Raseprofil: Plotthund

Plotthund er en mellomstor til stor hunderase på 18 til 34 kg. Rasen har historisk blitt brukt på jakt på blant annet ulv, men det er ikke lovlig i Norge. Plotthund trives i åpne områder og trenger mye aktivitet. Den er beskyttende, men fortsatt lojal mot sin egen flokk. Tidlig trening anbefales grunnet dens sta natur.

Plotthund kort informasjon

HunderasePlotthund
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-14 år
Høyde57-69 cm
Vekt18-34 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Å eie en plotthund er en unik opplevelse. Selv om de kanskje ikke er blant de mest intelligente hundene, har de absolutt kapasiteten til å bli trent for jakt og følge grunnleggende kommandoer. Men det kan være urettferdig å sammenligne dem med raser som puddel eller schæferhund når det kommer til komplekse oppgaver.

Om denne hunden passer i din familie, avhenger helt av familiens sammensetning. Plotthunder er ekstremt beskyttende, ikke bare overfor familien sin, men også overfor maten sin. Dette kan gjøre dem til en risiko for små nysgjerrige barn, spesielt hvis barnet prøver å ta litt mat mens hunden spiser.

For familier med eldre barn som allerede har hundeerfaring og forstår ansvarlig eierskap – kan en plotthund være et strålende valg. De er lojale mot sin flokk og fungerer utmerket som vakthunder.

plotthund sitter klar for en kommando med skog i bakgrunnen

Til tross for deres reservasjon overfor fremmede, kommer plotthunder ofte overraskende godt overens med andre hunder. Likevel – ikke bli overrasket hvis plotthunden din raskt prøver å etablere seg som flokkleder. Dette kan noen ganger føre til intense interaksjoner med andre dominerende hunder.

Når det kommer til trening, er nøkkelen å starte tidlig. Hvis du venter for lenge, kan de bli en utfordring å takle. Trenes de riktig fra valpestadiet, kan de være like kjærlige og lydige som mange andre hunder, men det krever riktig opplæring og tålmodighet.

Aktivitetsnivå og mosjon

Plotthund er definitivt ikke en rase som trives best i leiligheter eller mindre boliger. De trives i åpne områder hvor de har muligheten til å utforske og få den mosjonen de trenger.

Det er ikke slik at de konstant har små energiutbrudd, som noen raser kan ha. Plotthunder har en utrolig utholdenhet. I stedet for kortvarige energitopper vil de tilbringe timer med å vandre rundt og følge dufter de støter på.

Dette indikerer et behov for langvarig, daglig aktivitet – ikke nødvendigvis intens, men stabil og utforskende.

Men – en viktig ting å huske på når man tar dem med ut er å alltid ha dem i bånd, med mindre du er på et inngjerdet område eller i et vidåpent landskap. De har ikke den beste forståelsen for trafikk, og de har en sterk tendens til å bare vandre av gårde.

Derfor er det essensielt med daglige turer der hunden kan utforske og få utløp for sin nysgjerrighet, samtidig som eieren sørger for at den er trygg.

En plotthund bør helst få halvannen til to timer aktivitet hver dag. Dette kan være i form av gåturer i skogen, jogging og sykling. Den vil også sette pris på enda mer aktivitet i helgene.

Stell av plotthund

plotthund nærbildet med siv i bakgrunnen

Å ta vare på en plotthund er relativt enkelt sammenlignet med mange andre raser. De krever minimalt med vedlikehold, men noen grunnleggende stellrutiner bør man være oppmerksom på.

  • Pelsstell og røyting: Plotthunder trenger ikke daglig børsting. De trenger heller ikke regelmessige bad, men det kan være lurt å sjekke pelsen for kvist og skitt etter lange turer i naturen. For en hund som forhåpentligvis er mye ute i naturen er det også viktig å sjekke for insekter som flått.
  • Ører og øyne: Sjekk ører og øyne for tegn på irritasjon eller infeksjon ved jevne mellomrom.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, er det viktig med regelmessig tannpleie for å forebygge tannproblemer og dårlig ånde. Bruk gjerne storfebein som renser tennene naturlig. Samtidig er et sunt kosthold essensielt for at tennene skal holde seg friske.
  • Kloklipp: Hvis plotthunden er mye ute, vil dens aktive natur file ned klørne. Likevel – regelmessig sjekk av klørne er viktig, og klipping kan være nødvendig fra tid til annen.
  • Bad: Selv om plotthunder ikke krever hyppige bad, kan det være lurt å gi dem et bad hvis de blir spesielt skitne eller etter lange turer i skogen eller våte områder.

Fôr og kosthold

Når det kommer til valg av hundemat, bør kvalitet alltid være i fokus. Fôr uten fyllstoffer, soya, korn, mais og lignende er å foretrekke. Disse ingrediensene gir ofte ikke den nødvendige næringen hunden trenger og kan i noen tilfeller lede til allergier eller andre helseproblemer. Merker som VOM tilbyr høykvalitets hundefôr som er tilpasset hundens naturlige kosthold. Rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, er også gode alternativer.

Mengde mat

Det er viktig at plotthunden ikke får for lite eller for mye mat. En god regel for å finne riktig mengde kalorier for hunden er å gange vekten med 30 og deretter legge til 70. For en plotthund som veier 25 kg, vil utregningen være: (25 x 30) + 70 = 820 kalorier per dag.

Når det er sagt er plotthunder generelt mer aktive enn gjennomsnittet, så det kan godt hende at du er nødt til å øke inntaket med alt fra 50 til 250 kalorier.

Antall måltider

Det anbefales å fordele maten over tre måltider i løpet av dagen. Dette hjelper med å unngå overfôring og sikrer jevn energi for hunden gjennom dagen. Husk også å ikke mate hunden rett før en lang tur eller intensiv trening – vent minst en time etter måltidet før du setter i gang med en aktivitet.

Vanlige helseproblemer

Magedreining er den største risikoen for plotthunder. Tilstanden kan oppstå på grunn av hvor raskt de spiser eller ved at eieren gir hunden for mye mat. Risikoen er også større dersom den får i seg mat den helst ikke bør ha, som for eksempel fyllstoffer i billig hundemat.

Til tross for at plotthunden kan virke svært sulten, trenger den faktisk ikke så mye mat som den kanskje tror. Hunder av denne rasen har en tendens til å spise veldig fort, noe som kan få dem til å tro at de trenger mer mat enn nødvendig. 

Historien om plotthund

Plotthundens historie strekker seg tilbake til midten av 1700-tallet, da en tysker ved navn Johannes Plott emigrerte til Nord-Amerika med fem hunder fra hjemlandet. Disse hundene, antatt å være av typen hannoveransk viltsporhund eller en blanding der denne inngikk, la grunnlaget for utviklingen av plotthunden som vi kjenner den i dag.

Johannes, som senere gikk under navnet George Plott, var sønn av en viltvokter. I Amerika ble hans hunder og deres avkom avlet spesifikt for jakt på storvilt som bjørn og villsvin.

Selv om noen feilaktig kan referere til visse foxhounds som plotthunder når de trenes for jakt på større rovpattedyr, deler disse ikke de grunnleggende egenskapene med den ekte plotthunden. Interessant nok nedstammer ikke plotthund direkte fra foxhound, men fra en tysk støvertype. Rasens navn er en hyllest til Johannes Plott.

I nyere tid ble plotthund anerkjent av United Kennel Club i 1946 og ble i 1989 erklært som offisiell hunderase for Nord-Carolina. I Norden er rasen relativt ny, men har funnet sin plass i jakt på villsvin og større rovpattedyr.

Dyreplaneten
Logo