forskere antyder at rasen stammer fra den bavariois bouvier, mens andre peker mot de stolte romerske molosserhundene som marsjerte med romerske legioner til Tyskland. Deres robusthet og lojalitet var uunnværlige, ikke bare i krig, men også i hverdagen. Spesielt i byen Rottweil i Sør-Tyskland ble de tidlige rottweilere verdsatt for deres evne til å jage kveg, vokte husstanden, og enda mer spesielt, bære penger trygt i belter festet rundt halsen under markedsdager.

Til tross for rasens allsidighet, opplevde den en nedgang mot slutten av 1800-tallet, da mindre hunder overtok mange av rottweilerens oppgaver. Men takket være dedikerte oppdrettere og entusiaster, blomstret rasen på nytt i det 20. århundre. Faktisk beviste rottweileren nok en gang sin verdi i den tyske arméens tjeneste under begge verdenskrigene.

Med opprettelsen av den første raseklubben i 1907 og anerkjennelse som en egen rase i 1966, har rottweileren sementert sin plass i hundeverdenen – også i Norge.

Ofte stilte spørsmål

Er rottweilere aggressive?

Nei, rottweilere er beskrevet av FCI som hunder med et «vennlig og fredelig lynne». De er hengivne, barnekjære og lydige. Aggressivitet kan imidlertid oppstå ved hensynsløs trening og behandling av uansvarlige eiere.

Hvor kommer rottweilere fra?

Rottweilere har sin opprinnelse fra Tyskland.

Hvor lenge lever en rottweiler?

En rottweiler lever typisk mellom 8 til 10 år.

Hvilken størrelse har en typisk rottweiler?

Hannhundene har en skulderhøyde på mellom 61 og 68 cm og veier omtrent 50 kg, mens tisper er litt mindre med en mankehøyde på mellom 63 og 65 cm og veier rundt 42 kg.

Hvordan er rottweilere med barn?

Rottweilere er milde og har en åpen holdning til barn, noe som gjør dem gode følgesvenner for familier.

Hvilke helseproblemer er rottweilere spesielt utsatt for?

Rottweilere kan være genetisk disponert for helseutfordringer som hofteleddsdysplasi, albueleddsartrose, øyesykdommer, kreft og degenerativ myelopati.

Hva bør en rottweiler få i kostholdet?

Det er best å gi en rottweiler kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer, soya, korn eller mais. Rottweilere kan også dra nytte av ren mat som kjøttdeig og innmat.

Dyreplaneten
Logo