Raseprofil: Kinesisk nakenhund

Kinesisk nakenhund, eller chinese crested, er en hårløs hunderase med en mystisk historie. Den ble fraktet fra Afrika og transportert til Kina langs handelsrutene. Likevel er Storbritannia sett på som hjemlandet da rasestandarden er utviklet der. Chinese crested er nakenhunden med mest hår (hode, poter og hale).

Kinesisk nakenhund fakta

HunderaseKinesisk nakenhund
OpprinnelseKina / Storbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde23-33 cm
Vekt4-6 kg
PelsHårløs, langhåret

Størrelse og utseende

Den kinesiske nakenhunden, eller chinese crested, er en sjarmerende og unik rase som kombinerer en rekke uvanlige egenskaper. Med sine spesielle utseende og karakteristiske trekk, er denne hunderasen et blikkfang uansett hvor den dukker opp.

Høyde og vekt

Chinese crested er en liten hunderase. De måler mellom 23 og 33 centimeter i mankehøyde, og en voksen hund veier vanligvis mellom 4 og 6 kilo. Hannene er som oftest litt tyngre enn tispene.

Utseende

Denne hunden er mest kjent for sitt distinkte utseende. Den er slank og elegant med lange, smale ben. Rasen finnes i to varianter: powderpuff og hairless (hårløs). Den hårløse varianten har hud som er myk og glatt, med hår kun på hodet (kalt en «crest»), hale og poter, mens powderpuff har en full, fluffy pels over hele kroppen. Det er den «hårløse» varianten vi hovedsakelig dekker på denne siden.

Pels

Hairless-varianten har minimalt med pels, og det lille den har er silkeaktig og mykt. Powderpuff-varianten har en tett, dobbeltlags pels som er lang og silkeaktig. Begge variantene krever regelmessig stell for å holde huden og pelsen sunn.

Kinesisk nakenhund er en av 50 allergivennlige nakenhunder vi har på vår liste over hunder som allergikere generelt reagerer mindre på. Det betyr imidlertid ikke at den er 100 prosent allergivennlig.

Hale

Halen er en markant funksjon hos chinese crested. Den er lang og smal, og bæres oppreist når hunden er i bevegelse eller oppmerksom. Hos hårløs-varianten er halen vanligvis dekket med langt hår kalt en «plume».

Atferd, lyne, trening og lydighet

Kinesisk nakenhund er kjent for sin muntre og kjærlige personlighet. De er lojale følgesvenner som gjerne tilbringer tid med eierne sine, enten det er aktiv lek, trening, turer eller kosestunder på sofaen. Riktig sosialisering fra en ung alder er nøkkelen til å forme en trygg og sosial hund.

Deres kjærlighet betyr at de har en sterk vilje til å tilfredsstille eiere sine, men ikke la deg lure helt av deres søte utseende. De kan nemlig også være litt sta til tider.

Når det kommer til trening, er de intelligente og lærenemme. De lærer raskt og deres gode hukommelse gir dem en fordel. Merk at konsistens og positiv forsterkning er viktig. Disse hundene responderer best på en treningsmetode som er mentalt stimulerende og fylt med ros og belønninger.

Selv om de har et vaktinstinkt, er de vanligvis ikke overdrevent bjeffende. De liker å være nær eierne sine og er glade for å følge instruksjoner, forutsatt at de er opplært på en konsekvent og positiv måte.

Aktivitetsnivå og mosjon

Kinesisk nakenhund er en leken og aktiv rase, men den krever ikke ekstreme mengder mosjon for å være fornøyd. En god gåtur eller to per dag, i tillegg til lek, er som regel tilstrekkelig for denne lille hunden. De er like glade for å gå lange turer som de er for å leke i hagen eller løpe rundt i stuen.

Vær imidlertid oppmerksom på at den hårløse varianten kan være følsom for ekstreme temperaturer, så den trenger tilpassede klær for å håndtere kulde om vinteren og sterkt sollys om sommeren.

Stell av kinesisk nakenhund

Pelsstell og røyting

Selv om den hårløse varianten av kinesisk nakenhund ikke har mye pels å bekymre seg for, må huden deres likevel tas hånd om. For å unngå hudproblemer bør huden rengjøres regelmessig. Powderpuff-varianten, på den annen side, har en lang og silkemyk pels som trenger regelmessig børsting for å forhindre floker og holde pelsen på sitt beste.

Ører og øyne

Ører og øyne skal sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon, infeksjon eller fremmedlegemer. Om nødvendig, kan du forsiktig rengjøre dem med en myk klut og et passende rengjøringsmiddel.

Tannpleie

Som med alle hunderaser, er det viktig å opprettholde en regelmessig tannpleierutine. Du bør pusse tennene til en kinesisk nakenhund minst et par ganger i uken for å forhindre oppbygging av tannstein og dårlig ånde. Bein å tygge på, samt et kosthold vil også hjelpe langt på vei mot god tannhelse.

Kloklipp

Kloklipping er et viktig aspekt av stellrutinen. For kinesisk nakenhund, som for de fleste andre hunder, bør klørne holdes på en komfortabel lengde. Om klørne blir for lange, kan det være ubehagelig for hunden. Slip eller klipp klørne når de blir for lange. Pass på at du ikke klipper så langt inn at du forårsaker blødning.

