Raseprofil: Maremma

Maremma er en rase fra Italia. Den har blitt brukt som vokterhund av buskap og har vært svært dyktig innenfor dette feltet. Maremma skilte seg ut fra ulven med den hvite pelsen som gjorde det lett for gjeteren å skille mellom dem. Det var heller ikke uvanlig å bruke et pigghalsbånd som beskyttet hunden mot rovdyr.

Maremma info

HunderaseMaremma
OpprinnelseItalia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde60-73 cm
Vekt30-45 kg
PelsHalvlang

Litt om maremma

  • Maremma er svært lojal mot eieren og familien den er en del av
  • Tidligere var det ikke uvanlig å se et pigghalsbånd på maremma for å beskytte hunden
  • Maremma kan ikke gjete, men den er en svært dyktig vokterhund av buskap

Størrelse og utseende

Maremma er en majestetisk og storslått hunderase. Hannhunder i denne rasen har en mankehøyde på mellom 63 og 73 centimeter, mens tispene ligger litt lavere, med en høyde på mellom 60 og 68 centimeter. Vekten for hannhunder er 35-45 kg og vekten for tipser er 30-40 kg.

Pels

Maremma er like bemerkelsesverdig for sin tykke og frodige pels som for sin imponerende størrelse. Pelsen er lang, hard og tilliggende, noe som gir hunden et vakkert og majestetisk utseende. Den kan være svakt bølget, noe som gir ekstra tekstur og dimensjon til hundens utseende.

Fargen på pelsen er helst rent hvit, men det er også tillatt med hint av sitron- og kremfarge. Dette gir pelsen en varm og innbydende glød, og skaper en vakker kontrast mot hundens sterke og kraftige kropp.

Hale

Halen på en maremma er et viktig aspekt av dens fysiske uttrykk. Den er lavt ansatt, sabelformet og hengende, noe som gir hunden et elegant og flytende utseende når den beveger seg.

Halen er også et viktig redskap for kommunikasjon, da den bidrar til å formidle hundens humør og intensjoner. Når maremma er avslappet eller fornøyd, vil halen henge løst. Men når hunden er oppmerksom eller spent, vil halen løfte seg og bøye seg som en sabel – klar til handling.

Ører

Maremmaens ører kompletterer det robuste uttrykket som resten av kroppen gir. Ørene er små, trekantede, høyt ansatte og hengende, noe som gir hunden et intelligent og oppmerksomt uttrykk. 

Plasseringen og formen på ørene er også funksjonelle, da de bidrar til å beskytte hundens hørsel mot vær og vind, – og samtidig gir den en utmerket evne til å oppfatte lyder fra omgivelsene. Dette er spesielt viktig for en vokterhund som maremma, der ørene spiller en viktig rolle i hundens evne til å vokte og beskytte.

Lynne, trening og lydighet

Maremma er kjent for sin stolte holdning, styrke i karakter og store verdighet. Denne robuste vokterhunden er trygg og selvsikker, og har et stort hjerte som binder seg tett til sin menneskelige følgesvenn. 

Det er viktig å være oppmerksom på at maremma har en viss mistenksomhet overfor fremmede, noe som er en naturlig del av dens vokterinstinkter. Dette betyr imidlertid ikke at maremma er aggressiv, da hunden bare vil gripe inn hvis den føler at det er nødvendig.

Når det kommer til trening, bør maremma behandles med respekt. Dette er en intelligent hund som krever en erfaren hundeeier som kan gi riktig veiledning og oppmuntring. Som vokterhund er den vant til å ta avgjørelser selv, så en treningsmetode basert på forståelse og gjensidig respekt vil være mest effektiv. 

Tidlig og konsekvent opplæring er nødvendig, særlig når det kommer til sosialisering og lydighetstrening. Selv om maremma er i stand til å ta selvstendige avgjørelser, vil en godt trent hund også kunne respondere på kommandoer når det er nødvendig.

Aktivitetsnivå og mosjon

Med sin historie som gjeter- og vokterhund, bærer maremma en høy grad av energi og behov for daglig fysisk aktivitet. Denne hunden er ikke skapt for å sitte stille, og trives best når den får utløp for sine naturlige instinkter gjennom arbeid eller trening.

Uansett om den er i byen eller på landet, krever maremma regelmessig mosjon for å holde seg i form og fornøyd. Dette kan være alt fra lange turer, jogging, lek i hagen, til mer organiserte aktiviteter som agility eller lydighetstrening.

Maremma er også kjent for sin utholdenhet og hurtighet, noe som betyr at den også kan trives med lengre og mer intense aktiviteter. En god regel er å sikte for minst én til to timer med fysisk aktivitet hver dag.

Stell av maremma

Å ta godt vare på en maremma innebærer regelmessig stell for å sikre at hunden forblir sunn og glad. God pleie kan også bidra til å forebygge helseproblemer på sikt.

