7 rare hunder med en unik historie

Selv om det å holde hunder blir mer og mer populært, er det hovedsakelig de mest populære hundene du finner i Norge i dag.

Men hvis du ønsker å skaffe deg en hund med et unikt utseende, som i tillegg er uvanlig i Norge, kan de “rare hundene” nedenfor være potensielle alternativer.

Disse hunderasene er ikke bare rare og unike, men nesten samtlige av de er veldig sjeldne.

De kommer fra deler av verden som får minst oppmerksomhet i Norge, inkludert nyheter og filmer. Noe som er én av grunnene til at vi ser mindre til dem.

Når det er sagt, betyr unike hunder at det ofte er dyrere å kjøpe dem. De kan være vanskeligere å finne da det er få oppdrettere av rasene. Faktisk er det mulig at du må importere flere av disse rasene til Norge.

Videre har noen av disse rare hundene en fascinerende historie.

For eksempel, kan den første hunden på listen se ut som en rebelsk tenåring  med en tofarget mohawk. Det på tross av at dette er en eldgammel rase med dype røtter fra aztekisk språk (og er faktisk stavet xōlōitzcuintli, noe som betyr gud xolotl).

1. Meksikansk nakenhund (xoloitzcuintle)

Denne hunden har utrolig nok et navn som er enda rarere enn utseende – xoloitzcuintle. Noen ganger blir den bare referert til som xolo – som tross alt er mye lettere å si.

Men hvordan i all verden uttaler man xoloitzcuintle? Heldigvis har vi nordmenn et enklere navn enn de fleste. Meksikansk nakenhund bør ikke være en utfordring å si for de fleste.

Dette navnet har den åpenbart fått fordi hunden rett og slett ikke har noe hår.

Meksikansk nakenhund har en lang historie fra Mexico, og på et tidspunkt ble det sagt at de var hellige.

Xoloitzcuintle er ikke bare unike (eller rare hunder om du vil) på grunn av navnet og at de er hårløse. De har i tillegg en lang hals, nydelige mandelformede øyne og en slank kropp.

2. Puli

Puli er kanskje en av de mest kjente mopp-lignende hunderasene. Det mopp-lignende utseende kan også se ut som dreadlocks.

På puli er dreadlocks kjent som snorer, og disse snorene vil begynne å dukke opp på hunden når den er rundt 9 måneder gammel.

Denne rasen trenger regelmessig stell for å holde pelsen slik den skal være, og snorene må separeres med fingrene for å forhindre at de blir flokete og sammenfiltret.

Når du ser på en puli vil du kanskje tro at den har vanskelig for å bevege seg på grunn av all pelsen. Men den er faktisk veldig lett, og dette er også ganske atletiske hunder.

3. Bedlington terrier

Ved første øyekast tror du kanskje at du ser på et lite lam, men i virkeligheten er dette faktisk en hund.

De har et hode som ligner på en pære, mens ørene deres er trekantede og pelsen krøllete. Rasen har lang pels på hodet og også bena, men kortere pels på resten av kroppen.

Bedlington terrier er for mange en av de rareste hunderasene samtidig som de er søte.

Disse hundene er så rolige at det er vanskelig å forestille seg at de først ble avlet for å være kamphunder. Dette kan for øvrig være en god selskapshund.

4. Løwchen

Denne hunden blir ofte kalt «den lille løvehunden.»

De er bare så fantastiske!

Løwchens ser virkelig ut som små løver, men blir likevel ikke mer enn 4-8 kg tunge.

Denne hunderasen har ikke noe underlag, så den kan fort fryse om vinteren i Norge.

Løwchens er for øvrig veldig intelligente hunder som passer godt i leiligheter på grunn av størrelsen. Samtidig er de også svært vennlige som gjør dem til en potensiell familiehund.

Når det kommer til sjeldenhet, er dette en av de mer sjeldne hunderasene i verden.

Ikke bare er Løwchen en av de rare hunderasene, men det er også en av de dyreste rasene internasjonalt. Ofte koster disse mellom 50 og 80 000 kroner.

Heldigvis ser det ut til å være langt rimeligere i Norge, og du kan få en løwchen valp for litt under 20 000 kroner.

5. Napolitansk mastiff

Denne rasen går definitivt inn under kategorien “rare hunder”. Hovedsakelig på grunn av utseende.

De har rynker overalt, men mest rundt hodet og ansiktet.

Vær oppmerksom på at du er nødt til å bruke tid på å rengjøre mellom foldene for å forhindre hudproblemer.

For en hund med kort pels, krever en napolitansk mastiff derfor mye stell.

Napolitansk mastiff har for øvrig hatt en rolle i Harry Potter (ja, det var en napolitansk mastiff som spilte Fang, hunden til Gygrid).

Størrelsen er en annen unik ting blant denne rasen, noe som gjør dem til en av de største hunderasene.

De er STORE! Napolitansk mastiff kan nemlig veie hele 70 kg. 

6. Affenpinscher

Affenpinscher er en liten, søt og rar hund. På engelsk har hunden fått kallenavnet monkey, som betyr ape på norsk.

Det er ikke vanskelig å se hvorfor de er kjent som aper.

De ser virkelig ut som en – ikke bare i utseende, men også når det kommer til personlighet. Dette kan nemlig være rampete små hunder.

Kroppen til rasen er som en terrier og har bustete pels, mens ansiktet ser så søtt ut. Nesten akkurat som en liten ape!

Affenpinschers unike utseende er hva som gjør den til en av de rareste hunderasene.

Denne hunden ligner også litt på en liten løve, ettersom pelsen er tykkere rundt brystet enn den er rundt resten av kroppen, noe som gir den utseendet av en løvemanke. På grunn av ansiktet vil vi imidlertid si at den ligner aller mest på en liten ape.

Denne hunderasen kommer i mange farger, inkludert grå, svart, brun, beige, rød og sølv.

7. Kinesisk nakenhund

Noen mennesker synes at denne hunderasen er stygg, men heldigvis synes også mange at disse hundene er skikkelig søte.

De er helt hårløse bortsett fra toppen av hodet, samt halen og potene.

Kinesisk nakenhund, eller chinese crested som den også kalles, har et unikt utseende, som er grunnen til hvorfor de får en plass på listen vår over de rareste hunderasene.

Eiere må være oppmerksomme på at de knapt har noe pels, noe som betyr at de er følsomme for solen. Du kan fort være nødt til å bruke solkrem om sommeren – eller i det minste holde hunden mye borte fra solen.

De trenger også regelmessige bad, og du må huske påføre fuktighetskrem på huden deres for å forhindre infeksjoner og tørr hud.

Hvis du ikke har noe imot det regelmessige stellet som kreves med denne hårløse skjønnheten, vil en kinesisk nakenhund være en flott følgesvenn.

Til slutt

Mange av de rareste hunderasene er ofte tilpasset deres spesielle habitater og klima.

Altså har de utviklet spesielle trekk for å tilpasse seg omverdenen (selv om det skal sies at enkelte trekk er avlet frem systematisk).

For eksempel gir pelsen til puli en utmerket beskyttelse mot rovdyr, da det tradisjonelt har vært en gjeterhund. Samtidig som det nærmest ser ut som en sau.

Noen ganger vil de vise uvanlige egenskaper som ikke er relatert til deres fysiske utseende.

Men i de fleste tilfeller kan du i det minste bestemme hvilken spesifikk estetisk eller funksjonell funksjon ethvert trekk tjener.

Dyreplaneten
Logo