Bad

Selv om kinesisk nakenhund generelt trenger å bade oftere enn de fleste hunder med pels, må du fortsatt være forsiktig for å unngå overbading. Det kan i verste fall gjøre problemet verre. Husk å alltid bruke en mild hundesjampo for å unngå hudirritasjon.

Bruksområder for kinesisk nakenhund

Kinesisk nakenhund er en hunderase som ikke bare er kjent for sitt unike utseende, men også for sin allsidighet i forskjellige bruksområder. Fra utstillingsringen til familielivet, har disse hundene vist seg å være dyktige i mange situasjoner.

Utstillingshund

Kinesisk nakenhund er en hunderase som ofte fanger oppmerksomhet i utstillingsringen. På grunn av deres unike utseende, kombinert med deres elegante holdning og livlige karakter, er de ofte en favoritt blant dommere. Både den hårløse varianten og powderpuff-varianten kan stilles ut, og begge har potensiale til å gjøre det bra med riktig trening og stell.

Hundesport

Til tross for sin lille størrelse, har kinesiske nakenhunder en god del energi og er ganske dyktige når det kommer til hundesport som agility. De er raske, smidige og elsker mentale utfordringer som følger med denne type aktiviteter. Selv om de kanskje ikke vil slå de aller “beste” rasene i agility, kan det være en fin aktivitet for å knytte et sterkere bånd mellom deg og hunden din.

Familiehund

Kinesisk nakenhund har en kjærlig og leken natur som gjør dem til utmerkede familiehunder. De er gode med barn, og har en tendens til å bli sterkt knyttet til sine menneskelige familiemedlemmer.

Den lille størrelsen gjør dem også til en god match for familier som bor i mindre hjem eller leiligheter. Det er viktig å huske at disse hundene krever en god del oppmerksomhet og stell, så de passer best for familier som har tid til å møte deres behov.

Fôr og kosthold

Kinesiske nakenhunder fortjener bare det beste når det kommer til fôr. Kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais og soya er essensielt for disse hundene. Et kosthold som inkluderer kjøtt er sterkt anbefalt, uansett om det er ren kjøttdeig eller hundemat fra selskaper som VOM.

Protein og fett er primære komponenter i hundens kosthold, og kjøtt er en god kilde til dette. Det er også viktig å unngå kunstige fargestoffer og konserveringsmidler som kan være skadelige for hundens helse.

Mengde mat

For å finne ut hvor mye mat en kinesisk nakenhund skal få, kan du bruke følgende formel: hundens vekt i kg * 30 + 70 = daglig kaloribehov. For eksempel, en kinesisk nakenhund som veier 5 kg vil trenge omtrent (5*30+70) = 220 kalorier per dag. Selvfølgelig kan dette variere avhengig av hundens aktivitetsnivå, så det kan være lurt å vurdere inntaket fortløpende.

Vanlige helseproblemer

Kinesiske nakenhunder er generelt sunne, men som alle hunderaser kan de være utsatt for bestemte helseproblemer. Blant disse problemene er:

  • Hudproblemer: På grunn av sin nakenhet, kan kinesiske nakenhunder være mer utsatt for hudproblemer som tørrhet, kviser og solbrenthet. Det er viktig å beskytte hundens hud med solkrem (uten irriterende kjemikalier) eller sørge for at den ikke tilbringer for mye tid i direkte sollys.
  • Tannproblemer: Kinesiske nakenhunder mangler ofte flere tenner, noe som kan føre til dental problemer. Regelrett tannpleie er derfor nødvendig.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand hvor kneleddet glir ut av posisjon, noe som kan forårsake smerte og halthet.
  • Øyeproblemer: Kinesiske nakenhunder kan være utsatt for forskjellige øyeproblemer, som tørre øyne og glaukom. Regelmessige øyeundersøkelser kan hjelpe med tidlig deteksjon og behandling.

Det er verdt å merke seg at ikke alle kinesiske nakenhunder vil oppleve disse helseproblemene, men det er viktig å være oppmerksom på dem for å kunne gi hunden best mulig omsorg og oppfølging.

Historie

Den kinesiske nakenhunden har en historie som strekker seg tilbake flere hundre år. Selv om rasenavnet tilsier at den kommer fra Kina, stammer den egentlig fra Afrika og ble transportert til Kina langs handelsrutene. Det var her rasen ble videreutviklet og derav navnet. 

Historien er rik med fortellinger om disse hundene som holdt selskap med kinesiske keisere og dronninger, og ble sett på som et symbol på adel og luksus. Det sies også at de hadde en spesiell funksjon i å gi varme, hvor de fungerte som levende varmeputer for adelige under kalde kinesiske vintre. Deres edle utseende og særegne sjarm gjorde dem til høyt verdsatte kjæledyr i de kongelige hoff.

Det var ikke før på 1800-tallet at de kom til Europa og deretter til Amerika, men det var i Storbritannia rasestandarden ble satt. Selv om de har kommet langt fra de kongelige palassene i Kina, har de beholdt sin adelige holdning og sjarm.

