Raseprofil: Hannoveransk viltsporhund

Hannoveransk viltsporhund er en korthåret jakt- og familiehund fra Tyskland. Dette er en stor hunderase på 25 til 40 kg. Hannoveransk viltsporhund trenger mye aktivitet og kan være utfordrende å trene. Rasen passer best for erfarne hundeeiere som ønsker å bruke den til jakt, og det bør være fokus på konsekvent trening og tidlig sosialisering.

Hannoveransk viltsporhund kort informasjon

HunderaseHannoveransk viltsporhund
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde48-55 cm
Vekt25-40 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Hannoveransk viltsporhund er en rolig jakthund, men med massevis av energi som må brukes hver dag. De elsker å tilbringe tid med familien sin, og det passer dem dårlig å bli plassert i bur eller kenneler over lengre tid.

Intelligens og selvstendighet preger denne rasen – noe som kan gjøre treningen utfordrende. Dette gjør hannoveransk viltsporhund mindre ideell for førstegangseiere. Pass på at du ikke setter de i trange rom eller bur for lenge, for da kan nevrotiske atferder dukke opp, slik som overdreven bjeffing, destruktiv oppførsel og tygging.

Selv om de er kjærlige og passer godt for familier, vil de trives best med eldre barn. Som vanlig er det viktig å lære alle barn å respektere hunder.

glad hannoveransk viltsporhund ser mot kameraet på et jorde

Hannoveransk viltsporhund vil trives best som det eneste kjæledyret i husstanden. Men hvis de blir sosialisert godt som valper og vokser opp med andre dyr, kan de komme overens med dem. Bare husk, deres høye jaktinstinkt gjør at de har en tendens til å jage mindre dyr. Dette bør tas i betraktning før man introduserer en hannoveransk viltsporhund til små kjæledyr.

Når det kommer til trening, møter eieren av en hannoveransk viltsporhund definitivt en utfordring på grunn av hundens sta og selvstendige natur. Eieren bør være en sterk og selvsikker person som benytter seg av konsekvent trening og positive forsterkningsmetoder. Rasen svarer dårlig på negativ eller røff behandling, da de er svært følsomme.

Aktivitetsnivå og mosjon

Hannoveransk viltsporhund krever mye fysisk aktivitet hver eneste dag. Med sine iboende jakt- og sporegenskaper, trives de eksepsjonelt godt med sporings- og jaktaktiviteter. Men det betyr ikke at det er de eneste formene for mosjon som passer dem. Fotturer i skog og fjell, jogging i variert terreng, camping hvor hunden kan utforske naturen, eller rett og slett mye lek er gode alternativer.

Aktivitet og mosjon er essensielt ikke bare for å holde hunden veltrent, men også for å redusere potensielle atferdsproblemer. En veltrent hannoveransk viltsporhund er en fornøyd hund – så å sørge for rikelig med fysiske utfordringer er nøkkelen.

Bruksområder for hannoveransk viltsporhund

Hannoveransk viltsporhund er en rasen som har en stolt historie og flere bruksområder, spesielt når det kommer til jakt. Denne hunden er ikke bare rolig og selvsikker, men også svært lojal overfor sin eier og jeger.

Selskaps-og familiehund

Denne rasen krever mye kontakt med sin fører og familie, og trives best når den får være tett på dem de elsker. Selv om den kan være litt tilbakeholden overfor fremmede i begynnelsen, er hannoveraneren en rolig og lojal følgesvenn. Dens følsomhet overfor sin eier og forsiktighet overfor fremmede gjør den til en god vokter av hjemmet, samtidig som den er et kjærlig medlem av familien.

Jakthund

Med sin utpregede viltskarphet er hannoveransk viltsporhund fremfor alt en ettersøkshund for klauvvilt. Dens konsentrasjonsevne under jakten og lojalitet overfor jegeren gjør den til en uunnværlig partner i skogen.

hannoveransk viltsporhund ligger og venter på kommando i skogen

Utover å være en ettersøkshund, brukes rasen også som bandhund under jakt på større dyr som elg og hjort. Dens ro, selvsikkerhet og evne til å arbeide konsentrert gjør den til en utmerket partner for jegeren – enten det er snakk om å spore, finne eller holde dyret på avstand under jakten.