Pelsstell og røyting: Maremmas pels er lang, hard og kan være svakt bølget. Pelsen er ganske lettstelt, men vil ha behov for regelmessig børsting for å forhindre floker. Hunden vil røyte mye i overgangen mellom årstidene om våren og høsten.

Ører og øyne: Øynene og ørene på maremma bør sjekkes regelmessig. Eventuelle tegn på rødhet, irritasjon eller unormal utflod fra øynene eller ørene bør undersøkes av veterinær.

Tannpleie: Regelmessig tannpuss er viktig for å forebygge tannstein og tannkjøttsykdommer. Start tidlig med tannpuss for å venne hunden til prosedyren. Sliter du med tannpuss kan ekte storfebein være til hjelp, kombinert med et sunt kosthold.

Kloklipp: Kloklipp bør gjøres regelmessig for å forhindre at klørne blir for lange. For lange klør kan være ubehagelige for hunden og kan føre til problemer med bevegelse.

Bad: Maremma trenger ikke å bades før de blir veldig skitne eller lukter vondt. Overflødig bading kan tørke ut huden og pelsen, så det anbefales å bruke en mild hundesjampo når det er nødvendig.

Bruksområder for maremma

Maremma er en hunderase med en rik arv som gir dem en rekke potensielle bruksområder. Denne hunden har blitt oppdrettet i århundrer for å vokte buskap og eiendom, noe som har gjort den til en eksepsjonell arbeidshund.

Vokterhund

Maremma har blitt avlet for å vokte buskap i hundrevis av år. Den er kjent for sin evne til å ta opp kampen mot store rovpattedyr, og i hjemlandet forsvarer den buskap mot ulv. For slike oppgaver bør den imidlertid ikke vokte alene, men i par eller i mindre grupper.

For gjeteren var det enkelt å skille mellom maremma og en ulv ettersom den er hvit. Det var også vanlig å bruke et pigghalsbånd for å beskytte den ved et potensielt angrep. Hvis det allerede er en maremma som vokter buskapet, vil en maremma valp lære og etterligne atferden.

Vakthund

Med en naturlig mistenksomhet mot fremmede, er maremma en utmerket vakthund. Den er sterk nok til å være en effektiv avskrekking mot uønskede gjester, men den er sjelden aggressiv med mindre det er nødvendig. Denne hunden er kjent for sin modighet og vilje til å forsvare sin eiendom og mennesker den har knyttet seg til.

Familiehund

Maremmas beskyttende natur, kombinert med dens lojalitet og kjærlighet til sin familie, gjør den til en utmerket familiehund. Spesielt for dem med stor eiendom, uansett om det er småbruk eller gårdsbruk. Den er kjent for å knytte seg sterkt til eieren og/eller familien sin. 

Maremma er også blitt stadig mer populær som familiehund, og vil gjerne være en del av aktiviteter og hverdagsliv. Rasen er ikke vanlig i Norge, men i USA og Australia har den vokst i popularitet.

Fôr og kosthold

For en maremma er det absolutt viktig med kvalitetsfôr. Maten hunden spiser bør være rik på høykvalitetsproteiner, og den bør være fri for fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende stoffer som ofte brukes i billig hundemat. Produkter fra merker som VOM kan være et utmerket valg, ettersom de tilbyr hundemat av høy kvalitet. Rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, kan også være gode alternativer.

Mengde mat

Det er avgjørende at maremmaen din hverken får for lite eller for mye mat. En god regel er å multiplisere hundens vekt med 30 og legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier. Hvis hunden din veier 40 kg, bør den ha omkring (40 * 30) + 70 = 1270 kalorier per dag.

Hvis hunden er svært aktiv, kan du kanskje måtte øke kaloriinntaket noe. Det er også viktig å overvåke hundens vekt regelmessig for å sikre at den forblir innenfor et sunt område.

Vanlige helseproblemer

Maremma er en generelt sunn rase. Som alle hunderaser er det imidlertid noen helseproblemer den er mer disponert for. Her er noen av de mest vanlige helseproblemene som kan forekomme:

  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en tilstand der hofteleddet ikke utvikler seg riktig, noe som kan føre til leddbetennelse og leddsmerter. Selv om det ikke er en sykdom som er spesifikk for maremma, forekommer den i blant i rasen.
  • Skjelettproblemer: Noen maremmaer kan oppleve forskjellige skjelettproblemer. Disse kan være forårsaket av en rekke årsaker og kan potensielt påvirke hundens bevegelsesevne.
  • Hudproblemer, infeksjoner og allergier: Disse problemene (og flere) kan påvirke alle hunderaser, inkludert maremma. De kan være forårsaket av alt fra matallergier til eksterne parasitter og kan kreve veterinærbehandling.

