Raseprofil: Terrier brasileiro (brasiliansk terrier)

Terrier brasileiro er en aktiv og intelligent hund opprinnelig fra Brasil. En voksen hund er ikke mer enn 6,5 til 10 kg tung, men den har likevel et høyt energinivå. Terrier brasileiro er vennlig og kjærlig, men trenger konsekvent trening for å unngå dominerende oppførsel. Rasen er god for familier, men bør introduseres tidlig til små barn.

Terrier brasileiro kort informasjon

HunderaseTerrier brasileiro
OpprinnelseBrasil
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde33-40 cm
Vekt6,5-10 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Terrier brasileiro er en rastløs, våken, aktiv og ivrig hund. Med et hjerte fullt av livsglede er den en fryd å ha rundt seg. Vennlig og hengiven overfor de den kjenner, kan denne hunden ofte minne om en evigvarende virvelvind av energi. Uavhengig av sin beskjedne størrelse, viser den et bemerkelsesverdig mot, og vil sjelden vise frykt, selv når den møter en langt større motstander.

Hvis denne lille virvelvinden ikke er opptatt med lek, kan du fort finne at den graver ivrig i hagen eller utforsker verden rundt seg. Med sin uendelige energi er ikke terrier brasileiro for sarte sjeler – å ha en kan nesten være som en heltidsjobb!

brun og hvit terrier brasileiro på en grønn gressplen

Når det kommer til trening, er det viktig å huske på at denne hunden er svært intelligent. Dette kan være en fordel, men hvis du ikke er oppmerksom, kan den prøve å ta styring. Så lenge den blir behandlet riktig vil terrier brasileiro være en flott familiehund. Ved mangel på god trening kan den se på seg selv som husets leder. Det er viktig å unngå dette med bestemte og konsekvente regler og trening.

Selv om terrier brasileiro generelt tolererer andre hunder i hjemmet, bør man være forsiktig med små dyr den kan se på som et bytte. For de med små barn anbefales det å introdusere dem for hunden fra ung alder for å sikre en harmonisk sameksistens.

Aktivitetsnivå og mosjon

Terrier brasileiro er en hund med et høyt energinivå som trenger rikelig med mosjon og plass til å løpe på. Når det er sagt, handler det ikke bare om fysiske aktiviteter som lange turer og løping, men også mentale utfordringer. Takket være dens skarpe intelligens, krever denne rasen mye mental stimulering. Dette kan være gjennom puslespill, leker, interaksjon med mennesker og andre hunder, eller aktiviteter som lydighetstrening og agility.

Å gi tilstrekkelig med både fysisk og mental aktivitet er ikke bare viktig for en veltrent terrier brasileiro, men også for dens generelle helse og for å forhindre atferdsproblemer. En terrier brasileiro som ikke får nok stimulering vil nesten helt sikkert ty til destruktive adferder for å fylle tiden.

brun og hvit brasiliansk terrier hann snuser på det grønne gresset

Tygging av husholdningsartikler, konstant bjeffing og graving ute er alle typiske tegn på en understimulert hund. Det er derfor avgjørende å sørge for at denne rasen får den aktiviteten og stimuleringen den trenger hver dag.

Hvor mye du må sikte på kommer an på om hunden din har plass til å utfolde seg i en hage i løpet av dagen. I det minste bør du sikte på én time moderat til intens aktivitet gjennom raske gåturer, jogging og lek. Når det er sagt, kan du gjerne øke dette til halvannen, eller til og med to timer et par dager i uka.

Stell av terrier brasileiro

hodet til terrier brasileiro i sola

Terrier brasileiro er en rase med relativt enkle behov. Med sin korte, letthåndterlige pels krever den minimalt med innsats for å se fresh og fin ut.

  • Pelsstell og røyting: Rasen har en kort pels som ikke trenger profesjonell grooming. En ukentlig børsting hjemme for å fjerne død pels holder i massevis. De røyter moderat – faktisk er det ofte terriere som etterlater seg mest pels på veterinærklinikkens konsultasjonsbord, og spesielt når de er stresset.
  • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ører og øyne for tegn på infeksjon eller skitt er viktig. Rengjør forsiktig ved behov.
  • Tannpleie: Daglig tannpussing er essensielt for små raser som terrier brasileiro for å forhindre tannkjøttsykdommer.
  • Kloklipp: Som med alle hunder, bør klørne holdes korte og klippes regelmessig for å forhindre ubehag eller skader.
  • Bad: Frekvensen av bad avhenger av hundens aktivitetsnivå og hvor skitten den blir, men generelt trenger terrier brasileiro kun sporadiske bad med en mild sjampo.

