Raseprofil: Australian cobberdog

Australian cobberdog er en intelligent, sosial og allergivennlig hunderase fra Australia. Denne blandingsrasen har fått strengere retningslinjer på avl enn dens nære slektning labradoodle. Australian cobberdog er en mellomstor hunderase og kan bli alt fra 6 til 25 kg tung avhengig av foreldre og kjønn.

Australian cobberdog kort informasjon

HunderaseAustralian cobberdog
OpprinnelseAustralia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid13-15 år
Høyde33-58 cm
Vekt6-25 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Australian cobberdog sitt unike temperament skiller den ut fra alle andre raser. Denne hunden er kjent for sin spesielle personlighet – den er helt uten aggressive tendenser, ekstremt intelligent, sosial, munter, og energisk når den får anledning til det.

Når noen nærmer seg eller tar på den, vender den umiddelbart oppmerksomheten mot vedkommende. Hunden søker øyekontakt med et nysgjerrig blikk, og oppfører seg rolig og mildt. Australian cobberdog har en naturlig tilbøyelighet til å nærme seg mennesker på en vennlig måte.

Et annet viktig karaktertrekk ved australsk cobberdog er at den er ivrig og enkel å trene. Hunden har en imponerende intuisjon og en unik evne til å oppfatte både fysisk og emosjonell tilstand hos de den kommer i kontakt med.

Denne egenskapen – evnen til å «vite» – har gjort australian cobberdogs til utmerkede følgesvenner for personer med spesielle behov. De er spesielt avlet og godt egnet for spesielle oppgaver, som terapihund, assistansehund, hørsels- eller anfallsvakt og førerhund.

Med sin livlige, sære personlighet og atletiske evner er de også fantastiske treningskamerater. 

Det er tydelig at denne hunden ikke bare er en glede i hjemmet, men også en uvurderlig støtte i mange menneskers liv.

Aktivitetsnivå og mosjon

Australian cobberdog er en rase som både trives med nærhet til familien og et moderat aktivitetsnivå. Den trenger daglig mosjon, og en lang daglig tur er akkurat hva den setter pris på. Videre elsker denne hunden leketid, å lære nye triks og å delta på hundetrening.

Siden rasen er kjent for sin intelligens og tørst etter læring, krever den mental stimulering for å unngå kjedsomhet. Uten denne nødvendige stimuleringen kan det oppstå atferdsproblemer – denne smarte hunden kan prøve å lure sin eier dersom du ikke er disiplinert. Derfor er det avgjørende med en eier som er både bestemt og rolig, og som setter klare grenser.

Denne kombinasjonen av fysisk og mentalt engasjement gjør også australian cobberdog til en rask elev, og den er kjent for sin evne til raskt å mestre en rekke triks og spesielle oppgaver.

Bruksområder for australian cobberdog

Australian cobberdog er ikke bare en hund, men en kompanjong i ordets rette forstand. «Cobber», som er australsk slang for «kompis», beskriver denne rasen perfekt. Rasen er resultatet av mange års nøye avl, med innføring av gener fra raser som retriever, engelsk cocker spaniel, amerikansk cocker spaniel, irsk vannspaniel, puddel og vannhund. Målet har alltid vært å få frem den ideelle kombinasjonen av godt gemytt, sterk helse og en allergivennlig pels.

Selskaps- og familiehund

Australian cobberdogs entusiastiske og kjærlige natur gjør den til en ideell selskaps- og familiehund. Den elsker mennesker, er svært sosial og trives best når den får være en del av familiens daglige liv. Enten det er en tur i skogen, på vannet, i båten, på skiturer eller byturer, vil den alltid være fornøyd så lenge den får være med. Dens intelligente og lærevillige natur betyr at den enkelt kan tilpasse seg forskjellige aktiviteter og miljøer.

Service- og terapihund

Takket være dens naturlige empati, kjærlighet og intelligens, blir australian cobberdog ofte brukt som service-, terapi- eller besøkshund. Dens allergivennlige pels og lave tendens til å røyte gjør den ideell for institusjoner og hjem der allergi kan være en bekymring.