Stell av hannoveransk viltsporhund

Å ta vare på en hannoveransk viltsporhund er relativt ukomplisert takket være dens enkle pels og generelle robusthet.

  • Pelsstell og røyting: Hannoveransk viltsporhund har en kort pels som kun trenger sporadisk børsting ettersom den røyter lite.
  • Ører og øyne: Ørene bør sjekkes regelmessig – minst én gang i måneden – for tegn på infeksjon. Som med alle hunderaser, er det også viktig å overvåke øynene for tegn på irritasjon eller annet ubehag.
  • Tannpleie: For å forebygge tannproblemer bør tennene børstes regelmessig. Når det er sagt, kan du også bruke storfebein om du gir hunden din et rent kosthold.
  • Kloklipp: Kloklipping er en viktig del av stellet, og klørne bør trimmes når de blir for lange. Hvor ofte kommer an på hvor aktiv hunden er, da de vil slites ned naturlig når hunden går og løper.
  • Bad: Selv om den gjennomsnittlige hunden kanskje trenger et bad en gang i måneden, kan en hannoveransk viltsporhund gå enda lenger mellom hvert bad. Når du først bader hunden er det viktig å benytte en mild hundesjampo for å bevare pelsens kvalitet og unngå hudirritasjoner.

Fôr og kosthold

Det er essensielt å velge et kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn, mais, og andre unødvendige tilsetningsstoffer. Fôr som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er svært næringsrikt og gir hunden den energien den trenger.

Mengde mat

Når det kommer til hvor mye mat en hund trenger, er det viktig å ta hensyn til hundens vekt. En god regel er å gange vekten med 30 og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier. For en hund som veier 30 kg, blir dette:

30 kg x 30 + 70 = 970 kalorier per dag.

For en spesielt aktiv hannoveransk viltsporhund kan det hende at du må øke kaloriinntaket noe.

Antall måltider

For å unngå overfôring anbefales det å dele maten opp i 2-3 måltider i løpet av dagen. Det er også viktig å huske på at man ikke bør mate hunden rett før en lang tur eller annen trening. Det kan føre til fordøyelsesproblemer og i verste fall potensielle helseutfordringer, som for eksempel magedreining.

Størrelse og utseende

Hannoveransk viltsporhund er kjent for sitt karakteristiske utseende som kombinerer styrke og effektivitet, hvilket er avgjørende for dens tradisjonelle arbeidsoppgaver.

Størrelsen på en hannoveransk viltsporhund kan variere, men generelt ligger de middels på størrelsesskalaen. Hannhunder har en høyde på mellom 50 og 55 cm, mens tisper typisk måler mellom 48 og 53 cm i skulderhøyde. Når det kommer til vekt, ligger rasen normalt mellom 25 og 40 kg, avhengig av individets størrelse, kjønn og alder.

profil av hannoveransk viltsporhund med åpen munn på en grønn gressplen

Hundens pels er spesielt bemerkelsesverdig. Den rasetypiske fargen er rød, og denne kan variere i nyanser fra en lys blekrød til en mørk tigret farge som kan virke nesten sort. Denne unike fargekombinasjonen gir hunden et distinkt utseende.

Ut over fargen, gir en lett rynket panne og klare mørke øyne hunden et alvorlig, men samtidig karakteristisk utseende.

Videre gir hundens velproporsjonerte kropp med kraftige, velansatte og muskuløse for- og bakben den nødvendige styrken og utholdenheten den trenger for sitt sporarbeid. En dyp og kraftig brystkasse gir plass til store lunger, noe som er essensielt for langvarig og slitsom jakt.

Historien om hannoveransk viltsporhund

Hannoveransk viltsporhund har dype røtter som strekker seg tilbake til middelalderen. Direkte etterkommer av den tyske Leithund fra middelalderen, har den bevart mange av forfedrenes egenskaper og utseende. Hundene fra denne tiden ble hovedsakelig brukt til sporarbeid – en egenskap som fortsatt kjennetegner dagens hannoveranske viltsporhunder.

Fra rundt 1850 begynte man med renavling av rasen, noe som har vært med på å bevare dens unike kvaliteter og sørge for en ren raseprofil. Selv om rasen har en lang og stolt historie, er den lite utbredt i Norge. Det kuperte norske landskapet har gjort at mange norske jegere har foretrukket bayersk viltsporhund fremfor den hannoveranske varianten.

Dyreplaneten
Logo