Fôr og kosthold

Terrier brasileiro fortjener det beste når det kommer til kosthold, og nøkkelen til en sunn hund er først og fremst kvalitetsfôr. Fôr av høy kvalitet inneholder alle de essensielle næringsstoffene hunden trenger, uten uønskede fyllstoffer som soya, korn eller mais.

Det anbefales å gi hunden hundemat fra anerkjente produsenter som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse ingrediensene gir hunden de nødvendige proteinene og næringsstoffene den trenger – helt uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

Å gi riktig mengde mat er avgjørende for hundens helse og velvære. For en terrier brasileiro som veier 7 kg, vil en god regel være å gange vekten med 30 og deretter legge til 70. Dette gir: 7×30+70=280 kalorier om dagen.

Fordi terrier brasileiro er en aktiv terrier, kan dette inntaket potensielt økes noe, så det er lurt å veie hunden regelmessig for å justere inntaket etter behov.

Antall måltider

Det anbefales at en terrier brasileiro spiser 2-3 måltider i løpet av dagen. Dette hjelper med å fordele kaloriinntaket og unngå overfôring.

Vanlige helseproblemer

terrier brasileiro slapper av i hvitt sengetøy

Terrier brasileiro er jevnt over ansett som en sunn og frisk rase. Men som med alle raser, har også denne noen kjente helseproblemer man bør være oppmerksom på. Selv om mange av disse helsebekymringene ikke er spesifikke for rasen, er det verdt å merke seg dem for å sikre at hunden din har et sunt og langt liv.

En spesiell, rasebundet muskel/skjelettsykdom har blitt identifisert – heldigvis er det slik at syke valper med denne tilstanden er lette å identifisere i tidlig alder. Dermed kan de bli luket ut hos oppdrettere.

Selv om terrier brasileiro generelt er sunn, kan vanlige sykdommer som ofte forekommer hos små hunderaser dukke opp. Dette inkluderer patellaluksasjon – en tilstand der kneskålen går ut av posisjon.

Øyelidelser kan også være en bekymring. Det er alltid lurt å få øynene sjekket regelmessig for å fange opp eventuelle problemer tidlig.

Tannproblemer er ikke uvanlige blant små raser. Det anbefales å holde tannstell-rutinen regelmessig for å forhindre oppbygging av plakk og andre tannrelaterte problemer.

Størrelse og utseende

Terrier brasileiro gir et helhetsinntrykk av en lettbygd og harmonisk hund. Den er kvadratisk formet med noe rundere linjer enn en fox terrier. Som en mellomstor hund, bærer den sin statur med en maksvekt på opptil 10 kg.

Når det kommer til pelsen, er terrier brasileiro korthåret, med en fin og glatt tekstur som ligger tett inntil huden. Grunnfargen er dominert av hvitt, men er pyntet med brune, svarte, eller blå tegninger – en palett som gir rasen sitt karakteristiske uttrykk.

Historien om terrier brasileiro

Terrier brasileiro har røtter som strekker seg tilbake til hunder som ble brakt fra Frankrike og England – enten som direkte import eller som trofaste følgesvenner på skip. Forestill deg livlige skipshunder som tumlet rundt på bryggene og krysset seg med Brasils lokale hunder. Slik oppstod en ny og fascinerende rase.

Denne brasilianske skjønnheten viser klare likhetstrekk med fox terrier, som mange mener er dens stamfar. Men – noen vil hevde at jack russell terrier også kan være blant forfedrene. Dette er en rase omgitt av mysterium og historiske gåter.

Uansett opprinnelse, fikk terrier brasileiro, også kjent som fox paulistinha eller brasse, sin fortjente anerkjennelse så sent som i 1996 av FCI. Siden da har den sjarmerende terrieren tråkket seg inn i hjerter verden over.

Dyreplaneten
Logo