Stell av australian cobberdog

Som alle hunder trenger australian cobberdog regelmessig stell. Dette må du være oppmerksom på:

  • Pelsstell og røyting: Australian cobberdog røyter lite. Dog kan man finne litt hår under sofaen som hybelkaniner, samt i børsten ved børsting. Hunder med fleecepels har «voksepels» og krever jevnlig pelsstell. Ved å holde pelsen kortere, kan man redusere børsting og forenkle pelsstellet.
  • Ører og øyne: Sørg for å holde ørene rene og tørre for å unngå infeksjoner. Øynene bør rengjøres forsiktig med en myk klut for å fjerne skitt og sekreter.
  • Tannpleie: Regelmessig børsting av tennene anbefales for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Et sunt kosthold vil imidlertid være selve grunnmuren i tannhelsen.
  • Kloklipp: Klipp klørne jevnlig for å unngå at de blir for lange – dette er viktig både for hundens komfort og for å unngå skader.
  • Bad: Fleecepelsen kan kreve hyppigere vasking. Husk alltid å bruke en hundevennlig sjampo. Hunden kan klippes 2-3 ganger i året, avhengig av ønsket lengde på pelsen. Selv om mange velger en hundefrisør, oppdager mange at det er fullt mulig å klippe hunden selv med litt øvelse.

Fôr og kosthold

For australian cobberdog er det essensielt med et godt kosthold som sikrer at hunden får alle de nødvendige næringsstoffene. Det er viktig å investere i kvalitetsfôr uten unødige fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse kan påvirke hundens helse negativt.

Mange eiere av australian cobberdog har opplevd positive resultater ved å gi hunden fôr fra merker som VOM eller ved å gi den rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Rent kjøtt vil gi hunden de nødvendige proteinene og fettstoffene som hunden trenger for å trives.

Mengde mat

Hvor mye mat hunden trenger kan variere basert på dens vekt. En god tommelfingerregel er å gange vekten med 30 og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier.

For eksempel, for en hund som veier 10 kg: 10 x 30 + 70 = 370 kalorier daglig.

Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å holde kontroll på hundens vekt og sørge for at den ikke får for lite eller for mye mat, er det lurt å veie den regelmessig.

Antall måltider

Det anbefales å dele opp hundens daglige fôr i 2-3 måltider for å unngå overfôring. Husk også å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intensiv trening – dette kan føre til fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Australian cobberdog er generelt en sunn rase, takket være nøye genetisk helsescreening gjennom flere generasjoner. Imidlertid, som med alle raser, er det noen kjente helseproblemer koblet til australian cobberdog:

  • Progressiv retinal atrofi (PRA): Dette er en arvet øyesykdom som kan føre til blindhet. Nervecellene på baksiden av øyet degenererer over tid, noe som kan føre til dannelse av grå stær. Det første tegnet på PRA er ofte nattblindhet, som kan utvikle seg til total blindhet over måneder til år. Hvis det fortsatt er syn igjen i øyet, kan korrektiv kirurgi være en mulighet.
  • Degenerativ myelopati: En sykdom som påvirker hundens ryggmarg, og fører til progressiv svakhet og tap av koordinasjon i bakbena. Tilstanden er til slutt dødelig, hvor berørte hunder gradvis blir inkontinente og mister evnen til å gå.
  • Exercise-induced collapse (EIC): En genetisk lidelse som kan forårsake at ellers sunne hunder kollapser etter intens fysisk aktivitet. Selv om de fleste hundene kommer seg raskt, kan alvorlige EIC-episoder være dødelige.
  • Synsanomalier: Arvelige øyesykdommer som microphthalmia, anophthalmia og coloboma kan påvirke rasen.

Alternativer til australian cobberdog

Det er ingen tvil om at australian cobberdog er en fantastisk hund, men om du ser etter en ny følgesvenn, kan det være greit å vurdere noen alternativer. Nedenfor er noen hunder du kan vurdere.

Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en mellomstor hund som kommer fra Portugal og har to forskjellige pelsvarianter – krøllet og bølget. Dette er en rase som tidligere ble brukt om bord på fiskebåter, men som også har gode egenskaper som apporterende jakthund på sjøfugl. Akkurat som australsk cobberdog er den fantastisk å se på.

Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er kjent for sitt spesielle utseende og har flere fellestrekk med andre vannhunder. Med en høyde som ligger mellom 53-61 cm og en vekt mellom 22-26 kg, har denne rasen en halvlang pels. De kan forventes å leve i 7-15 år. Selv om den har vært i Norge siden 70-tallet, er den ikke en veldig vanlig rase å se i landet.