Noen mener at rasen faktisk er resultatet av kryssavl mellom andre hunderaser, inkludert mange nakenhunder. Spesielt nevnes det at den meksikanske nakenhunden og den peruvianske nakenhunden, inkludert variantene khala og boliviansk nakenhund, kombinert med chihuahua, kan ha bidratt til å forme den kinesiske nakenhunden vi kjenner i dag. 

Disse teoriene har ennå ikke blitt bekreftet, men de understreker den fascinerende kompleksiteten av denne unike hunderasens genetiske historie.

Alternativer til kinesisk nakenhund

Enten du er på utkikk etter en allergivennlig rase, eller du bare har sansen for det litt uvanlige, er den kinesiske nakenhunden et ypperlig valg. Men, hvis du av en eller annen grunn leter etter noe litt annerledes, er det noen andre lignende raser du kan vurdere.

Meksikansk nakenhund

En annen slektning i nakenhundfamilien, den meksikanske nakenhunden, også kjent som xoloitzcuintli, er et potensielt alternativ. Denne rasen finnes i tre forskjellige størrelser slik at du kan finne en som passer perfekt til deg. Den har et middels til høyt energinivå og trenger moderat med mosjon.

Peruviansk nakenhund

Peruviansk nakenhund er en annen nakenhundrase du kan vurdere. Denne rasen er kjent for sin lojale og kjærlige natur. Den peruvianske nakenhunden er også en av de eldste kjente hunderasene og ble historisk brukt som selskapshund i gamle peruanske kulturer.

Amerikansk nakenterrier

En mindre kjent, men likevel spennende rase, er den amerikanske nakenterrieren. Denne rasen, som opprinnelig ble avlet fra rotteterrieren, har ingen pels og er svært aktiv til tross for sin lille størrelse. Dette gjør den amerikanske nakenterrieren til et flott valg for aktive familier.

Hårløs khala

For de som ønsker noe virkelig uvanlig, kan den hårløse khalaen være et godt alternativ. Denne rasen, som er kjent for sitt fremragende gemytt og bemerkelsesverdige utseende, er ganske sjelden, og vil helt sikkert skille seg ut i mengden. Dette er en hunderase som er kjent for å være avslappet, kjærlig og lett å trene.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye pelsstell trenger en kinesisk nakenhund?

Kinesisk nakenhund trenger ganske mye stell. Den hårløse varianten krever regelmessig hudstell, inkludert bad og påføring av solkrem for å beskytte mot solbrenthet. Powderpuff-varianten, som har en full pels, trenger også jevnlig børsting for å holde pelsen sunn og fri for floker.

Røyter en kinesisk nakenhund mye?

Kinesisk nakenhund regnes som en røytefri hunderase. Dette gjør dem til et godt valg for de som ikke vil ha mye hundehår i hjemmet.

Bjeffer kinesiske nakenhunder mye?

Generelt er kinesiske nakenhunder ikke kjent for å være bjeffete. De kan bjeffe for å varsle om fremmede, men med riktig trening kan dette holdes under kontroll.

Går kinesiske nakenhunder godt overens med andre kjæledyr?

Ja, de går som regel godt overens med andre kjæledyr. De er kjærlige og sosiale, så de kan trives godt med andre kjæledyr i husstanden, forutsatt at de blir introdusert korrekt og gradvis.

Kan en kinesisk nakenhund være alene hjemme?

Ja, men innenfor rimelighetens grenser. Alle hunder er sosiale dyr, og kinesiske nakenhunder er intet unntak. De trives best i selskap og kan oppleve separasjonsangst hvis de blir overlatt alene for lenge.

Er kinesisk nakenhund allergivennlig?

Ja, en kinesisk nakenhund regnes generelt som en allergivennlig hunderase. Dette skyldes hovedsakelig at de røyter lite eller ikke i det hele tatt, noe som reduserer mengden allergener de sprer rundt seg. Det er imidlertid alltid lurt å tilbringe litt tid med hunderasen før du tar en inn i hjemmet ditt, da ingen raser er 100 prosent allergivennlige.

Hvor mye trening trenger en kinesisk nakenhund?

Kinesiske nakenhunder er en moderat aktiv rase. De trenger daglig mosjon, men ikke i så store mengder som flere energiske raser. En daglig tur i godt tempo på 30 minutter og lek i hagen er ofte nok for denne rasen.

Trenger en kinesisk nakenhund solkrem?

Ja, den hårløse varianten av kinesisk nakenhund kan trenge solkrem. Huden deres er utsatt for solbrenthet uten beskyttelse fra pels, så det er viktig å påføre solkrem om du skal være ute i lengre tid.

Hva er den vanligste helseproblemene hos kinesiske nakenhunder?

Hudproblemer er de mest vanlige helseproblemene hos kinesiske nakenhunder. Dette inkluderer alt fra solbrenthet til kviser og hudirritasjoner. Det er derfor viktig med regelmessig hudstell, inkludert begrenset med tid i sola og et sunt kosthold for å opprettholde sunn hud.

Dyreplaneten
Logo