Det er viktig å understreke betydningen av regelmessige veterinærkontroller, godt stell, tilstrekkelig fysisk aktivitet og et sunt kosthold for å hjelpe hunden med å unngå disse problemene.

Å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer, kan også være et viktig skritt i å sikre at du får en sunn og lykkelig hund.

Alternativer til maremma

Hvis du synes at maremma er en flott hund, men av en eller annen grunn ønsker å se på alternativer, er det flere andre hunderaser som har liknende trekk.

Pyreneerhund

Pyreneerhund er en annen stor hunderase. Den veier mellom 39-73 kg og kan nå en høyde på mellom 65-82 cm, noe som gjør den enda større enn maremma. Pyreneerhunden har omtrent den samme gjennomsnittlige levetiden som maremma på 10-12 år. Denne rasen har en halvlang pels som også er et likhetstrekk. Når det kommer til bruksområder, er pyreneerhunden også kjent for å være en utmerket vokterhund og kan passe godt inn i en familie.

Anatolsk gjeterhund

Anatolsk gjeterhund er en rase som kommer fra Tyrkia. Den er noe høyere enn maremma med en høyde på 71-81 cm og kan veie mellom 40-65 kg. Anatolske gjeterhunder har en forventet levetid på 10-13 år. Pelsen til denne rasen er korthåret, noe som kan gjøre pelsstellet enklere sammenlignet med maremma. Når det kommer til bruksområder er anatolske gjeterhunder kjent for å være dyktige vokterhunder.

Briard

Briard er litt mindre enn maremma med en høyde på 56-68 cm og en vekt på 30-40 kg. Med en forventet levetid på 9-11 år, lever briarder også omtrent like lenge som maremmaer. Briard har en langhåret pels, noe som innebærer mer en god del pelsstell. De er ikke bare kjent for å være vokterhunder, men kan også gjete dyrene. Deres mindre størrelse gjør dem også mer egnet for familier med mindre plass eller for dem som ønsker en litt mindre hund.

Historien om maremma

Maremma, også kjent som maremma abruzzese, har en historie som er dypt rotfestet i det vakre landskapet i det sentrale og sørlige Italia. 

Denne hunderasen stammer fra de robuste fjellene og slettene i regionene Maremma og Abruzzo, der den ble brukt som en pålitelig vokter av sauer mot rovdyr. 

Rasen har vært kjent i mange århundrer og det finnes til og med referanser til disse hundene i gamle romerske skrifter – noe som bekrefter deres lange historie i regionen. 

Deres naturlige evne til å vokte, kombinert med sin kraftige bygning og lojale karakter, gjorde dem til det ideelle valget for bøndene i regionen. Maremma har tilpasset seg for å møte utfordringene i det varierte italienske landskapet, fra de kalde fjellene i Abruzzo til de varme slettene i Maremma. 

På grunn av dens evne til å overleve under tøffe forhold og dens naturlige vokteregenskaper, har maremma bevart sin popularitet gjennom tidene og er i dag anerkjent og verdsatt flere steder i verden for unike egenskaper og dedikert natur.

Ofte stilte spørsmål om maremma

Hvordan er maremma som en vokterhund?

Maremma er en utmerket vokterhund takket være dens naturlige instinkter og arv. Denne hunden er kjent for sin beskyttende natur, særlig når det gjelder å vokte flokker mot rovdyr. Den er utrolig lojal mot sin flokk og vil ikke nøle med å forsvare den mot potensielle trusler.

Er maremma egnet som en vakthund?

Absolutt. Maremma er kjent for sin vaktsomme natur og sitt sterke beskyttelsesinstinkt. De er svært oppmerksomme på sin omgivelse og vil varsle eierne sine hvis de oppdager noe uvanlig eller potensielt truende. De har også de fysiske egenskapene til å beskytte mot inntrengere.

Er maremma en god familiehund?

Ja, maremma kan være en utmerket familiehund, forutsatt at den får riktig trening og sosialisering. Den er kjent for å være hengiven mot sin eier og familie. Dette gjelder også barn som er en del av familien. På grunn av sin størrelse og vokterinstinkter er det viktig at interaksjoner med små barn overvåkes og at man er konsekvent med hunden.

Hvordan oppfører maremma seg rundt rovdyr?

Maremma har blitt brukt som en vokterhund i århundrer og har utviklet naturlige instinkter for å beskytte dem mot rovdyr. Hvis den står overfor et rovdyr, vil den først forsøke å avskrekke det med sin imponerende størrelse og bjeffing. Hvis dette ikke virker, vil ikke rasen nøle med å konfrontere rovdyret for å beskytte flokken.

Hvor stor blir en maremma?

Maremma er en stor hunderase. Voksne hanner kan nå en høyde på 63-73 cm ved skulderen, mens hunner kan være 60-68 cm høye. De veier typisk mellom 30 og 45 kg, avhengig av kjønn og individuelle forskjeller.

Dyreplaneten
Logo