Størrelse og utseende

Australian cobberdog kommer i en rekke størrelser som passer til forskjellige menneskers preferanser. Noen finner det praktisk med en mindre hund, mens andre foretrekker dem i en større størrelse. Uansett størrelse på en australian cobberdog, påvirker det ikke hundens humør, aggressivitet eller aktivitetsnivå.

En «mini» australian cobberdog blir omtrent 38-45 cm høy og veier mellom 6-15 kg. De som er kategorisert som «medium» når en høyde på cirka 46-55 cm og har en vekt som ligger mellom 15-20 kg. Den største kategorien, «standard», blir om lag 56-58 cm høy og har en vekt på 18-25 kg.

Pels

Australian cobberdogs pels er bemerkelsesverdig med tanke på at den er lavrøytende. Dette gir en ekstra fordel for dem med allergi, da hunden ikke gir fra seg like mye med hud og andre partikler som folk med hundeallergi ofte reagerer på. Dermed er australian cobberdog et potensielt valg for de som ønsker en hund, men som tidligere har unngått det grunnet allergiske reaksjoner.

Når det kommer til pelsens utseende, kan det variere betydelig fra hund til hund. Fargene varierer fra creme eller beige til mørkebrun eller til og med svart.

Historien om australian cobberdog

Australian cobberdog har fanget hjertene til mange hundeentusiaster rundt om i verden. Men for å forstå denne hunden, må vi dykke dypt inn i dens historie.

Labradoodles startet som en blandingsrase mellom standard puddel og labrador retriever. Disse hundene, kjent for sitt lekne og morsomme vesen, fikk ekstra popularitet på grunn av deres robuste helse.

Noen oppdrettere gikk videre og krysset labradoodle med puddel igjen for å oppnå en mer allergivennlig pels – kjent som F1B labradoodle. Som tiden gikk, prøvde oppdrettere å oppnå mer konsistens i avkommet ved å avle labradoodle med labradoodle, og skapte det som er kjent som multi-generasjon labradoodle.

Det som mange forbinder med australian cobberdog, er imidlertid det faktum at oppdrettere i Australia – ivrige etter å skille hundene sine fra vanlige lab/puddel-krysninger – begynte å kalle hundene sine australian labradoodle. Disse hundene har ikke bare labrador og puddel-gener, men også innslag av irsk vannspaniel, curly coated retriever, både engelske og amerikanske cocker spaniels og, i 2004, irish softcoated wheaten terrier.

Men, som i mange opprinnelseshistorier, kommer kontroversen. I 2012 fikk rasen navnet «australian cobberdog» anerkjent av Master Dog Breeders and Associates i Australia, som markerer et skifte fra australian labradoodle. Dette nye navnet hjalp med å avgrense genetikken og akselerere prosessen med å gjøre rasen mer konsistent.

Interessant nok, mens mange oppdrettere var opptatt av politikk og anerkjennelse, var det andre som fokuserte på å utvikle hundens terapeutiske kvaliteter. Disse oppdretterne skapte cobberdog, tidligere kjent som soft coated labradoodle, ved å krysse labradoodle med irish softcoated wheaten terrier.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelseslandet til australian cobberdog?

Australian cobberdog kommer fra Australia.

Er australian cobberdog lovlig i Norge?

Ja, australian cobberdog er lovlig i Norge.

Hvor lenge lever en australian cobberdog?

En australian cobberdog lever vanligvis mellom 13 til 15 år.

Hva kjennetegner australian cobberdog sitt temperament?

Australian cobberdogs er kjent for sitt unike temperament som er uten aggressive tendenser. De er intelligente, sosiale, muntre, og energiske. De er også kjent for sin spesielle evne til å «vite» og oppfatte menneskers fysiske og emosjonelle tilstand.

Hvilke spesielle oppgaver er australian cobberdog godt egnet til?

Australian cobberdogs er utmerkede følgesvenner for personer med spesielle behov og egner seg godt som terapihund, assistansehund, hørsels- eller anfallsvakt og førerhund.

Røyter australian cobberdog?

Australian cobberdog har en langhåret pels som er lavrøytende. Den røyter litt, men minimalt, spesielt om du børster den én gang i uken.

Er australian cobberdog hypoallergen?

Ingen hunder er hypoallergene, men mange allergikere reagerer mindre på australian cobberdog enn på mange andre raser.

Dyreplaneten
Logo